Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Συνταξιούχος ετών 45 από την Ολυμπιακή η εθνοσωτήρας Μιλένα Αποστολάκη!


Η Μιλένα Αποστολάκη είναι 65 χρόνων;

Όχι, απλά.... ανήκει στους εκλεκτούς "εθνοσωτήρες" αυτού του τόπου.


Κι όμως αποτελεί γεγονός, η Μιλένα Αποστολάκη είναι πλέον συνταξιούχος.




Η τέως υπουργός του Σημίτη που μας έκανε Ευρώ-κατόχους και πρώην «ιδιαιτέρα» γραμματέας του....
μακαρίτη Ανδρέα Παπανδρέου βγαίνει στη σύνταξη πρόωρα από την Ολυμπιακή με το νόμο που έφτιαξε η ΝΔ και που τροποποίησε πρόσφατα ο κολλητός της υπουργός, A. Λοβέρδος...

Η σύνταξη της εκτιμάται ότι θα φτάνει τα 2.500 ευρώ/μήνα, με 21 χρόνια «υπηρεσίας» στην Ο.Α. Τώρα, πόσο συχνά επισκεπτόταν τη δουλειά... κανείς δεν καλοθυμάται, αφού η κ. Αποστολάκη χρόνια τώρα ασχολείται αποκλειστικά με τα της πολιτικής ζωής του τόπου. Όταν όλοι εμείς οι υπόλοιποι κοινοί θνητοί με 40 χρόνια υπηρεσίας θα πάρουμε -αν ποτέ πάρουμε- 850 Ευρώ κι αυτά στα 65...

Τέτοια μάλιστα ήταν η λιγούρα της, που πίεζε συνεχώς το Λοβέρδο να «τακτοποιήσει» τους συμβασιούχους της Ολυμπιακής όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Το σχετικό νομοσχέδιο, βέβαια, το συνέταξε ο νεοφιλελεύθερος Χατζηγάκης ο οποίος, στα πλαίσια του πνεύματος του «νεοφιλελευθερισμού», έκρινε ότι πρέπει να ονομάζονται συνταξιούχοι των 2.500 ευρώ εργαζόμενοι που μετά βίας έχουν πατήσει τα 40 τους!

Γι' αυτά φταίει πάλι το ΔΝΤ, ή τα λαμόγια που μας κυβέρνησαν μαζί με τους βολεμένους χειροκροτητές τους, αυτούς που έχουν τώρα το θράσος να κατεβαίνουν και να κλείνουν τους δρόμους για να υπερασπιστούν τα «κεκτημένα» τους;

Αλλά βέβαια, όπως πολύ σωστά κάποιος είχε πει, "Ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό".

Τέτοια ξελιγωμένη γενιά ανθρώπων δεν έχει ξαναεμφανιστεί στην Ελληνική ιστορία. Κάπως έτσι καταλήγουν με τρεις και τέσσερις συντάξεις ο καθένας!

Αφού έφαγαν το καταπέτασμα και μας φέσωσαν για διακόσια χρόνια, να δείτε που στο τέλος θα πουν ότι εμείς τους διαφθείρουμε!


Το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διαδίδουμε τα ρεζιλίκια τους!
Και πρέπει να το κάνουμε!!!

Διαβάστε περισσότερα » »

ΗΠΑ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ: "Η ΦΕΥΓΕΙΣ, Η ΦΕΡΝΕΙΣ ΤΟ ΔΝΤ Η ΣΕ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ"

alt Συντάχθηκε απο τον Κωνσταντίνος Κρανίτης
Το έγγραφο 1782/19 Αυγούστου 2009 της Ε.Υ.Π., που αναφέρεται στο περιοδικό Επίκαιρα, επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που από τότε ακόμη σας είχαμε δώσει, για προσπάθεια των παγκόσμιων επικυρίαρχων για αποπομπή του Καραμανλή και οικονομική εξαθλίωση του πληθυσμού της Ελλάδος.




Στον Καραμανλή, σύμφωνα με αυτά που λένε οι δικές μας πηγές από τη Μόσχα,, δόθηκαν τρεις επιλογές.

1. Κάνει εκλογές και φροντίζει να τις χάσει.

2. Κάνει εκλογές, τις κερδίζει και φέρνει το ΔΝΤ.

3. Τον κατεβάζουν βίαια από την εξουσία με γεγονότα χειρότερα από τα Δεκεμβριανά, ή τον σκοτώνουν.

Το αποτέλεσμα δείχνει το τι επέλεξε ο Καραμανλής.

Προσοχή χρειάζεται το γεγονός, κατά το οποίο, παρά την μεγάλη ήττα της Ν.Δ. ακολούθησε τρομακτική πλύση εγκεφάλου μέσω όλων σχεδόν των ΜΜΕ και των μαϊντανών δημοσιογράφων, προσωπικά κατά του Καραμανλή, αλλά και της ΝΔ, σαν σχεδόν αποκλειστικά των μόνων υπεύθυνων για το ότι "οδηγηθήκαμε" στο ΔΝΤ.

Το παραμύθι, το έφαγαν βέβαια σχεδόν όλοι και είπαν και ευχαριστώ, αφού το μόνο εύκολο είναι να τραβήξεις το χαλί κάτω από τα πόδια οποιουδήποτε πολιτικού.

Κανείς πολιτικός δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κάνει τη δουλειά του όπως θα έπρεπε.


Ο Καραμανλής όμως, εκτός από τις συμφωνίες με τον Πούτιν, έκανε και κάτι άλλο που τελικά τον έφαγε.

Ήταν ο μόνος σύγχρονος Έλληνας πολιτικός, που ε΄'ιπε ΟΧΙ στους Αμερικάνους, όταν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, είπε το όχι για το όνομα της Μακεδονίας και μάλιστα παρουσία του Μπους που είχε πάει στη σύνοδο, ειδικά για αυτό το λόγο.

Εδώ τίθεται και το ερώτημα. "Γιατί ο τότε απερχόμενος από την προεδρία των ΗΠΑ Μπους, ήθελε, η αναγνώριση των Σκοπίων με το όνομα Μακεδονια, να είναι η τελευταία μεγάλη πράξη του, σαν προέδρου των ΗΠΑ;"

Αυτή η πράξη του Καραμανλή ήταν και το τέλος του. Το μεγαλύτερο όμως σφάλμα του Καραμανλή ήταν το ότι δεν ολοκλήρωσε την συνεργασία με τον Πούτιν, που ήταν και ο μόνος που μπορούσε να του παράσχει προστασία, σ΄αυτόν και την Ελλάδα.

Επίσης είχε κριθεί "επικίνδυνος" και ο τότε αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Γράψας, τον οποίο επίσης φρόντισαν να απομακρύνουν, προς έκπληξη όλων.

Ήθελαν έναν αρχηγό ΓΕΕΘΑ που θα έλεγε για παράδειγμα, ότι "στο Μαραθώνα οι Έλληνες πολέμησαν για την ειρήνη".

Όσον αφορά την διακυβέρνηση Καραμανλή, δεν μπορούμε να πούμε ότι ήταν και η επιτυχέστερη, αφού είχε δεσμευθεί να μειώσει τον κρατικό τομέα και τα έξοδά του, πράγμα που δεν έκανε. Όσον αφορά τον υπερδανεισμό, ουσιαστικά πήρε μόνο 60 δις, αφού τα υπόλοιπα ήτανε για εξώφληση δανείων του παρελθόντος, που για να ξεχρεωθούν, έπρεπε η Ελλάδα να περισέψει 400 δις σε έξη χρόνια, πράγμα που κανένα κράτος πάνω στον πλανήτη δεν μπορεί να κάνει, γι αυτό και σας λέμε ότι το μόνο εύκολο είναι το να τραβήξεις το χαλί κάτω από τα πόδια οποιουδήποτε πολιτικού.

Για να τον χτυπήσουν θυμίζουμε, ότι εκτός από τα Δεκεμβριανά, του δώσανε και τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Ελλάδος.
Διαβάστε περισσότερα » »

Chemtrails και το γονίδιο ανθεκτικότητας στο Αλουμίνιο της Monsanto


Γιατί η Monsanto εξέλιξε το γονίδιο ανθεκτικότητας στο αλουμίνιο;

Η Monsanto επί του παρόντος βγάζει στην αγορά ένα γονίδιο αντοχής στο αλουμίνιο. Εδώ είναι το άλλοθι, φίλοι μου:


Οι μικρής κλίμακας, και με περιορισμένους πόρους αγρότες στις αναπτυσσόμενες χώρες αντιμετωπίζουν καθημερινά προβλήματα, μεταξύ των οποίων φτωχά εδάφη, ξηρασία, και την έλλειψη εισροών. Συνεχιζόμενες τάσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η αύξηση του πληθυσμού κατά πάσα πιθανότητα θα επιδεινώσουν τα δεσμευτικά προβλήματα. Μια νέα γενιά έρευνας των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών(GE)  έχει ως στόχο την ελάφρυνση αυτών των πιέσεων μέσω της βελτίωσης των καλλιεργειών διαβίωσης, όπως η μανιόκα, το σόργο και το κεχρί, που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά όπως η αντοχή στην ξηρασία, το νερό, και το αλουμίνιο σε εδάφη, καθώς και φυτά με πιο αποδοτική χρήση του αζώτου και του φωσφόρου. (Http://www.ifpri.org/publication/delivering-genetically-engineered-crops-poor-farmers)

Τώρα, ας ρίξουμε μια ματιά στην ερευνητική δουλειά του δημοσιογράφου Μάικλ Μέρφι σχετικά με τους αεροψεκασμούς (chemtrails), την γεω-μηχανική (geo-engineering), και το γεγονός ότι εξαιρετικά υψηλά επίπεδα αλουμινίου και βαρίου βρέθηκαν στο νερό, το χιόνι και το έδαφος, σε περιοχές που εμφανίζονται να έχουν βαριές μορφές αεροψεκασμών.

