Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΜΥ εξέδωσε νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

Προβλέπει χιόνια στα ορεινά, καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες στην Κρήτη και την Πελοπόννησο, θυελλώδεις ανέμους που θα φτάσουν ακόμη και τα 10 μποφόρ αλλά και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια.

Αναλυτικά το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ που εκδόθηκε το μεσημέρι:

Α) αύριο Τρίτη (3-12-2013):

1. Στη δυτική και κεντρικά Μακεδονία και Θεσσαλία παροδικές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και βαθμιαία και σε περιοχές με υψόμετρο 400-600 μέτρα. Τα φαινόμενα από το βράδυ θα σταματήσουν.

2. Στην κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα ορεινά και από το απόγευμα και σε περιοχές με υψόμετρο περίπου 600 μέτρα.

3. Ισχυρές καταιγίδες είναι πιθανόν να εκδηλωθούν από το απόγευμα στη νότια Πελοπόννησο και την Κρήτη.

4. Οι βόρειοι άνεμοι θα ενισχυθούν στα ανατολικά και νότια στα 7 με 9 και στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο στα 10 μποφόρ.

5. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση (6-8 βαθμούς) από βορρά προς νότο.

Β) την Τετάρτη (4-12-2013):

1. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν στις Κυκλάδες, την Κρητη και τα Δωδεκάνησα και στα ορεινά της Κρήτης θα χιονίσει.

2. Σε ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο γρήγορα τα φαινόμενα θα σταματήσουν.

3. Σταδιακά από το απόγευμα οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα εξασθενήσουν αλλά οι θερμοκρασίες στα ανατολικά της χώρας θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα με παγετό στα βόρεια τη νύχτα και νωρίς το πρωί.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΕΜΚ

Α. ΛΑΛΟΣ
 
hellas-now
Διαβάστε περισσότερα » »

Διακήρυξη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Π.Ο.Α.μεΑ.) Δυτικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της 3ης Δεκέμβρη - Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.



Η Περιφερειακή Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Δυτικής Μακεδονίας εν όψει της 3ης Δεκέμβρη Εθνική ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (Ν. 2430/1996 (ΦΕΚ-156 Α' 10/07/1996)) διαμαρτυρόμαστε για την διάκριση που βιώνουν τα Άτομα με Αναπηρία, οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε πλέον σε συνθήκες κοινωνικού αποκλεισμού, την ώρα που η ανεργία και η φτώχεια γιγαντώνονται καθημερινά. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε αυτά που τόσα χρόνια με κόπο και μόχθο κερδίσαμε: την αξιοπρεπή αντιμετώπισή μας από το Κράτος και την Πολιτεία.
  • Αγωνιζόμαστε να εφαρμοστή επιτέλους ο Ν. 4074/2012 (ΦΕΚ – 88 Α’11/04/2012) Κύρωση της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες και του Προαιρετικού Πρωτοκόλλου στη Σύμβαση για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρίες.
  • Αγωνιζόμαστε να δοθεί άμεση λύση για την εύρυθμη λειτουργία των ΚΕΠΑ σε κάθε πόλη της χώρας, ώστε να «αποφυλακιστούν» τα δεκάδες χιλιάδες άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις (νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, θαλασσαιμικοί, αιμορροφιλικοί, μεταμοσχευμένοι, διαβητικοί κλπ.), που ζουν σε άθλιες οικονομικές συνθήκες, αναμένοντας την εξέταση/επανεξέτασή τους. Να δοθεί παράταση της χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ.
  • Αγωνιζόμαστε να υπάρξει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τομείς του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος (Κοινωνική Ένταξη, Υγεία, Παιδεία, Εργασία, Μεταφορές, Διαδίκτυο).
  • Αγωνιζόμαστε κανένα Άτομο με Αναπηρία να μην αποκλείεται από την αγορά εργασίας και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία και όσοι προστατεύουν άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε μέτρο διαθεσιμότητας, εφεδρείας και απολύσεων. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.
  • Αγωνιζόμαστε να σταματήσει η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας. Να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κοινωνικό σύστημα φροντίδας, με την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο σύστημα αυτό, που ανήκουν φύσει και θέσει. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΚΗΦΗ, ΚΕΚΥΚΑμεΑ κλπ.).
  • Αγωνιζόμαστε ώστε να υπάρξει επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους. Το Διδακτικό Προσωπικό το οποίο θα πρέπει να είναι ειδικευμένο στην Ειδική Εκπ/ση και με εξειδίκευση ανά κατηγορία αναπηρίας, το Ειδικό Εκπ/κό Προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, σχολικοί νοσηλευτές κλπ), αλλά και το Ειδικό Βοηθητικό προσωπικό το οποίο υποστηρίζει το εκπ/κό πρόγραμμα όλων των ΣΜΕΑΕ (σχολικών μονάδων Ειδικής Εκπ/σης), των τμημάτων ένταξης αλλά και της Παράλληλης Στήριξης, να τοποθετούνται έγκαιρα στην θέση τους ως μόνιμο προσωπικό και όχι αναπληρωτές έτσι ώστε η σχολική χρονιά να ξεκινά την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές. Να παρέχεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μαθητή με αναπηρία και χρόνια πάθηση η αναγκαία υποστήριξη .Να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη, ανοιχτή και «φιλική» σ’ εμάς και να αρθούν όλες οι διατάξεις που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ρατσιστικές και αποτρόπαιες συμπεριφορές.
  • Αγωνιζόμαστε ώστε όλοι η Δήμοι να δημιουργήσουν και να λειτουργήσουν ΚΔΑΠμεΑ υποστηρίζοντας τις οικογένειες που έχουν παιδιά – άτομα με αναπηρία.
  • Αγωνιζόμαστε ώστε να εκσυγχρονιστούν οι μονάδες υγείας της Περιφέρειας μας χωρίς τοπικιστικά κριτήρια(π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Αιμορροφιλικοί, Οδοντιατρικές Μονάδες Α.μεΑ. κ.λπ.). – καθώς και οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων και όχι να απολύουν το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
  • Αγωνιζόμαστε να αποσυνδεθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) από το ΚΑΤ και να λειτουργήσει επιτέλους το ΚΑΦΚΑ Αμυνταίου με το ανάλογο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μην μεταναστεύουμε στα μεγάλα αστικά κέντρα για αποκατάσταση και νοσηλεία ειδικά όταν αυτά είναι ιδιωτικά με ότι αυτό συνεπάγεται οικονομικά και ηθικά για τον ίδιο το άτομο με αναπηρία αλλά και για την οικογένειά του.
  • Αγωνιζόμαστε ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ. Να διασφαλιστεί οριστικά η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την προστασία των μοναχικών, άπορων, ανασφάλιστων, ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και γονέων ΑμεΑ.
  • Αγωνιζόμαστε να μειωθούν τα Δημοτικά Τέλη & Τέλη Ύδρευσης – Αποχέτευσης σύμφωνα με τους Ν. 3463/2006 παρ. 3 άρθρο 202 και Ν. 4071/2012 άρθρο 11 παρ. 12.

