Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΙΤΑΡΟΦΙΛΩΝ ΣΤΗΝ «ΑΝΑΛΗΨΗ» ΤΟΥ ΑΓ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην πανέμορφη περιοχή του μοναστηριού της «Ανάληψης» του Αγ. Βαρθολομαίου συναντήθηκαν οι μανιταρόφιλοι της Φλώρινας, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου.

Ήταν μια συνάντηση γνωριμίας μεταξύ των μανιταρόφιλων από  

τη Φλώρινα, το Ξ. Νερό, το Αμύνταιο αλλά και την Πτολαιμαϊδα, στην οποία παραβρέθηκε και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Φλώρινας Άρης Αριστείδου.

Ηλιόλουστη μέρα, ζεστή ατμόσφαιρα, φιλικό περιβάλλον  και ευχάριστες παρέες σε μια εξαιρετική τοποθεσία. Θέμα συζήτησης τι άλλο από τα
μανιτάρια.

Οι μανιταρόφιλοι μάζεψαν μανιτάρια από την περιοχή αλλά έφεραν και μαγειρεμένα από το σπίτι και μπορούσε κανείς να δοκιμάσει διαφορετικές γεύσεις ανάλογα με το είδος μανιταριού και τον τρόπο μαγειρέματος. Οι συνδυασμοί πολλοί καθώς και οι γεύσεις.

Να επισημάνω το γεγονός ότι η Φλώρινα κατέχει κι ένα πρώτο βραβείο σε συνταγή μανιταριού.

Στη Βαλκανιάδα που έγινε στη Σερβία, ο Σταύρος Ζωγράφος ιδρυτικό μέλος των μανιταρόφιλων Ελλάδας και μέλος μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν στη Βαλκανιάδα αυτή μανιταριού στη Σερβία και
μαζί με τη γυναίκα του παρουσίασαν μία μανιταρόσουπα δικής τους έμπνευσης η οποία πήρε το πρώτο βραβείο.

Τη σούπα αυτή με εννέα είδη φρέσκων άγριων μανιταριών από την περιοχή της «Ανάληψης» καθώς και λαχανικών, την γεύτηκαν όσοι έτυχε να βρεθούνε στη συνάντηση αυτή.

Για τη συνάντηση να τι δήλωσε ο Σταύρος Ζωγράφος:
 Επειδή αυτό το διάστημα έχουμε μεγάλη καρποφορία εδώ στο δάσος του Αγ. Βαρθολομαίου κι επειδή βλέπω πάρα πολλούς σ6τυλλέκτες μανιταριών καθημερινά στο δάσος να μαζεύουν μανιτάρια και να πηγαίνουν είτε στα σπίτια είτε στα καφενεία για να τα γευτούνε αποφασίσαμε με τα άλλα μέλη του συλλόγου να καλέσουμε τους
μανιταρόφιλους να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας. στην πρόσκληση μας ανταποκρίθηκαν και μανιταρόφιλοι από το Αμύνταιο το Ξ. Νερό, απ την Πτολαιμαϊδα.
Ο σύλλογος μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας το δεύτερο Σαββατοκύριακο του Οκτώβρη, διοργανώνει την 14η πανελλήνια γιορτή μανιταριού, η οποία θα γίνει στην Καστοριά, όπως είχε γίνει πριν δύο χρόνια στη Φλώρινα, εκεί κάνουμε σεμινάρια για να γνωρίσει ο κόσμος τα μανιτάρια καλύτερα, να γνωρίσει πώς να τα συλλέγει απ’ το βουνό και πώς να τα μαγειρεύει.
Όπως βλέπετε εδώ τα μανιτάρια από το δάσος στο τσουκάλι. Κάνουμε μια μανιταρόσουπα με φρέσκα άγρια μανιτάρια του δάσους.
Όλοι οι φίλοι και οι μανιταροσυλλέκτες που ήρθανε σ’ αυτή τη συνάντηση, φέρανε τους δικούς τους μεζέδες απ’ το σπίτι, άλλος έφερε γάστρα, άλλος τηγανητά, άλλος δικές του συνταγές, φτιάξαμε μανιταρομελέτες, τουρσιά από μανιτάρια, είναι πάρα πολύ ωραία και γευστικά. Μέχρι και γλυκό κουταλιού από μανιτάρια μας έφερε ο φίλος από την Πτολαιμαϊδα.
Η Βέσνα έκανε μία σπεσιαλιτέ με μανιτάρι που φύονται την άνοιξη τις «μορχέλες» που βγαίνουν μια φορά τον χρόνο την άνοιξη και αποξηραμένες στη Γαλλία φτάνουν μέχρι και 600 ευρώ το κιλό.
Έχουμε και μία συνταγή τη μανιταροφασολάδα Φλώρινας, την οποία
εμπνεύστηκα εγώ με τη σύζυγο μου. Τη σούπα αυτή την παρουσιάσαμε σε μια βαλκανική μανιταροφιλική συνάντηση  στη Σερβία κι εκεί λάβαμε το πρώτο βραβείο.
Η σημερινή μανιταρόσουπα εκτός από τα λαχανικά που έχει μέσα , καρότα, πατάτες, κρεμμύδι και σέλινο έχει μια ποικιλία εννέα είδη μανιταριών μαζεμένα από την περιοχή του δάσους της Ανάληψης που βρισκόμαστε τώρα.




















Διαβάστε περισσότερα » »