Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2013

IΔΟΥ ΤΟ "SUCCES STORY..." Εκαψε το σπίτι του και έριξε στο γκρεμό το ΙΧ του για να μην τα πάρουν οι τράπεζες!

Οι πολίτες αρχίζουν να αντιστέκονται στην εξαθλίωσή τους. Με παθητικά μέσα, χωρίς να κάνουν κακό σε κανέναν, αλλά αντιστέκονται με τον τρόπο τους, όπως ο 50χρονος άνδρας από τη Μηλιά της Ορεινής Ναυπακτίας ο οποίος έκαψε το ίδιο του το σπίτι και πέταξε στο γκρεμό του αυτοκίνητό του, καθώς ήδη του είχαν κατασχέσει και έπρεπε από το μεν εξοχικό σπίτι του να φύγει άμεσα και να παραδώσει και το αυτοκίνητό του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο 50χρονος έβαλε φωτιά στην ξύλινη εξοχική κατοικία του και στη συνέχεια πέταξε το αυτοκίνητό του σε γκρεμό.
Ειδοποιήθηκαν οι αρχές και όταν έφθασαν στο χωριό, βρήκαν τον άνδρα να κάθεται και να κοιτάζει το φλεγόμενο σπίτι.
Ούτε σπίτι, ούτε αυτοκίνητο θα βρει η τράπεζα και τα "fund απελπισίας" για τα οποία έγραφε προχθες ο Β.Πολύδωρας...
Η τραγωδία σε όλο της το μεγαλείο. Ο Ντοστογιέφκσι μοιάζει πολύ μικρός, για την ελληνική πραγματικότητα.
Μόνο ένας Αισχύλος θα μπορούσε να αποτυπώσει αυτή την σκηνή...
Ο δυστυχισμένος συμπατριώτης μας έχει συλληφθεί από την αστυνομία για εμπρησμό (!) και θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα. Ο ίδιος δήλωσε στην αστυνομία ότι "Δεν θα πάρουν τίποτα οι αλήτες'"...
Πόσο ψυχή και απελπισία χρειάζεται κάποιος για να κάψει το ίδιο του το σπίτι;

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

Τα δύο κόμματα χρωστάνε πάνω απο 255 εκ ευρώ στις τράπεζες! Θα τους γίνει κατάσχεση;;;

Από το 2000 μέχρι σήμερα τα κόμματα πήραν περί τα 700 εκατ. ευρώ από τους φορολογουμένους, δηλαδή επιχορήγηση από το κρατικό ταμείο.

ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. δανείστηκαν από τις τράπεζες με εγγύηση τη μελλοντική τους κρατική
χρηματοδότηση, που βασίζεται στα ποσοστά τα οποία λαμβάνουν στις εκλογές!

Τα πράγματα βεβαίως δεν ήρθαν όπως τα περίμεναν και τα ονειρεύονταν, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα δύο βασικά κόμματα της συγκυβέρνησης, να χρωστάνε στις τράπεζες σήμερα 252 εκατ. ευρώ και μέσω νέων δανείων προσπαθούν να καλύψουν τις μεγάλες «τρύπες» στους ισολογισμούς τους.

Πώς, όμως, καταφέρνουν να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότηση παλαιών δανείων με νέα;

Χρησιμοποιούν ως εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση των επόμενων ετών, στηριζόμενοι όμως στα ποσοστά που είχαν στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει τεράστια στρέβλωση εάν ένα κόμμα λάβει υψηλή χρηματοδότηση με βάση ένα υψηλό εκλογικό ποσοστό, που εξασφάλισε στο παρελθόν.

Το ενδεχόμενο το κόμμα αυτό να μην μπορέσει να εξυπηρετήσει το δανεισμό του είναι δεδομένο εάν το εκλογικό του ποσοστό υποχωρήσει σημαντικά. Κι αυτό γιατί έχει στην πλάτη του ένα τεράστιο τραπεζικό βάρος το οποίο δεν μπορεί να αποπληρώσει.

Αυτό είναι πολύ πιθανό να συμβεί με το ΠΑΣΟΚ που χρωστά γύρω στα 130 εκ. ευρώ ή καλύτερα είναι μάλλον απίθανο να μη συμβεί, εκτός εάν οι αναξιόπιστοι πολιτικοί εφεύρουν κάποιο μαγικό λογιστικό κόλπο. Γιατί επί πραγματικών δεδομένων το ΠΑΣΟΚ έχει χρεοκοπήσει.


Το ίδιο κόμμα έχει αφήσει απλήρωτους τους εργαζομένους επί σειρά μηνών, ενώ αντίστοιχα προβλήματα έχουν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, που κατέφυγε μέχρι και σε απολύσεις στα κομματικά μέσα ενημέρωσης.

Αλλά και η Ν.Δ., που στις τελευταίες εκλογές κατέγραψε το μεγαλύτερο ποσοστό, δεν πάει πίσω. Εχει έσοδα 19,2 εκατ. ευρώ, δίνει για τόκους περί τα 10 εκατ. ευρώ και στο τέλος του 2011 εμφανίζεται να χρωστάει σε δάνεια 132 εκατ. ευρώ!

Σε παλαιότερη συνέντευξη του στο πρακτορείο reuters ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα οικονομικά αδιέξοδα των δύο κομμάτων αποδεικνύουν πως ο τρόπος της χρηματοδότησης τους ήταν λανθασμένος. «Είχε να κάνει με χάρες μεταξύ τους», σημειώνει, «με αποτέλεσμα τώρα να μην μπορούν να πληρώσουν και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στον οποίο τα κόμματα εμφανίζονται εξαρτημένα από τις τράπεζες».

Τα χρέη προβλέπεται να μείνουν ανεξόφλητα αφού τα δύο μεγάλα κόμματα-κυρίως το ΠΑΣΟΚ-είδαν τα ποσοστά τους να πέφτουν, άρα μειώνεται και η χρηματοδότηση τους.

Σημειώνεται επισης ότι η Ελλάδα είναι μια από τις πιο γενναιόδωρες χώρες στις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων!

Κάθε εγγεγραμμένη ψήφος φέρνει 6,5 ευρώ κρατικού χρήματος στα κομματικά ταμεία, ποσό που κατατάσσει τη χώρα στην 4η πιο γενναιόδωρη προς τα κόμματα της στην Ευρώπη, κάτω μόνο από Λουξεμβούργο, Κύπρο και Φιλανδία. Συγκριτικά με τη Γερμανία, η Ελλάδα δίνει το τριπλάσιο ποσό στα πολιτικά κόμματα. Ανά έγκυρη ψήφο, η Αθήνα ξοδεύει κατά μέσο όρο 9,4 ευρώ ενώ η Γερμανία 3,1!