Τα Άτομα με Αναπηρία και με χρόνιες παθήσεις, οι οικογένειες τους δεν θα πληρώσουν την οικονομική κρίση για την οποία δεν φέρουν καμία ευθύνη.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ


Μήγγος Μιχάλης
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


Λαβαντσιώτης Χρήστος

Διαβάστε περισσότερα » »

Κεντρί μέλισσας: Όπλο ενάντια σε AIDS και καρκίνο

Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, η τοξίνη «μελιττίνη» που ανιχνεύεται στο δηλητήριο της μέλισσας μπορεί να καταστρέψει τον HIV χωρίς να βλάψει τα περιβάλλοντα υγιή κύτταρα.
Οι ερευνητές δήλωσαν ότι το εύρημά τους αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός τζελ που μπορεί να αποτρέψει την εξάπλωση του ιού HIV.
Όπως εξηγούν, η μελιττίνη καταστρέφει κακοήθη κύτταρα και ορισμένους ιούς. Τελευταία, βρέθηκε ότι η τοξίνη αυτή καταστρέφει το εξωτερικό περίβλημα του HIV, αλλά και άλλων ιών, «σαν να ανοίγει κανείς τρύπες σε ένα σακί». Η χορήγηση μελιττίνης σε αρκετά μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσει εξαιρετικά σημαντική βλάβη σε τέτοιους ιούς.
Σύμφωνα με τον Samuel A. Wickline, καθηγητή Βιοϊατρικών Επιστημών, «γνωρίζαμε ότι τα νανοσωματίδια, φορτωμένα με μελιττίνη, έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, καθώς έχουν την ικανότητα να σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα.
Η σύνδεση αντικαρκινικών θεραπειών με το δηλητήριο της μέλισσας δεν είναι κάτι καινούργιο. Από το 2004 υπάρχουν επίσημες αναφορές ότι θα μπορούσε να έχει εφαρμογές στη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου».
Αυτό που φαίνεται να αποδεικνύεται τώρα είναι ότι η τοξίνη μελιττίνη χτυπά καίρια και τον HIV. Μάλιστα, τα υγιή, φυσιολογικά κύτταρα παραμένουν ανέπαφα. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι τα νανοσωματίδια που είναι φορτωμένα με μελιττίνη δεν βλάπτουν τα κύτταρα αυτά αλλά στοχεύουν στον HIV.
Προκειμένου, μάλιστα, να αυξήσουν τα επίπεδα ασφαλούς χορήγησης της τοξίνης, οι ερευνητές προσέθεσαν στην επιφάνεια των νανοσωματιδίων «προφυλακτήρες» έτσι ώστε όταν έρχονται σε επαφή με τα φυσιολογικά κύτταρα, τα νανοσωματίδια να αναπηδούν αντί να προσκολλώνται.
Αντίθετα, πιθανόν λόγω του μικρού μεγέθους του ιού HIV, οι προφυλακτήρες των νανοσωματιδίων δεν είναι λειτουργικοί. Όταν λοιπόν, ένα νανοσωματίδιο που είναι επικαλυμμένο με την τοξίνη της μέλισσας έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του HIV, την καταστρέφει.
Ενώ τα περισσότερα φάρμακα ενάντια στον HIV λειτουργούν αναστέλλοντας την ικανότητα του ιού να πολλαπλασιάζεται, τα νανοσωματίδια μελιττίνης επιτίθενται σε ένα ζωτικό μέρος της δομής του.
Είναι επίσης θαυματουργή η αντικαρκινική συνέργεια του κεντριού της μέλισσας με την πρόπολη: Η πρόπολη εμφανίζει κυτταρολογική δράση εναντίων του ινοσαρκώματος στο παχύ έντερο, καθυστερεί την εξέλιξη του καρκίνου του δέρματος, προκαλεί απόπτωση των καρκινικών κυττάρων του ήπατος και γενικά, εμποδίζει την αναπνοή των καρκινικών κυττάρων.
Ο συνδυασμός πρόπολης με δηλητήριο μέλισσας έχει 100% μεγαλύτερη ικανότητα καταστροφής των καρκινικών κυττάρων και όγκων.

defencenet.gr
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΕΙ !

Οι πεσόντες της κρίσης
Οι αυτοκτονίες δεν είναι μόνο 3.124 σε τέσσερα χρόνια. Απλώς, οι περισσότερες καταγράφονται ως δηλητηριάσεις ή ατυχήματα...

Της ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΛΙΝΑΡΔΟΥ g.linardou@eleftherotypia.net

«Σε μία αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον 20 απόπειρες...»
Β. Κονταξάκης, καθηγητής Ψυχιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

Ελάχιστα είναι τα καταγεγραμμένα περιστατικά αυτοκτονιών συγκριτικά με όσα συμβαίνουν στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από την έρευνα της «Κ.Ε.». Καθημερινά στα δημόσια νοσοκομεία πολλές από τις αυτοκτονίες, αλλά και τις απόπειρες, καταγράφονται ως δηλητηριάσεις, καρδιακές ανακοπές και ατυχήματα...

