Δευτέρα 6 Ιανουαρίου 2014

Ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις – Μειώσεις μέχρι 45%

Τέλος στην αναγνώριση των πλασματικών χρόνων, πλην εκείνων που εκκρεμούν
Περικόπτονται στο 50% οι συντάξεις λόγω θανάτου
Καταργείται η σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτοςΔεκατρείς επώδυνες ανατροπές στις επικουρικές συντάξεις φέρνει ο νέος Κανονισμός Ασφάλισης και Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ο οποίος ήδη βρίσκεται στα χέρια του υπουργού Εργασίας.
Με το νέο Κανονισμό, που δημοσιεύει η Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ενοποιούνται οι όροι και προϋποθέσεις των παροχών που καταβάλλουν καταστατικά σήμερα τα επικουρικά ταμεία που έχουν ενσωματωθεί στο ΕΤΕΑ και καταργούνται τα καταστατικά τους.
Μειώνονται περαιτέρω οι επικουρικές συντάξεις από 16% έως 45%, το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε πίνακες θνησιμότητας και το συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο Ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ποιες είναι οι 13 ανατροπές
1. Πλασματικοί χρόνοι: Δεν προβλέπεται καμία αναγνώριση πλασματικών χρόνων (στρατός, τέκνα, ανεργία κ.λπ.), εκτός των περιπτώσεων που εκκρεμούν ή έχουν ήδη αναγνωριστεί.
2. Σύνταξη αναπηρίας: Βάζει όριο τα 1.500 ένσημα καθώς και τα 600 την τελευταία πενταετία. Ετσι καταργείται η δυνατότητα λήψης αναπηρικής σύνταξης με λιγότερες ημέρες ασφάλισης.
3. Σύνταξη λόγω θανάτου: Βάζει προϋπόθεση τα 600 ένσημα την τελευταία πενταετία αντί 500 που ισχύει σήμερα και το 62ο έτος για τους επιζώντες συζύγους, ενώ καταργεί κάθε μικρότερο όριο.
4. Καταργεί τη σύνταξη στα τέκνα που σπουδάζουν έως το 24ο έτος.
5. Μεταβιβάζεται η σύνταξη, μόνον όμως εφ’όσον έχει δηλωθεί.
6. Υπολογισμός συντάξεων: Αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού προς τα κάτω. Ο νέος τρόπος υπολογισμού για ασφαλισμένους έως 31.12.2000 καταργεί το νόμο 4052/12, που όριζε έως 31.12.2014 υπολογισμό με βάση τα καταστατικά.
Για όσους συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014 η σύνταξη θα υπολογιστεί με το νόμο 2084/92, που προβλέπεται για τους νέους ασφαλισμένους και για όσους συνταξιοδοτηθούν από 1ης.1.2015 η σύνταξη θα είναι άθροισμα: α. Με υπολογισμό έως 2014 ως νέοι ασφαλισμένοι και β. Με τα «εμπόδια» του νέου υπολογισμού του άρθρου 20 του νέου Κανονισμού.
7. Σύνταξη θανάτου: Θα αποτελεί το 50% από το 70% που ισχύει σήμερα.
8. Σύνταξη αναπηρίας: Θα γίνεται επανυπολογισμός σε κάθε παράταση με βάση το ποσό της σύνταξης που ελάμβανε ένας ασφαλισμένος. Ουσιαστικά εξαφανίζει τις αναπηρικές συντάξεις. Όσοι καθίστανται ανάπηροι από εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική νόσο και δεν θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης θα παίρνουν πίσω τις εισφορές τους άτοκες ως εφάπαξ και τελείωσαν, τους βγάζουν εκτός ασφάλισης;
9. Σύνταξη ορφανών: Διαφοροποίηση της επικουρικής σύνταξης ορφανών ανάλογα με την ηλικία τους.
10. Μεταβίβαση σύνταξης θανόντος συνταξιούχου: Για το /τη σύζυγο το 40% της καταβαλλόμενης σύνταξης και για τα τέκνα το 15% έως το 30% ανώτερο αν υπάρχουν περισσότερα.
11. Βιωσιμότητα: Αναπροσαρμόζονται όλες οι καταβαλλόμενες συντάξεις με συντελεστές βιωσιμότητας.
12. Αναστολή επικουρικής: Αναστέλλεται η σύνταξη σε όποιον ουσιαστικά ξαναεργαστεί ως ασφαλιστέο πρόσωπο και γίνεται επανυπολογισμός στη νέα αίτηση με βάση τη σύνταξη που έπαιρνε η οποία θα μειωθεί ακόμα περισσότερο.
13. Ατομικές μερίδες: Εισάγονται «ατομικές μερίδες» ώστε κάθε ασφαλισμένος να έχει διαφορετική επικουρική που θα βασίζεται στις εισφορές που έχει πληρώσει και στα έτη που έχει διανύσει στο σύστημα ώς το 2000, καθώς μετά αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού.

polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

Πως φορολογούνται τα εισοδήματα από ενοίκια

Αλλάζει δραστικά το 2014 ο τρόπος που φορολογούνται τα εισοδήματα από ακίνητα. Πλέον, τα έσοδα αυτά φορολογούνται αυτοτελώς, με συντελεστή 11% ή 33%.
Στον τελευταίο νόμο 4172/2013 τα εισοδήματα από ενοίκια αναφέρονται στο Κεφάλαιο Ε ως εισόδημα από κεφάλαιο, ενώ στο άρθρο 39, ως εισόδημα από ακίνητη περιουσία. Συγκεκριμένα ο νόμος αναφέρει τι θεωρείται ως εισόδημα από κεφάλαιο : «Το εισόδημα από κεφάλαιο περιλαμβάνει το εισόδημα που αποκτά ένα φυσικό πρόσωπο και προκύπτει στο φορολογικό έτος σε μετρητά ή σε είδος, με τη μορφή μερισμάτων, τόκων, δικαιωμάτων, καθώς και το εισόδημα από ακίνητη περιουσία.». Η αυτοτελής φορολόγηση των ενοικίων, έχει θεσμοθετηθεί από το 2012 και θα αφορά και τα εισοδήματα του 2013.
Είναι μία από τις μεγάλες φορολογικές αλλαγές που φέρνει η νέα χρονιά, στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων αλλά και το γενικό περιουσιολόγιο.Η φορολόγηση των ενοικίων, ως αυτοτελής, ακολουθεί τον κάτωθι πίνακα:
Ετήσιο εισόδημα από ακίνητη περιουσία: Συντελεστής φόρου:
έως και 12.000 ευρώ 11%
άνω των 12.000 ευρώ 33%
Δηλαδή μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο σύνολον ενοικίων εφαρμόζεται το 11%, ήτοι 1.320 το ανώτερο σε φόρο και για 12.000 ευρώ και πάνω 33% συντελεστής. Με ένα παράδειγμα, αν πχ κάποιος εισπράττει 17.000 ευρώ ενοίκια το χρόνο, θα φορολογηθεί με 11% για τα πρώτα 12.000 ευρώ, ήτοι 1.320 ευρώ και 33% για τα επόμενα 5.000 ευρώ ήτοι 1.650 ευρώ με συνολική επιβάρυνση 2.970 ευρώ.Αν σε αυτό υπολογισθεί και η προκαταβολή φόρου η οποία πλέον εφαρμόζεται χονδρικά σε όλα τα εισοδήματα εκτός των μισθωτών και συνταξιούχων, τότε σε πρώτη εφαρμογή των παραπάνω, ο φορολογούμενος θα πρέπει να προσθέσει ακόμη 55% επί του φόρου δηλαδή μια εκροή 4.417 ευρώ, μια πολύ σημαντική επιβάρυνση, αλλά και 2% επιβάρυνση από την εισφορά αλληλεγγύης δηλαδή άλλα 340 ευρώ, με τελικό ποσό πληρωμής στα 4.800 ευρώ! Φυσικά, τουλάχιστον το ποσό της προκαταβολής θα συμψηφισθεί στο επόμενο φορολογικό έτος. Πρέπει να σημειωθεί φυσικά ότι η αυτοτελής φορολόγηση ισχύει και για τα ενοίκια του 2013 που θα δηλώσουμε σε 3-4 μήνες αλλά με συντελεστή 10% στη χαμηλή κλίμακα.
Το πιο πάνω καθεστώς έρχεται να διανθιστεί με μερικές ακόμη ρυθμίσεις οι οποίες αναμένονται μέσα στο 2014. Βασική ρύθμιση είναι η εκχώρηση των ανείσπρακτων ενοικίων στην εφορία, καθώς με τέτοιου ύψους επιβαρύνσεις θα είναι καταστροφικό να ζητούνται ποσά τα οποία δεν έχουν ποτέ εισπραχθεί. Όμως η ρύθμιση που θα αλλάξει πολλά και θα βοηθήσει την διαδικασία και των ανείσπραχτων ενοικίων θα είναι η ηλεκτρονική καταχώρηση των συμβολαίων μίσθωσης σε ειδική εφαρμογή στο Taxis η οποία αναμένεται το 2014. Αν λειτουργήσει η εφαρμογή αυτή το 2014, τότε από το 2015 η ΓΓΠΣ θα συμπληρώνει αυτόματα στα έντυπα των δηλώσεων τα εισοδήματα από ενοίκια, αρκεί να έχουν γίνει σωστά οι εισαγωγές των δεδομένων.
Ποιους όμως ευνοεί και ποιους όχι ο νέος τρόπος φορολόγησης; Ευνοημένοι λογικά θα είναι οι έχοντες υψηλά εισοδήματα από ενοίκια, καθώς σε ότι κλιμάκιο και να είναι, ο ανώτερος συντελεστής φορολογίας των ενοικίων είναι το 33% ενώ αν τα ενοίκια προστίθεντο στο συνολικό δηλωθέν εισόδημα τότε ο ανώτερος συντελεστής φορολόγησης θα έφθανε το 45%. Άρα μιλάμε για μια ελάφρυνση 12 μονάδων στο συντελεστή. Στο χαμηλότερο επίπεδο και μέχρι 12.000 ευρώ, χωρίς αφορολόγητο όριο και με προκαταβολή φόρου, θα υπάρχουν οι σημαντικότερες επιβαρύνσεις αναλογικά με τα χρήματα που εισπράττουν.

