Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Αναβαθμίσεις αμερικανικών F-16 made in Greece στην Τανάγρα!

Λουκάς Δημάκας
Το τελευταίο δομικά αναβαθμισμένο αεροσκάφος F-16 της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) παρέδωσε στις 6/5 η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) σε εκδηλωση που εγινε στις εγκαταστασεις της στην Ταναγρα παρουσια και αμερικανων αξιωματουχων. Με την παραδοση και αυτου του F-16  συμπληρωθηκε ο αριθμος των 74 μαχητικων αυτου του τυπου της USAF Ευρωπης, που εκαναν  δομική και ηλεκτρονική αναβάθμιση στην ελληνικη κρατικη βιομηχανια.
Η σύμβαση  υπεγράφη τον Απρίλιο του 2007 και οπως λενε στελεχη της ΕΑΒ, αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες συμφωνίες που πέτυχε η κρατικη εταιρια, διότι πέραν της διεθνούς αναγνώρισης, ''ανέπτυξε σημαντική τεχνογνωσία και πρόσθετες υποδομές, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά της για την ανάληψη παρόμοιων έργων  σε μία τεράστια παγκόσμια αγορά περισσοτέρων των 4000 αεροσκαφών F-16''.Μαλιστα δεν κρυβουν οτι εχουν ηδη ξεκινησει συζητησεις για αναλογα προγραμματα.

Τα στελεχη της ΕΑΒ υποστηριζουν οτι στο ολο προγραμμα σημαντική ήταν η συμβολή της  αμερικανικης Lockheed Martin η οποία της προσέφερε  υποστήριξη, ενω, οπως λενε, χρηματοδότησε  την ανέγερση του Εργοστασίου Ξηρού Αποχρωματισμού – τη μεγαλύτερη από τις επενδύσεις, που έγιναν με την ευκαιρία αυτού του έργου. Μαλιστα λενε οτι αυτο το εργο μπορει να ενισχύσει  τις δυνατότητες της εταιρείας στην ανάληψη και αλλων παρομοιων εργασιων στο μελλον, ενω οπως αναφερουν συνδυάζει επισης την τεχνολογία ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος με την αυξημένη παραγωγικότητα. 


Ο Διευθύνων Σύμβουλος  της ΕΑΒ κ. Τάσος Φιλιππάκος στην ομιλια του, απευθυνόμενος στους εργαζόμενους είπε «….Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, που με την εμπειρία, τις εξειδικευμένες ικανότητες, τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση στο έργο σας, συντελέσατε καταλυτικά στο γεγονός ότι το πρόγραμμα υλοποιήθηκε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του πελάτη''. Ενω για την σύμβαση ανάληψης του προγράμματος Common Configuration Implementation Program( CCIP/ FALCON STAR) τονισε οτι ''αυτή έφερε την ΕΑΒ στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ανταγωνισμού, δεδομένου ότι και άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν υποβάλει προσφορές, διεκδικώντας το έργο…».


Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας από την Αεροπορική Βάση Hill (Utah),  Colonel Dan Gordon, απηύθυνε  χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «…. Οι τροποποιήσεις FALCON/STAR τις οποίες αναλάβατε, εξασφαλίζουν την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα  και το αξιόμαχο του αεροσκάφους…..». Επίσης αναφέρθηκε στην απόδοση της ΕΑΒ, δηλώνοντας ότι «….Η δέσμευσή σας απέναντι στον πελάτη ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τροποποίησης, αλλά πολύ περισσότερο όταν πρόσφατα  δεχθήκατε επιπρόσθετο φόρτο και επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος των τροποποιήσεων. Η ευελιξία σας στον επαναπροσδιορισμό του δυναμικού  και του σχεδιασμού παραγωγής εξασφάλισε την κάλυψη των αναγκών του προγράμματος ….».