Ακριβής αριθμός, ο οποίος να πιστοποιεί αυτό που ομολογούν όχι μόνο οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία και οι πανεπιστημιακοί, αλλά και όσα μαρτυρούν οι ιστορίες αυτοχείρων δεν υπάρχει λόγω του ότι η πολιτεία δεν αντιμετωπίζει το θέμα συντονισμένα, αλλά ως «ταμπού» ή ως ενοχλητική υπενθύμιση των επιπτώσεων του Μνημονίου στην κοινωνία.

Πόσοι άνθρωποι αυτοκτόνησαν από την αρχή της οικονομικής κρίσης; Ακόμη και οι επίσημοι φορείς της πολιτείας «τσακώνονται» μεταξύ τους. Αλλα λέει η Ελληνική Αστυνομία και άλλα η Ελληνική Στατιστική Αρχή. Για την ΕΛ.ΑΣ., την τετραετία από το 2009 έως και τον Αύγουστο του 2012 αυτοκτόνησαν 3.124 άνθρωποι, ενώ για την ΕΛ.ΣΤΑΤ. την ίδια περίοδο αυτοκτόνησαν 1.245 συμπολίτες μας.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες διεθνείς αλλά και ελληνικές επιστημονικές έρευνες πιστοποιούν πως η οικονομική κρίση οδηγεί πολλούς ανθρώπους στην αυτοκτονία. Μελέτες, οι οποίες προφανώς περνούν απαρατήρητες από τον υπουργό Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος πιστεύει και δηλώνει πως πρόκειται για μύθο ότι η κρίση αποτελεί αιτία χιλιάδων αυτοκτονιών.

Ανεξάρτητα με το τι πιστεύει ο κάθε υπουργός αυτής της κυβέρνησης όμως, η πραγματικότητα είναι σκληρή. Η οικονομική κρίση προκαλεί αδιαμφισβήτητους δυσμενείς ψυχοκοινωνικούς δείκτες.

Ο Μιχάλης Γ. Μοδιανός, ομότιμος καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, σε μελέτη του για την απαξίωση των ψυχιατρικών δομών του κράτους, διαπιστώνει: «Μεταξύ 2006 και 2011 παρατηρείται αύξηση κατά 35% της κατανάλωσης αντικαταθλιπτικών, κατά 62% των νέων κρουσμάτων HIV, ενώ βρέθηκε μια ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση κατά 185% των ατόμων που έκαναν απόπειρες αυτοκτονίας».

Το 2008 η μείζων κατάθλιψη σε πανελλήνιο δείγμα γενικού πληθυσμού ήταν 3,3%, ενώ το 2011 ανέβηκε στο 8,2%! Τα στοιχεία προέρχονται από επιδημιολογικές μελέτες του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας (ΕΠΙΨΥ) για το πώς επιδρά η κρίση στην ψυχική υγεία των πολιτών.

Αυτό που εκτιμά ο Μ. Γ. Μοδιανός στα γραπτά του είναι ξεκάθαρο: «Ενα ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα μεταξύ 2001 και 2011 είναι η στατιστικά σημαντική συσχέτιση δημόσιου χρέους, ποσοστών ανεργίας και ποσοστών αυτοκτονιών ανά ηλικία».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βασίλης Κονταξάκης, εξηγεί στην «Κ.Ε.» πως το φαινόμενο της αυτοχειρίας σαφώς και σχετίζεται με την παρατεινόμενη ανεργία. Η διαπίστωση προέρχεται από μια μεγάλη έρευνα που έκανε με την επιστημονική του ομάδα. Ενα επιπλέον στοιχείο που παρατηρεί ο καθηγητής Κονταξάκης είναι πως τα τελευταία χρόνια καταγράφεται ιδιαίτερη αύξηση των αυτοκτονιών στις ηλικίες 15-35 ετών.

«Σε όλες τις οικονομικές κρίσεις, με ελάχιστες εξαιρέσεις, παρατηρήθηκαν αυξημένη νοσηρότητα, θνησιμότητα και αυτοκτονίες», υποστηρίζει, επισημαίνοντας πως «αυτός είναι ο κανόνας που έχει να κάνει με την παρατεταμένη ανεργία, τη φτώχεια και τη δυσκολία πρόσβασης στις υπηρεσίες». Ενδιαφέρουσα, όμως, και η πεποίθησή του πως «δεν καταγράφονται όλες οι αυτοκτονίες. Τα στοιχεία των αυτοκτονιών είναι ελλιπή».

Γιατί, όμως, δεν καταγράφονται όλες οι αυτοκτονίες;

Η Σωτηρία Δάλλα, με 30ετή εμπειρία από τα δημόσια νοσοκομεία, μέλος της ΠΟΕΔΗΝ και εργαζόμενη στο Ασκληπιείο της Βούλας, αποκαλύπτει: «Δεν καταγράφεται το συμβάν, αλλά το αποτέλεσμα. Οι απόπειρες ή οι τελεσθείσες πράξεις αυτοκτονιών από κατάποση φαρμάκων καταγράφονται ως δηλητηριάσεις. Μια βουτιά από τον πέμπτο όροφο καταγράφεται ως ατύχημα, όπως και ένας απαγχονισμός»! Τα περιστατικά που αντιμετωπίζονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο καθηγητής Κονταξάκης αναφέρει ότι την περίοδο της κρίσης τα ποσοστά αυτοκτονιών έχουν αυξηθεί κατά 27%. Με δεδομένο, όμως, πως «σε μία αυτοκτονία αντιστοιχούν τουλάχιστον είκοσι απόπειρες», καταλαβαίνει κάποιος ότι το θέμα ούτε απλό, αλλά ούτε και εύκολο είναι...

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ-ΣΟΚ ΚΑΙ ΣΗΜΕΙΩΜΑΤΑ ΑΥΤΟΧΕΙΡΩΝ

«Εύχομαι το αίμα μου να γίνει ποτάμι και να σας πνίξει...»