Ακόμη όμως και με αυτή την κρατική χρηματοδότηση, ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. έπρεπε να δανειστούν για να καλύψουν μέρος των υποχρεώσεων τους με αποτέλεσμα να χρωστάνε σήμερα στις τράπεζες πάνω απο 255 εκατομμύρια ευρώ.

Χρέος και στα ασφαλιστικά ταμεία!

Από έγγραφο που απέστειλε στη Βουλή ο αρμόδιος υπουργός Γιάννης Βρούτσης προκύπτει ότι από το Τοπικό Υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στην Πλατεία Συντάγματος, το οποίο καλύπτει ασφαλιστικά τις έδρες των δύο μεγάλων κομμάτων, διενεργήθηκε τακτικός έλεγχος σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ και έως 28.6.2013, το μεν ΠΑΣΟΚ όφειλε κύριες εισφορές μαζί με πρόσθετα τέλη ποσό 109.415,40 ευρώ για τη μισθολογική περίοδο απασχόλησης από 1.2.2013 έως 30.4.2013.

Για την ίδια περίοδο το ποσό που όφειλε η Νέα Δημοκρατία ανήρχετο σε 256.061,49 ευρώ.



Με το έγγραφο γίνεται, επίσης, γνωστό ότι για το μεν ΠΑΣΟΚ οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν ολοσχερώς με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 310.774,55 ευρώ την 17.5.2013.

Για τη ΝΔ οι προηγούμενες καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές μηνών Δεκεμβρίου 2012, Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2013, καθώς και το Δώρο Χριστουγέννων 2012, εξοφλήθηκαν με γραμμάτιο είσπραξης ποσού 506.246,82 ευρώ την 14.5.2013.

Ο υπουργός Εργασίας στο έγγραφό του προς τη Βουλή, αναφέρει ακόμη ότι «οι υπεύθυνοι διαχειριστές των δύο κομμάτων μπορούν να προβούν στην εκ νέου ρύθμιση ή εξόφληση των νέων προκυπτουσών οφειλών, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο 4152/2013 Πάγια Ρύθμιση των οφειλόμενων εισφορών στους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και λοιπές διατάξεις».

Θυμίζουμε στους αναγνώστες πως στην πρόσφατη εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που εφαρμόζεται σε χιλιάδες (ίσως και εκατομμύρια) Έλληνες πολίτες, τονίζεται ότι όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 € θεωρούνται ποινικό αδίκημα και με την πάροδο τεσσάρων μηνών από την καθυστέρηση καταβολής του χρέους το αδίκημα αυτό χαρακτηρίζεται διαρκές ποινικό αδίκημα και διώκεται με την διαδικασία του αυτοφώρου.

Αντιστοίχως για χρέη προς το δημόσιο προβλέπονται:

Κατασχέσεις ακινήτων και αυτοκινήτων για όσους χρωστούν από 3.000 ευρώ και άνω

Ποινικές διώξεις για όλους όσους χρωστούν από 5.000 ευρώ και άνω

Να γίνονται κατασχέσεις με στόχο την άμεση είσπραξη της οφειλής και όχι απλώς μόνο για διακοπή της παραγραφής της παράβασης.

Αν ο οφειλέτης έχει πολλά ακίνητα, παραγγελία κατάσχεσης εκδίδεται σε βάρος ακινήτου ελεύθερου βαρών, του οποίου η αξία είναι μεν μεγαλύτερη της οφειλής.

Αναζήτηση συνεπυθύνων για την είσπραξη οφειλετών

Μπλοκάρισμα μεταβιβάσεων πειρουσιακών στοιχείων του οφειλέτη σε τρίτους (πχ γονείς προς παιδιά), εάν υποκρύπτεται δόλος

Παρέμβαση του δημοσίου σε πλειστηριασμούς που πρόλαβαν να διενεργήσουν τρίτοι για να εισπράξει δικό του μερίδιο.

Τελικά οι ΝΟΜΟΙ αυτού του κράτους ισχύουν για ΟΛΟΥΣ ή ΟΧΙ;

Επιμέλεια: logiosermis

triklopodia
Διαβάστε περισσότερα » »

Προϊόντα μέλισσας: Οι πραγματικές υπερ-τροφές;

Ο άνθρωπος από την αρχαιότητα υποψιαζόταν ότι τα προϊόντα της μέλισσας, είχαν θρεπτικές και άλλες ιδιότητες. Οι αρχαίοι Έλληνες χρησιμοποιούσαν τα προϊόντα αυτά, όχι μόνο στη διατροφή τους, αλλά και για την καταπολέμηση ασθενειών. Επίσης η αμβροσία που προσέδιδε αθανασία στους θεούς του Ολύμπου, περιείχε βασιλικό πολτό, μία πραγματική υπερ-τροφή. Τα προϊόντα της μέλισσας που χρησιμοποιούμε στην διατροφή μας είναι:
Μέλι
Το μέλι αποτελείται από σάκχαρα, κυρίως γλυκόζη και φρουκτόζη και έχει μεγάλη θρεπτική αξία, αφού απορροφάται άμεσα από τον ανθρώπινο οργανισμό (1 κουταλιά της σούπας μέλι αποδίδει στον οργανισμό 64Κcal). Περιέχει νερό, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες και αμινοξέα, μεταλλικά στοιχεία όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, ένζυμα, βιταμίνες Β2, Β6, C, D, E, παντοθενικό οξύ, φολικό οξύ και φυσικές αρωματικές ουσίες. Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεν είναι τα επιμέρους θρεπτικά συστατικά του μελιού, όσο η συνύπαρξη όλων αυτών και ο τρόπος με τον οποίο δρουν στον ανθρώπινο οργανισμό.
• Η κατανάλωση μελιού βελτιώνει την κατάσταση σε άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις, μιας και τα σάκχαρα που περιέχονται σε αυτό και κυρίως η γλυκόζη, βοηθούν στην συστολή του καρδιακού μυ και αποτελούν πηγή ενέργειας για την καρδιά.
• Επίσης τα σάκχαρα αυτά διαστέλλουν τα αγγεία, με αποτέλεσμα την μείωση της υπέρτασης.
• Η μεγάλη περιεκτικότητα σιδήρου και χαλκού στο μέλι μειώνει την αναιμία αφού αυξάνει το ποσοστό της αιμοσφαιρίνης, κυρίως στα παιδιά.
• Τα μεταλλικά άλατα του μελιού μειώνουν την οξύτητα του στομάχου και προστατεύουν τον οργανισμό από το έλκος στομάχου και δωδεκαδάκτυλου.
• Οι βιταμίνες που περιέχει έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού.
• Επίσης τα αντιοξειδωτικά συστατικά του (καφεϊκό οξύ, μέθυλ-καφεϊκό οξύ, φαινυλέθυλ-καφεϊκό οξύ και το φαινυλδιμέθυλ-καφεϊκό οξύ) έχουν σημαντική αντικαρκινική δράση.
• Αν συνδυαστεί με χυμό λεμόνι, το μέλι βοηθάει σημαντικά στον ταχύτερο μεταβολισμό του οινοπνεύματος, με αποτέλεσμα να απαλλάσσεται κανείς γρηγορότερα από την κατάσταση μέθης.
• Θεωρείται καταπραϋντικό και χαλαρωτικό, καθώς μία κουταλιά μέλι σε χλιαρό γάλα διευκολύνει τον ύπνο.
Πρόπολη
Η πρόπολη είναι μια ρητινώδης ουσία, που προστατεύει τους βλαστούς των δέντρων. Οι μέλισσες τη συλλέγουν, την αναμειγνύουν με γύρη, ένζυμα και κερί και τη χρησιμοποιούν για να σφραγίσουν τις χαραμάδες στην κυψέλη τους, να απολυμάνουν τα τοιχώματά της και να αποστειρώσουν τα κελιά, πριν η βασίλισσα εναποθέσει εκεί τα αυγά της. Η πρόπολη περιέχει κερί, βάλσαμα, ρητίνες και αιθέρια έλαια σε πολύ μεγάλη ποσότητα.
• Έχει επουλωτική δράση, αντιμικροβιακές και αντιικές ιδιότητες.
• Φαίνεται ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενεργοποιώντας τις φυσικές άμυνες του οργανισμού.
• Έχει επίσης, ευεργετική δράση στο πεπτικό σύστημα.
• Είναι αποτελεσματική για παθήσεις του ουροποιητικού συστήματος, για τον προστάτη, για ανωμαλίες του ενδοκρινικού συστήματος και για τοπικούς πόνους, όπως ο πονόδοντος.
Καταστρέφει ή και σταμάτα τον πολλαπλασιασμό μεγάλου αριθμού βακτηρίων, όπως ο σταφυλόκοκκος, ο στρεπτόκοκκος και η σαλμονέλα.
• Είναι επίσης πολύ αποτελεσματική στην αντιμετώπιση και στη θεραπεία φλεγμονών.
Διεγείρει το σχηματισμό των κύτταρων και των ιστών.
Βασιλικός πολτός
Είναι μια κρεμώδης φυσική ουσία, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των μελισσών. Εργάτριες μέλισσες παράγουν αυτήν την τροφή, αποκλειστικά και μόνο για να θρέψουν τις βασίλισσες και τις προνύμφες. Έχει αποδειχτεί, ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης, μιας και είναι πλούσια σε μεταλλικά άλατα και κυρίως ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο. Είναι πηγή βιταμινών, ενζύμων και μιας ομάδας συστατικών, που μέχρι σήμερα έχουν μείνει απροσδιόριστα. Η περιεκτικότητα του βασιλικού πολτού σε όλα αυτά τα θρεπτικά στοιχεία, τον καθιστά μια τροφή με πλήθος ευεργετικών ιδιοτήτων:
Τονώνει τους κουρασμένους και ταλαιπωρημένους οργανισμούς και επισπεύδει την ανάρρωσή τους.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
• Συντελεί στην καλή υγεία του δέρματος και των ιστών.
• Έχει αντισηπτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.
Βοηθά στο καρδιαγγειακό, κυκλοφορικό, γενετικό - ουρητικό, νευρικό και δερματολογικό σύστημα.
• Βοηθά στην αύξηση της φυσικής, σεξουαλικής και πνευματικής κατάστασης του ανθρώπου.
• Επίσης έχει αντιγριπικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.
• Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία.
• Βασιλικό πολτό συναντάμε ως συστατικό και στη βιομηχανία καλλυντικών, σε προϊόντα που προορίζονται για το αδυνάτισμα και τη μείωση της κυτταρίτιδας.
Ρυθμίζει το βάρος και βοηθά στη χώνεψη.
Κερί
Το κερί είναι άλλο ένα προϊόν της μέλισσας, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες. Παράγεται από τους κηρογόνους αδένες στην κοιλιά των θηλυκών των μελισσών και τους χρησιμεύει για να κατασκευάζουν τις κυψέλες τους.
Το μάσημα άσπρου και άγευστου φυσικού κεριού, θεωρείται ωφέλιμο για όσους έχουν ορθοδοντικές προσθήκες.
• Έχει επουλωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, γι’ αυτό είναι ιδανικό στο να καταπραΰνει τραυματισμούς ή ερεθισμούς του στόματος.
• Το κερί περιέχεται σε φαρμακευτικά προϊόντα, όπως υπόθετα, αλοιφές για δερματοπάθειες και εγκαύματα, και σε πολλά καλλυντικά.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του κεριού είναι σχεδόν ίδιες με αυτές της πρόπολης, αφού οι μέλισσες προσθέτουν μικροσκοπικές ποσότητες πρόπολης σε κάθε κελί της κηρήθρας.
Συνοψίζοντας λοιπόν, είναι εύκολο να κατανοήσουμε πώς τα προϊόντα της μέλισσας είναι πραγματικές υπερ-τροφές. Αρκεί μόνο να ρίξουμε μια ματιά στα οφέλη που προκαλούν στον ανθρώπινο οργανισμό.

mednutrition.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τέλη κυκλοφορίας: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Με δύο τρόπους μπορούν φέτος να εκτυπώσουν από τον υπολογιστή στο σπίτι τους τα τέλη κυκλοφορίας του 2014, εκατομμύρια κάτοχοι ΙΧ και μοτοσυκλετών.
Μέσω της ηλεκτρονικής διεύθυνσης https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/login.do ή, πληκτρολογώντας τους προσωπικούς κωδικούς του, μέσω της διεύθυνσης http://link.minfin.gr/eidop της ΓΓΠΣ, οι ιδιοκτήτες θα δουν στην οθόνη και θα εκτυπώσουν τα σχετικά ειδοποιητήρια που, όπως και πέρυσι, δεν θα ταχυδρομηθούν μέσω των ΕΛΤΑ.

Στην πρώτη διεύθυνση πάντως μπορεί και κάποιος που προσφέρεται να εξυπηρετήσει άλλον ο ο οποίος δεν μπορεί να πληρώσει ο ίδιος τα τέλη (πχ επειδή μένει στην επαρχία, δεν έχει πρόσβαση στο ίντερνετ ή δεν μπορεί ναμετακινηθεί σε τράπεζα) να εκτυπώσει τα ειδοποιητήρια, γνωρίζοντας μόνο το ΑΦΜ και τον αριθμό κυκλοφορίας του υποχρέου, χωρίς δηλαδή τους κωδικούς πρόσβασής του στο taxisnet -που είναι προσωπικοί και δεν πρέπει κανονικά να γνωστοποιούνται σε τρίτους.

Η εκτύπωση του ειδοποιητηρίου σε χαρτί είναι πάντως υποχρεωτική και θα πρέπει να φυλάσσεται μαζί με την απόδειξη πληρωμής, για τυχόν έλεγχο. Όπως και πέρυσι, δεν θα παραληφθούν αυτοκόλητα σήματα πληρωμής τελών, που τα κολούσαν οι ιδιοκτήτες στα οχήματά τους.

Ποιοι θα πληρώσουν και πόσα

Τα τέλη κυκλοφορίας για το 2014 δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση με τα τέλη κυκλοφορίας του 2013 και έχουν ως εξής:

Από 51 κ.ε. έως 300 κ.ε. 22 ευρώ

Από 301 κ.ε έως 758 κ.ε. 55 ευρώ

Από 786 κ.ε έως 1.071 κ.ε. 120 ευρώ

Από 1.072 κ.ε έως 1.357 κ.ε. 135 ευρώ

Από 1.358 κ.ε έως 1.548 κ.ε. 240 ευρώ

Από 1.549 κ.ε έως 1.738 κ.ε. 265 ευρώ

Από 1.739 κ.ε έως 1.928 κ.ε 300 ευρώ

Από 1.929 κ.ε έως 2.357 κ.ε 660 ευρώ

Από 2.358 κ.ε έως 3.000 κ.ε 880 ευρώ

Από 3.001 κ.ε έως 4.000 κ.ε 1.000 ευρώ

Από 4.001 κ.ε και άνω 1.320 ευρώ

Δεν υπάρχει υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας όταν:

-το όχημα έχει τεθεί σε ακινησία, όπως ορίζει ο νόμος. Πρέπει να γίνει κατάθεση πινακίδων και αριθμού κυκλοφορίας σε περίπτωση εκούσιας ακινησίας ή σχετικών δικαιολογητικών σε περίπτωση αναγκαστικής ακινησίας, πριν την 1η Ιανουαρίου του έτους που αφορά στο σήμα και παραμένει σε ακινησία.

Για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας σε τράπεζα (ή μέσω web banking) απαιτείται «Κωδικός Πληρωμής», τον οποίο οι υπόχρεοι μπορούν να προμηθευτούν:

1.από τις επιλογές «Εκτύπωση Εντύπου Τελών Κυκλοφορίας" ή «Αρχείο σε Φύλλο Εργασίας», όταν είναι πιστοποιημένοι χρήστες στο TaxisNet. Ο Κωδικός Πληρωμής εμφανίζεται στο κάτω μέρος του ειδοποιητηρίου.

2Μέσω των ΔΟΥ, εφόσον όμως διαθέτουν τη σχετική υποδομή. Οι υπόχρεοι οφείλουν να προσκομίζουν την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος για το οποίο θα καταβληθούν τα τέλη κυκλοφορίας ή φωτοαντίγραφο αυτής και να γνωστοποιούν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (Α.Φ.Μ.) του ιδιοκτήτη του οχήματος ή ενός εκ των συνιδιοκτητών, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας.

Στις περιπτώσεις που υπάρχει ασυμφωνία ως προς τα εμφανιζόμενα στοιχεία κατόχου ή οχήματος, ο φορολογούμενος πρέπει να απευθύνεται:

- στην αρμόδια περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών, στην οποία εκδόθηκε η άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του, όταν τα εμφανιζόμενα στοιχεία είναι ίδια με τα αντίστοιχα που είναι τυπωμένα στην άδεια

-σε οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), όταν διαφέρουν από τα αντίστοιχα της άδειας κυκλοφορίας, προσκομίζοντας την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος

-σε οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.), όταν εμφανίζεται όχημα το οποίο δεν ανήκει στον φορολογούμενο, προσκομίζοντας τα κατά περίπτωση απαιτούμενα δικαιολογητικά

-στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, όταν δεν είναι ενημερωμένη η εικόνα αυτοκινήτου οχήματος για απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας ή τη θέση αυτού σε ακινησία, με την προσκόμιση των κατά περίπτωση προβλεπόμενων δικαιολογητικών

Εξαιρετικά, τα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων μπορούν να πληρώνονται:

-στα κλιμάκια των Δ.Ο.Υ. στην Αττική ή στις κατά περίπτωση αρμόδιες Δ.Ο.Υ. της περιφέρειας, όταν η καταβολή τελών κυκλοφορίας γίνεται προ της χορήγησης νέας άδειας κυκλοφορίας αυτοκινήτου οχήματος.

-σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. όταν απαιτείται διόρθωση στοιχείων αρχείου οχημάτων της Γ.Γ.Π.Σ. ή όταν αποδεδειγμένα δεν παρέχεται από το σύστημα «Κωδικός Πληρωμής», ή όταν έχουν αφαιρεθεί τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος, με πράξη Αστυνομικής Αρχής, λόγω οφειλής τελών κυκλοφορίας

-μόνο στην αρμόδια για τη φορολογία εισοδήματος του ιδιοκτήτη του οχήματος Δ.Ο.Υ. σε περίπτωση άρσης εκούσιας ή αναγκαστικής ακινησίας

Και άλλα χαράτσια

Για την πληρωμή των τελών, οι ιδιοκτήτες μπορούν να αξιοποιήσουν και προσφορές των τραπεζών που προσφέρουν άτοκες δόσεις μέσω πιστωτικών καρτών,εφόσον όμως η δόση εξοφλείται στην ώρα της κάθε μήνα –για να μην χρεωθούν με επιπλέον τόκους.

Εκτός από την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2014, οι ιδιοκτήτες ΙΧ θα κληθούν να πληρώσουν επίσης:

-τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης εφάπαξ και αναδρομικά για το 2012, εφόσον το όχημα έχει κινητήρα πάνω από 1929 κ.ε.

-πρόστιμο εάν δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους. Η εφορία προετοιμάζει ένα σύστημα ειδοποίησης για πληρωμή μέσω της εφορίας προστίμου ύψους 400 ευρώ, για όσα οχήματα εμφανίζονται να είναι σε κυκλοφορία αλλά δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ. Αν όμως ο ιδιοκτήτης σπεύσει εντός 10 ημερών για την τακτοποίηση θα καταβάλλει το 1/8 του προστίμου, δηλαδή 50 ευρώ.
Πρώτο Θέμα
tro-ma-ktiko
Διαβάστε περισσότερα » »

Αλλάζουν όλα στο συνταξιοδοτικό: Μειώσεις έως και 25% από το 2015

Ριζικές ανατροπές για όλους τους εργαζομένους φέρνει το νέο ασφαλιστικό. Οι τελικές αποδοχές θα υπολογίζονται με βάση τα χρόνια ασφάλισης και τις εισφορές. Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων
Ανατροπές για όλους τους εργαζόμενους φέρνει το νέο ασφαλιστικό, όπως παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"
Το σχέδιο για τη βασική σύνταξη, η οποία σύμφωνα με το νόμο 3863/10 εισάγεται στο ασφαλιστικό για όσους πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν από το 2015 και μετά, οδηγεί σε μειώσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 25%, ανάλογα με τις αποδοχές των εργαζομένων και ανάλογα με τις εισφορές που έχουν πληρώσει στα Ταμεία τους.
Σύμφωνα με τον "Ελεύθερο Τύπο" το σχέδιο για την εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα ισχύσει για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά το ποσό των 360 ευρώ θα είναι διαφορετικό και θα εξαρτάται αφενός από τα έτη ασφάλισης και αφετέρου από το συνολικό χρόνο παραμονής των εργαζομένων στην Ελλάδα.
Ποιες είναι οι νέες ρυθμίσεις
Για όσους έχουν ασφαλιστεί για πρώτη φορά από το 2011 και μετά και θα συνταξιοδοτηθούν με ελάχιστο χρόνο 15 έτη ασφάλισης, θα χορηγείται το πλήρες ποσό της βασικής σύνταξης, δηλαδή 360 ευρώ, αλλά στα 67 και πιθανώς με συνυπολογισμό εισοδηματικού κριτηρίου.
Για όσους είναι ήδη ασφαλισμένοι και πρόκειται να βγουν στη σύνταξη από το 2015 και μετά, θα χορηγείται αναλογία της βασικής των 360 ευρώ για τα χρόνια ασφάλισης που έχουν από το 2011 και μετά και επίσης αναλογική σύνταξη με βάση τις εισφορές που έχουν καταβάλει από το 2011 και μετά. Το κυρίως τμήμα της σύνταξης θα είναι αυτό που αντιστοιχεί στις εισφορές που έχουν καταβάλει οι εργαζόμενοι για τα χρόνια ασφάλισής τους μέχρι το 2010.
Για όσους συνταξιοδοτούνται τα έτη 2013 και 2014, το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί σε αυτά τα 2 έτη θα υπολογιστεί με συντελεστή αναπλήρωσης 2%.
Το νέο σύστημα θα σπάει την τελική σύνταξη σε τρία μέρη
Τμήμα σύνταξης για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2010. Σύμφωνα με το νόμο αυτό το κομμάτι της σύνταξης θα εξακολουθήσει να υπολογίζεται, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, σε κάθε φορέα.
Έτσι, για παράδειγμα ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα βγει στη σύνταξη το 2015 για τα χρόνια της ασφάλισής του μέχρι το 2010 θα πάρει σύνταξη με βάση της καλύτερη πενταετία της τελευταίας δεκαετίας.
Αναλογικό τμήμα σύνταξης με βάση τις εισφορές που καταβλήθηκαν από το 2011 και μετά. Η αναλογία θα βγαίνει με συντελεστές αναπλήρωσης ανά έτος ασφάλισης που ξεκινά από 0,8% και φτάνει στο 1,5%.
Αναλογικό τμήμα από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, τόσο όσα τα έτη που μεσολαβούν από το 2011 μέχρι την ημερομηνία συνταξιοδότησης. Για παράδειγμα, ένας ασφαλισμένος που θα βγει στη σύνταξη το 2018 θα πάρει τα 8/35 από τη βασική σύνταξη των 360 ευρώ, δηλαδή 82,2 ευρώ.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Πανηγυρισμοί σε Ιρλανδία και Ισπανία: Εποχή Μνημονίων και λιτότητας τέλος