polispress
Διαβάστε περισσότερα » »

Τραυματίστηκε στο σκι η Άνγκελα Μέρκελ. Ακυρώνει το πρόγραμμά της

Στο κρεβάτι για τρεις εβδομάδες θα παραμείνει η Γερμανίδα καγκελάριος. Χτύπησε ενώ έκανε σκι

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ τραυματίστηκε  στη λεκάνη ενώ έκανε cross-country κατά τη διάρκεια των διακοπών της στην Ελβετία.
Η καγκελάριος πρέπει να παραμείνει κλινήρης για τις επόμενες τρεις εβδομάδες σύμφωνα με τον εκπρόσωπός της.
Η Μέρκελ ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή της στη Βαρσοβία αλλά και τη συνάντησή της την Τετάρτη με τον πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι πιο παγωμένες Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και 100 χρόνια

ΠΟΙΑ "ΥΠΕΡΘΕΡΜΑΝΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ";
Τελικά, υπάρχει μεγαλύτερος μύθος και μεγαλύτερη κομπίνα από την περίφημη θεωρία της "υπερθέρμανσης του πλανήτη"; Την καλύτερη απόδειξη την δίνουν οι πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στις ΗΠΑ και στον Καναδά μετατρέποντας ολόκληρες πολιτείες σε παγωμένα τοπία.
Πάνω από 150 εκατ. Αμερικανοί και Καναδοί βρίσκονται στο έλεος του πιο παγωμένου χειμώνα των τελευταίων 100 ετών.
Στους -51 βαθμούς Κελσίου αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές στις βόρειες Πολιτείες, ενώ οι τοπικές αρχές σε έκτακτη ανακοίνωση καλούν τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
Από αύριο Δευτέρα, μάλιστα, η κατάσταση προβλέπεται να επιδεινωθεί ακόμα και στο κέντρο των μεγαλουπόλεων, με τις θερμοκρασίες να αγγίζουν τους -27 βαθμούς στη Μινεάπολη, στο Σικάγο τους -23, στο Σινσινάτι τους -23, στο Ντιτρόιτ τους -18, ακόμα και στη Τζόρτζια τους -17 βαθμούς Κελσίου.
Την ίδια στιγμή, στην Ουάσιγκτον θα κλείσουν ομοσπονδιακές υπηρεσίες και σχολεία, το ίδιο θα ισχύσει και σε άλλες περιοχές, ενώ αναμένεται να σημειωθούν μεγάλες καθυστερήσεις στις αεροπορικές πτήσεις.
Στο Μόντρεαλ η θερμοκρασία έπεσε στους -29 βαθμούς, ενώ στο Τορόντο άγγιξε τους -38 βαθμούς Κελσίου, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Οι τοπικές αρχές εξέδωσαν ανακοίνωση για ισχυρή χιονόπτωση και «επικίνδυνους σφοδρούς ανέμους» που ενδέχεται να σημειωθούν στο Οντάριο.
Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων είναι απαισιόδοξες, καθώς αναμένεται η σφοδρότητα των χιονοπτώσεων να συνεχιστεί μέχρι και την ερχόμενη Τρίτη, πλήττοντας τις μεσοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ.
«Ανάλογο αρκτικό ξέσπασμα είχε να σημειωθεί από το 1994», δήλωσε μετεωρολόγος στο πρακτορείο Reuters. «Τέτοιες συνθήκες δεν επικρατούν συχνά», συμπλήρωσε.
Προφανώς η υπερθέρμανση του πλανήτη μπορεί να περιμένει...

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Διαβάστε περισσότερα » »