**
Το χειρόγραφο σημείωμα του αυτόχειρα Δημήτρη Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος
Το χειρόγραφο σημείωμα του αυτόχειρα Δημήτρη Χριστούλα στην πλατεία Συντάγματος
«Να προσέχεις τα παιδιά» *

Πριν από μερικούς μήνες ο Μιχάλης, δημόσιος υπάλληλος, πατέρας δύο παιδιών -το ένα στο Γυμνάσιο και το άλλο στο Λύκειο- και κάτοικος νοτίων προαστίων της Αττικής, βρέθηκε από τη σύζυγό του κρεμασμένος στο σαλόνι του σπιτιού τους. Η περίπτωση αυτή δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με ανθρώπους του στενού φιλικού του περιβάλλοντος, ως επίσημη αιτία θανάτου αναφέρεται το «ατύχημα» και όχι η αυτοκτονία.

«Μη γράψετε ότι αυτοκτόνησε, η γυναίκα του προσπαθεί να πάρει σύνταξη. Θα έχει πρόβλημα», μας λένε. «Ο υπαλληλικός κώδικας καλύπτει τους εργαζόμενους εν ζωή. Ο Κώδικας Πολιτικών Συντάξεων του Δημοσίου καλύπτει γενικώς το θάνατο, ανεξαρτήτως τρόπου», εξηγεί ο νομικός Γιάννης Κιμιωνής. Το πρόβλημα υπάρχει σε περιπτώσεις ιδιωτικής ασφάλειας, καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες δεν καλύπτουν τις αυτοκτονίες.

Υπάρχουν περιπτώσεις αυτοχείρων που έχουν προσφύγει εναντίον του Δημοσίου-εργοδότη, αιτούμενοι αποζημίωση για τον απροσδόκητο θάνατο κάποιου δικού τους ανθρώπου; Αυτό που κάνει σαφές ο Γ. Κιμιωνής είναι ότι έχουν επιδικαστεί αποζημιώσεις υπέρ οικογενειών που έχουν αποδώσει το «ατύχημα» κάποιου δικού τους ανθρώπου σε ασφυκτική πίεση από το εργασιακό περιβάλλον.

Ο γέροντας στην Εδεσσα

Τον περασμένο Ιούλιο ένας ηλικιωμένος είχε σκαρφαλώσει στα κάγκελα στον καταρράκτη της Εδεσσας. Κοιτούσε τους περαστικούς και έκλαιγε. «Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε τι έλεγε, σαν να μοιρολογούσε», μας περιγράφει άνθρωπος που βρισκόταν εκεί και ήταν ένας από αυτούς που τον παρακαλούσαν να μην πέσει. «Μην το κάνεις, μην το κάνεις, δεν αξίζει...»

Ο γέροντας αυτοκτόνησε. Εκτοτε κανείς δεν έμαθε την ιστορία του και αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο. Στις περισσότερες των περιπτώσεων οι οικογένειες των αυτοχείρων συγκαλύπτουν το γεγονός, εξαιτίας του κοινωνικού στίγματος.

Αγαπούσε τα καράβια

Ανάλογη ήταν και η περίπτωση ενός άνεργου ναυτικού. Οταν το παλικάρι αυτοκτόνησε, οι φίλοι του σοκαρίστηκαν και άρχισαν να δημοσιεύουν στο Διαδίκτυο σημειώματα για το φίλο τους. «Αγαπούσε πολύ τα καράβια και ήθελε από μικρός να γίνει ναυτικός. Περνούσε ώρες στο λιμάνι, να βλέπει και να καμαρώνει τα πλοία. Ταξίδεψε αρκετά χρόνια». Ωστόσο, η οικογένεια του αυτόχειρα τους ζήτησε να μην ξαναγράψουν...

Απ' το κάστρο του Μολύβου

«Ο Μανώλης τον τελευταίο καιρό φαινόταν να έχει κλειστεί στον εαυτό του», μας εξιστορεί ο Μ.Π. για τον Μανώλη Μαρώλια που ζούσε στη Συκαμιά της Λέσβου, τον 58χρονο συνταξιούχο εκπαιδευτικό που αυτοκτόνησε στις 20 Σεπτεμβρίου πέφτοντας από το Κάστρο του Μολύβου. «Ηταν μορφωμένος, ήξερε τι του γινόταν, είχε χιούμορ, αλλά τον τελευταίο καιρό τον έβλεπες με τη σύντροφό του λιγοστά. Ψώνιζαν κάνα ψαράκι και πίσω στο σπίτι ξανά». Είχε καιρό που αυτός ο άνθρωπος είχε σκοτεινιάσει μέσα του.

«Προς ημάς: Δυστυχώς όλα τα κραυγαλέα και βδελυρά έχουν κατακυριεύσει τον τόπο σαν ένας κύκλος νοήματος που ορχείται με το σκότος. Εχοντας την πεποίθηση ότι ένας κόκκος αλήθειας είναι ενεργητικότερος από ένα οικοδόμημα ψευδαισθήσεων και εν πλήρει νηφαλιότητα -όπως όταν μυρίζεις γιασεμί-, απεφάσισα, μη δυνάμενος πλέον να υφίσταμαι το ειδεχθές άλγος των κοινωνικών συνθηκών, την εκούσια ολοκλήρωση του βιολογικού μου κύκλου. Ερρωσθε! Μαρώλιας Εμμανουήλ».

Ο Μανώλης κηδεύτηκε στη σιωπή. Δεν ήθελε να τον διαβάσει ο παπάς. (Οταν τα νεκροταφεία ανήκαν στην Εκκλησία και όχι στους δήμους, όπως σήμερα, οι αυτόχειρες δεν κηδεύονταν με εκκλησιαστική κηδεία, αλλά σιωπηλά, εκτός κοιμητηρίου. Αυτό άλλαξε επί εποχής αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, οπότε και διαβάζεται για τους αυτόχειρες μια εξόδιος ευχή).

«Εχω χρέη. Δεν αντέχω...»

Χανιώτης αυτόχειρας, 39 ετών: «Εχω πολλά χρέη. Δεν αντέχω άλλο. Ο αδελφός μου μου δάνεισε χρήματα, αλλά δεν αρκούσαν. Ζητάω συγγνώμη από όλους».

«Επρεπε να γίνει αυτό...»

Αυτόχειρας, 29χρονος, από την Πάτρα: «Μαμά, μπαμπά, σας αγαπώ, δεν αντέχω άλλο αυτή την κατάσταση, να προσέχετε την αδερφή μου, να προσέχετε όλη την οικογένεια, σας αγαπώ. Επρεπε να γίνει αυτό...».