Στην  εκδήλωση παρευρέθησαν ο επικεφαλής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας της Αμερικανικής Πρεσβείας (ODC) Lt. Col. Thomas Moffat, ο Αεροπορικός Ακόλουθος της Αμερικανικής Πρεσβείας Col. Michael Sneeder,  εκπρόσωποι της Διοίκησης Αμυντικών Συμβάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών με επικεφαλής τον Διοικητή της Διοίκησης Νότιας Ευρώπης κ. Col. Kenneth Tarcza,  στελέχη της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και εκπρόσωποι της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ από την Αεροπορική Βάση Hill (Utah) με επικεφαλής τoν Col. Dan Gordon, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρίας Lockheed Martin Aeronautics.


Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΙΕΡΡΕΥΣΑΝ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟΥ 1948, ΜΕ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗ UFO ΚΑΙ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΕΞΩΓΗΙΝΟΥΣ!

Στις 2 Μαΐου του 2011, δημοσιεύτηκαν στο διαδίκτυο δύο φιλμ του 1948, με πλάνα από μια κατάρριψη ufo και αρκετούς αιχμάλωτους εξωγήινους!!! Όπως ισχυρίζονται οι άνθρωποι που τα κατέβασαν στο YouTube, τα βίντεο διέρρευσαν από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και είναι μόνο ένα μέρος του 3ωρου συνολικού υλικού.
Τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν....



ότι μετά την κατάρριψη του ιπτάμενου δίσκου συνολικά περισυλλέχτηκαν 8 νεκροί γκρι εξωγήινοι επιβαίνοντες και αιχμαλωτίστηκαν 3 ζωντανοί, ένας εκ των οποίων ήταν ελαφρά τραυματισμένος.

Το σκάφος και οι εξωγήινοι μεταφέρθηκαν με μυστικότητα σε βάση της USAF και το περιστατικό παράμενε άγνωστο στο ευρύ κοινό μέχρι τη διαρροή του. Βέβαια, η γνησιότητα των εν λόγω βίντεο δεν έχει ακόμα εξακριβωθεί...




Διαβάστε περισσότερα » »

Σαλιγκάρια : Υψηλή η διατροφική και φαρμακευτική τους αξία

Αποτελούν εκλεκτό έδεσμα από την εποχή της Μινωϊκής Κρήτης, έχουν κατακτήσει τη δική τους θέση στις ευρωπαϊκές γκουρμέ κουζίνες, ενώ συχνά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή ακόμη και καλλυντικών. 
Ο λόγος για τα σαλιγκάρια, ένα προϊόν με συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση!


Το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί λιχουδιά για τους γευσιγνώστες, αλλά συγκεντρώνει και αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα κρέατα. Παρουσιάζει αφενός μεν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη, αφετέρου δε υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα”, σημειώνει ο καθηγητής κ. Χρήστος Νεοφύτου, ο οποίος διευθύνει το Εργαστήριο Εκτροφής Γαστεροπόδων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Οι τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως έναν από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της μεσογειακής δίαιτας, επισημαίνοντας ότι η υψηλή βιωσιμότητα των κατοίκων της Κρήτης και τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου, συσχετίστηκαν και με τη συχνή κατανάλωση σαλιγκαριών (εκτός από το ελαιόλαδο).

Η θερμιδική αξία του κρέατος των σαλιγκαριών είναι 60-90 θερμίδες ανά 100 γραμ. κρέατος έτοιμου προς κατανάλωση, μικρότερη από το κρέας διάφορων ψαριών, πτηνών και θηλαστικών.

Το περιεχόμενο σε πρωτεΐνη είναι υψηλό και κυμαίνεται από 10% έως 16% του νωπού βάρους. Το ποσοστό των λιπών αποτελεί το 0,5% έως 2% του ολικού νωπού βάρους και συνήθως είναι λίγο μεγαλύτερο στα νεαρά σαλιγκάρια. Το δε περιεχόμενο σε νερό είναι υψηλό και ποικίλλει από 73%-89%. Η ανάλυση, επίσης, της σύστασης των λιπιδίων δείχνει υψηλό ποσοστό πολυακόρεστων λιπαρών οξέων. 

Επίσης, το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, καθώς παρέχει στον οργανισμό τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία θεωρούνται απαραίτητα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός, μη μπορώντας να τα συνθέσει, πρέπει να τα λάβει με τη διατροφή του.


Τα σαλιγκάρια είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, δρουν προληπτικά σε αλλεργίες, κατάθλιψη και άλλες ασθένειες του νευρικού συστήματος.
Διαβάστε περισσότερα » »

Η σοκολάτα προλαμβάνει τα καρδιολογικά προβλήματα

Νέα Υόρκη (2010) — Οι ηλικιωμένες γυναίκες που τρώνε σοκολάτα, είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν καρδιολογικά προβλήματα, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιθστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αυστραλίας και του Νοσοκομείου Σερ Τσαρλς Γκέρντνερ στο Περθ, με επικεφαλής τον Δρ Τζόσουα Λιούις της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου, μελέτησαν πάνω από 1.200 γυναίκες ηλικίας άνω των 70 ετών.


Όσες έτρωγαν σοκολάτα (μια μερίδα ισοδύναμη με ένα φλιτζάνι κακάο) τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, είχαν 35% λιγότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο ή να αποβιώσουν από κάποια πάθηση της καρδιάς τους μέσα στην επόμενη δεκαετία και ειδικότερα είχαν 60% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν ή να πεθάνουν από έμφραγμα.

Ο υπεύθυνος της έρευνας επεσήμανε ότι, όπως διαπιστώθηκε, η σοκολάτα φαίνεται να έχει ευεργετικό αποτέλεσμα. Συστήνει όμως την μέτρια και όχι συχνή κατανάλωση σοκολάτας, ώστε να αποφευχθούν άλλες πιθανές παρενέργειες.

Πιο επιφυλακτικοί εμφανίζονται πάντως άλλοι επιστήμονες. Είναι μάλλον πρόωρο να συστήσει κανείς στους ανθρώπους να τρώνε περισσότερη σοκολάτα για προληπτικούς λόγους, δήλωσε ο Δρ Μπράιαν Μπούισε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής, καθώς, όπως είπε, ακόμα και αν μελλοντικές μεγάλες έρευνες επιβεβαιώσουν τα οφέλη της, και πάλι οι γιατροί μπορεί να μην θέλουν να συστήνουν τη σοκολάτα ως φάρμακο.

«Ο κίνδυνος είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν να τρώνε περισσότερη σοκολάτα από όση είναι αναγκαία, χωρίς να μειώνουν ταυτόχρονα την κατανάλωση θερμίδων από άλλα σνακ, με συνέπεια να παχαίνουν και να αντισταθμίζουν έτσι την όποια επωφελή δράση της σοκολάτας», πρόσθεσε.

Η νέα μελέτη δεν είναι η πρώτη που προβάλλει τα δυνητικά οφέλη της σοκολάτας για την υγεία. Το 2008, μια ιταλική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η τακτική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μπορεί να μειώσει το επίπεδο της φλεγμονής στον οργανισμό, η οποία σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και στην καρδιά.

Το 2009, μια άλλη μελέτη συμπέρανε ότι οι τροφές που είναι πλούσιες σε φλαβονοειδή, αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιέχονται στην μαύρη σοκολάτα, στα μήλα και στο κόκκινο κρασί, μπορεί να προστατεύσουν τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση από πιθανά καρδιαγγειακά προβλήματα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αντιαρματική τάφρος σε όλη την ελληνοτουρκική μεθόριο!

Συγχαρητήρια αξίζει η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόφαση που έλαβε και υλοποιεί ταχύτατα, η οποία ενισχύει τα μέγιστα την αμυντική θωράκιση της χώρας. Μια απόφαση που αξίζει ενδεχομένως όσο η προμήθεια άλλων 100 αρμάτων (το νούμερο είναι ασφαλώς σχηματικό) για την υπεράσπιση των εδαφών στον Έβρο.

Ένα ακόμα όμως μεγαλύτερο μπράβο αξίζουν οι αφανείς ήρωες, τα παιδιά που υλοποίησαν και θα συνεχίσουν να υλοποιούν την απόφαση εκτελώντας την απόφαση στο 30% του χρόνου που θα χρειαζόταν η πλέον «καλοκουρδισμένη μηχανή» της ικανότερης κατασκευαστικής εταιρίας!
Η ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή, έκρυβε μια ευχάριστη έκπληξη. Απατώντας σε ερώτηση του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ), Γιώργου Καρατζαφέρη, στην οποία τέθηκε και το ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, ο υπουργός ήταν αποκαλυπτικός.
Αναφέρθηκε στη λειτουργία της FRONTEX και στη συνεισφορά της στον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης και στον επικουρικό ρόλο του στρατεύματος τέτοιου είδους εντάσεις. Κάπου εκεί η ομιλία άρχισε να γίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρουσα:
ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: «…Ξέρετε ότι έχει σχεδόν μηδενιστεί η διέλευση παράνομων μεταναστών από το προγεφύρωμα [Κάραγατς]. Αυτό συμβαίνει διότι εκτελούνται έργα τα οποία μας ενδιαφέρουν πάρα πολύ -ας τα χαρακτηρίσουμε εγγειοβελτιωτικού χαρακτήρα- τα οποία έχουν πολύ μεγάλο αποτέλεσμα. Αυτά τα εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από τον Οκτώβριο του 2009 και μετά και εκτελούνται με ταχύτατο ρυθμό θα ακολουθήσουν και το μήκος του ποταμού».
Η διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας στη Βουλή, προφανώς δεν σκόπευε να κρατήσει απόρρητο κάτι το οποίο οι τουρκικές αρχές έχουν στη διάθεσή τους δεκάδες διαφορετικές μεθόδους και μέσα για να διαπιστώσουν. Πρόκειται λοιπόν για ένα εξαιρετικό οχυρωματικό έργο, την ΑΝΤΙΑΡΜΑΤΙΚΗ ΤΑΦΡΟ στον Έβρο η οποία καθιστά αδύνατη την προσπέλαση αρμάτων μάχης τα οποία ενδεχομένως θα επιθυμούσαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος και να το καταλάβουν.
Ένα έργο που είχε και μια παράπλευρη ωφέλεια: Σχεδόν εκμηδένισε τη δυνατότητα διέλευσης λαθρομεταναστών στο ελληνικό έδαφος, προσφέροντας τεράστια υπηρεσία στις δυνάμεις ασφαλείας, αφού περιορίζει το μήκος των συνόρων που χρειάζεται στενή επιτήρηση.
Το πιο εντυπωσιακό όμως στοιχείο είναι η επίδοση των στελεχών του Μηχανικού, αφού ούτε καν η κολακευτική αναφορά Βενιζέλου «τα έργα εκτελούνται με ταχύτατο ρυθμό» μπορεί να περιγράψει την εμπειρία όσων έχουν καλή γνώση του έργου που έχει συντελεστεί στην περιοχή. Και μιλάμε για την απίστευτη πρόοδο των εργασιών σε θερμοκρασίες που κυμαίνονταν από αρκετούς βαθμούς υπό το μηδέν το χειμώνα και συνθήκες καύσωνα το καλοκαίρι. Αν μάλιστα συνυπολογιστεί ότι οι φιλότιμοι στρατιωτικοί έχουν μια… κακή συνήθεια, ότι ποτέ δεν φεύγουν από τη δουλειά τους στην ώρα τους και δεν διστάζουν να προσθέσουν κάμποσες ώρες επιπλέον εργασίας, χωρίς να πληρώνονται υπερωρίες, μόνο και μόνο για να δούνε να υλοποιείται το έργο που έχουν αναλάβει. Μόνο και μόνο για να αισθανθούν την ηθική ικανοποίηση να δούνε τους καρπούς του κόπου τους.
Να σημειωθεί ότι όσα γράφουμε δεν έχουν την παραμικρή δόση υπερβολής. Για να τα αναφέρουμε με τόση σιγουριά σημαίνει ότι γνωρίζουμε καλά την υπόθεση. Όπως επίσης γνωρίζουμε καλά και άλλα έργα εξαιρετικής σημασίας και πραγματικής «επιχειρησιακής προστιθέμενης αξίας» που είτε έχουν ολοκληρωθεί είτε προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς.
Είναι εντυπωσιακό το πόσο δημιουργικός μπορεί να γίνει ο Έλληνας στρατιωτικός όταν καλείται να λειτουργήσει υπό συνθήκες πίεσης και της παρούσας οικονομικής στενότητας. Κα προσωπικά, συμφωνούμε απολύτως με τον έμμεσο τρόπο επίσημης αποδέσμευσης της πληροφορίας από τον υπουργό, αφού η κοινοποίηση – δημοσιοποίηση ορισμένων δεδομένων, έχουν σημαντικό αποτρεπτικό όφελος. Με αυτή τη λογική αναφερόμαστε και σε άλλα έργα που εκτελούνται, χωρίς να γινόμαστε πιο συγκεκριμένοι, αφού δεν είμαστε – και δεν θα έπρεπε – αυτοί που θα αποφασίσουν την αποδέσμευση στοιχείων και πληροφοριών. Εμείς απλώς περιοριζόμαστε να υπενθυμίσουμε την αξία κάθε επιμέρους έργου στην ελληνική αποτροπή, το απόλυτο ειρηνικό δόγμα, κάτι που αρνούνται να κατανοήσουν πολλοί στον τόπο μας.
Τυχαία νομίζετε γράψαμε για τα υψηλότατες διαθεσιμότητες αεροπορικών και ναυτικών μέσων την παρούσα περίοδο; Και παρότι δεν έγινε τελικά τίποτε, τα κατάλληλα μηνύματα πέρασαν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Με πόσο άραγε «τσαμπουκά» νομίζετε ότι θα έρθουν, αν ποτέ το αποφασίσουν, οι Τούρκοι χειριστές να δημιουργήσουν προβλήματα όταν γνωρίζουν ότι τριψήφιος αριθμός μαχητικών στα χέρια δεκάδων εκ των κορυφαίων χειριστών της Ατλαντικής Συμμαχίας, τους περιμένουν για τα περαιτέρω;
Τουλάχιστον οι Αμερικανοί γνωρίζουν και φροντίζουν να περνούν τα κατάλληλα μηνύματα εκεί που πρέπει με τον τρόπο που πρέπει. Και όσο καμιά φορά να μας τυφλώνει ο σχεδόν… αντανακλαστικός και από συνήθεια (!) αντιαμερικανισμός μας, οι γνωρίζοντες ξέρουν τον σεβασμό που χαίρει η Πολεμική Αεροπορία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό σημαίνει ότι όταν η γεωστρατηγική εξίσωση σε ευνοεί και είσαι ταυτόχρονα ψύχραιμος και λογικός, τότε είσαι πολλαπλάσια ισχυρός από αυτό που πιστεύεις…

Έτοιμη η αντιαρματική τάφρος στον Έβρο - Το έργο έλαβε προτεραιότητα μετά την αγορά των νέων γεφυροφόρων αρμάτων από τις τουρκικές δυνάμεις

Ολοκληρώθηκε πριν μερικές μέρες η τάφρος που αποκόπτει τοπρογεφύρωμα του Κάραγατς από προσωπικό και μέσα του Μηχανικού. Η τάφρος έχει μήκος 12 χλμ, πλάτος 35 μέτρα, βάθος 12 μέτρα, ύψος αναχώματος 7 μέτρα. Οι πρώτες εργασίες είχαν ξεκινήσει το 1974 αλλά δεν προχώρησαν ποτέ. Το έργο έλαβε προτεραιότητα μετά την αγορά των νέων γεφυροφόρων αρμάτων από τις....
τουρκικές δυνάμεις. Το έργο ολοκληρώθηκε αποκλειστικά με μέσα και προσωπικό του Μηχανικού καθότι το κόστος για την ανάθεση του σε εργολαβικές επιχειρήσεις ήταν απαγορευτικό. Χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 70 μηχανήματα ΜΧ και 20 ανατρεπόμενα φορτηγά, ενώ το εργοτάξιο δούλευε 16 ώρες την ημέρα για αρκετούς μήνες, σε δύο βάρδιες.Κατά τη σχεδίαση λήφθηκαν υπόψη υπάρχοντα δρομολόγια που επειδή διακόπτονταν έπρεπε να ξαναχαραχθούν και κανάλια που επίσης έπρεπε να αλλάξουν πορεία. Η τάφρος μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν βαλβίδα εκτόνωσης του ποταμού Άρδα σε περιόδους πλημμύρας. Η κατασκευή της τάφρου άλλαξε και τα δρομολόγια εισόδου των λαθρομεταναστών. Πλέον η μαζική είσοδος των λαθρομεταναστών γίνεται από το Πέταλο.

Να σημειωθεί η εχθρική στάση της Τουρκίας κατά την κατασκευή της τάφρου. Στην ευρύτερη περιοχή δε λειτουργούσε κανένα μέσο επικοινωνίας γιατί είχαν προωθήσει στο σημείο Λόχο Ηλεκτρονικού Πολέμου ο οποίος μπλόκαρε τις επικοινωνίες του εργοταξίου. Γιά άλλη μία φορά αποδεικνύεται έμπρακτα η αξία του Σώματος του Μηχανικού για την προσφορά τους όχι μόνο στις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και στο κοινωνικό σύνολο. Άραγε πόσα μικρού μεγέθους δημόσια και τοπικά έργα θα είχαν πραγματοποιηθεί με χαμηλότερο κόστος, καλύτερη ποιότητα κατασκευής και ταχύτερα, αν δεν είχε καταργηθεί η περίφημη ΜΟΜΑ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μεξικό: Ενώπιον μίας από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις του 21ου αιώνα

Μία σήραγγα μήκους 120 μέτρων, που παρουσιάζει ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, εντόπισαν μεξικανοί ερευνητές κάτω από το Ναό του Ερπετού στην προκολομβιανή πόλη Τεοτιουακάν. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι ίσως βρίσκονται ενώπιον της μεγαλύτερης ανακάλυψης του 21ου αιώνα.


Η σήραγγα φαίνεται ότι είχε σφραγιστεί πριν από περίπου 1.800 χρόνια.

Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού κατάφεραν να τη βρουν με τη βοήθεια ενός ραντάρ. Σύμφωνα με τον αρχαιολόγο Σέρχιο Γκόμες Τσάβες, του Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας και Ιστορίας, η στοά παρουσιάζει μια "εικόνα του κάτω κόσμου". Οι ειδικοί βρήκαν "μια σειρά από σύμβολα, που φαίνεται ότι καταλήγουν στους ταφικούς θαλάμους, στο τέρμα της σήραγγας".

Η σήραγγα βρίσκεται σε βάθος 14 μέτρων και έχει μήκος 120 μέτρων.

"Στο τέρμα της υπάρχουν πολλοί θάλαμοι που μπορεί να φιλοξενούσαν τα λείψανα των ηγεμόνων αυτού του μεσοαμερικανικού πολιτισμού. Εάν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο θα πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 21ου αιώνα σε παγκόσμια κλίμακα", είπε ο Γκόμες Τσάβες.

Το Τεοτιουακάν, με τις τεράστιες πυραμίδες του Ήλιου και της Σελήνης, τα μέγαρα, τους ναούς, τα σπίτια, τα εργαστήρια, τις αγορές και τις λεωφόρους, είναι η μεγαλύτερη προκολομβιανή πόλη της Μέσης Αμερικής. Έφτασε στο ζενίθ του μεταξύ 300-600 μ.Χ.

Διαβάστε περισσότερα » »