Εκτός Μνημονίων Ιρλανδία και Ισπανία. Καλύφτηκαν οι στόχοι τους. Συγχαρητήρια από Ντάισελμπλουμ. Η Ισπανία δεν θα διαθέτει προστατευτικό μηχανισμό από τους δανειστές της. Οι ευρωπαϊκές χώρες ξαναβγαίνουν άμεσα στις αγορές
Με σχεδόν πανηγυρικό τόνο, το Eurogroup επικύρωσε την έξοδο της Ιρλανδίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης, και μάλιστα με καθαρό τρόπο, χωρίς να χρειαστεί δηλαδή ένας προστατευτικός μηχανισμός από τους δανειστές κατά την αρχική φάση εξόδου στις αγορές.
Η Ιρλανδία θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης στις 15 Δεκεμβρίου "χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων". Το ίδιο θα κάνει η Ισπανία τον ερχόμενο Ιανουάριο. Στις δύο χώρες θα υπάρχουν επισκέψεις κοινοτικών στελεχών δύο φορές το χρόνο, στο πλαίσιο των νέων κανονισμών εποπτείας.
"Συγχαρητήρια και στις δυο χώρες. Πάντα έδειξαν ισχυρή δέσμευση στα προγράμματα", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την Ιρλανδία και την Ισπανία μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου την Πέμπτη.
"Υποστηρίζουμε πλήρως την απόφαση της να μην ζητήσει νέα οικονομική βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) μετά την έξοδό της από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιανουάριο του 2014", αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στην ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε μετά την ολοκλήρωση της συνόδου τους στις Βρυξέλλες.
Όπως τονίζεται η βοήθεια που πρόσφερε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότης κρίθηκε επαρκής για να αντιμετωπιστούν οι αδυναμίες του χρηματοοικονομικού συστήματος (της Ισπανίας). "Η γενική κατάσταση του ισπανικού τραπεζικού τομέα έχει βελτιωθεί σημαντικά".
Η ανακοίνωση του Eurogroup συμπίπτει με την ανακοίνωση της Ιρλανδίας, η οποία επισήμανε πως θα εξέλθει από το πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας της στις 15 Δεκεμβρίου, όπως αναμενόταν, "χωρίς να λάβει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων".
Οι ανακοινώσεις για Ισπανία και Ιρλανδία
Μεταξύ άλλων για την Ιρλανδία αναφέρεται πως τα επιτόκια δανεισμού έχουν εξομαλυνθεί και πως υπάρχουν σαφείς ενδείξεις επιστροφής σε βιώσιμη ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ υποστηρίζεται η απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης για έξοδο χωρίς προληπτική στήριξη.
Για την Ισπανία, στην οποία παροτρύνει να συνεχίσει τις διαρθρωτικές αλλαγές, επισημαίνεται πως η κατάσταση στον τραπεζικό κλάδο έχει βελτιωθεί σημαντικά και πως η χώρα "κάνει σημαντικές προόδους στη φιλόδοξη ατζέντα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων" και η πρόοδος έχει αρχίσει ήδη να αντανακλάται και στα οικονομικά μεγέθη, με επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
"Ζωντανό παράδειγμα ότι τα προγράμματα προσαρμογής της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι επιτυχή, αρκεί να υπάρχει ισχυρή πίστη σε αυτά και γνήσια δέσμευση στις μεταρρυθμίσεις", αναφέρει το Eurogroup για τις δύο χώρες.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Μαυροβούνιο: Πρωτοστατούν τα Σκόπια στο Διεθνές Συνέδριο της Σλαβικής Παράδοσης

Τα Σκόπια αναδεικνύουν τη σλαβική παράδοσή τους

Νοέμβριος 15, 2013.

Η υπουργός Πολιτισμού του νοτιοσλαβικού κράτους των Σκοπίων,  Ελιζαμπέτα Κανσέσκα- Μιλέσφσκα,  παρέστη σήμερα  στη συνάντηση των Υπουργών Πολιτισμού των κρατών μελών του Διεθνούς Ιδρύματος «Φόρουμ Σλαβικών Πολιτισμών», που έλαβε χώρα στην πόλη Ceninje του Μαυροβουνίου.

Κατά τη συνάντηση, η Υπουργός Κανσέσκα- Μιλέσφσκα, η οποία προήδρευε του διοικητικού συμβουλίου του Φόρουμ, τόνισε  τις δραστηριότητες που έγιναν για την ανάδειξη του πολιτισμού των Σλαβικών Λαών, με τους συναδέλφους της και συζήτησε για τα σχέδια του επόμενου έτους, όπου σηματοδοτούνται τα 10 έτη ύπαρξης αυτού του σημαντικού διεθνούς ιδρύματος.

Το Νοτιοσλαβικό Κράτος των Σκοπίων, είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Φόρουμ των Σλαβικών Πολιτισμών, και συμμετέχει συνεχώς και ενεργά στην υλοποίηση των δραστηριοτήτων του, όπως είναι η έκδοση των «100 Σλαβικών Μυθιστορημάτων», η παραδοσιακή «Γιορτή της Ημέρας της Σλαβικής Διαφώτισης» από τους (Θεσσαλονικείς) εκπαιδευτικούς Κύριλλο και Μεθόδιο στην έδρα της UNESCO, επίσης, η υλοποίηση πολυάριθμών σεμιναρίων στον τομέα των Μουσείων και πολλά άλλα, σημειώνει το σκοπιανό δημοσίευμα.

Η Σλάβα υπουργός του Νοτιοσλαβικού Κράτους των Σκοπίων, θα ανοίξει την περιοδεύουσα έκθεση «Ιστορία των Σλαβικών πρωτευουσών μέσα από τα αρχεία των Κρατών» με φωτογραφικό υλικό και έγγραφα από 13 μεγάλες πόλεις των Σλαβικών Χωρών.

Σηματοδοτώντας την 200η επέτειο από τη γέννηση του μεγάλου ποιητή και πολιτικού του Μαυροβουνίου, επισκόπου Πέταρα Πέτροβιτς-Νιεγκότς, οι συμμετέχοντες στο Φόρουμ  της Εθνικής Βιβλιοθήκης «Gjurgja Cernojevic» θα δωρίσουν την έκδοση «100 Σλαβικά Μυθιστορήματα», ένα έργο στο οποίο συμμετέχει, φυσικά,  και το Νοτιοσλαβικό Κράτος των Σκοπίων.

Επίσης, η βιβλιοθήκη θα εμπλουτισθεί με ανθολογίες Νοτιοσλάβων συγγραφέων από τα Σκόπια, έργα των οποίων έχουν μεταφρασθεί στα αγγλικά, σημειώνει η ιστοσελίδα του υπουργείου Πολιτισμού των Σκοπίων.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Αλβανία είπε ‘όχι’ στην καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας, στο έδαφός της

Μετά από διαμαρτυρίες στους δρόμους των Τιράνων χιλιάδων Αλβανών πολιτών  κατά της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στο αλβανικό έδαφος, στις πέντε το απόγευμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της αλβανικής κυβέρνησης είπε ότι τα χημικά όπλα της Συρίας δεν θα γίνουν δεκτά στην Αλβανία.


Συγκεκριμένα ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα αρνήθηκε να κάνει δεκτή την πρόταση «του στρατηγικού εταίρου και συμμάχου της Αλβανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικανών».

Ο Έντι Ράμα δήλωσε ότι  δεν θα μπορούσε να πάρει οποιαδήποτε απόφαση που θα μπορούσε να επηρεάσει ή να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών.

Απευθυνόμενος προς τους διαδηλωτές, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, τόνισε ότι η διαμαρτυρία των νέων ανθρώπων είναι μια υγιής διαμαρτυρία που εισακούγεται από την κυβέρνηση. Αναφερόμενος στις αντιαμερικανικές εκδηλώσεις και συνθήματα που ακούστηκαν στις διαδηλώσεις είπε χαρακτηριστικά:

« Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σκοτώνουν ανθρώπους. Χωρίς αυτές δεν θα υπήρχαν δύο αλβανικά κράτη σήμερα στην Ευρώπη. Απομακρυνθείτε από αυτούς που βλακωδώς προωθούν τον αντι-αμερικανισμό, από εκείνους που προωθούν με θράσος τη συκοφαντία».

ΗΠΑ: Σεβόμαστε την απόφαση του Ράμα

Η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στα Τίρανα αντέδρασε λίγα μόλις λεπτά μετά τις δηλώσεις του Έντι Ράμα για την άρνηση της αλβανικής κυβέρνησης να δεχθεί τα χημικά όπλα, δηλώνοντας ότι σέβεται την απόφαση της κυβέρνησης των Τιράνων.
Στην ανακοίνωσή της προσθέτει ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τους συμμάχους και τους εταίρους της για την εξάλειψη των χημικών όπλων, σύμφωνα με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τη Συρία.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

11 συλλήψεις στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης εξάρθρωσης δικτύου παιδικής πορνογραφίας

Έντεκα συλλήψεις στην Ελλάδα στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης εξάρθρωσης δικτύου παιδικής πορνογραφίας, σύμφωνα με δηλώσεις εκ μέρους της καναδικής αστυνομίας
 
Έντεκα άτομα είχαν συλληφθεί συνολικά το Σεπτέμβριο του 2012 στην Ελλάδα, εμπλεκόμενα στην υπόθεση του διεθνούς δικτύου παιδικής πορνογραφίας, για την οποία έγιναν δηλώσεις σήμερα από την αστυνομία του Τορόντο στον Καναδά.
Πρόκειται για έξι άτομα στην Αθήνα, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και ένα στα Χανιά που οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη κατηγορούμενοι για εμπορία και διακίνηση υλικού παιδικής πορνογραφίας μέσω διαδικτύου.
Σύμφωνα με τις αρχές του Καναδά, ως εμπλεκόμενα στο συγκεκριμένο δίκτυο διακίνησης παιδικού πορνογραφικού υλικού, έχουν συλληφθεί συνολικά 348 άτομα σε όλον τον κόσμο.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Κυνηγώντας σκυλόκουτα και ψήφους...