«Δεν έχω ούτε για το νοίκι»

Αυτόχειρας, 53χρονος, από τη Θεσσαλονίκη: «Μπαίνουμε σε έναν χειμώνα που θα διαρκέσει χρόνια. Καλύτερα ένα φρικτό τέλος παρά φρίκη χωρίς τέλος... Δεν έχω χρήματα ούτε για ενοίκιο. Πώς να σκεφτείς με άδειο στομάχι; Είμαι σε κινούμενη άμμο».

«Ζητώ συγγνώμη, αλλά...»

Αυτόχειρας, 52χρονος, από την Κρήτη: «Δεν αντέχω άλλο. Ζητώ συγγνώμη από την οικογένειά μου. Θέλω το παιδί μου να σπουδάσει. Ελπίζω να με καταλάβετε».

Χωρίς Καλάσνικοφ...

Δημήτρης Χριστούλας, αυτόχειρας στο Σύνταγμα στα 77 του χρόνια: «Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι' αυτή. Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω, αν ένας Ελληνας έπαιρνε το καλάσνικωφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ), δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για τη διατροφή μου»...

«Δεν μπορώ να πληρώσω»

Αυτόχειρας, 62χρονος, από τη Νίκαια: «Δούλευα όλα μου τα χρόνια, δεν με ήξερε κανείς, ούτε η Αστυνομία, αλλά έκανα ένα μεγάλο λάθος. Στα 40 μου έγινα ελεύθερος επαγγελματίας και φεσώθηκα μέχρι το λαιμό. Δεν μπορώ να πληρώσω τα χρέη μου και αυτοκτονώ».

«Το αίμα μου ποτάμι»

Νίκος Τζιανής, από τη Λάρισα: «Ξέρω ότι οι Ελληνες πρέπει να πάψουν να αυτοκτονούν και να βγουν στους δρόμους, για να σας διώξουν. Ξέρω ότι αυτοκτονώντας δεν βοηθάω κανέναν, αλλά δεν αντέχω άλλο αυτή την ντροπή... Εύχομαι το αίμα μου να γίνει ποτάμι και να σας πνίξει»...



IMF SUICIDES
Οι «αυτοκτονίες λόγω ΔΝΤ» καθιερώθηκαν πλέον ως διεθνής όρος
Μελέτη του ΕΠΙΨΥ επισημαίνει πως ένας στους πέντε υπερχρεωμένους πολίτες σκέφτεται να αυτοκτονήσει. Ο ψυχίατρος Γκάρο Εσαγιάν, διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Ροδόπης, αναφέρει: «Στο βαθμό που έχει επιδεινωθεί η οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών, αυτό από μόνο του είναι ήδη επιβαρυντικό στους ανθρώπους που έχουν ιστορικό ψυχικής υγείας.
Πολλοί δεν έχουν τα χρήματα να επισκεφθούν ιδιώτες θεραπευτές κι αυτό έχει δημιουργήσει συμφόρηση στις δομές της ψυχικής υγείας σε δημόσιο επίπεδο. Ανθρωποι που -υπό άλλες συνθήκες- δεν θα σκέπτονταν να αυτοκτονήσουν, τώρα το σκέπτονται».

Υπάρχει βέβαια και η άλλη άποψη. Ο καθηγητής Ψυχολογίας και διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη και Πρόληψη της Αυτοκτονίας στο Πανεπιστήμιο Ρόντσεστερ στη Νέα Υόρκη, Κένεθ Κόνερ, εκτιμά πως το να ισχυριστούμε ότι «κάποιος αυτοκτονεί εξαιτίας έντονου οικονομικού άγχους είναι μία πρόχειρη και υπεραπλουστευμένη άποψη». Μαζί του συμφωνούν και άλλοι.

Ομως, ας θυμηθούμε το παράδειγμα της Ν. Κορέας. Οι «μεταρρυθμίσεις» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου το 1998 άφησαν πίσω τους μια εκρηκτική αύξηση στο ποσοστό των αυτοκτονιών κατά 45% (!) συγκριτικά με το 1997. Από τότε, μάλιστα, καθιερώθηκε και ο διεθνής όρος «IMF SUICIDES», δηλαδή «Αυτοκτονίες λόγω ΔΝΤ»...

«Οι αυτοκτονίες υποβαθμίζονται επικίνδυνα. Πιστεύω ότι το πρόβλημα είναι ακόμη σοβαρότερο από αυτό των επίσημων στοιχείων. Υπάρχει ένα ποσοστό αυτοκτονιών της τάξεως του 20% που δεν αναγνωρίζεται ή δεν εντοπίζεται», υποστηρίζει ο Ian Rockett, καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της West Virginia των ΗΠΑ.

Κατάθλιψη, ψυχοφάρμακα και κλινικές

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υποστηρίζει πως έως το 2020 η κατάθλιψη θα είναι η δεύτερη «σημαντικότερη αιτία ανικανότητας για εργασία». Αν υπάρχει εργασία, φυσικά... Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εσωτερικής Παθολογίας που έγινε στην Αθήνα τον περασμένο Οκτώβριο αποκαλύφθηκε το εξής δραματικό: το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών πάσχουν από μια ήπια έως σοβαρή μορφή κατάθλιψης.