(Το βίντεο σε τρία μέρη):
 
 




 
Είναι σύμπτωση το γεγονός ότι η Monsanto θα "έρθει να μας σώσει" με τα γονίδια αντοχής στο αλουμίνιο, διότι τα κανονικά φυτά πεθαίνουν στην παρουσία περίσσειας αλουμινίου; Ή μήπως είναι ευκαιριακός καπιταλισμός και το σχεδιαζόμενο εταιρικό μονοπώλιο τροφίμων με την ευγενική άδεια της  Monsanto και η Εγελιανή Διαλεκτική που βασίζεται σε εσωτερική πληροφόρηση ότι ένα προταθέν σύστημα «γεω-μηχανικής» είναι ήδη σε ισχύ και το οποίο γεμίζει την ατμόσφαιρά μας με χημικούς ψεκασμούς που περιεχούν αργίλιο και βάριο;

Αυτό δεν είναι παιχνίδι φίλοι. Βαλλόμαστε από όλες τις πλευρές με μια προγραμματισμένη, ανθρωποκτόνο, γενοκτονική ημερήσια διάταξη, η οποία προσπαθεί να κάνει πολύ λίγες οικογένειες όλο και πιο πλούσιες από ό,τι ήδη είναι, και να μειωθεί ο πληθυσμός της γης σε 500 εκατομμύρια, όπως εκτίθενται στο μνημείο με τις Στήλες της Georgia (Georgia Guidestones). Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από βιολογικό πόλεμο.

 farmwars.info

Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΟΚ !!!ΟΛΟΙ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ «ΒΟΜΒΑ» ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΜΑΣ!!!

                                                                               Μια «βόμβα» στο τραπέζι μας
Πατάτες, κρεμμύδια και καρότα που φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας κρύβουν θανατηφόρα δηλητήρια, μολυσμένα με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα που συχνά είναι 1000% πιο πάνω από τα επιτρεπτά όρια.
Περιοχές στον κάμπο των Θηβών και των Οινοφύτων που παράγουν τις μεγαλύτερες ποσότητες κρεμμυδιών, καρότων και πατάτας σε όλη την Ελλάδα, έχουν δηλητηριαστεί από τα νερά του ποταμού Ασωπού που δέχονται τα απόβλητα δεκάδων βιομηχανιών της περιοχής.
Επιδημιολογική μελέτη της καθηγήτριας του πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Αθηνάς Λινού στα Οινόφυτα έφερε στην επιφάνεια ένα φοβερό μυστικό για το οποίο κανείς δεν μιλάει εδώ και πολλά χρόνια.
Οι θάνατοι από καρκίνο στην περιοχή αυξάνονται από χρόνο σε χρόνο επικίνδυνα και πολλά παιδιά εμφανίζουν αρρώστιες που δεν είναι της ηλικίας τους.
Η επικινδυνότητα των προϊόντων της περιοχής Οινοφύτων προκύπτει και από μελέτη του Εργαστηρίου Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Αθήνας που παρουσιάστηκε στο 7ο Διεθνές Συνέδριο «Ημέρες Αναλυτικής Χημείας» στη Μυτιλήνη.
Η μελετητική ομάδα (Χ. Κιρκίληης, Γ.Πασσιάς, Σ.Μηνιάδου – Μειμάρογλου, Ν.Θωμαϊδης και Γ.Ζαμπετάκης) αγόρασε και σύγκρινε τρόφιμα – βολβούς (καρότα, κρεμμύδια, πατάτες) από την Θήβα και τα Οινόφυτα με άλλα που έχουν παραχθεί σε περιοχές με μικρή ή καθόλου βιομηχανική δραστηριότητα.
Η ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αγόρασε 13 παρτίδες παραγωγής από καθένα από τα παραπάνω τρία τρόφιμα που καλλιεργήθηκαν στη Θήβα, από 13 σούπερ μάρκετ της Αθήνας και το κάθε ένα από αυτά αναλύθηκε 3 φορές συγκρίθηκε με 2 δείγματα από «καθαρές» περιοχές κάθε ένα από τα οποία αναλύθηκε επίσης 3 φορές.
Η μελέτη φέρνει στο φως συγκλονιστικά στοιχεία:
Καρότα που παράχθηκαν στη Θήβα και αγοράστηκαν από σούπερ μάρκετ της Αθήνας, βρέθηκαν να έχουν έως και 700% νικέλιο παραπάνω από καρότα που παράχθηκαν σε μη βιομηχανικές περιοχές. Επίσης, ενώ στα καρότα από άλλες περιοχές το χρώμιο ήταν κατά μέσο όρο 20 μg/kg, στα καρότα Θήβας έφτασε μέχρι 76 μg/kg. Ακόμα, εντοπίστηκε μόλυβδος μέχρι και 43 μg/kg, ενώ ο μέσος όρος στα καρότα από άλλες περιοχές είναι 35 μg/kg.
Διπλάσιο είναι το κάδμιο στα καρότα Θήβας από τα καρότα άλλων περιοχών.
Κρεμμύδια που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 688 μg/kg νικελίου, ενώ ο μέσος όρος στα κρεμμύδια άλλων περιοχών είναι μόλις 57 μg/kg, δηλαδή 640% παραπάνω.
Στα κρεμμύδια άλλων περιοχών το χρώμιο ήταν κάτω από το όριο ανίχνευσης. Παρόλα αυτά σε κρεμμύδια Θήβας βρέθηκε έως και 26 μg/kg.
Επίσης, ενώ στα κρεμμύδια άλλων περιοχών ο μόλυβδος είναι κατά μέσο όρο 24 μg/kg σε αυτά της Θήβας βρέθηκε έως και 72 μg/kg. Λίγο αυξημένες ήταν οι τιμές του καδμίου στα κρεμμύδια Θήβας σε σχέση με άλλες περιοχές.
Πατάτες που παράχθηκαν στη Θήβα περιέχουν έως 1.894 μg/kg νικελίου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 78 μg/kg, δηλαδή 926% πάνω!
Κι εδώ το χρώμιο σε άλλες περιοχές ήταν κάτω από τα ανιχνεύσιμα όρια, αλλά στη Θήβα έφτασε μέχρι και 170 μg/kg. Δηλαδή 350% παραπάνω.
Βρέθηκε ακόμη στις πατάτες Θήβας έως 36 μg/kg μολύβδου, ενώ στις άλλες περιοχές ο μέσος όρος είναι 18 μg/kg. Σε λογικά επίπεδα εντοπίστηκε κάδμιο.
Με βάση αυτά τα αποτελέσματα προκύπτει ότι τα καρότα, κρεμμύδια και πατάτες Θήβας είναι κατά υπερβολικό βαθμό επιβαρημένα με πολύ επικίνδυνα βαρέα μέταλλα και κυρίως με νικέλιο, χρώμιο και κάδμιο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η επιμόλυνση αυτή οφείλεται στη ρύπανση του Ασωπού και του υπόγειου υδροφορέα της ευρύτερης περιοχής.
Το θέμα είναι πόσο επικίνδυνα είναι τα επίπεδα νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα αυτά για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Αθηνών αν λάβουμε υπόψη την ανεκτή ημερήσια πρόσληψη νικελίου για παιδιά που είναι 300 μg την ημέρα, τότε από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι αρκούν λίγα γραμμάρια καρότου, κρεμμυδιού και πατάτας Θήβας για να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία ενός παιδιού!

ΠΗΓΗ…http://www.newsbomb.gr/
Διαβάστε περισσότερα » »

Αύξηση έμμεσου φόρου στα ξύλα για τζάκι και σόμπα!


Διαβάστε περισσότερα » »

Ποιοί εξαιρούνται απο το τέλος ακινητων- Ολη η εγκυκλιος

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις εξαιρέσεις και τις διευκρινίσεις σχετικά με το έκτακτο ειδικό τέλος ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών, το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα.