Τις τελευταίες ημέρες γίναμε μάρτυρες περιστατικού δίωξης κυνηγών που προκλήθηκε από μέλος ζωοφιλικής οργάνωσης. Η πολιτεία με τα αρμόδια όργανα της αλλά και τη συνδρομή ενός «ευαίσθητου» πολίτη - πολιτευτή του κόμματος των οικολόγων-πρασίνων, με τις γνωστές αντικυνηγετικές απόψεις, έστησε «μπλόκο» και συνέλαβε σαν «τρομοκράτες» κυνηγούς, για να διαπιστωθεί η «ευζωία» των κυνηγόσκυλων τους κατά τη μετακίνησή τους στην εθνική οδό1.
Αυτή η σκόπιμη και επιλεκτική αντικυνηγετική συμπεριφορά ενορχηστρώθηκε με βάση την εκδοθείσα «ερμηνευτική» εγκύκλιο του νόμου 4039/2012 «για τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα». Ειδικότερα στην εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (1969/100521/14-8-2013/ΥΠΑΑΤ/ΓΕΝ.Δ/ΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ, Δ/ΣΗ Κ.Α.Φ.Ε.)2 εφευρίσκονται στοιχεία που δεν υπάρχουν πουθενά στο νόμο και αναφέρεται λανθασμένα ότι ειδικά τα κυνηγετικά σκυλιά και μόνο, θα πρέπει κατά τη μεταφορά τους με αυτοκίνητο να μπορούν να είναι όρθια και να πίνουν νερό όποτε το επιθυμούν, χωρίς να διευκρινίζει όμως ο συντάκτης της εγκυκλίου πώς αυτό θα επιτευχθεί σε ένα κινούμενο όχημα από ανοιχτό δοχείο νερού. Υποτίθεται ότι όλα γίνονται για την «ευζωία» των ζώων με ασαφή και εντελώς υποκειμενική άποψη και ερμηνεία όμως, τόσο από τους συντάκτες όσο και από αυτούς που θα κληθούν να διαπιστώσουν τον «επαρκή χώρο» της ευζωίας και να επιβάλουν τα αντίστοιχα πρόστιμα.
Ο νόμος 4039/20123, τον οποίο προσπαθεί λανθασμένα και καταχρηστικά να ερμηνεύσει ο συντάκτης της εγκυκλίου της Δ/σης Κ.Α.Φ.Ε., ρυθμίζει τις μετακινήσεις των κυνηγετικών σκύλων όπως και για τα υπόλοιπα σκυλιά στο άρθρο 10 «Μετακίνηση και μεταφορά ζώων συντροφιάς». Στο άρθρο αυτό αναφέρονται μια σειρά ευρωπαϊκών κανονισμών που πρέπει να εφαρμόζονται στις μετακινήσεις και των κυνηγετικών σκύλων με τα αυτοκίνητα των ιδιοκτητών τους, από και προς το κυνήγι.
Παρόλα αυτά στο άρθρο 5 του ίδιου νόμου τέθηκε μια επιπλέον παράγραφος ειδικά και μόνο για τις μετακινήσεις κυνηγόσκυλων στο κυνήγι: «Τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση αυτή (αναφέρεται στο κυνήγι) πρέπει είναι κατάλληλα με επαρκή χώρο, φωτισμό και αερισμό και να ικανοποιούν τις φυσιολογικές ανάγκες του ζώου».
Εύλογα προκύπτουν τα ερωτήματα: Για πιό λόγο ο νομοθέτης δεν ενδιαφέρεται και για τα σκυλιά που δεν είναι κυνηγόσκυλα; Αν τα κυνηγετικά σκυλιά μετακινούνται για βόλτα ή για εκπαιδευτικό σε περίοδο που δεν επιτρέπεται το κυνήγι, δεν απαιτείται πια επαρκής φωτισμός και αερισμός; Ποιές είναι οι φυσιολογικές ανάγκες ενός σκύλου κατά τη μετακίνηση του;
Η ανάγνωση και μόνο του νόμου με τις ασαφείς αναφορές, «επαρκής χώρος», «κατάλληλα μέσα», «φυσιολογικές ανάγκες» και της εγκυκλίου να προσθέτει καταχρηστικά πως το κυνηγόσκυλο κατά την μετακίνηση του στο κυνήγι θα πρέπει «να στέκεται όρθιο στη φυσική στάση του σώματος του, να ξαπλώνει, να στρέφει το σώμα του και να έχει πρόσβαση σε νερό όποτε αυτό επιθυμεί» αποδεικνύει επιεικώς προχειρότητα. Ακόμη και ο πιο καλόπιστος πολίτης αναρωτιέται όμως, αν όλες οι ασάφειες των όρων και οδηγιών έγιναν όχι από πραγματικό ενδιαφέρον για τους κυνηγούς και τα σκυλιά τους, αλλά με ένα σαφές αντικυνηγετικό ιδεολόγημα το οποίο προκάλεσε το μη ρεαλιστικό και τραγελαφικό περιεχόμενο της εγκυκλίου.
Επιπλέον υπάρχει διαφωνία μεταξύ εγκυκλίων διαφορετικών υπουργείων. Αν ένας κυνηγός τοποθετήσει το σκυλί του βάρους 10 κιλών, αφού φυσικά καταφέρει να το βολέψει (μια και ο νόμος 4039/2012 ορίζει ότι μικρά σκυλιά θεωρούνται όσα έχουν βάρος μέχρι 10 κιλά) σε ένα κουτί 50x40x35 εκατοστά και ταξιδέψει με το Υπεραστικό Λεωφορείο των ΚΤΕΛ για κυνήγι, είναι νόμιμος, σύμφωνα με την εγκύκλιο Β/41804/443/13-9-11 του Υπουργείου Μεταφορών4. Αν ο ίδιος κυνηγός δοκιμάσει να κάνει το ίδιο, πηγαίνοντας για κυνήγι με το αυτοκίνητό του, μεταφέροντας το ίδιο κουτί με τον ίδιο σκύλο, ίσως να υποστεί πέραν του ελέγχου των αγανακτισμένων περί ευζωίας πολιτών, την προσαγωγή στο Αστυνομικό Τμήμα, ακόμα και ένα βαρύ πρόστιμο και θα είναι τυχερός αν αποφύγει και τη σύλληψη για τη συμπεριφορά του.
Και όλα αυτά διότι σύμφωνα με την προαναφερόμενη ερμηνευτική εγκύκλιο της Διεύθυνσης Κ.Α.Φ.Ε. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της ίδιας όμως χώρας, είναι παράνομος επειδή δεν υπάρχει νερό μέσα στο κουτί μεταφοράς ή επειδή οι διαστάσεις του κουτιού δεν ικανοποιούν επαρκώς τα κριτήρια του κάθε ελεγκτή, τα οποία όμως δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένα.
Μήπως οι ευαίσθητοι πολίτες μαζί με τα δραστήρια όργανα της πολιτείας αντί να «εκμαιεύουν»5 εγκυκλίους και να οργανώνουν μπλόκα στις εθνικές οδούς «κυνηγώντας» την ευζωία στη μετακίνηση των κυνηγόσκυλων, είναι καλύτερο να βοηθήσουν τους κυνηγούς στο δύσκολο και επικίνδυνο έργο συγκέντρωσης των λυσσασμένων αλεπούδων, ώστε να μην έχουμε επέκταση της λύσσας; Δυστυχώς μέχρι σήμερα, έχουν αφεθεί οι κυνηγοί μόνοι τους, να αγωνίζονται στην ύπαιθρο κατά της λύσσας, επειδή προφανώς καμιά φιλοζωική οργάνωση ή δημόσια υπηρεσία δεν έχει διάθεση να το κάνει.
Και θα αναρωτούνται εύλογα οι κυνηγοί ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες τους θυμούνται μόνο στα δύσκολα, όπως η επιτήρηση της λύσσας, και αμέσως μετά συνδράμουν τις αντικυνηγετικές οργανώσεις στον αγώνα τους κατά των κυνηγών, με εγκυκλίους και προσαγωγές στα αστυνομικά τμήματα.
Οι ερμηνευτικοί εγκύκλιοι που εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές έχουν σκοπό να ενημερώνουν τους πολίτες για τα θέματα που ρυθμίζονται με κάποιο νόμο ή διάταξη με απλά λόγια και όχι να προκαλούν σύγχυση και αναταραχή σ' αυτούς ή να προσθέτουν και όρους που δεν υπάρχουν στο κείμενο του νόμου όπως έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
Εμείς, τα μέλη του Ωρίωνα, καλούμε λοιπόν τον αρμόδιο Υπουργό να ανακαλέσει την απαράδεκτη εγκύκλιο 1969/100521/14-8-2013/ΥΠΑΑΤ/ΓΕΝ.Δ/ΣΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ /Δ/ΣΗ Κ.Α.Φ.Ε, που προκαλεί μόνο προβλήματα στους κυνηγούς, με το άστοχο, ασαφές και παράλογο περιεχόμενο της και σε συνεργασία επιτέλους με τις κυνηγετικές οργανώσεις και κυνοφιλικούς φορείς να διαμορφωθεί ένα σαφές νομοθετικό πλαίσιο για την πραγματική προστασία των ζώων, χωρίς αντικυνηγετικά ιδεολογήματα και αναφορές.
Προς επιβεβαίωση των παραπάνω, με πρόσφατη απόφασή της η αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία του Δήμου Δέλτα, ακύρωσε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί στους κυνηγούς για παραβίαση των διατάξεων περί «ευζωίας κατά την μετακίνηση» των κυνηγόσκυλων και ουσιαστικά ακύρωσε στην πράξη το παράλογο και καταχρηστικό περιεχόμενο της εγκυκλίου6. Ευτυχώς, η λογική δεν χάθηκε εντελώς από την χώρα μας...
Πηγή: http://www.orion.net.gr/index.php?m=2&c=act/2013/dogbox.htm
 Για τον Ωρίωνα,
Με εκτίμηση,
 
O Πρόεδρος


Θωμάς Μπατσέλας
ΩΡΙΩΝ  - Το ΔΙΚΤΥΟ των ΚΥΝΗΓΩΝ Ο Γ.Γραμματέας


Νίκος Παπαϊωάννου
Διαβάστε περισσότερα » »