Παράλληλα, στοιχεία από την Πανελλαδική Ενωση για την Ψυχοκοινωνική Αποκατάσταση και την Επαγγελματική Επανένταξη αναφέρουν αύξηση στα αιτήματα εισαγωγής σε ψυχιατρικές κλινικές κατά 120%. Υπερβολικό; Η Σωτηρία Δάλλα από το Ασκληπιείο Βούλας δίνει μία επιπλέον διάσταση, αυτή των ανθρώπων που παρακαλούν να κάνουν εισαγωγή, για να εξασφαλίσουν ένα πιάτο φαΐ...
 
triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέα έρευνα: Γιατί δεν πρέπει να στεγνώνουμε τα ρούχα μας στο καλοριφέρ!


clothesΣύμφωνα με καινούργια έρευνα, το άπλωμα της μπουγάδας σε θερμαντικά σώματα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας ενοίκους του διαμερίσματος.
Αυτός ο τρόπος στεγνώματος των ρούχων αυξάνει την υγρασία μέσα στο σπίτι, όταν τα παράθυρα είναι κλειστά λόγω κακού καιρού, και έτσι μεγαλώνουν οι πιθανότητες κάποιος από τους ενοίκους να εκδηλώσει άσθμα.
Η αύξηση της υγρασίας στον αέρα ευνοεί την ανάπτυξη των σπορίων μούχλας και των ακάρεων οικιακής σκόνης. Ερευνητές από την Μονάδα Έρευνας Περιβαλλοντικής Αρχιτεκτονικής Mackintosh στη Γλασκώβη επισκέφθηκαν τα σπίτι 100 ανθρώπων και διαπίστωσαν ότι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάιο οι 87 από αυτούς στέγνωσαν τα ρούχα τους πάνω ή δίπλα σε διαφόρων τύπων θερμαντικά σώματα.
Οι μετρήσεις που έκαναν έδειξαν ότι σε περισσότερα από τα 3/4 των σπιτιών τα επίπεδα υγρασίας υπερέβαιναν το επίπεδο που θεωρείται από τους γιατρούς ως το ανώτατο όριο για την ανάπτυξη μολυσματικών παραγόντων που ευνοούν την εκδήλωση άσθματος.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης μια ισχυρή σχέση ανάμεσα στο στέγνωμα των ρούχων μέσα στο σπίτι και στην ανάπτυξη σπόρων μούχλας. Ο καθηγητής Κόλιν Πωρτερους, επικεφαλής της μελέτης, επισημαίνει ότι το στέγνωμα ρούχων μέσα στο σπίτι αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας των θερμαντικών σωμάτων και ταυτόχρονα τα επίπεδα υγρασίας, εφόσον ο χώρος δεν αερίζεται ή δεν διαθέτει σύστημα εξαερισμού.
Πέραν των ακάρεων και των σπορίων μούχλας που ευνοούνται από την υγρασία, το άσθμα μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί επιπλέον από λοιμώξεις, σωματική άσκηση, την ατμοσφαιρική ρύπανση, τις ερεθιστικές ή αλλεργιογόνες ουσίες σε επαγγελματικούς χώρους.

govastileto
polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

Καθηγητής Ντιμιτρόφ: «Θα πάω να βρω τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια»

Ο Βούλγαρος καθηγητής σχολιάζει, με ευδιαθεσία και ειρωνεία, την ανακοίνωση των Σκοπιανών ότι ο τάφος του Αλεξάνδρου είναι σε μια πόλη του νοτιοσλαβικού κράτους...

Σόφια.

«Αύριο θα ετοιμασθώ να πάω στην πόλη Σβέτι Νικόλε- (Αγίου Νικολάου), στα Σκόπια, για να βρω τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου», είπε προς το βουλγαρικό πρακτορείο ο διευθυντής του Εθνικού Μουσείου Ιστορίας της πρωτεύουσας της Βουλγαρίας, Μπότζινταρ Ντιμιτρόφ.


Ο Βούλγαρος καθηγητής πιστεύει ότι δεν υπάρχει πιο κατάλληλος άνθρωπος από τον ίδιο να γίνει επικεφαλής της ανασκαφής, λόγω της εμπειρίας του και της εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε ανάμεσα σε αυτόν και της Σκοπιανής Επιστημονικής Σκέψης, κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών.

«Με χαρά έμαθα ότι λύθηκε ένα μεγάλο ιστορικό μυστήριο για τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αφού υπάρχουν πειστικά στοιχεία.
»Φυσικά, όπως ήταν αναμενόμενο, ο τάφος του Μακεδόνα βασιλιά βρίσκεται στο Σβέτι Νικόλε, στην πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία της Μακεδονίας.

»Οι επιστήμονες μέχρι τώρα, μάταια τον αναζητούσανε στην Αλεξάνδρεια, σύμφωνα με γραπτές μαρτυρίες, ενώ άλλοι λένε ότι θάφτηκε στη Βενετία, στην εκκλησία του ‘Αγίου Μάρκου’, όπου υποτίθεται μεταφέρθηκε το Μεσαίωνα, την εποχή του μεγάλου βενετικού εμπορίου στη Μέση Ανατολή από τον 11ο ως τον 14ο αιώνα. Ή, ακόμη,  στο νησί της Θάσου, όπου οι Έλληνες, πιθανότατα ψευδοεπιστήμονες, έδειξαν μια απλή σαρκοφάγο και είπαν ότι αυτός είναι ο τάφος του Μεγάλου Αλεξάνδρου.
»Γιατί η πόλη  Σβέτι Νικόλε;  Μα γιατί, είναι πολύ πιο κατάλληλο μέρος για μια τέτοια ταφή σε σύγκριση με τη Βαβυλώνα, την Αλεξάνδρεια ή τη Θάσο», δήλωσε ο καθηγητής.

«Α, ο τάφος είναι, πράγματι, στο Σβέτι Νικόλε, αφού το λέει  και ο Κροάτης επιστήμονας Ντομαγκόι Νίκολιτς, ο οποίος ισχυρίζεται ότι ένας από τους γονείς του Μεγάλου Αλεξάνδρου- δεν μπορεί- ήταν Σλάβος (!) από τη Μακεδονία.

»Γιατί... γιατί όπως είναι ...γνωστό, η αρχαία Μακεδονία ήταν απλωμένη στο έδαφος της σημερινής πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας της Μακεδονίας και μια πολύ μικρή περιοχή της, ήταν γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης και εκτεινόταν μέχρι τα αλβανικά βουνά».

«Αλλά γιατί να σταματήσουμε εδώ;» 

Ακούστε και αυτό:

Είναι γνωστό ότι ένας από τους υποστηρικτές και ιδρυτές της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο Λαζάρ Κολισέφσκι γεννήθηκε που αλλού, στην πόλη Σβέτι Νικόλε.