Η εγκύκλιος προβλέπει:

  • Υποβολή αιτήσεων για διόρθωση λαθών στον υπολογισμό του ειδικού τέλος μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012.

  • Στην περίπτωση λάθους στον υπολογισμό του τέλους για το 2011, η διαφορά θα συμψηφίζεται στο αντίστοιχο ποσό τέλους του έτους 2012.

  • Στο ειδικό τέλος με μειωμένο συντελεστή υπάγονται τα άτομα με αναπηρία από 80% και άνω. Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή

Διαβάστε ολόκληρη την εγκύκλιο:

ΘΕΜΑ: Παροχή οδηγιών και διευκρινίσεων για την εφαρμογή του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, περί έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών

Με αφορμή ερωτήματα που υποβάλλονται στην Υπηρεσία μας και για την άρση οποιωνδήποτε αμφιβολιών σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων περί του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. και την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογούμενων πολιτών και σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της πολιτικής ηγεσίας, παρέχονται οι ακόλουθες διευκρινίσεις και δίδονται οι κατωτέρω οδηγίες, οι οποίες, όπου απαιτείται, θα καλυφθούν με μελλοντική νομοθετική ρύθμιση:

1. ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΛΑΘΩΝ ΣΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Για τη διόρθωση λαθών που υπήρχαν κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 στη βάση πληροφοριών του Διαχειριστή Δικτύου της Δ.Ε.Η. σχετικά με τα στοιχεία της επιφάνειας, της τιμής ζώνης και της παλαιότητας του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου, βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011, ακολουθείται η κατωτέρω διαδικασία:

1) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ αποστέλλει στους δήμους της χώρας ηλεκτρονικές καταστάσεις που περιλαμβάνουν τα ακίνητα που βρίσκονται στη διοικητική περιφέρεια του κάθε δήμου με τα στοιχεία βάσει των οποίων υπολογίστηκε το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2011.

2) Οι ενδιαφερόμενοι πολίτες που έχουν εντοπίσει λάθη στα στοιχεία υπολογισμού του τέλους, προσέρχονται στον αρμόδιο δήμο για τη διόρθωση λαθών στην επιφάνεια, την παλαιότητα ή την τιμή ζώνης του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου. Οι πολίτες δύνανται να υποβάλλουν τις αιτήσεις για διόρθωση στον αρμόδιο δήμο μέχρι την 20η Ιανουαρίου 2012. Επιπλέον, ανεξάρτητα από το ανωτέρω, οι δήμοι όλης της χώρας ελέγχουν αν στις σχετικές καταστάσεις αποτυπώνονται οι ορθές τιμές ζώνης, όπως προβλέπονται στο άρθρο 24 του ν. 2130/1993, όπως ισχύει, και σε περίπτωση λάθους προβαίνουν σε διόρθωσή τους.

3) Μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας, οι δήμοι αποστέλλουν μέχρι την 27η Ιανουαρίου 2012 τις ενημερωμένες καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου της ΔΕΗ ο οποίος, ακολούθως, τις αποστέλλει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) που τις ελέγχει ενδεικτικά ως προς την τιμή ζώνης. Σε περίπτωση που εντοπιστεί λάθος σε τιμή ζώνης, η Γ.Γ.Π.Σ. διορθώνει την κατάσταση ενημερώνοντας για τη διόρθωση τον αρμόδιο δήμο.
Στη συνέχεια μέχρι την 10η Φεβρουαρίου 2012 η Γ.Γ.Π.Σ. διαβιβάζει τις καταστάσεις στο Διαχειριστή Δικτύου.

4) Ο Διαχειριστής Δικτύου της ΔΕΗ, μετά τη λήψη των διορθωμένων καταστάσεων, υπολογίζει, βάσει των νέων στοιχείων, το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στο ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο και εφόσον προκύπτει ποσό τέλους χαμηλότερο από το αρχικώς υπολογισθέν, βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011, η διαφορά αφαιρείται από το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. έτους 2012.

Στις περιπτώσεις που προκύψει αρνητική διαφορά, το ποσό επιστρέφεται από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατόπιν των ανωτέρω, για το έτος 2011 το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. καταβάλλεται όπως έχει υπολογισθεί βάσει των στοιχείων της 17ης Σεπτεμβρίου 2011 και τυχόν διαφορά λόγω λανθασμένης επιφάνειας, τιμής ζώνης ή παλαιότητας συμψηφίζεται στο αντίστοιχο ποσό τέλους του έτους 2012.

2. ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΣΕ ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ – ΛΟΙΠΕΣ ΕΥΠΑΘΕΙΣ ΟΜΑΔΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΣΤΕΛΛΕΤΑΙ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Α. Στα πρόσωπα που υπάγονται στο μειωμένο συντελεστή του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. εντάσσονται και τα πρόσωπα που παρουσιάζουν κάθε είδους αναπηρία από 80% και άνω, όπως ενδεικτικά πρόσωπα με εγκεφαλική παράλυση, με σοβαρή νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, κ.λπ.

Για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ακολουθείται η διαδικασία που ορίζεται στην υποπερίπτωση β΄ της περίπτωσης 2 του άρθρου 3 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 με την προσκόμιση της κατά περίπτωση βεβαίωσης από την αρμόδια υπηρεσία.

Το ποσοστό της αναπηρίας πιστοποιείται από βεβαίωση που έχει εκδοθεί από οποιαδήποτε αρμόδια δημόσια αρχή (π.χ. υγειονομικές επιτροπές).

Β. Η διακοπή ηλεκτροδότησης αναστέλλεται, εάν:

α) συντρέχουν ειδικοί λόγοι υγείας στο πρόσωπο του χρήστη του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το ειδικό τέλος ή στο πρόσωπο ατόμου που συνοικεί με αυτόν και τον βαρύνει φορολογικά, κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ, και αποδεικνύεται ότι η διακοπή του ρεύματος θα θέσει σε σοβαρό κίνδυνο τη ζωή ή την υγεία τους (όπως π.χ. όταν ο χρήστης υποστηρίζεται μηχανικά)

β) ο κύριος του ακινήτου για το οποίο επιβλήθηκε το τέλος είναι και χρήστης του, διαβιεί υπό μειονεκτικές κοινωνικά συνθήκες, όπως η απουσία εισοδήματος και περιουσιακών στοιχείων, πλην του ακινήτου για το οποίο ζητείται η εξαίρεση και κρίνεται ότι η καταβολή του τέλους θα θέσει, ενόψει των συνθηκών υπό τις οποίες διαβιεί, σε προφανή άμεσο κίνδυνο τη στοιχειώδη διαβίωση του ιδίου ή των προσώπων που συνοικούν με αυτόν και τον βαρύνουν φορολογικά κατά τις διατάξεις του άρθρου 7 του ΚΦΕ.

Αρμόδιο όργανο για την διαπίστωση της συνδρομής των ανωτέρω προϋποθέσεων αναστολής της διακοπής είναι τριμελής επιτροπή που θα συσταθεί σε κάθε Δ.Ο.Υ. Οι επιτροπές θα λειτουργήσουν άμεσα και θα επιλαμβάνονται των αιτήσεων των ενδιαφερομένων που υπάγονται στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. για τη φορολογία του εισοδήματός τους.

Κάθε επιτροπή θα αποτελείται από:

α) έναν υπάλληλο της οικείας Δ.Ο.Υ. κατηγορίας ΠΕ του κλάδου Εφοριακών ως Πρόεδρο, που ορίζεται με τον αναπληρωτή του από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ.,

β) έναν κοινωνικό λειτουργό που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Δήμο στον οποίο εδρεύει η Δ.Ο.Υ., και

γ) έναν αστυνομικό υπάλληλο της ΕΛ.ΑΣ. που υποδεικνύεται με τον αναπληρωτή του από τον Διοικητή του οικείου Αστυνομικού Τμήματος, και θα συγκροτείται με απόφαση του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ., στην οποία θα ορίζεται και υπάλληλος της Δ.Ο.Υ, ως γραμματέας της Επιτροπής.

Εάν συντρέχουν οι προαναφερόμενοι λόγοι μπορεί με την πράξη της επιτροπής να διακανονίζεται και η καταβολή του τέλους σε δόσεις, σύμφωνα με την περίπτωση 7 της παρούσας.

Με την ίδια πράξη της επιτροπής αυτής μπορεί να εντάσσονται τα πρόσωπα της περίπτωσης β’ στους υπόχρεους καταβολής 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο ανεξάρτητα από την τιμή ζώνης και την παλαιότητά του ή και να απαλλάσσονται σε ακραίες περιπτώσεις.

Για τα ανωτέρω θα κατατεθούν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις και θα ακολουθήσει η έκδοση κανονιστικής Υπουργικής Απόφασης.

3. ΧΡΟΝΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΕΝΤΟΛΗΣ ΔΙΑΚΟΠΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Σε περίπτωση μη καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε, ο χρόνος έκδοσης της εντολής διακοπής του ρεύματος από τη Δ.Ε.Η. και τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προς το Διαχειριστή Δικτύου αυξάνεται, από 40 ημέρες που ορίζεται στην Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, σε 80 ημέρες από την έκδοση του λογαριασμού.

Επίσης, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος δε θα διακόπτεται από τη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος όταν υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους αλλά θα διακόπτεται σε πρόσωπα, που παρά τη δυνατότητά τους να εκπληρώσουν τη φορολογική τους υποχρέωση, δεν το πράττουν καλυπτόμενοι πίσω από την ευαισθησία που δικαιολογημένα δημιουργείται στην κοινή γνώμη για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή ατομικές περιπτώσεις.

4. ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ – ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΗΣ – ΓΕΩΡΓΙΚΗΣ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗΣ ΧΡΗΣΗΣ & ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ

Αν υπάρχει τιμολόγιο γεωργικής ή βιομηχανικής χρήσης και έχει, ωστόσο, εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από τη Δ.Ε.Η. ή τον εναλλακτικό προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος ότι κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 η συγκεκριμένη παροχή αφορούσε τιμολόγιο βιομηχανικής ή γεωργικής χρήσης.

Αν έχει εκδοθεί λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. χωρίς να έχει αφαιρεθεί το 35% της επιφάνειας των κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, ο δικαιούχος της απαλλαγής ακολουθεί τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον βεβαίωση από το ξενοδοχειακό επιμελητήριο ότι πρόκειται για κύριο ξενοδοχειακό κατάλυμα.

5. ΚΑΤΑΒΟΛΗ Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΙΣΘΩΜΕΝΩΝ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Σε περίπτωση μισθωμένου ακινήτου, για το οποίο ο λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος εκδίδεται στο όνομα του μισθωτή και εφόσον ο μισθωτής δεν έχει εξοφλήσει το λογαριασμό στον οποίο είναι απαιτητό για καταβολή το συνολικό ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ο κύριος του ακινήτου δύναται να καταβάλει στη Δ.Ο.Υ. εισοδήματός του το αναφερόμενο στο λογαριασμό ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. λαμβάνοντας από τη Δ.Ο.Υ. βεβαίωση καταβολής του τέλους.

Συγκεκριμένα, ο κύριος του ακινήτου υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στην οποία αναγράφει τον αριθμό παροχής και προσκομίζει τα φορολογικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι το ακίνητο είναι μισθωμένο (π.χ. δήλωση φορολογίας εισοδήματος, αναλυτική κατάσταση για τα μισθώματα των ακινήτων κ.λπ.). Η Δ.Ο.Υ., αφού εντοπίσει στην κατάσταση που έχει αποσταλεί από τη Γ.Γ.Π.Σ. τον αριθμό παροχής, εκδίδει διπλότυπο δήλωσης καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224 για τη συνολική καταβολή του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αναγράφεται στην κατάσταση. Μετά την εξόφληση του ποσού, η Δ.Ο.Υ. χορηγεί βεβαίωση σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 και ενημερώνει την κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης.

Στη συνέχεια, η βεβαίωση προσκομίζεται στη Δ.Ε.Η. ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος για τις δικές τους ενέργειες.

6. ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΔΙΑΚΟΠΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗ 17Η ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Α. Η Γ.Γ.Π.Σ. αποστέλλει σε όλες τις Δ.Ο.Υ. της χώρας κατάσταση σε ηλεκτρονική μορφή, στην οποία περιλαμβάνονται τα στοιχεία των παροχών ηλεκτρικού ρεύματος για τις οποίες δεν έχει χρεωθεί Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. μέσω αντίστοιχου λογαριασμού της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών ηλεκτρικού ρεύματος, λόγω διακοπής του συμβολαίου μεταξύ του καταναλωτή και της Δ.Ε.Η. ή των εναλλακτικών προμηθευτών μετά την 17η Σεπτεμβρίου 2011 και μέχρι την ημερομηνία έκδοσης των πρώτων λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που περιείχαν Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει τον αριθμό παροχής, τη διεύθυνση του ηλεκτροδοτούμενου ακινήτου και το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή.

Ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου (ή ένας εξ’ αυτών σε περίπτωση συνιδιοκτησίας) εφόσον επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος προσέρχεται σε οποιαδήποτε Δ.Ο.Υ. προκειμένου να καταβάλει το σύνολο του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί σε αυτήν και να λάβει βεβαίωση καταβολής του τέλους. Προς τούτο υποβάλλει αίτηση, σύμφωνα με το υπόδειγμα που επισυνάπτεται στην παρούσα.

Για την εξόφληση του ποσού Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., το αρμόδιο τμήμα εισοδήματος εντοπίζει τον αριθμό παροχής στην ανωτέρω κατάσταση, εκδίδει διπλότυπο «δήλωσης» καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον αριθμό διπλοτύπου, τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κυρίου ή επικαρπωτή και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης και χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011.

Σε περίπτωση που ο κύριος ή επικαρπωτής του ακινήτου που επιθυμεί την επανασύνδεση της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος αποτελεί απαλλασσόμενο πρόσωπο ή πρόσωπο που δικαιούται μειωμένο τέλος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, υποβάλλει την ανωτέρω αίτηση επισυνάπτοντας τα δικαιολογητικά που ορίζονται, κατά περίπτωση, στην ως άνω Α.Υ.Ο. και επιπλέον, όταν πρόκειται για μειωμένο τέλος, τον τελευταίο πριν τη διακοπή λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος.

Το τμήμα Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση απαλλαγής από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, και ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση, αφού εντοπίσει τον αριθμό παροχής, προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής τον Α.Φ.Μ., το ονοματεπώνυμο του κύριου ή επικαρπωτή, την ένδειξη «απαλλαγή» (κατά ποσοστό) και τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης. Στις περιπτώσεις εφαρμογής μειωμένου τέλους, το τμήμα Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., μετά τον έλεγχο των σχετικών δικαιολογητικών και αφού διαπιστώσει ότι συντρέχουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, υπολογίζει το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή βάσει του εμβαδού που αναγράφεται στον προσκομιζόμενο λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος, εκδίδει διπλότυπο «δήλωσης» καταβολής του τέλους με είδος φόρου 1347 και Κ.Α.Ε. 0224, ενημερώνει την ηλεκτρονική κατάσταση προσθέτοντας στην εγγραφή της παροχής το υπολογισθέν κατά τα ανωτέρω ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., τον αριθμό διπλοτύπου, τον αριθμό πρωτοκόλλου της σχετικής βεβαίωσης και χορηγεί στον αιτούντα τη βεβαίωση καταβολής του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της ως άνω Α.Υ.Ο.

Όταν υπάρχουν περισσότεροι συνιδιοκτήτες ή επικαρπωτές επί ακινήτου που αντιστοιχεί σε συγκεκριμένη παροχή, η βεβαίωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα 4 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011, χορηγείται στις ανωτέρω περιπτώσεις εφόσον έχει εξοφληθεί όλο το ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. που αντιστοιχεί στην παροχή.

7. ΡΥΘΜΙΣΗ – ΔΙΑΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΕΠΙ ΤΙΜΟΛΟΓΙΩΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Στις περιπτώσεις που υπάρχει διακανονισμός μεταξύ της Δ.Ε.Η. ή του εναλλακτικού προμηθευτή ηλεκτρικού ρεύματος και του καταναλωτή, η ρύθμιση επεκτείνεται και στο ποσό Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. σύμφωνα με την διαδικασία που εφαρμόζεται για το διακανονισμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Επιπλέον, σε ακραίες περιπτώσεις που δεν υφίσταται εν ισχύ διακανονισμός, ωστόσο συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την πραγματοποίησή του μετά την έκδοση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., η Δ.Ε.Η. και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος προβαίνουν σε ρύθμιση με τον καταναλωτή, η οποία εφαρμόζεται και στο ποσό του Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.

8. ΑΛΛΟΔΑΠΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΡΟ ΤΗΣ ΑΜΟΙΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Τα αλλοδαπά νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν σκοπούς εθνωφελείς, θρησκευτικούς, φιλανθρωπικούς, εκπαιδευτικούς, καλλιτεχνικούς, κοινωφελείς ή εκκλησιαστικούς απαλλάσσονται από το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν για την εκπλήρωση των ανωτέρω σκοπών. Για τη χορήγηση της απαλλαγής, τα δικαιούχα νομικά πρόσωπα ακολουθούν τη διαδικασία που ορίζεται στο άρθρο 2 της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1211/10.10.2011 προσκομίζοντας επιπλέον των όσων ορίζονται στην περίπτωση 2 του άρθρου 2 της ανωτέρω Α.Υ.Ο. το συστατικό τους έγγραφο, φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν την ιδιοχρησιμοποίηση (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.) και βεβαίωση από το Υπουργείο Εξωτερικών περί της αμοιβαιότητας.

9. ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

Α. Κατά τον έλεγχο του οικογενειακού εισοδήματος, για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε. στους πολύτεκνους και τη χορήγηση της απαλλαγής από το τέλος των ανέργων, λαμβάνονται υπόψη μόνο τα ποσά που αναγράφονται στον Πίνακα 4 (φορολογούμενα πραγματικά εισοδήματα) της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Β. Ως μακροχρόνια άνεργοι, για τη χορήγηση της απαλλαγής, θεωρούνται τα πρόσωπα που έχουν, κατά την ημερομηνία έκδοσης του πρώτου λογαριασμού που περιλαμβάνει Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., μη διακοπτόμενο χρόνο ανεργίας ίσο ή μεγαλύτερο του ενός έτους, όπως προκύπτει από τις σχετικές βεβαιώσεις του αρμόδιου φορέα.

Γ. Ειδικά για την περίπτωση των προσωρινών παραχωρητηρίων του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, υπόχρεος για το Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε., ως οιονεί επικαρπωτής, είναι ο δικαιούχος του παραχωρητηρίου.

Δ. Τέλος, γίνεται δεκτό ότι, ο μειωμένος συντελεστής του τέλους για πρόσωπα που είναι τα ίδια ανάπηρα ή βαρύνονται με ανάπηρο καθώς και για πολύτεκνους, εφαρμόζεται, εκτός από την περίπτωση κατά την οποία η κύρια ιδιοκατοικούμενη κατοικία ανήκει (κατά 100% ή κατά ποσοστό) εκτός από τον δικαιούχο του μειωμένου τέλους και στον/στη σύζυγό του/της, καθώς και όταν το ποσοστό συνιδιοκτησίας επί της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας κατανέμεται μεταξύ των συζύγων, υπό τον όρο ότι πληρούνται οι λοιπές προϋποθέσεις του μειωμένου τέλους.

Ακριβές Αντίγραφο
Η Προϊσταμένη της Γραμματείας
Ο Γενικός Γραμματέας
Φορολογικών & Τελωνειακών Θεμάτων
Ιωάννης Καπελέρης
Διαβάστε περισσότερα » »

Από άνεργος… μικρομεσαίος με ένα ευρώ!

Σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας

Την δική τους εταιρία για να δουλεύουν θα μπορούν πολύ σύντομα να δημιουργήσουν όσοι έχουν ιδέες και όρεξη για δουλειά, αλλά δεν έχουν τα κεφάλαια που κανονικά θα απαιτούνταν σύμφωνα με το νόμο.

Πρόκειται για την  Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρία, μια  μικρή ΕΠΕ δηλαδή, για την σύσταση της οποίας δεν θα απαιτείται να συγκεντρωθεί κεφάλαιο 18.000 ευρώ  που προβλέπει ο νόμος για τις Περιορισμένης Ευθύνης εταιρίες.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που ετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης και ενδεχομένως να συμπεριληφθεί στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, θα πρόκειται για ένα ευέλικτο σχήμα για τη δημιουργία του οποίου, ένας ή περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να  εισφέρουν «σε είδος», αν δεν έχουν τα χρήματα.

Το νέο σύστημα δίνει τη δυνατότητα, για παράδειγμα, σε κάποιο νέο να ανοίξει επιχείρηση, μόνος του ή με συγγενείς και φίλους, καταβάλλοντας τουλάχιστον 1 ευρώ, τουλάχιστον ένας εξ αυτών. Ευνοεί κυρίως τη δημιουργία οικογενειακών επιχειρήσεων παροχής υπηρεσιών.
 Ως κεφάλαιο της εταιρίας θα συνυπολογίζεται επιπλέον:
η εργασία που θα προσφέρει όποιος συμμετέχει
το ακίνητο το οποίο παραχωρεί στην εταιρία κάποιο (πχ ο πατέρας)
η εγγύηση που παρέχει κάποιος για λήψη δανείων κλπ.
Η ευθύνη των μελών  της εταιρίας εξαντλείται στο εταιρικό κεφάλαιο που θα έχει συγκεντρωθεί.

Έως τώρα το εταιρικό δίκαιο επικεντρώνεται επί δεκαετίες στην ανώνυμη εταιρεία (με το νόμο 2190 του 1920) ενώ και ο νόμος για την εταιρεία περιορισμένης ευθύνης (ο 3190 του 1955), εξακολουθεί να ισχύει αναλλοίωτος εδώ κι μισό αιώνα.
Η ΕΠΕ ως ενδιάμεσος εταιρικός τύπος, δηλαδή μεταξύ ανώνυμης και προσωπικής εταιρείας, δεν αποδεικνύεται ιδιαίτερα φιλικός για τις μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν ένα πρώτο άνοιγμα στην αγορά.
Η νέα εταιρεία θα είναι κεφαλαιουχική (δηλ. εμπορική), η ανάμειξη συμβολαιογράφου θα απαιτείται μόνο σε περιπτώσεις εισφοράς ακινήτων, η ίδρυσή της θα γίνεται μέσω των υπηρεσιών μιας στάσης, ενώ θα είναι κατάλληλη να λειτουργήσει σε διεθνές περιβάλλον.
Το πώς θα ιδρύεται και θα λειτουργεί μπορείτε να διαβάσετε επακριβώς στο νομοσχέδιο που θα βρείτε εδώ.

Κωστής Πλάντζος

Διαβάστε περισσότερα » »

Φορολόγηση επαγγελματιών βάσει των… καταθέσεων!

Σχεδιάζεται άμεση παρακράτηση του ΦΠΑ
Νέα φορολικά βάρη για 1 εκατομμύριο ελεύθερους επαγγελματίες επιφυλάσσει το 2012, με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καθώς φέρνει ανατροπές στα τεκμήρια.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ημερησίας, το υπουργείο σχεδιάζει να υπολογίζει τα εισοδήματα βάζοντας στο παιχνίδι αντικειμενικά κριτήρια και καταργώντας τη διαδικασία της αυτοπεραίωσης.
Στα κριτήρια θα περιλαμβάνονται η κινητή περιουσία, όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα και αμοιβαία κεφάλαια, αλλά και κάθου είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.
Τα εισοδήματα θα προκύπτουν βάσει αλγορίθμου στον οποίο θα συνυπολογίζονται δέκα παράμετροι.
1. η κατηγορία των βιβλίων
2. ο κλάδος της δραστηριότητας
3. ο τόπος και ο χρόνος της άσκησης επαγγέλματος
4. η επιφάνεια της επαγγελματικής εγκατάστασης
5. οι μισθολογικές δαπάνες
6. οι λειτουργικές δαπάνες
7. η φορολογική εικόνα και συμπεριφορά του επαγγελματία
8. η ακίνητη περιουσία
9. τα κινητά περιουσιακά στοιχεία
10. στατιστκά στοιχεία για το μεικτό ποσό κέρδους.
Ήδη οι ανείσπακτες οφειλές εκ μέρους των ελεύθερων επαγγελματιών έχουν φτάσει στα 41,5 δισ. ευρώ και εξετάζονται τρόπο άμεσης παρακράτησης του ΦΠΑ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι Μάγια «δεν προέβλεψαν το τέλος του κόσμου το 2012» λένε τώρα ερευνητές

Έγινε… παρεξήγηση
Το ημερολόγιο που χρησιμοποιούσε ο αρχαίος πολιτισμός των Μάγια δεν προβλέπει το τέλος του κόσμου τον Δεκέμβριο του 2012, όπως πιστεύουν κάποιοι, αναφέρουν ερευνητές.
Μία νέα ανάγνωση μιας επιγραφής των Μάγια που αναφέρει την ημερομηνία 2012, υποδηλώνει ότι αναφέρεται στο τέλος μιας ημερολογιακής εποχής και όχι σε μία αποκάλυψη, δηλώνει ο ερευνητής κωδικών των Μάγια, Σβεν Γκρόνεμεγιερ.
Η ημερομηνία ήταν «αντανάκλαση της ημέρας της δημιουργίας», προσθέτει ο ερευνητής, ο οποίος επισημαίνει, επίσης, ότι η ημερομηνία αυτή σηματοδοτούσε για τους Μάγια την επιστροφή ενός θεού τους, του Μπόλον Γιόκτε, θεού της δημιουργίας και του πολέμου, ο οποίος αναμενόταν να «επιστρέψει» το 2012.
Ο Σβεν Γκρόνεμεγιερ δήλωσε ότι η ημερομηνία σηματοδοτεί το τέλος μιας περιόδου περίπου 400 ετών, στις οποίες ήταν χωρισμένο το ημερολόγιο των Μάγια.
Αυτή δεν είναι η πρώτη προσπάθεια να αναιρεθεί η φημολογία που αναφέρει ότι οι Μάγια προέβλεψαν το τέλος του κόσμου τον Δεκέμβριο του 2012.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, το Εθνικό Ινστιτούτο Ανθρωπολογίας και Ιστορίας του Μεξικού, ανέφερε ότι οι φήμες περί ενός καταστροφικού γεγονότος στα τέλη του Δεκέμβρη του 2012 αποτελούν δυτική παρερμηνεία του ημερολογίου των Μάγια.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, μόνο δύο από τα 15.000 καταγεγραμμένα κείμενα αναφέρουν την ημερομηνία 2012 και κανένα από αυτά δεν προβλέπει το τέλος του κόσμου.
«Η δυτική μεσσιανική σκέψη έχει διαστρεβλώσει την κοσμοθεωρία των Μάγια» ανέφερε ανακοίνωση του Ινστιτούτου.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αγγελική Νικολούλη για την υπόθεση Κωστή Πολύζου: «Θλίβομαι για την ΕΛ.ΑΣ...»


Από εμπόδιο σε αναβολή και από αναβολή σε καθυστέρηση. Με αυτούς τους ρυθμούς της χελώνας, κινούνται οι Αρχές για την εξιχνίαση της δολοφονίας του 23χρονου Κωστή Πολύζου, από τη Σιάτιστα Κοζάνης. Οι μέρες κυλούν βασανιστικά και γίνονται μήνες οργής και λύπης, για τους συγγενείς και φίλους, που περιμένουν να αποκαλυφθούν οι δολοφόνοι του.


Με τους χειρισμούς των αστυνομικών που βλέπω, νιώθω πως η ΕΛ.ΑΣ είναι αδύναμη και άβουλη, χωρίς τη στήριξη της σύγχρονης τεχνολογίας. Δείχνει να αδυνατεί πλέον να εξιχνιάσει μία απλή δολοφονία, χωρίς τα στοιχεία των εγκληματολογικών εργαστηρίων και των αρχείων της κινητής τηλεφωνίας. Το αποτέλεσμα; Να χάνεται πολύτιμος χρόνος και οι δολοφόνοι να χλευάζουν αυτούς που δειλιάζουν για να τους συλλάβουν.

Θλίβομαι με την εξέλιξη της ΕΛ.ΑΣ. Δίνει ψυχή στα άψυχα και στερεύει σιγά - σιγά το έμψυχο υλικό της. Θυμάμαι νεαρή ρεπόρτερ και πρώτη γυναίκα στο αστυνομικό ρεπορτάζ της χώρας , το πως εξιχνιάζονταν τότε οι δολοφονίες η μία μετά την άλλη. Είχα την τύχη να ζήσω την έρευνα με αστυνομικούς, όπως ο Μαραγιάννης, ο Βασιλόπουλος και άλλοι. Ερευνητές χωρίς τα σημερινά, σύγχρονα μέσα. Λαγωνικά που έστυβαν το μυαλό τους, την εμπειρία τους και την πονηριά τους και με μεθοδικότητα παγίδευαν αστραπιαία τους δολοφόνους, πριν προλάβουν να οργανωθούν. Εκεί ήταν φίλοι μου και η μαγκιά του μπάτσου, για να μιλήσω και τη γλώσσα της πιάτσας.

Αγαπητοί ένστολοι, με όλο το σεβασμό…Στην υπόθεση του Κωστή Πολύζου δεν κρύβεται η μεγάλη συνομωσία. Δεν έδρασε οργανωμένα η εισαγόμενη μαφία, για να δυσκολεύεστε δύο υπηρεσίες της Κοζάνης και των Αθηνών, να την εξιχνιάσετε. Η απλή λογική σε συνδυασμό με τη μεθοδική έρευνα, ανοίγει φωτεινούς δρόμους και στα βαθιά σκοτάδια… Σε αυτή στηρίζεται τόσα χρόνια το «Τούνελ» και φωτίζει τις δολοφονίες τη μια μετά την άλλη…
Διαβάστε περισσότερα » »

''Bράζει'' η Κρήτη για τον καθηγητή-παιδεραστή! Ευθύνες και στην αστυνομία ρίχνουν οι γονείς-Νέα στοιχεία και βίντεο!

-Δεν τον αναλαμβάνει κανένας δικηγόρος
- Είναι πατέρας δύο παιδιών, της ίδιας ηλικίας με τα θυματά του - Σοκαρισμένη η γυναίκα του!
- Οι συνεννοήσεις μεταξύ του ιδίου και των ανήλικων παιδιών γίνονταν από το ίντερνετ και από κινητά!

Ολόκληρη η χώρα παρακολουθεί τις αποκαλύψεις συγκλονισμένη. Ένας 47χρονος καθηγητής, χρησιμοποιούσε την αγάπη των παιδιών για τον αθλητισμό, με μοναδικό στόχο να ικανοποιήσει τις ακόλαστες ορέξεις του. .....
Τον έπιασαν στο κρεβάτι με δύο ανήλικα παιδιά και σύμφωνα με την αστυνομία ερευνώνται άλλες 30 περιπτώσεις! Άλλα 30 παιδιά που φέρονται μπλεγμένα στα δίχτυα του. Αυτό έχει κάνει την τοπική κοινωνία να βράζει...


''Τον έβλεπαν σαν Θεό - Τον γνώριζαν εκατοντάδες παιδιά''
Όπως αποκαλύπτεται, τα τελευταία 10 χρόνια ο συγκεκριμένος άνθρωπος είχε καταφέρει να κερδίσει την εμπιστοσύνη όχι μόνο των μικρών μαθητών και αθλητών που προπονούσε αλλά και των οικογενειών τους. "Μιλάμε για 100άδες παιδιά, που τον έβλεπαν σχεδόν σαν Θεό" λένε χαρακτηριστικά στο Ρέθυμνο και δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το πως κατάφερε να "ξεγελάσει" τόσο κόσμο.
Δείτε το επόμενο βίντεο...

Το προφίλ του αρρωστημένου καθηγητή
Ο 47χρονος ήταν προπονητής στα παιδικά τμήματα μπάσκετ τοπικής ομάδας. Είχε πάρει απόσπαση στο πανεπιστήμιο Κρήτης, όπου κάνει το μεταπτυχιακό του κι εργαζόταν το τελευταίο διάστημα στα τμήματα υποδομών. Η σύζυγος του έπαθε σοκ όταν ενημερώθηκε για τις κατηγορίες, δεδομένου ότι μαζί του έχει αποκτήσει και συμβιώνουν με τα δύο αγόρια τους, της ίδιας πάνω κάτω ηλικίας με τα θύματα.

Στον εισαγγελέα χωρίς δικηγόρο
Ο 47χρονος οδηγείται απόψε στον εισαγγελέα ενώ από το πρωί δεκάδες μικρά αγόρια πέρασαν την πόρτα του αστυνομικού μεγάρου στο Ρέθυμνο, στο πλαίσιο της προανάκρισης για την υπόθεση που ξεπερνά την πιο αρρωστημένη φαντασία. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί γύρω από το πρόσωπό του, είναι πως σύμφωνα με το cretalive.gr, κανένας δικηγόρος δεν εμφανίστηκε διατεθειμένος να αναλάβει την υπεράσπιση του!
Το χρονικό της σύλληψης του παιδεραστη-καθηγητή
Οι άνδρες της Ασφάλειας γνώριζαν εδώ και καιρό τις "ορέξεις" του συγκεκριμένου εκπαιδευτικού, αξιοποίησαν τις πληροφορίες που είχαν, τoν έθεσαν υπό διακριτική παρακολούθηση και κατάφεραν αργά το βράδυ να τον συλλάβουν μέσα στο σπίτι του, την ώρα που βρισκόταν "παρέα" με δύο ανήλικα αγόρια.
Αρκετοί είναι αυτοί που ρίχνουν ευθύνες στην αστυνομία για το γεγονός ότι δεν κινήθηκε γρήγορα, καθώς οι πρώτες καταγγελίες έγιναν τον περασμένο Μάιο, από οικογένεια μικρού μαθητή που ανησύχησε για τον τρόπο με τον οποίο ο 47χρονος "προσέγγιζε" το παιδί τους.


Από την πλευρά τους ωστόσο οι αστυνομικοί τονίζουν ότι εξαιτίας της σοβαρότητας της υπόθεσης , έπρεπε να προχωρήσουν με προσοχή και μεθοδικότητα για να την "δέσουν" απ' όλες τις πλευρές.

Βιντεοσκοπούσε τα πάντα - Στα χέρια αστυνομικών τα DVD
Οι άνδρες της Ασφάλειας έχουν στα χέρια dvd και βιντεοκασέτες, καθώς ο εκπαιδευτικός φρόντιζε να καταγράφει τις αρρωστημένες ορέξεις του. Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι πολλά από τα παιδιά μίλησαν αφού έπαψε πια να αποτελεί απειλή για εκείνα αφού τα εκβίαζε ότι αν άνοιγαν το στομα τους θα πάθαιναν μεγάλο κακό.

H αστυνομική έρευνα, κράτησε 10 ολόκληρους μήνες. Ο 47χρονος προσέγγιζε ανήλικους μαθητές, τους μετέφερε σε ερημικά σημεία στις παρυφές της πόλης του Ρεθύμνου και τα προέτρεπε, αρχικά να ασελγούν μεταξύ τους, και κατόπιν – σε αρκετές περιπτώσεις - με τον ίδιο.

Οι ασελγείς πράξεις συνέβαιναν, είτε σε σπίτια που διατηρούσε, είτε στο αυτοκίνητό του. Οι συνεννοήσεις μεταξύ του ιδίου και των ανήλικων παιδιών γίνονταν είτε μέσω κινητών τηλεφώνων, είτε μέσω «chat» σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης. newsit

eglimatikotita.gr

Διαβάστε περισσότερα » »

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη δυσλεξία του παιδιού σας

Ο επίσημος ορισμός που δίνεται από το IDA (International Dyslexia Association) είναι ο εξής: «Η δυσλεξία είναι μία διαταραχή με νευροβιολογική βάση, συχνά κληρονομική, η οποία εμποδίζει την κατάκτηση της γλώσσας. Διαφέρει σε σοβαρότητα από άτομο σε άτομο και εκδηλώνεται με δυσκολίες στην αντίληψη και έκφραση της γλώσσας, ιδιαίτερα στη φωνολογική επεξεργασία, στην ανάγνωση και στη γραφή, στην ορθογραφία και μερικές φορές στην αριθμητική. 


Η δυσλεξία δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης κινήτρων, αισθητηριακών δυσλειτουργιών και ανεπαρκών εκπαιδευτικών και περιβαλλοντικών ευκαιριών, αλλά μπορεί να συνυπάρχει με τα παραπάνω. Αν και η δυσλεξία διαρκεί καθ’ όλη τη ζωή του ατόμου, τα άτομα με δυσλεξία συχνά ανταποκρίνονται με επιτυχία σε έγκαιρη και κατάλληλη παρέμβαση».
Η δυσλεξία ΔΕΝ προκαλείται από:
κακή ανατροφή ή έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών
φτωχή εκπαίδευση ή λανθασμένη διδασκαλία ανάγνωσης
περιβαλλοντικούς παράγοντες
οπτικά ή ακουστικά προβλήματα
έλλειψη κινήτρων

Στατιστικά δεδομένα
Στην Ελλάδα η δυσλεξία απαντάται περίπου στο 8% του πληθυσμού.

Στις ΗΠΑ το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 5-17%.

Πολλά παιδιά με δυσλεξία δε λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση.

Η δυσλεξία επηρεάζει ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.

Η δυσλεξία είναι μία μόνιμη κατάσταση. Ωστόσο, η αντιμετώπιση μπορεί να ωφελήσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα ανάγνωσης και γραφής.

Η δυσλεξία είναι το ίδιο συχνή σε αγόρια και κορίτσια, αν και διαγιγνώσκεται συχνότερα στα αγόρια.

Η δυσλεξία συγκεντρώνει πολλά χαρακτηριστικά. Παρ’ όλα αυτά, κάθε άτομο έχει τις δικές του ικανότητες και αδυναμίες, και οι αδυναμίες αυτές μπορεί να ποικίλλουν σε βαρύτητα.

Η πρώιμη εντόπιση και παρέμβαση (όταν το παιδί φοιτά στην τελευταία τάξη του νηπιαγωγείου) είναι η πιο αποτελεσματική πρόληψη των προβλημάτων ανάγνωσης.

Παρ’ όλο που η πρώιμη διάγνωση και παρέμβαση είναι ο καλύτερος δρόμος για την επιτυχία, τα περισσότερα παιδιά διαγιγνώσκονται στο Δημοτικό, και μάλιστα στις μεσαίες τάξεις.
Πολλά παιδιά, έφηβοι, ενήλικες με μέσης βαρύτητας δυσλεξία δε διαγιγνώσκονται ποτέ.
Πολλοί γίνονται «θύματα» του εκπαιδευτικού συστήματος και δε λαμβάνουν την ειδική θεραπεία που χρειάζονται για να οικοδομήσουν την ικανότητα ανάγνωσης. Η αποκατάσταση είναι πιο δύσκολη όσο το άτομο μεγαλώνει αφού πρέπει να γίνει πιο εντατικά με στόχο να ξεπεραστούν χρόνια δυσκολιών. Ωστόσο ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον με δυσλεξία να βελτιώσει τις ικανότητές του.

Η δυσλεξία δεν είναι ένα αναπτυξιακό πρόβλημα που τελικά θα υποχωρήσει. Το να περιμένει κανείς για να παρέμβει, δεν ωφελεί το παιδί. Τα παιδιά 5 ετών με πιθανά μελλοντικά προβλήματα, μπορούν να εντοπιστούν μέσω αξιόπιστων τεστ. Μόλις διαγνωστούν, μπορούν να ενταχθούν σε πρώιμη παρέμβαση.

Η δυσλεξία, καθώς και άλλες μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να συνυπάρχουν με καταστάσεις ή διαταραχές όπως προβλήματα λόγου και ομιλίας ή διάσπαση προσοχής/ υπερκινητικότητα (ΔΕΠ-Υ), που απαιτούν επιπλέον θεραπεία.

Πηγή: iator.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Philip Reeker: Να τα βρουν μόνοι τους Ελλάδα και Σκόπια

Η διαφωνία του ονόματος μεταξύ της FYROM και της Ελλάδας δεν είναι κάτι το οποίο μπορεί να επιλύσει κάποιος άλλος για λογαριασμό τους, δήλωσε ο αναπληρωτής βοηθός γραμματέας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Philip Reeker,  με αρμοδιότητα  τις πολιτικές εξελίξεις στα Βαλκάνια.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τις δύο χώρες. Επί πολλά χρόνια τις ενθαρρύνουμε. Επικροτήσαμε  τις προσπάθειές του πρώην, πλέον,  πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρωθυπουργού των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι που συναντιόντουσαν και συζητούσαν το θέμα και σίγουρα θα συνεχιστούν οι προσπάθειες με το μεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς», είπε ο αμερικανός διπλωμάτης όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ προγραμματίζουν πιέσεις πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, που θα γίνει  τον επόμενο χρόνο στο Σικάγο.


Πριν από δύο εβδομάδες, το Κογκρέσο ακροάστηκε τον πρώην πρέσβη στο ΝΑΤΟ, Κούρτ Γουόλκερ, σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια και την  προτεινόμενη λύση από τις ΗΠΑ – ΕΕ,  για συντονισμένη πίεση ώστε να επιβεβαιωθεί η ισχύς της Ενδιάμεσης Συμφωνίας με την οποία θα εντάσσονταν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ με την αναφορά «ПЈРМ» (FYROM)  και τότε θα αποφάσιζαν για τη διαφωνία του ονόματος.
Ερωτηθείς σχετικά με την επιλογή αυτή, ιδιαίτερα μέσα στα πλαίσια της επικείμενης απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, ο  Φίλιπ Ρίκερ, μέσω της ‘Φωνής της Αμερικής’ στη σλαβο-σκοπιανή γλώσσα, θύμισε ότι η απαίτηση του ΝΑΤΟ ήταν πρώτα η επίλυση του ονόματος και κατόπιν η πρόσκληση για την ένταξη της FYROM  στο ΝΑΤΟ.

«Το Διεθνές Δικαστήριο δεν μπορεί να προδικάσει την απόφαση. Αλλά η αρχική κατάσταση παραμένει η ίδια: το ΝΑΤΟ με μεγάλη σαφήνεια δήλωσε σε πολλές περιπτώσεις ότι η FYROM θα προσκληθεί να ενταχθεί μόνον μετά την επίλυση του ζητήματος του ονόματος της χώρας. Ωστόσο θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε την FYROM και την Ελλάδα να συνεργαστούν για να βρουν μια λύση που θα είναι αποδεκτή και από τις δύο τις πλευρές και εμείς τότε θα την αποδεχθούμε» είπε ο Ρίκερ.

Ο Φίλιπ Ρίκερ, ο οποίος είχε διατελέσει πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, δήλωσε ότι ο μεσολαβητής είναι διαθέσιμος για τις δύο χώρες και ότι η συντομότερη διαδρομή για μια λύση είναι μέσα από τη συζήτηση στο ίδιο τραπέζι.
Διαβάστε περισσότερα » »

Απολογισμός σπατάλης σοκ, για το 2010: 17 δις ευρώ για 9 υπουργεία και δημόσιες υπηρεσίες!

του Πέτρου Κούσουλου
Στοιχεία σοκ, που αφορούν σε δημόσιες δαπάνες του οικονομικού έτους 2010 για μισθούς πολιτικών υπαλλήλων, χρηματοδοτήσεις κομμάτων, πληρωμές διαφόρων υπηρεσιών, εξοπλισμό γραφείων και αόριστες αμοιβές εξωτερικών συνεργατών σε εννιά υπουργεία, προκύπτουν από τη μεγάλη έρευνα των «Επικαίρων» . Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στη Βουλή στις 13 Σεπτεμβρίου 2011 διά χειρός του κ. Φίλιππου Σαχινίδη, από τον κρατικό κορβανά εκταμιεύτηκαν 17 δις ευρώ προκειμένου...

να καλυφθούν οι οικονομικές ανάγκες εννιά υπουργείων και των αντίστοιχων δημόσιων υπηρεσιών που περικλείουν. Προκλητικό νούμερο, ιδίως για την Ελλάδα του 2011, στην οποία -σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος- διαβιούν πεντακόσιες χιλιάδες πολίτες με μηδενικό εισόδημα. Εν πολλοίς, η ασύλληπτη σπατάλη των συγκεκριμένων υπουργείων και των δεκάδων δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών τους δικαιώνει το προεκλογικό σύνθημα του πρώην πρωθυπουργού «λεφτά υπάρχουν» και εξηγεί για ποιο λόγο αποφασίστηκε κούρεμα 25% στους μισθούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Προϊδεάζει, μάλιστα, για το τι πρέπει να συμβεί με όλους όσοι εργάζονται…
στο στενό δημόσιο τομέα, ειδικά αν θέλουμε να επιτευχθεί η περιβόητη περιστολή των αλόγιστων κρατικών δαπανών. Το ρεπορτάζ καταδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί στα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Εθνικής Άμυνας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Η λίστα μοιάζει ατελείωτη. 

Υπουργείο Εσωτερικών 

Το υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχει διευρυμένες αρμοδιότητες. Έχει, επίσης, πολλές υπηρεσίες και οργανισμούς και απασχολεί χιλιάδες υπαλλήλους. Τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τις ανάγκες λειτουργίας του άγγιξαν τα 3 δις ευρώ! Το ακριβές ποσό είναι 2.862.196.489 ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρημάτων δαπανήθηκαν για τις αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων -τόσο των μόνιμων όσο κι εκείνων που απασχολούνται με συμβάσεις αορίστου χρόνου. Συνολικά, κόστισαν 478 εκατ. ευρώ. Εντύπωση, όμως, προκαλεί το γεγονός ότι 48 εκατ. ευρώ κατέληξαν -εν είδει χρηματοδότησης- στα πολιτικά κόμματα, ενώ για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του 2010 δαπανήθηκαν 65 εκατ. ευρώ. Συνολικό κόστος: 113 εκατ. ευρώ. Από κει και πέρα, για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης εκταμιεύτηκαν 33 εκατ. ευρώ, για την κεντρική υπηρεσία του υπουργείου 27 εκατ. ευρώ, για τη Γενική Γραμματεία Μακεδονίας Θράκης 6,3 εκατ. ευρώ και για το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού 13,5 εκατ. ευρώ. Επιπλέον 12 εκατ. ευρώ δαπανήθηκαν για το Εθνικό Τυπογραφείο, ενώ 14,5 εκατ. δόθηκαν για πληρωμές λοιπών υπηρεσιών , χωρίς να ξεκαθαρίζεται ποιες είναι αυτές.

Υπουργείο Εξωτερικών 

Οι δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών για το 2010 άγγιξαν συνολικά τα 364 εκατ. ευρώ. Η κεντρική υπηρεσία του υπουργείου κόστισε στους Έλληνες πολίτες το ποσό των 119.249.841 ευρώ, ενώ για τις δαπάνες των διπλωματικών υπηρεσιών και των υπηρεσιών εξωτερικού εμπορίου εκταμιεύτηκαν 241,5 εκατ. ευρώ. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού κόστισε 3.084.255 ευρώ, ενώ μεγάλα ποσά δόθηκαν και για επιχορηγήσεις, εισφορές και συνδρομές σε διεθνείς οργανισμούς και κοινότητες του εξωτερικού.

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας 

Ο συνολικός προϋπολογισμός για το υπουργείο ανήλθε στα 4,5 δις ευρώ. Για την κεντρική υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ δαπανήθηκαν 50 εκατ. ευρώ, το ΓΕΕΘΑ απορρόφησε 26 εκατ., η ΕΛΔΥΚ 11 εκατ., ενώ η ΜΑΕΔΥ 21 εκατ. ευρώ. Για την ΕΥΠ δαπανήθηκαν 44.738.734 εκατ. ευρώ, ενώ εντύπωση προκαλούν οι δαπάνες για τους πολιτικούς υπαλλήλους και τις μετακινήσεις. Κόστισαν 269 εκατ. ευρώ και 239,7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα! Στον προϋπολογισμό υπάρχει κι ένα κονδύλι που αφορά στις πληρωμές για την «εξυπηρέτηση της δημόσιας πίστης» , το οποίο, μάλιστα, ξεπερνά το 1 δις ευρώ. Καθόλου άσχημα!

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης 

Για το νευραλγικό υπουργείο δαπανήθηκαν 6 δις ευρώ, τα 5 δις εκ των οποίων αφορούσαν στις δαπάνες για την Υγεία και τα 931 εκατ. σε δαπάνες για την Πρόνοια. Τα περισσότερα χρήματα δόθηκαν για τις αμοιβές των πολιτικών υπαλλήλων -τακτικοί και αορίστου χρόνου -,  που ξεπέρασαν τα 2,5 δις ευρώ, αλλά και για τις επιχορηγήσεις σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου -ιδρύματα και οργανισμούς Υγείας- , που άγγιξαν τα 2,3 δις ευρώ.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο λογαριασμός για το συγκεκριμένο υπουργείο αλλά και τις υπηρεσίες του ανήλθε στα 717 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος δόθηκε για αμοιβές πολιτικών υπαλλήλων σε δικαστήρια, σωφρονιστικά ιδρύματα, ιατροδικαστική υπηρεσία, ελεγκτικό συνέδριο. Δαπανήθηκαν 558 εκατ. ευρώ. Για πρόσθετες και παρεπόμενες παροχές δόθηκαν 92,5 εκατ. ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες 27,6 εκατ. ευρώ.

Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και θρησκευμάτων 

Το κονδύλι για το υπουργείο στο οποίο προΐσταται η Άννα Διαμαντοπούλου, με τις τρομερές ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και βιβλία κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς, ανήλθε στα 6,2 δις ευρώ. Για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση δόθηκαν 2 δις ευρώ, για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση 2,4 δις ευρώ, και για την εκπαίδευση των ελληνοπαίδων του εξωτερικού 49,6 εκατ. ευρώ. Από κει και πέρα, η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς απορρόφησε 3,6 εκατ. ευρώ, η Ακαδημία Αθηνών 11,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο δόθηκαν 3 εκατ. ευρώ.

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων 

«Ακριβό» -για το οικονομικό έτος 2010- υπήρξε και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Εκείνο που προκαλεί εντύπωση αναλύοντας τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Σαχινίδης είναι το γεγονός ότι 400 εκατ. ευρώ δόθηκαν για δαπάνες, οι οποίες, όμως, δεν εντάσσονται σε κάποια συγκεκριμένη κατηγορία. Παράλληλα, 60 εκατ. ευρώ δόθηκαν για έξοδα λοιπών υπηρεσιών, ενώ οι επιχορηγήσεις σε ΟΤΑ και λοιπούς βιοτεχνικούς, βιομηχανικούς και τουριστικούς οργανισμούς άγγιξαν τα 435 εκατ. ευρώ. Το συνολικό κόστος του εν λόγω υπουργείου και των υπηρεσιών που εντάσσονται σε αυτό έφτασαν τα 1,2 δις ευρώ.

Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής 

Από τα πλέον «οικονομικά» υπουργεία υπήρξε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Ο συνολικός προϋπολογισμός του άγγιξε τα 120 εκατ. ευρώ. Από αυτά, τα 60 εκατ. δόθηκαν σε υπηρεσίες περιβάλλοντος, τα 57,5 εκατ. σε υπηρεσίες ενέργειας, ενώ μόλις 3,3 εκατ. ευρώ σε υπηρεσίες που αφορούσαν στα δάση.

Υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας 

Η συνολική δαπάνη για το… πρώην σύνθετο υπουργείο ανήλθε στα 1.357.660.878 ευρώ. Από αυτό το ποσό, τα 18 εκατ. ευρώ δόθηκαν στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Αντίθετα, για τις ανάγκες της Γενικής Γραμματείας Ναυτιλιακής Πολιτικής εκταμιεύτηκαν 1,2 δις ευρώ περίπου!
Διαβάστε περισσότερα » »