Προφανώς, η πόλη Σβέτι Νικόλε, είναι το μέρος όπου γεννιούνται και πεθαίνουν, όλοι οι μεγάλοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένων των σημερινών σκοπιανών επιστημόνων, που εύκολα βρίσκουν συγγένειες παντού», είπε ο Ντιμιτρόφ.


echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρόγραμμα ενημερωτικών εισηγήσεων για τον μήνα Δεκέμβριο στο Α’ ΚΑΠΗ και Β΄ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας


Συνεχίζοντας και για το  μήνα Δεκέμβριο τις εκδηλώσεις ενημέρωσης για θέματα υγείας το πρόγραμμα έχει οριστεί ως εξής:
Στο Β΄ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας
·         Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:00πμ θέμα: «Στοματική υγιεινή στην Τρίτη ηλικία» .Ομιλητής Νεράντζης Θεοφάνους οδοντίατρος 
·         Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 στις 10:00πμ θέμα: «Υγεία και χαρά» Ομιλητής Πενέκελης Δημήτριος ψυχολόγος
ενώ για το
  Α’ ΚΑΠΗ Πτολεμαΐδας
·         Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2013 στις 11:30πμ θέμα: «Υγεία και χαρά» Ομιλητής Πενέκελης Δημήτριος ψυχολόγος
Είναι μεγάλη και θερμή  η ανταπόκριση των μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου Εορδαίας, στις  εκδηλώσεις της «Κοινωνικής Δράσης» του  ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με περισσότερο ζήλο και για την νέα χρονιά. Υπενθυμίζουμε πως οι εκδηλώσεις είναι ανοικτές και στο κοινό.
 
Η πρόεδρος του ΝΠΔΔ ΚΟΙΠΠΑΠ
Θεοπίστη Κρυσταλλίδου
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυτή είναι η πατέντα για να μην πάρετε ποτέ κλήση (ΒΙΝΤΕΟ)

parkarismaΘεϊκή πατέντα για να μην παίρνετε ποτέ κλήση…
Πανέξυπνο!…
Για να μην αγχωθείτε ποτέ ξανά για το αν θα ”φάτε” κλήση από παράνομο παρκάρισμα!


Δείτε το βίντεο:





makeleio
Διαβάστε περισσότερα » »

To θράσος του ΚΚΕ για την Μακεδονία

ΕΟΡΤΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
Το ΚΚΕ ανέκαθεν διακρινόταν για το θράσος του: Εκδήλωση για τα 95 χρόνια του ΚΚΕ διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας, με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη.
Την Μακεδονία που "προσέφεραν" στον Στάλιν (την μνήμη του οποίου αποκατέστησε το 2008 το ΚΚΕ, ο μόνος πολιτικός οργανισμός στον πλανήτη, ετκός από το ΚΚΕ της Βορειας Κορέας).
Ας θυμηθούμε λίγο "τα έργα και τις ημέρες" του ΚΚΕ σε ότι αφορά την Μακεδονία: Το Τρίτο Συνέδριον του ΚΚΕ (26 Νοεμβρίου – 3 Δεκεμβρίου 1924) διεκήρυξε επισήμως το σύνθημα της «ενιαίας και ανεξάρτητης Μακεδονίας και της ενιαίας και ανεξάρτητης Θράκης».
Ο Ν. Ζαχαριάδης σε άρθρο του δημοσιευθέν στο περιοδικό «Δημοκρατικός Στρατός» (τεύχος Δεκ. 1948) υπεστήριξε την δημιουργίαν ανεξαρτήτου Μακεδονικού κράτους και στη συνέχεια η 5η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Ιαν. 1949) έκανε ομοφώνως δεκτήν την εισήγησή του για την δημιουργία ανεξάρτητου μακεδονικού κράτους.
Ιδού το κείμενον, το οποίον εξέδωσε το ΚΚΕ εις έντυπον υπό τον τίτλον: «Η Ελλάδα στο δρόμο προς τη νίκη, μπροστά στην αποφασιστική καμπή» (σελ. 20-21).
«Στη Βόρεια Ελλάδα ο μακεδόνικος (σλαβομακεδονικός) λαός τα έδωσε όλα για τον αγώνα και πολεμά με μια ολοκλήρωση ηρωισμού και αυτοθυσίας που προκαλούν τον θαυμασμόν. Δεν πρέπει να υπάρχει καμμιά αμφιβολία ότι σαν αποτέλεσμα της νίκης του Δ.Σ.Ε. και της λαϊκής επανάστασης, ο μακεδόνικος λαός θα βρει την πλήρη εθνική αποκατάσταση του, έτσι όπως τη θέλει ο ίδιος, προσφέροντας σήμερα το αίμα του για να την αποχτήσει. Παράλληλα το ΚΚΕ πρέπει ριζικά να βγάλει απ’ τη μέση όλα τα εμπόδια, να χτυπήσει όλες τις μεγαλοελλαδίτικες σωβινιστικές εκδηλώσεις και τα έργα που προκαλούν δυσαρέσκεια και δυσφορία μέσα στο μακεδονικό λαό και έτσι βοηθούν τους διασπαστές στην προδοτική δράση τους, ενισχύουν το έργο της αντίδρασης».
Τις θέσεις θέσεις του ΚΚΕ του 1924 και 1949 περί ανεξαρτησίας της Μακεδονίας προσπάθησε να δικαιολόγηση ο Ηλίας Ηλιού («Αυγή» 4 Δεκ. 1954) λέγοντας, ότι τότε η Μακεδονία «είχεν ανάμικτον πληθυσμόν»!
Ο Ν. Ζαχαριάδης ζητούσε τον αποχωρισμό της Μακεδονίας από την Ελλάδα και «τον σχηματισμό αυτοτελούς κράτους» από το 1925 («Ριζοσπάστης» 27 Ιανουαρίου 1925).
Ο Ν. Ζαχαριάδης στη έκκλησή του προς τα μέλη του ΚΚΕ («Ριζοσπάστης» 1 Μαρτίου 1931) επανέλαβε την θέση του περί αποχωρισμού της Μακεδονίας και Θράκης από την Ελλάδα και υπεστήριξε «την εθνικοαπελευθερωτικήν πάλην των λαών που καταπιέζονται από τους Έλληνες»! (όρα και την έκδοσι της Κ.Ε. του ΚΚΕ «Πέντε χρόνια αγώνες 1931-1936» β’ έκδ. Αθ. 1946 σελ. 24).
Ακόμη, η 6η Ολομέλεια της Κ.Ε. του ΚΚΕ (Ιαν. 1934) καθόρισε ως "υποχρέωση" του ΚΚΕ:
«να αγωνισθεί για την εθνική αυτοδιάθεση μέχρις αποχωρισμού των καταπιεζομένων Μακεδόνων και Θρακών και να συνεργασθεί δια τον σκοπόν αυτόν με τας Βουλγαρικάς οργανώσεις της εσωτερικής επαναστατικής μακεδόνικης οργάνωσης (ενωμένης) και της θρακικής επαναστατικής οργάνωσης». («Πέντε χρόνια αγώνες 1931-1936», σελ. 201, 205, 206, 212).
Επίσης, στο 5ον Συνέδριον του ΚΚΕ (Μάρτιος 1934) διακηρύχθηκε ότι «οι εθνικές μειονότητες καταπιέζονται αφόρητα από τους Έλληνες ιμπεριαλιστές»!
Ειδικά για τους Μακεδόνες το ΚΚΕ αποφάσισε την «υποστήριξη και ενίσχυση των εθνικοεπαναστατικών οργανώσεων των εθνικών μειονοτήτων και την στερέωση των δικών μας θέσεων μέσα σ’ αυτές… την αναγνώριση στις μειονότητες αυτές του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης μέχρι και του κρατικού αποχωρισμού… Το ΚΚΕ πρέπει να παλαίψει αποφασιστικά για την καταπολέμηση του ελληνικού μεγαλοεθνισμού και τις εκδηλώσεις του μέσα στις γραμμές του και για την διεθνιστική διαπαιδαγώγηση των Ελλήνων εργατών και αγροτών» («Πέντε Χρόνια Αγώνες 1931-1936», σελ. 225).
Αυτά για το ΚΚΕ και την Μακεδονία...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Ελληνας μουσουλμάνος Πομάκος επέστρεψε από εξωτερικό μόνο για να υπηρετήσει!

ΟΤΑΝ Ο ΣΚΑΡΜΟΥΤΣΟΣ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΤΗ ΧΩΡΑ...
Την ίδια ώρα που ο τηλεμάγειρας πολυτελείας Δ.Σκαρμούτσος κοροϊδεύει τους πάντες και την "κοπανά" από την εθνική υποχρέωση να υπηρετήσει την θητεία του στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ένας Πομάκος δίνει μαθήματα εθνικής συνείδησης στον Σκαρμούτσο και στον κάθε Σκαρμούτσο που παραιτούνται του ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΟΣ να υπεραπιστούν τη χώρα.
Νεαρός Πομάκος που η οικογένειά του ζει για δεκαετίες στο εξωτερικό (Γαλλία) παράτησε τα πάντα και ήρθε να καταταγεί στον Ελληνικό Στρατό, ενώ δεν ήταν υποχρεωμένος να το κάνει!

Ο νεαρός Πομάκος που γεννήθηκε στη ξενιτιά, δεν μιλάει καθόλου ελληνικά, αλλά αντίθετα γνωρίζει τρεις ξένες γλώσσες (γαλλικά, αγγλικά και τουρκικά). Θα μπορούσε να αποφύγει τη στράτευση στον ελληνικό στρατό, αφού δεν σκοπεύει να έρθει να μείνει στην Ελλάδα ή να αφήσει να περάσουν τα χρόνια (ώστε να μπορεί να απαλλαγεί ή να εξαγοράσει τη θητεία), όπως κάνουν διάφοροι τραγουδιστές, ηθοποιοί, γόνοι επιχειρηματιών και πολιτικών.

Εκείνος, όμως, είπε στην οικογένειά του πως είναι χρέος του να υπηρετήσει στον ελληνικό στρατό αφού οι Πομάκοι πρόγονοί του θυσιάστηκαν για την ελευθερία της Ελλάδας.
Στην ερώτηση των δικών του ανθρώπων, πως θα υπηρετήσει αφού δεν γνωρίζει ούτε μία λέξη ελληνικά, εκείνος απάντησε πως θα μάθει ό,τι προλάβει πριν καταταγεί και τα υπόλοιπα σιγά – σιγά με τη συναναστροφή του με τους υπόλοιπους φαντάρους!
Οι μνήμες της οικογένειάς του είναι πολύ ζωντανές: Οι Πομάκοι παππούδες του έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας, αφού ο ένας σκοτώθηκε στο Αλβανικό μέτωπο, στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ο άλλος αργότερα στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.
Εμείς εκφράζουμε το θαυμασμό μας για το νέο αυτό παιδί. Παράλληλα ας σκεφθούν πολλοί νέοι Πομάκοι πως ίσως και οι δικοί τους παππούδες θυσιάστηκαν για την Ελλάδα στους διάφορους πολέμους ή έπεσαν θύματα της Οθωμανικής θηριωδίας όταν οι Τούρκοι κατέκτησαν τα Βαλκάνια και τα βουνά της Ροδόπης, σκοτώνοντας τους προγόνους μας και κακοποιώντας τα κορίτσια μας (βλ. τους Πομάκικους χορούς τους Ζαλόγγου, τα Μόμτσκι Κάμεν).
Επίσης, να τους θυμίσουμε ότι από τους πρώτους που επαναστάτησαν εναντίον του Μουσταφά Κεμάλ (Ατατούρκ), ήταν ένας Πομάκος ήρωας, ο Γκιαούρ Ιμάμ στην περιοχή της Μπίγκα (βυζ. Πηγές). Δεν είναι ντροπή να λες ότι είσαι Πομάκος, αντίθετα είναι μεγάλη ευτυχία! Ντροπή είναι να είσαι γενίτσαρος και να ξεπουλάς τη μνήμη των παππούδων σου από φόβο ή για λίγες τουρκικές λίρες!

Εφημ. Ζαγάλισα, Τεύχος 68, Οκτώβριος - Νοέμβριος 2013

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »