Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Κορόιδα Έλληνες που πιστεύεται ότι σας λένε,ρίξτε μια ματιά στους πίνακες


Είναι η Ελλάδα η πιο υπερχρεωμένη χώρα στην Ευρώπη ή στον κόσμο, ανάλογα με το μέγεθός της όπως προσπαθούν μας πείσουν εδώ κι ένα χρόνο; Φυσικά όχι!
Είναι στις πρώτες θέσεις στον ιδιωτικό δανεισμό (που δεν αφορά στον δανεισμό των νοικοκυριών αλλά των ιδιωτικών επιχειρήσεων); Προς Θεού όχι!...

Είναι η Ελλάδα η πιο προβληματική οικονομία της Ευρωζώνης; Δεν είναι, όπως και να το διαβάσεις!
(κάντε κλικ στις εικόνες για καλύτερο διάβασμα).
Είμαστε πρωταθλητές σε δημόσιες δαπάνες;                                     






    
                                                                                    
 Σε καμμία περίπτωση!
Έχουμε τους περισσότερους δημόσιους υπάλληλους στην Ευρώπη, ένα τερατώδες, όπως μας λένε, δημόσιο δηλαδή;
Ρίξτε άλλη μια ματιά (τα στοιχεία από International Labor Organization/Public Sector Employment)
Σουηδία (2006): 33.8%   Δανία (2008): 32.3%   Γαλλία (2006): 29%   Ολλανδία (2007): 27%
Φινλανδία (2006): 26.8%   ΕΛΛΑΔΑ (2008): 22.3%    Μ. Βρετανία (2006): 20.2% 
Καναδάς (2008): 20%   Αμερική (2008): 16.4%   Ισπανία (2008): 14.6%   Ιταλία (2007): 14.4%  
Γερμανία (2007): 14.3%

Είμαστε από τις χώρες με τους υψηλότερους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα;;; Η ερώτηση μόνο γέλιο προκαλεί. Είμασταν 15οι στην παλιά Ευρώπη με την Πορτογαλία μόνο κάτω από μας!
Μήπως είμαστε όμως η χώρα με τα ακριβότερα καταναλωτικά προϊόντα πρώτης ανάγκης (τρόφιμα κλπ.);
Δυστυχώς ναι!!!Παρ' όλα αυτά κάποιοι ακόμα εξακολουθούν να ρίχνουν τα βάρη και τις ευθύνες σε αυτούς που πληρώνουν την κρίση και όχι σε αυτούς που κερδίζουν από αυτήν.
Έχουμε μπεί σε βαθειά ύφεση; Δυστυχώς ναι εξ αιτίας κυρίως των μέτρων σωτηρίας από κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ.Ο τρόπος που επιλέχτηκε για την αντιμετώπιση της ύφεσης ήταν η βαθύτερη ύφεση!
Πως λοιπόν βρέθηκε η Ελλάδα πρώτη-πρώτη στο στόχαστρο κι έγινε το πειραματόζωο της δυναστείας των αγορών;
Τι στο καλό αθλιότητα, γκεμπελισμός, μανία ψεύδους και αισχρής προπαγάνδας εναντίον του λαού και των εργαζόμενων είναι αυτό που συμβαίνει; Και μάλιστα από αυτούς που εκλέχτηκαν για να μας "σώσουν"!
Πόσα αισχρά ψέμματα, ανακρίβειες, διαστροφές της αλήθειας χωρίς στοιχεία κλπ θα δεχτούμε ακόμα;
Πότε θα γίνει πεντακάθαρο πως δεν φταίμε εμείς;
ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 120 ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Άρθρο 120 - (Ακροτελεύτια διάταξη) παραγρ.4.
«H τήρηση του Συντάγματος επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων, που δικαιούνται και υποχρεούνται να αντιστέκονται με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να το καταλύσει με τη βία.»
ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΗΣΑΤΕ ΚΑΤΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ!!!!!
Διαβάστε περισσότερα » »

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ: "Ο ΒΛΑΜΜΕΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, ΒΛΑΜΜΕΝΑ ΣΚΕΦΤΕΤΑΙ"!

"Μου είπαν μερικοί ότι σκανδαλίζονται, γιατί βλέπουν πολλά στραβά στην Εκκλησία, και εγώ τους είπα:
-Αν ρωτήσης μια μύγα: «έχει λουλούδια εδώ στην περιοχή;», θα πη: «δεν ξέρω. Εκεί κάτω στον λάκκο έχει κονσερβοκούτια, κοπριές, ακαθαρσίες», και θα σου αραδιάσει όλες τις βρωμιές στις οποίες πήγε.
Αν όμως ρωτήσεις μια μέλισσα: «είδες καμμιά ακαθαρσία εδώ στην περιοχή;», θα σου πη: «ακαθαρσία; όχι, δεν είδα πουθενά. Εδώ ο τόπος είναι γεμάτος από ευωδιαστά λουλούδια» και θα σου αναφέρη ένα σωρό λουλούδια του κήπου, του αγρού κ.λ.π.



Βλέπεις, η μύγα ξέρει μόνον που υπάρχουν σκουπίδια, ενώ η μέλισσα ξέρει πως εκεί πέρα είναι ένας κρίνος, πιο εκεί ένα ζουμπούλι...

- Όπως έχω καταλάβει, άλλοι άνθρωποι μοιάζουν με την μέλισσα και άλλοι με την μύγα. Αυτοί που μοιάζουν με την μύγα ψάχνουν σε κάθε περίπτωση να βρούν τι κακό υπάρχει και ασχολούνται μ' αυτό. Δεν βλέπουν πουθενά κανένα καλό. Αυτοί που μοιάζουν με την μέλισσα βρίσκουν παντού ό,τι καλό υπάρχει.

Ο βλαμμένος ο άνθρωπος βλαμμένα σκέφτεται, όλα τα παίρνει αριστερά, όλα τα βλέπει ανάποδα. Ενώ, όποιος έχει καλούς λογισμούς, ό,τι και να δη, ό,τι και να του πης, θα βάλει καλό λογισμό.
 
πηγη
ΜΙΚΡΟ ΣΧΟΛΙΟ: Αφιερώνουμε αυτές τις απλές, αλλά σοφές κουβέντες του πατρός Παισίου, σε...πολλούς και διάφορους. Ξέρουν εκείνοι!
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα “περήφανα γηρατειά” θα πεθάνουν…νηστικά

Τα περήφανα γηρατειά του Ανδρέα Παπανδρέου πέθαναν..περήφανα. Τα περήφανα γηρατειά του Γιώργου θα πεθάνουν…νηστικά.
Από την πρώτη ημέρα του Νοεμβρίου μπαίνουν σε κόλαση που έφτιαξε η κυβέρνηση κατ’ εντολή της τρόικας. Οι συντάξεις του θα μειωθούν έως......


και 50%, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε πριν λίγες ώρες. Το δράμα τους, όμως, είναι ότι θα μειωθεί από 15% έως 30% και το εφάπαξ για το οποίο έδιναν τόσα χρόνια εισφορές. Σύμφωνα λοιπόν με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που αφορούν τις συντάξεις, προβλέπονται τα εξής:
  1. Κόβεται το εφάπαξ έως και 30%. Για παράδειγμα εργαζόμενοι στη ΔΕΗ που πήραν φέτος σύνταξη θα έχουν μειώσεις 30% ενώ όσοι έφυγαν πέρυσι θα έχουν 25%. Αν λοιπόν ένας διευθυντής ελάμβανε μέχρι τώρα εφάπαξ 70 χιλιάδες θα πρέπει να περιοριστεί στα 50 χιλιάδες ευρώ.
  2. Οι επικουρικές συντάξεις που είναι πάνω από 150 ευρώ θα δουν μειώσεις έως και 50% για το επιπλέον ποσό, όπως για παράδειγμα στο ΙΚΑ. Αν δηλαδή υπάρχει επικουρική 400 ευρώ θα δει μείωση 125 ευρώ (το 50% των 250 ευρώ).
  3. Οσοι είναι συνταξιούχοι πάνω από 55 ετών και παίρνουν συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα χάσουν το 20% της επιπλέον σύνταξης ενώ διπλάσιο θα είναι το ποσοστό της απώλειας όσων συνταξιούχων είναι κάτω από 55 ετών και παίρνουν πάνω από 1.000 ευρώ. Αν δηλαδή είναι κάποιος 50 ετών με σύνταξη 1.200 ευρώ θα χάσει 80 ευρώ (το 40% των 200 ευρώ).



Υπάρχει και μια ακόμη οδυνηρή αλλαγή που περνά με το πολυνομοσχέδιο. Οσοι έσπευσαν φέτος να βγουν στη σύνταξη για να προλάβουν τις αλλαγές, την πάτησαν. Εκτιμάται ότι είναι περισσότεροι από 50-60 χιλιάδες. Αυτοί λοιπόν θα συνταξιοδοτηθούν με βάση το μισθό του ενιαίου μισθολογίου

Οπως όλοι καταλαβαίνετε, μιλάμε για απίστευτες περικοπές στους παλαίμαχους της ζωής.
Διαβάστε περισσότερα » »

Επιστολή εκπαιδευτικού προς Λοβέρδο


Επιστολή εκπαιδευτικού προς Λοβέρδο: Ούτε κλητήρες δεν θα διοριζόσασταν μέσω ΑΣΕΠ

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ κ. ΛΟΒΕΡΔΟ ΑΝΔΡΕΑ


Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας εκείνο το βράδυ της Τετάρτης στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, είπε ότι «το ένα εκατομμύριο δημοσίων υπαλλήλων, που ταλαιπωρούν δέκα εκατομμύρια πολίτες με την βεβαιότητα ότι ο δημόσιος τομέας είναι ισόβιος, μας έφτασαν εδώ που μας έφτασαν».(από τον Τύπο)
Είμαι μία εκ των διαρκώς καθυβριζόμενων Δημοσίων Υπαλλήλων. Υπηρετώ την Εκπαίδευση 12 χρόνια. Έχω αξιολογηθεί πολλάκις από τους μαθητές μου, τους συναδέλφους, τους προϊσταμένους μου, τις τοπικές κοινωνίες, όπου δούλεψα, ως τουλάχιστον επαρκής. Δεν είναι δική μου ευθύνη που το Κράτος είναι ανίκανο, ως αμιγώς κομματικός μηχανισμός που είναι, να θέσει αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης και μάλιστα αδικούμαι απ’ αυτήν τη πρακτική.

Έζησα και δούλεψα 4 χρόνια στα Ψαρά που ο υπουργός αγνοεί κατά που πέφτουν. Έχω δουλέψει πριν το Δημόσιο 16 χρόνια στον Ιδιωτικό τομέα όπου και σε όλες τις εργασίες που έκανα αξιολογήθηκα θετικά. Πληρώνω κανονικά τους φόρους μου 30 χρόνια, δεν χρηματοδοτήθηκα ως ΜΚΟ, δεν έλαβα κρατική επιδότηση κανενός τύπου όταν έρρεε το χρήμα, δεν πήρα δωράκι από υποβρύχιο ούτε αντάλλαξα λίμνη με τη Μονή Βατοπεδίου.

Έχω εργαστεί σε ΟΛΕΣ τις δουλειές από που πέρασα ,εκτός ωραρίου και πέραν αμοιβής, όταν υπήρξε ανάγκη (στο Δημόσιο δεν είχα ούτε καν την ηθική επιβράβευση). Δεν έχω κάνει στη θητεία μου στο Δημόσιο ούτε μία ώρα αμειβόμενου ιδιαίτερου μαθήματος σε μαθητή. Μού έχουν γίνει τους τελευταίους 20 μήνες, 5 περικοπές οριζόντιου τύπου στις αμοιβές μου που ως εκπαιδευτικού είναι οι χαμηλότερες στο Δημόσιο και αυτή τη στιγμή είναι χαμηλότερες του αντίστοιχου συναδέλφου σε ιδιωτικό σχολείο.

Λοιδορούμαι συστηματικά από ανθρώπους που δεν έχουν πληρώσει ποτέ φόρο, ζουν πάμπλουτα και λένε ότι «δεν γουστάρουν να με πληρώνουν πια». Ο μόνιμος χαρακτηρισμός που μου αποδίδεται είναι «κοπρίτης». Με το νέο μισθολόγιο θα φτάσω στα όρια της εξαθλίωσης και με την εργασιακή εφεδρεία δεν μου επιτρέπεται καν να απολυθώ απευθείας, να πάρω την αποζημίωση μου καθώς και ό,τι έχω αποδώσει για το εφάπαξ μου και να φτιάξω μια δουλειά δική μου έξω, στην αγορά.

Σήμερα, ο Λοβέρδος συλλήβδην με έβαλε στους αποδιοπομπαίους τράγους που ευθύνονται για τα πάντα σ’ αυτή τη χώρα.. Ο κος υπουργός δεν έχει αξιολογηθεί ποτέ στην Ελλάδα για το έργο το δικό του και των κυβερνήσεων του κόμματός του που διέλυσαν τη χώρα (παρακαλώ να μην μου φέρετε ως επιχείρημα ότι αξιολογείται δια της ανά τετραετίας ψήφου διότι θα καγχάσω)…

Κε υπουργέ, είμαι σίγουρη ότι εάν τα μέλη των κυβερνήσεων σας έδιναν στον ΑΣΕΠ, η πλειονότης ούτε κλητήρες δεν θα διοριζόσασταν. Όμως 20 μήνες τώρα, σας αξιολογεί η τρόικα, ο δικός σας ΑΣΕΠ, και σας έχει αξιολογήσει ως άχρηστους αλλά σας διατηρεί στην εξουσία ως βολικούς και ταπεινούς υπαλλήλους.

Αγαπητέ υπουργέ, που πάσχετε από σύνδρομο αδικημένου καλλιτέχνη μελοδραματικής ταινίας, θα σας έπρεπε μία μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση καθώς και αστική αγωγή για αποζημίωση αλλά οι φοβερές συνδικαλιστικές μας ενώσεις δεν διαθέτουν μήτε τμήμα νομικής υποστήριξης, αφού χρόνια τώρα αποτελούν το αριστερό σας χέρι.

Σας παραδίδω στη χλεύη των σκεπτόμενων ανθρώπων και των έντιμων εργαζόμενων γνωρίζοντας ότι όλοι οι μικροαστοί νοικοκυραίοι θα επικροτήσουν με ζητωκραυγές τις ισοπεδωτικές επικοινωνιακές τακτικές. Θα σας έλεγα: Ντροπή σας, αλλά η έννοια της ντροπής προϋποθέτει την ύπαρξη Αρχών και Συνείδησης που ως φαίνεται δεν διαθέτετε.

Εγώ πάντως δεν θα ξεχάσω τους δραματικούς λίβελους-ισάξιους δευτεροκλασσάτου ηθοποιού- και θα σας αναμένω όταν θα έχει παρέλθει η Εξουσία απ’ τα χέρια σας και θα φτάσει η ώρα της αληθινής λαϊκής αξιολόγησής σας.

Σοφία Λαμπίκη
Εκπαιδευτικός Μέσης Εκπαίδευσης.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΜΑΝΟΥΛΑ;

Έχει ένα γιο (να της ζήσει) που πηγαίνει στη Δευτέρα Λυκείου.
Ο γιός της όμως, πηγαίνει σε ιδιωτικό Σχολείο (στου Γείτονα στη Βάρη) και μάλιστα ΔΕΝ παρακολουθεί το Ελληνικό πρόγραμμα αλλά το IB (Διεθνές Μπακαλορεά).

Όλα αυτά σημαίνουν δύο πράγματα:
  1. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο... Δημόσιο Σχολείο.
  2. Δεν έχει εμπιστοσύνη στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο, αφού είναι γνωστό ότι όποιος παρακολουθεί το ΙΒ δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλήνιες εξετάσεις και πρέπει να συνεχίσει τις σπουδές στο εξωτερικό.

Ποια είναι αυτή η μητέρα;

Μα η Άννα Διαμαντοπούλου, Υπουργός Παιδείας Δια Βιου Μαθησης και Θρησκευμάτων, που  υπεραμύνθηκε στη Βουλή το Δημόσιο Σχολείο και Πανεπιστήμιο !!   

Υπενθύμιση...  Το 2001 είχε προτείνει την Αγγλική γλώσσα σαν πρωτεύουσα  γλώσσα της Ελλάδος και μετά την Ελληνική  (για αυτό και έγινε υπουργός παιδείας....)
Διαβάστε περισσότερα » »

Δεν θα παραδοθεί αυτή η χώρα, δεν θα γονατίσουμε.. (βίντεο)

Στον Τέρενς Κουίκ στο ΚΟΝΤΡΑ ήταν χθες καλεσμένος ο Πάνος Καμμένος. 

Ο Καμμένος χειμμαρώδης όπως πάντα μίλησε με στοιχεία, για όλα τα σκάνδαλα, τις κομπίνες και όλες τις καταγγελίες που έχει κάνει. Δείτε τι είπε για όλους και για όλα στα βίντεο που ακολουθούν.

Είναι πολύ σημαντικό οι Έλληνες να μην τους κάνουμε το χατήρι, να...

μη χάσουμε το χαμόγελό μας..δεν πρέπει να χαθεί η ελπίδα..

Δεν θα παραδοθεί αυτή η χώρα, δεν θα γονατίσουμε.. να το ξέρουν καλά αυτοί οι τύποι. Να αφήσουν ήσυχη την χώρα μας..






Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Το Ω/K Explora που έχει ναυλώσει η Τουρκία μπήκε στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα

 

Το Ιταλικό σκάφος Explora
Το Ιταλικό σκάφος Explora

                                                                   
Το Ιταλικό σκάφος Explora που έχει ναυλώσει η Τουρκία για να πραγματοποιήσει έρευνες πετρελαίου για λογαριασμό της, μπαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ενώ υπήρξε σκάφος ανοιχτής θαλάσσης στη περιοχή.

Με ένα περίεργο τρόπο, όπως ξαφνικά εισήλθε,το ίδιο ξαφνικά εγκατέλειψε την περιοχή και αυτή τη στιγμή κατευθύνεται στην Πελοπόννησο.

Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα το ερώτημα για το ποιος δίνει και ακυρώνει τις εντολές πλεύσης του.

[ώρα 18:52]

Το Ω/Κ Explora, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, εισήλθε εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στην περιοχή του Καστελόριζου , έπλευσε εντός αυτής και ξαφνικά πραγματοποίησε ελιγμό και εγκατέλειψε προς τα διεθνή ύδατα! Την ώρα αυτή συνεχίζει την πορεία του και κατευθύνεται προς Πελοπόννησο!


Διαβάστε περισσότερα » »

Κλειστό την Τετάρτη για 8 ώρες τμήμα της Εγνατίας Οδού


Την Τετάρτη 12/10 θα διακοπεί η κυκλοφορία του αριστερού κλάδου της Εγνατίας Οδού, από τον ανισόπεδο κόμβο του Νεοχωρίου, έως εκείνον του Βασιλικού (κατεύθυνση προς Ηγουμενίτσα), λόγω ηλεκτρομηχανολογικών εργασιών τοποθέτησης γέφυρας. Το τμήμα θα παραμείνει κλειστό για οκτώ ώρες, από τις 08.00 έως τις 16.00.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από την εθνική οδό Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας, μέσω της εθνικής οδού Νεοχωρίου - Νεράιδας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Φέουδο, προτεκτοράτο ή κράτος;;;

Η λέξη τρόικα είναι ρωσική. Και σημαίνει «έλκηθρο που το σέρνουν τρία ζώα». Τρόικα στην σημερινή εποχή είναι ή πολιτική ηγεσία η οποία αποτελείται από τρία πρόσωπα. Αυτό είναι το αποτέλεσμα διακυβέρνησης της χώρας τα τελευταία τριάντα πέντε χρόνια από το πολιτικό προσωπικό της, το οποίο σήμερα θέλει να μας σώσει . Δεν μας λέει όμως, από τι ή από ποιόν.

Φέουδο
: τμήμα γης που παραχωρούσε την εποχή της φεουδαρχίας ο κυρίαρχος ηγεμόνας σε έναν υποτελή του σε αντάλλαγμα της αφοσίωσης και των στρατιωτικών υπηρεσιών του .

Προτεκτοράτο
: Στο Διεθνές Δίκαιο ή την Πολιτική ο όρος Προτεκτοράτο (Protectorate) σημαίνει κάποια εδαφική κατοικήσιμη περιοχή που ελέγχεται (ή κυριαρχείται κατά διάφορους βαθμούς) από μία ή περισσότερες "προστατεύουσες", προστάτιδες (protecting) Δυνάμεις.

Και άλλες φορές προσδιορίζει συνήθως τη προστατευόμενη οντότητα, ενώ άλλες φορές, τη σχέση μεταξύ προστάτιδος και προστατευομένου.
Κράτος : είναι οργανωμένη πολιτική οντότητα που κατέχει καθορισμένη γεωγραφική περιοχή και αντιπροσωπεύει ένα πληθυσμό. Αυτά μπορεί να αντιστοιχούν σε εθνικά κράτη.
Ενα κράτος συνήθως περιλαμβάνει ένα σύνολο οργανισμών οι οποίοι έχουν τη δικαιοδοσία να φτιάχνουν τους κανόνες ( σύνταγμα,νόμους, κτλ), εκείνους οι οποίοι κυβερνούν τον πληθυσμό μίας κοινωνίας μέσα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια.
Το κράτος έχει κυβέρνηση, νόμους και αναγνωρισμένη κυριαρχία. Κράτος στα αρχαία Ελληνικά σήμαινε δύναμη.

Ας γνωρίσουμε κάποιους από τους ηγέτες μας μετά την μεταπολίτευση, συγχρόνως κάποιων ομόρων κρατών, και να αντιπαραβάλουμε-συγκρίνουμε τις εθνικές τους πολιτικές .
Βέβαια είναι πάρα πολλοί οι ηγέτες τους οποίους θα έπρεπε να αναφέρω, όμως λόγω χώρου, θα αρκεστώ σε λίγα φωτεινά

χαρακτηριστικά παραδείγματα .

Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής
1907 – 1998

Κορυφαίος έλληνας πολιτικός, με καθοριστική συμβολή στον οικονομικό και πολιτικό εκσυγχρονισμό της χώρας. Το σπουδαιότερο επίτευγμά του είναι η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Καραμανλής δεν δίστασε να εθνικοποιήσει μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα (Ολυμπιακή, Εμπορική), όταν οι περιστάσεις το επέβαλαν, με αποτέλεσμα κάποιοι κύκλοι των βιομηχάνων να τον κατηγορήσουν για σοσιαλμανία.
Στην εξωτερική πολιτική, η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, τα διπλωματικά ανοίγματα τις γειτονικές κομμουνιστικές χώρες και τη Μόσχα καταγράφονται στο ενεργητικό του.

Ανδρέας Γ. Παπανδρέου
1919-1996

Γεννηθηκε στις 5 φεβρουαρίου του 1919 στην Χίο και ήταν γιος του Γεωργίου παπανδρέου, του πρωθυπουργού και γέρου της δημοκρατίας μας, και της Σοφίας Μινέικο.
Το 1923 η οικογένεια Παπανδρέου επιστρέφει στην Αθήνα μετά από ένα χρονικό διάστημα παραμονής στη Λέσβο, όπου ο Γεώργιος εκλεγόταν βουλευτής .
Μόλις αποκαθίσταται η δημοκρατία στην Ελλάδα το 1974, επιστρέφει απο την εξορία, και στις 3 Σεπτεμβρίου του 1974, ιδρύει το Πανελλήνιο σοσιαλιστικό κίνημα (ΠΑΣΟΚ), του οποίου γίνεται πρόεδρος (Το ΠΑΣΟΚ συνυπάρχει εκείνη την εποχή με την ΕΚ και με άλλα σοσιαλδημοκρατικά και κεντρώα κόμματα).
Ο πατέρας του έχει πεθάνει κατα την διάρκεια της δικτατορίας .
Η πολιτική του στα Εθνικά θέματα συνοψίζεται στα παρακάτω αποφθέγματα :
. Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες
.. Βυθίσατε το χόρα
Γ.Α. Παπανδρέου

«ναι στο σχέδιο Ανάν» .
Δήλωσε, «Τώρα που έχει έρθει η ώρα της κρισιμότερης απόφασης της σύγχρονης ιστορίας μας, η μεγάλη δημοκρατική και προοδευτική παράταξη συνεπής στις αρχές, τους αγώνες και τις παραδόσεις μας λέει το «ναι».

Το «ναι» στο κοινό μέλλον των δύο κοινοτήτων, το «ναι» στην κοινή συμβίωση, το «ναι» στην ένταξη μιας επανενωμένης Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λέει «ναι» στη συνεργασία και «όχι» στο διχασμό, λέει «ναι» στην προοπτική και «όχι» στη στατικότητα» είπε ο κ. Παπανδρέου .

Ο κυπριακός λαός όμως, με δημοψήφισμα, είπε «ΟΧΙ» στο σχέδιο Ανάν.

Τάσσος Παπαδόπουλος

«Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω «Κοινότητα» χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα».
«Το ιστορικό διάγγελμα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004».

Νταβίντ Μπεν - Γκουριόν

Έχοντας πρωτοστατήσει στον αγώνα για την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, το Μάιο του 1948 ο πολωνικής καταγωγής Νταβίντ Μπεν - Γκουριόν έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους.Όταν ξέσπασε ο Α` Παγκόσμιος Πόλεμος, απελάθηκε από τις οθωμανικές Αρχές εκτός της γης της Παλαιστίνης.

Γκόλντα Μέιρ

To 1946, πριν από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ, όταν οι βρετανικές αρχές κατοχής φυλάκισαν την ηγεσία της εβραϊκής κοινότητας, η Μέιρ αντικατέστησε τον Μοσέ Σαρέτ στην κεφαλή του πολιτικού τμήματος της Εβραϊκής Ομοσπονδίας, τον ανώτατο εβραϊκό σύνδεσμο με τους Βρετανούς.Κατά την παραμονή της στη διοίκηση της Εβραϊκής Ομοσπονδίας, η Μέιρ συνέβαλε στη συγκέντρωση κονδυλίων από τις ΗΠΑ, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, και έγινε από τις αποτελεσματικότερες εκπροσώπους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η Γκόλντα Μέιρ γεννήθηκε στην Ουκρανία το 1898 και σε ηλικία οκτώ ετών μετανάστευσε με την οικογένειά της στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ, από όπου έφυγε το 1921 με το σύζυγό της, για να εγκατασταθεί σε κιμπούτς της Παλαιστίνης. Απεβίωσε το Δεκέμβριο του 1978.

Γιτζχάκ Ράμπιν
Η ιστορική χειραψία που αντάλλαξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζχάκ Ράμπιν με τον αρχηγό της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, στις 13 Σεπτεμβρίου του 1993, αφότου οι δύο ηγέτες είχαν "σφραγίσει" με την υπογραφή τους τη Διακήρυξη των Αρχών του Όσλο, σηματοδότησε την έναρξη των προσπαθειών για την ειρηνική διευθέτηση των διαφορών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.

Ο βραβευθείς, μαζί με τους Σιμόν Πέρες και Γιασέρ Αραφάτ, με Νόμπελ Ειρήνης για τη συμβολή τους στον αγώνα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή, έπεσε νεκρός από τα πυρά αγνώστου στις 4 Νοεμβρίου του 1995 στο κέντρο του Τελ Αβίβ.Λίγα λεπτά πριν πέσει νεκρός, τραγουδούσε σε συγκέντρωση ειρήνης στο Τελ Αβίβ .
Σιμόν Πέρες
Ο Σιμόν Πέρες γεννήθηκε στην Πολωνία το 1923. Στο Ισραήλ έφτασε σε ηλικία 11 ετών, ενώ δύο χρόνια νωρίτερα είχε ήδη εγκατασταθεί εκεί ο πατέρας του.Το 1994 του απονεμήθηκε -μαζί με τον Ράμπιν και τον Αραφάτ- το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, για την οποία εργάστηκε συνεχώς και τα επόμενα χρόνια, μέχρι την ήττα των Εργατικών το 1996. Ένα χρόνο αργότερα, στην προεδρία του κόμματος εξελέγη ο Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος έφερε τους Εργατικούς και πάλι στην εξουσία το 1999.
Η αναφορά επιλεκτικά ηγετών, κάποιων ομόρων «κρατών», έγινε για να καταδείξω την διαφορά αντίληψης μεταξύ των, σε ότι αφορά «Εθνικό Θέμα».Πώς θεωρούν το κράτος τους, φέουδο, προτεκτοράτο ή κράτος ?.Η πολύτιμη και πολλές φορές με αγώνες κερδισμένη, ανεξαρτησία, είτε εδαφική, είτε οικονομική είναι χαρακτηριστικό ενός «κράτους» και αποτελεί μία έκ των κυρίων, ειδοποιό διαφορά από ένα φέουδο ή ένα προτεκτοράτο .

Χορστ Ράιχενμπαχ
επικεφαλής της "ομάδας δράσης" της ΕΕ

Την πεποίθησή του ότι, «οι Ελληνες θα τα καταφέρουν», εξέφρασε ο Γερμανός επικεφαλής της ομάδας δράσης της ΕΕ για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, ο οποίος έπιασε χθες δουλειά στην Αθήνα με στόχο να "ξεπαγώσουν" άμεσα κοινοτικά προγράμματα αξίας 7,7 δισ. ευρώ.

Φίλιπ Ρέσλερ
Γερμανός Υπουργός Οικονομίας
«Αναμένω από τις ίδιες τις ελληνικές εταιρείες να αναλάβουν ρόλο-πρότυπο»
δήλωσε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας, Φίλιπ Ρέσλερ στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό «ZDF».

Εν αναμονή της συνάντησης της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, την Κυριακή στο Βερολίνο, βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και το μήνυμα αυτό έστειλε ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής την Πέμπτη.

Δηλώνει ο υπουργός οικονομίας και αντιπρόεδρος της Ελληνικής κυβέρνησης «δεν είμαι εγώ ο πρωθυπουργός, φορέας της νομιμοποίησης είναι ο πρωθυπουργός. Ότι πει ο κ. Παπανδρέου εγώ θα τον στηρίξω» .
Η Ευρώπη αποδεικνύεται ανίκανη να διαχειριστεί ένα πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε, και το τίμημα αυτής της ανικανότητος το πληρώνει ο Έλληνας εργαζόμενος, δυστυχώς με συνεργεία της ελληνικής κυβέρνησης .

Αυτό το άρθρο γράφτηκε με σκοπό, όχι να καταραφεί η δική μου άποψη αλλά η δική σας.
Τα σχόλια δικά σας αγαπητοί φίλοι και αγαπητές φίλες!


Διαβάστε περισσότερα » »

Οι αστροφυσικοί έμειναν με το στόμα ανοιχτό

Οτιδήποτε έχουν μέχρι σήμερα παρατηρήσει οι αστροφυσικοί ξεπερνά …η τρομερής ενεργειακής ισχύος εκπομπή ακτίνων γάμμα που εντόπισαν από ένα άστρο τύπου πάλσαρ στο Νεφέλωμα του Καρκίνου.

Η παρατήρηση καταρρίπτει τις μέχρι τώρα θεωρίες σχετικά με τις ενέργειες που είναι δυνατό να παράγουν τα πάλσαρ.

Οι απρόσμενοι παλμοί ακτίνων-γ, που είχαν ενέργεια πάνω από 100 δισεκατομμύρια ηλεκτρονιοβόλτ (100 GeV), δηλαδή 100 δισεκατομμύρια φορές μεγαλύτερη ενέργεια από το ορατό φως και 100 εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τις ιατρικές ακτίνες Χ, ανιχνεύθηκαν από τη διάταξη τηλεσκοπίων Veritas στην Αριζόνα των ΗΠΑ. Μάλιστα υπάρχουν ενδείξεις ότι η εκπεμπόμενη ενέργεια μπορεί να φθάνει μέχρι και στην τάξη μεγέθους των τρισεκατομμυρίων ηλεκτρονιοβόλτ (TeV), δηλαδή στο ενεργειακό επίπεδο των συγκρούσεων σωματιδίων στον μεγάλο επιταχυντή του CERN.

Η ανακάλυψη παρουσιάστηκε από διεθνή ομάδα επιστημόνων στο περιοδικό «Science». «Ήταν απολύτως μη αναμενόμενο. Μείναμε με το στόμα ανοιχτό», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ερευνητής Άντριου ΜακΚαν του πανεπιστημίου ΜακΓκιλ του Καναδά.

Το πάλσαρ στο φωτογενές Νεφέλωμα του Καρκίνου είναι ένα ταχέως περιστρεφόμενο γύρω από τον άξονά του, πολύ πυκνό και μικρό άστρο νετρονίων. Αποτελεί το απομεινάρι της κατάρρευσης ενός υπερμεγέθους άστρου, σε απόσταση 6.500 ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου, το οποίο εξερράγη ως σούπερ-νόβα με θεαματική έκρηξη το 1054 μ.Χ. (είχε τότε καταγραφεί από τους Κινέζους), δημιουργώντας έτσι το νεφέλωμα με το πάλσαρ-άστρο νετρονίων στην '«καρδιά» του. Πρόκειται για ένα από τα πιο ευρέως παρατηρημένα και μελετημένα φαινόμενα στον ουρανό.

Περιστρεφόμενο περίπου 30 φορές ανά δευτερόλεπτο, το πάλσαρ διαθέτει ένα ισχυρό, επίσης περιστρεφόμενο, μαγνητικό πεδίο, από όπου εκπέμπεται ακτινοβολία. Οι εκπεμπόμενες ακτίνες μοιάζουν με διαστημικό φάρο, καθώς δεν είναι ευθυγραμμισμένες με τον άξονα περιστροφής του άστρου. Έτσι, αν και οι ακτίνες είναι σταθερές, γίνονται αντιληπτές από τη Γη ως γρήγοροι και διακεκομμένοι παλμοί.

Οι επιστήμονες έχουν συμφωνήσει ότι τα άστρα νετρονίων παράγουν ακτινοβολία, επειδή οι ηλεκτρομαγνητικές δυνάμεις που δημιουργούνται από το ταχέως περιστρεφόμενο μαγνητικό πεδίο τους, επιταχύνουν τα φορτισμένα σωματίδια πλησίον της ταχύτητας του φωτός (περίπου ό,τι συμβαίνει σε ένα τεχνητό επιταχυντή όπως του CERN), με συνέπεια τα σωματίδια να παράγουν ακτινοβολία σε ένα ευρύ φάσμα, αν και οι λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας παραμένουν ακόμα μυστηριώδεις.

Έπειτα από πολυετείς μελέτες ειδικά στο πάλσαρ του Νεφελώματος του Καρκίνου, οι αστροφυσικοί είχαν καταλήξει ότι αυτό παράγει ενέργεια μέχρι 10 GeVπερίπου. Έτσι τώρα ξαφνιάστηκαν που οι νέοι υπολογισμοί δείχνουν πώς η παραγόμενη ενέργεια των ακτίνων-γ είναι τουλάχιστον δεκαπλάσια και φθάνει τα 100 GeV (ένα ηλεκτρονιοβόλτ είναι η ενέργεια που αποκτά ένα ηλεκτρόνιο, όταν επιταχύνεται σε ένα ηλεκτρικό πεδίο ισχύος ενός βολτ και χρησιμοποιείται ως μονάδα μέτρησης στους επιταχυντές σωματιδίων)
Διαβάστε περισσότερα » »

Επτά λόγοι που πρέπει να φάμε οπωσδήποτε σοκολάτα!

Είναι η καλύτερη ουσία σε αυτόν τον πλανήτη! Υπάρχει κάποια άλλη τροφή πιο ευαίσθητη και πιο ρομαντική από τη σοκολάτα; Η σοκολάτα μπορεί να είναι διεγερτικό, και αντικαταθλιπτικό;Αν τρώμε σοκολάτα θα μπορέσουμε να ζήσουμε περισσότερο και με λιγότερο άγχος;



Οι επιστήμονες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας (ιδίως η μαύρη) – σε λογικές ποσότητες – σας κάνει να νιώθετε συναισθηματικά καλύτερα. Επίσης η σοκολάτα συμβάλει στην βελτίωση της λειτουργίας των ενδορφινών του σώματός σας.

Η σοκολάτα, όσο και αν ακούγεται περίεργο, προστατεύει ακόμα και από τις καρδιακές παθήσεις. Η οξείδωση της LDL χοληστερόλης θεωρείται ένας σημαντικός παράγοντας στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου.

Σας παραθέτουμε επτά λόγους για τους οποίους η σοκολάτα (ιδίως η μαύρη) κάνει καλό στον ανθρώπινο οργανισμό:

1. Καταπολεμά το άγχος

Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει βαλεριανικό οξύ, το οποίο είναι μια μυοχαλαρωτική ουσία και ηρεμιστικό. Επίσης, η ζάχαρη στη σοκολάτα μπορεί να μειώσει την πίεση.

2. Μειώνει το αίσθημα της πείνας

Περιέχει κανναβινοειδείς ουσίες που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν τον υποθάλαμο, δηλαδή το τμήμα του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα. Αυτό δεν είναι ιδανικό εάν είστε σε δίαιτα, αλλά, για όσους θέλουν να πάρουν βάρος κατά την ανάρρωση, η σοκολάτα θα μπορούσε να είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε για να σας βοηθήσει βρείτε την όρεξή σας.

3. Διεγείρει τον οργανισμό

Περιέχει το διεγερτικό θεοβρωμίνη. Η θεοβρωμίνη μας διεγείρει, αλλά δεν μας προσθέτει νευρικότητα, όπως η καφεΐνη.

4. Δημιουργεί αίσθημα ευεξίας

Το άρωμα της σοκολάτας επιβραδύνει τα εγκεφαλικά κύματα, κάνοντάς μας να αισθάνομαστε περισσότερο ήρεμοι. ‘Οταν τρώμε σοκολάτα, έχουμε την απελευθέρωση ενδορφινών στον εγκέφαλο.

5. Δε δημιουργεί προβλήματα στην εγκυμοσύνη

Η σοκολάτα είναι απολύτως ασφαλής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνουμε.

6. Αυξάνει τα χρόνια της ζωής μας

Περιέχει αντιοξειδωτικές ουσίες που ονομάζονται πολυφαινόλες, εμποδίζουν την οξείδωση της επιβλαβούς χοληστερόλης. Τα αντιοξειδωτικά είναι επίσης γνωστό ότι προστατεύουν από τον καρκίνο.

7. Βοηθά την πέψη του γάλακτος (να χωνέψουμε το γάλα)

Μειώνει τη δυσανεξία στη λακτόζη διεγείροντας τη δραστηριότητα του ενζύμου λακτάση στο έντερο.

Συμπερασματικά, μια σοκολάτα υγείας την ημέρα (μικρού μεγέθους) σίγουρα καλό θα μας κάνει και όχι κακό.
Διαβάστε περισσότερα » »

«ΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΜΙΣΘΟ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΗ»

Πληρώστε για να σας πληρώσουμε. Το δίλημμα αυτό, ακόμα και έναντι όσων δεν έχουν πόρους, έθεσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος κάλεσε τους Έλληνες να πληρώσουν τις έκτακτες εισφορές και το τέλος ακινήτων, προκειμένου να πληρωθούν μισθοί, συντάξεις και να εξοφληθούν οι κρατικοί τίτλοι!

Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας επαρκούν μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και μετατέθηκε από το Eurogroup η απόφαση για εκταμίευση της δόσης των 8 δισ. ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές εκβιάζουν για άμεση ψήφιση και πιστή τήρηση των μέτρων που έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση.

Τη στιγμή πάντως που το Δημόσιο εκβιάζει για την πληρωμή των φόρων, το ίδιο καθυστερεί τις επιστροφές φόρου εισοδήματος, καθώς δεν έχει εκδώσει ακόμα την εγκύκλιο συμψηφισμού με τις έκτακτες εισφορές, παρότι η παράταση της προθεσμίας πληρωμής της πρώτης δόσης του πολυεκκαθαριστικού λήγει αύριο.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΟΛΑ ΤΑ 'ΧΕ Η ΜΑΡΙΩΡΗ... ΙΕΧΩΒΑΔΕΣ ΠΡΟΣΥΛΗΤΙΖΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



Μέσα στὴ γενικὴ σύγχυση ποὺ ἐπικρατεῖ στὴν ἐποχὴ μᾶς κάποιοι βάλθηκαν νὰ χτυπήσουν τὴν ὀρθόδοξη διδασκαλία στοχεύοντας κυρίως σὲ νέους ἀνθρώπους. Αὐτὲς τὶς ἡμέρες μπορεῖ νὰ συναντήσετε στὴ Θεσσαλονίκη εὐγενεῖς κυρίους ποὺ θὰ σᾶς πλησιάσουν γιὰ νὰ σᾶς .....μιλήσουν καὶ νὰ σᾶς δώσουν τὰ περιοδικά τους. Προσοχή! Δὲν εἶναι Ὀρθόδοξοι ἀλλὰ Μάρτυρες τοῦ Ἰεχωβὰ ἢ Χιλιαστές! Διαμοιράζουν τὸ δικό τους χιλιαστικὸ νεανικὸ περιοδικὸ «Ξύπνα» ποὺ ἐκδίδεται ἀπὸ τὴ Βιβλικὴ καὶ Φυλλαδικὴ Ἐταιρία Σκοπιά. Μὴ ξεγελιέστε ἀπὸ τὸ ἐξώφυλλο καὶ ἀπὸ τὰ γλυκόλογα ποὺ ἐνδεχομένως θὰ σᾶς ποῦν. Ἀγνοῆστε τους καὶ ἐνημερῶστε φίλους, συγγενεῖς καὶ γνωστοὺς γιὰ τὴν ὕπουλη δράση τους. http://www.orthodoxia-ellhnismos.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μια ακόμα αλυσίδα φεύγει από την Ελλάδα

αλυσιδα, πληροφοριες, alisida, pliroforiesΣύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες οι "Γάλλοι" της Carrefour-Μαρινόπουλος, αποχωρούν από την Ελλάδα.
Το μετοχικό κεφάλαιο θα το κρατήσει όλο ο Μαρινόπουλος και θα μετονομαστούν τα supermarkets σε "Μαρινόπουλος Planet Care"
Διαβάστε περισσότερα » »

Η προφητική ανάλυση του Κώστα Τσάκωνα από το φιλμ "Μάθε παιδί μου γράμματα" (1981)

Διαβάστε περισσότερα » »

Μπλόκο στις εξετάσεις φοιτητών που χρωστούν 5 μαθήματα

Τέλος στο δικαίωμα συμμετοχής στην εξεταστική των φοιτητών επί πτυχίω που χρωστούν πάνω από πέντε μαθήματα βάζει νέα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας. Συναγερμός σήμανε σε ΑΕΙ
Με πρόταση του ειδικού γραμματέα ανώτατης εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Β. Παπάζογλου, τίθεται στο τραπέζι του "εκπαιδευτικού" διαλόγου το οριστικό μπλόκο στις εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω.
Ο ίδιος μάλιστα έστειλε εγκύκλιο στις διοικήσεις των υπό κατάληψη ΑΕΙ, με την οποία απαγορεύει τις εξετάσεις φοιτητών επί πτυχίω κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, εάν αυτοί χρωστούν περισσότερα από πέντε μαθήματα.
Οπως είναι γνωστό, ο νέος Νόμος- Πλαίσιο για τα ΑΕΙ έχει καταργήσει την δυνατότητα να δίνονται εξετάσεις παράλληλα με τα μαθήματα των φοιτητών.
Δηλαδή, εάν δεν τελειώσει μια εξεταστική περίοδος, δεν ξεκινούν τα μαθήματα στα πανεπιστήμια για το νέο εξάμηνο. Η σχετική διάταξη αποτελεί και τον βασικό λόγο για τον οποίο η εξεταστική περίοδος χάθηκε σε Ιδρύματα, που βρίσκονταν σε κατάληψη έως και αυτή τη εβδομάδα.
Τα πανεπιστήμια αποφάσισαν, ωστόσο, ότι στην περίπτωση των φοιτητών επί πτυχίω, οι οποίοι εκ των πραγμάτων έχουν απαλλαγεί από την υποχρέωση παρακολούθησης μαθημάτων, οι εξετάσεις μπορούν να γίνουν κανονικά, ασχέτως αν έχουν ολοκληρωθεί ή όχι τα μαθήματα στη σχολή.
Τη λύση αυτή για τους επί πτυχίω φοιτητές προωθεί, ήδη, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), στο οποίο και έγινε προχθές πολύωρη συνεδρίαση των κοσμητόρων και των προέδρων σχολών με τις πρυτανικές αρχές του.
Ετσι, αποφασίστηκε ότι εξετάσεις των φοιτητών επί πτυχίω θα ξεκινήσουν κανονικά, καθώς δεν υπάρχει υποχρέωση μαθημάτων. Ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σε άλλα πανεπιστήμια.
Ωστόσο σε απάντηση αυτής της εσωτερικής ρύθμισης ο κ. Παπάζογλου έστειλε σήμερα ερμηνευτική εγκύκλιο στα πανεπιστήμια, αναφέροντας ότι οι φοιτητές επί πτυχίω μπορούν μεν να δώσουν εξετάσεις, αλλά μόνον εφόσον χρωστούν μέχρι πέντε μαθήματα.
Η εγκύκλιος σήμανε συναγερμό στα πανεπιστήμια, που αντιμετωπίζουν προβλήματα με καταλήψεις.
Διαβάστε περισσότερα » »

Μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές, στις 5.000 το αφορολόγητο

Ψαλίδισμα στο αφορολόγητο όριο και τις φοροαπαλλαγές περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή. Δείτε την νέα φορολογική κλίμακα. Τι αποφασίστηκε για τις αποδείξεις
 
Μείωση του ποσού των δαπανών που εκπίπτουν από το φόρο (όπως οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, ασφάλιστρα, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, δίδακτρα κά), αύξηση φόρου για εισοδήματα από ενοίκια, μείωση του αφορολόγητου στα 5.000 ευρώ - με εξαίρεση φορολογούμενους κάτω των 30 ετών και άνω των 65 ετών - και νέα φορολογική κλίμακα προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.
Η φορολογική κλίμακα αλλάζει και αντί 10 κλιμακίων ισχύουν πλέον 8 κλιμάκια με τα μικρομεσαία εισοδήματα να έχουν μπει στο στόχαστρο. Πρόκειται για εισοδήματα από 16.000 έως 22.000 ευρώ που φορολογούνταν με 24% και τώρα θα φορολογούνται με 25%, όπως επίσης τα εισοδήματα από 26.000 έως 32.000 ευρώ που έως τώρα φορολογούνταν με 32% και τώρα θα φορολογούνται με 36%.
Συνολικά, από τη νέα φορολογική κλίμακα και το χαμηλότερο αφορολόγητο προκύπτει αύξηση του ποσού του φόρου από 100 έως και 900 ευρώ, ανάλογα με το εισόδημα. Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του ειδικού αφορολόγητου για τα παιδιά για φορολογούμενους με 3 παιδιά και άνω. Οι φορολογούμενοι αυτοί θα δικαιούνται αύξηση του αφορολόγητου ποσού κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από το τρίτο και μετά από έξτρα αφορολόγητο 11.500 ευρώ που είχαν έως τώρα. Έως τα 2 παιδιά το αφορολόγητο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί από 1.500 ευρώ που ίσχυε ως τώρα.
Σε ότι αφορά τις δαπάνες που θα εκπίπτουν από το φόρο, ορίζεται ότι από τα φετινά εισοδήματα (για τα οποία άλλωστε ισχύει και η νέα φορολογική κλίμακα) θα εκπίπτει από το φόρο το 10% της κάθε δαπάνης, ενώ, έως τώρα, αφαιρούνταν το 20% αυτής.
Η νέα φορολογική κλίμακα κατατέθηκε στη Βουλή
Νέα φορολογική κλίμακα με αφορολόγητο όριο εισοδήματος 5.000 ευρώ και μειώσεις στις δαπάνες που εκπίπτουν από το εισόδημα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή και περιλαμβάνει και φορολογικές διατάξεις.
Η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύει για τη φορολόγηση των φετινών εισοδημάτων που θα δηλωθούν το 2012 είναι η ακόλουθη:
Κλιμάκιο                Φορολογικός       Φόρος              Σύνολο                Σύνολο
Εισοδήματος (€)   Συντελεστής %   Κλιμακίου (€)   Εισοδήματος (€)   Φόρου (€)

5.000                             0                       0                5.000                       0
7.000                           10                    700              12.000                   700
4.000                           18                    720              16.000                1.420
10.000                         25                  2.500             26.000                3.920
14.000                         35                  4.900             40.000                8.820
20.000                         38                  7.600             60.000               16.420
40.000                         40                 16.000           100.000              32.420
Άνω των 100.000        45
Αναλυτικά, όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, για κοινωνικούς λόγους, οι νέοι ηλικίας έως και τριάντα (30) ετών, οι συνταξιούχοι άνω των εξήντα πέντε (65) ετών, καθώς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες θα έχουν αφορολόγητο ποσό στις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ.
Ειδικά για τους συνταξιούχους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, όταν το συνολικό τους εισόδημα είναι από εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ και άνω, το ποσό του φόρου που προκύπτει με βάση την κλίμακα περιορίζεται ούτως ώστε σε κάθε περίπτωση το συνολικό καθαρό εισόδημα που προκύπτει μετά την αφαίρεση του φόρου να μην υπολείπεται του ποσού των εννέα χιλιάδων (9.000) ευρώ.
Περί αποδείξεων
Για να βγει ο φορολογούμενος κερδισμένος από το αφορολόγητο θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις που να φτάνουν ως και το 25% του εισοδήματός του, όταν αυτό φτάνει μέχρι τις 60.000 ευρώ. Αν το ποσό των αποδείξεων δαπανών είναι μικρότερο, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 10%.
Για παράδειγμα, αν κάποιος δηλώνει εισόδημα 50.000 ευρώ θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις συνολικού ύψους 12.500 ευρώ.
Αναφορικά με τις φοροαπαλλαγές, ψαλιδίζονται περαιτέρω αφού με βάση τον τελευταίο φορολογικό νόμο- που δεν ίσχυσε ποτέ- η έκπτωση φόρου για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ ήταν στο 20% της δαπάνης και περιοριζόταν στο 10% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ. Πλέον για όλα τα εισοδήματα προβλέπεται ότι μειώνεται στο 10% η έκπτωση φόρου της κλίμακας για δαπάνες που αφορούν σε:
α) έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης
β) ενοίκιο κύριας κατοικίας του φορολογούμενου και της οικογένειάς του
γ)φροντιστήρια και ιδιαίτερα μαθήματα
δ) δεδουλευμένους τόκους δανείων που λαμβάνονται για αγορά πρώτης κατοικίας
ε) δεδουλευμένους τόκους δανείων που λαμβάνονται για αναστήλωση, επισκευή, συντήρηση ή εξωραϊσμό διατηρητέων κτισμάτων.
στ) ασφάλιστρα ζωής, ασθένειας, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθένειας.
ζ) διατροφή που καταβάλλεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο
η) δωρεές στο δημόσιο, ΟΤΑ κ.λπ.
θ) δωριζόμενα ιατρικά μηχανήματα και ασθενοφόρα
ι) δωρεές προς τα κοινωφελή ιδρύματα, τα σωματεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και χορηγούν υποτροφίες κ.λπ. καθώς και χορηγίες προς τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ημεδαπά νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, εφόσον επιδιώκουν σκοπούς πολιτιστικούς
ιβ) ενεργειακή αναβάθμιση ακινήτου
ιγ) εισφορές που καταβάλλονται σε ταμεία ασφάλισης.
Αν στο συνολικό εισόδημα περιλαμβάνεται και εισόδημα από ακίνητα, εκτός από το απαλλασσόμενο εισόδημα από ιδιοκατοίκηση γενικά, το ακαθάριστο ποσό αυτού υποβάλλεται και σε συμπληρωματικό φόρο, ο οποίος υπολογίζεται με συντελεστή ενάμισι τοις εκατό (1,5%). Ειδικώς, ο συντελεστής αυτός αυξάνεται σε τρία τοις εκατό (3%) εφόσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα της κατοικίας ή πρόκειται για επαγγελματική ή εμπορική μίσθωση. Ο φόρος αυτός που προκύπτει δεν περιορίζεται στο ύψος του κυρίου φόρου.

Κυβερνητική σύσκεψη για την Οικονομία
Οι οικονομικές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Η Ελλάδα μένοντας σταθερή στην απόφαση της 21ης Ιουλίου και αποδεχόμενη ευμενώς ό,τι άλλο θα μπορούσε να ενισχύσει αυτή την απόφαση, αναζητά λύση θεσμική, νομικά ασφαλή, ασφαλή για την ευρωζώνη και αποδεκτή από τις αγορές, ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, μετά το πέρας της σύσκεψης.
Ο Γερμανός αντικαγκελάριος στην Ελλάδα
Πρέπει να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις γιατί είναι σημαντικό να υπάρξουν επενδύσεις, δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος Φιλιπ Ρέσλερ εισερχόμενος στην εκδήλωση του ΣΕΒ, του Γερμανικού Συνδέσμου Βιομηχανίας και του Ελληνογερμαικού Επιμελητηρίου. Ο αντικαγκελάριος ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με πολυπληθή επιχειρηματική αποστολή, σημείωσε ότι ''με μεγάλη χαρά'' βρίσκεται στην Αθήνα για να δώσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. ''Περνάμε δύσκολες εποχές» σημείωσε ο ίδιος ''αλλά οι επιχειρηματίες και οι πολιτικοί μπορούν να παράσχουν την οικονομική στήριξη που απαιτεί η χώρα».
Η αποστολή των Γερμανών επιχειρηματιών αποτελείται από περίπου 70 μέλη από διάφορες επιχειρηματικές δραστηριότητες και κυρίως από τους κλάδους ενέργειας, ακινήτων, συμβούλων επενδύσεων ακινήτων κ.λπ.
Παράλληλα, οι Γερμανοί επιχειρηματίες συμμετέχουν στο Ελληνογερμανικό business forum που διοργανώνει σήμερα και αύριο από κοινού ο ΣΕΒ με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και τον Γερμανικό Σύνδεσμο Βιομηχανιών (BDI), ενώ θα πραγματοποιήσουν και κατ' ιδίαν συναντήσεις με Έλληνες επιχειρηματίες.
Διαβάστε περισσότερα » »

1.3 δισεκατομμύρια ευρώ σε συντάξεις μαϊμού έδινε το Δημόσιο

Σάλο έχει προκαλέσει η σημερινή αποκάλυψη του Διευθυντή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου, πως σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της απογραφής των συνταξιούχων του ΙΚΑ, προκείπτει πως 109.000 «δικαιούχοι» δεν έχουν πάει να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία τους. Με απλά λόγια, οι επιτελείς του ΙΚΑ καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η πλειοψηφία αυτών αποτελούν «συνταξιούχους – μαϊμού», οι οποίοι υπό το φόβο να «πιαστούν» δεν πήγαν ποτέ να απογραφούν ενώ υπολογίζεται πως επιβάρυναν το ελληνικό Δημόσιο κατά 1,3 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο!
Η διοίκηση πάντως έδωσε άλλο ένα μήνα παράταση στους συνταξιούχους που πιθανότατα αντιμετώπισαν κάποιο πρόβλημα και δεν πρόλαβαν να απογραφούν ωστόσο δεν αναμένεται σημαντική διαφοροποίηση των στοιχείων. Το γεγονός αυτό σε συνδιασμό πως ουδέποτε είχε ελεγχεί το κατά πόσο όλοι όσοι λάμβαναν τις συντάξεις, έχουν πραγματικά ανάγκη έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και αναμένεται η πολιτική ηγεσία να συγκεντρώσει την οργή των χαμηλοσυνταξιούχων.
Καθώς είναι ανεπίτρεπτο τη στιγμή που κάποιοι που λαμβάνουν συντάξεις 300 και 400 ευρώ να δέχονται τη φοροεπιδρομή της Κυβέρνησης ενώ κάποιοι άλλοι να παρασιτούν εις βάρος των Ταμείων. Ας φροντίσει η κυβέρνηση να διεκδικήσει τα χρήματα – που κόστισαν όλοι αυτοί, τόσα χρόνια – τουλάχιστον πίσω, πριν οι αγανακτισμένοι πολίτες διεκδικήσουν ξανά οι ίδιοι το δίκιο τους από τους πολιτικούς…
Διαβάστε περισσότερα » »

Πρωτοβουλία για περιφερειακό σχεδιασμό ανακοίνωσε η Παρασκευή Βρυζίδου

Την ανάγκη ενός συνολικού σχεδιασμού σε περιφερειακό επίπεδο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, για το του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, για τα νοσοκομεία, τις διοικητικές τομές, για και τα ενεργειακά θέματα και την τουριστική ανάπτυξη, τόνισε η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίδου στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το βράδυ της Τετάρτης.

Υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι ο δήμος Εορδαίας θα κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει το Τμήμα Μαιευτικής του ΤΕΙ στην Πτολεμαΐδα που περνά δυσκολίες ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί, γιατί το χρειάζεται το ΤΕΙ, το χρειάζεται η εκπαίδευση και όχι μόνο η τοπική κοινωνία που το έχει αγκαλιάσει.
Δήλωσε μάλιστα πως με την ιδιότητα της προέδρου της ΠΕΔ θα φέρει τα θέματα αυτά στην περιφερειακή ένωση δήμων (ΠΕΔ) της Δυτικής Μακεδονίας, καθώς πρόκειται για τα μεγάλα ζητούμενα που απασχολούν τη Δυτική Μακεδονία αλλά και γιατί πολλές φορές δεν βοηθούν μεμονωμένες διεκδικήσεις αλλά μπορεί να δημιουργούν και περαιτέρω προβλήματα.
Η κ. Βρυζίδου μίλησε ειδικότερα για σχεδιασμό σε επίπεδο Δυτικής Μακεδονίας που έχει να κάνει με πέντε βασικούς άξονες: το Πανεπιστήμιο, τα νοσοκομεία και τα θέματα της Υγείας, τις διοικητικές δομές, τον ενεργειακό άξονα Πτολεμαΐδας- Φλώρινας και Κοζάνης, καθώς και τους πυρήνες τουριστικής ανάπτυξης, ώστε να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός και μια συνολική απόφαση ώστε να στηριχθεί και να διεκδικηθεί κατ’ αρχήν από την ΠΕΔ, με αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων του συνόλου της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και από το περιφερειακό συμβούλιο, καθώς και από το σύνολο των βουλευτών, καθώς εκτιμά ότι «αυτός είναι ο δρόμος ο οποίος μπορεί να φέρει αλλαγές και τροποποιήσεις που θα διασφαλίσουν οτιδήποτε (διεκδικήσεις) με γερά θεμέλια. Διότι, μεμονωμένα ένα-ένα τα θέματα μπορεί να κερδίζονται ή να μην κερδίζονται κάποια πράγματα, αλλά δεν έχουμε εδραίωση».
Για το θέμα αυτό μάλιστα, είπε, έχει έρθει ήδη σε επαφή με τον περιφερειάρχη και με
τους αρμόδιους στα υπουργεία ώστε να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για να διεκδικηθούν αυτά που είναι απαραίτητα για την περιφέρειά μας και να υπάρχουν τα βέλτιστα αποτελέσματα. Διότι, όπως σημείωσε, κάποια πράγματα δεν είναι της στιγμής, αλλά θέματα που σχεδιάζονται διαχρονικά και πρέπει να θεμελιωθούν σε γερές βάσεις για να μπορέσουν να έχουν στο σύνολό τους επιτυχία και να είναι βιώσιμα στο μέλλον.
Η δήμαρχος Εορδαίας σημείωσε τέλος ότι το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας έχει πάρει ήδη αποφάσεις γι’ αυτά τα θέματα και τις αποφάσεις αυτές θα τις καταθέσει στην ΠΕΔ, ενώ στο γενικότερο σχεδιασμό για τα θέματα υγείας θα εισηγηθεί να αποτελέσει το Μποδοσάκειο το κέντρο του γενικότερου σχεδιασμού υγείας στην περιφέρεια διαχρονικά, επειδή είναι τεκμηριωμένο ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Ρόη ΒΑΣΒΑΤΕΚΗ
Διαβάστε περισσότερα » »

Φυλακισμένοι νονοί της νύχτας διακινούν και λαθραία καύσιμα!

Φυλακισμένοι νονοί της νύχτας διακινούν και λαθραία καύσιμα!Εγκλειστοι νονοί της νύχτας, κατηγορούμενοι για δολοφονίες, εκβιάσεις και άλλες κακουργηματικές πράξεις, φέρεται να έχουν «αχυρανθρώπους» σε σειρά πρατηρίων καυσίμων στην Αττική...

Μέσα από τα κελιά τους, στις φυλακές, κινούν τα νήματα μεγάλου κυκλώματος λαθρεμπορίου καυσίμων δύο γνωστοί κακοποιοί. Πρόκειται για δύο έγκλειστους νονούς της νύχτας, κατηγορούμενους για δολοφονίες, εκβιάσεις και άλλες κακουργηματικές πράξεις, οι οποίοι φέρεται να έχουν «αχυρανθρώπους» σε σειρά πρατηρίων καυσίμων στην Αττική και να οργανώνουν μεγάλης έκτασης λαθρεμπόριο καυσίμων, κυρίως από βαλκανικές χώρες.
Σε ανάλογου τύπου παράνομη δραστηριότητα προχωρούν και δύο νομιμοφανείς επιχειρηματίες, οι οποίοι δρουν όχι από τα... κελιά, αλλά από τα γραφεία τους.
Οι διαπιστώσεις αυτές προέκυψαν, σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από πολυήμερη έρευνα της νεοσύστατης Οικ
ονομικής Αστυνομίας, για τα αποτελέσματα της οποίας ενημερώθηκε και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο μέγαρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής (ΓΑΔΑ).
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. - όχι χωρίς έκπληξη για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες των... γνωστών τους από άλλες εγκληματικές πράξεις κακοποιών - φαίνεται να διαπιστώνουν ότι οι δύο ποινικοί κρατούμενοι, οι οποίοι έχουν αφεθεί εντελώς ανεξέλεγκτοι μέσα στις φυλακές, έχουν πλέον τη δυνατότητα να λειτουργούν και ως μεγαλέμποροι λαθραίων καυσίμων. Και κανένας μηχανισμός, εντός ή εκτός φυλακών, δεν παρεμπόδισε ποτέ τη νέα, μεγαλεπήβολη επιχειρηματική τους δραστηριότητα.
Εναυσμα για την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. αποτέλεσε η έφοδος προ μερικών ημερών σε πρατήριο καυσίμων, όπου εκτός από λαθραία καύσιμα εντοπίστηκαν και όπλα. Στοιχεία για την εξάρθρωση του κυκλώματος συγκεντρώθηκαν ακόμη από κρίσιμες μαρτυρίες αλλά και από παρακολουθήσεις τηλεφώνων.
Δίκτυο συνεργαζόμενων πρατηρίων
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο κρατούμενοι νονοί της νύχτας συνεργάζονται με έξι-επτά πρατήρια στη Δυτική Αττική, στα οποία διοχετεύουν λαθραία καύσιμα, έχοντας οργανώσει ένα μεγάλο δίκτυο παράνομης διακίνησης.
Και οι δύο θεωρούνται αρχηγοί συμμοριών, οι οποίες έδρασαν τα τελευταία χρόνια
στην Ελλάδα και σχετίζονται με δολοφονίες και άλλες εγκληματικές ενέργειες. Το λαθρεμπόριο καυσίμων φαίνεται να είναι μία ακόμη - η πιο νέα - δραστηριότητα στο πλούσιο βιογραφικό τους.
Η Οικονομική Αστυνομία, στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, φαίνεται ότι «βρήκε άκρες» και έξω από τις φυλακές. Εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης λαθραίων καυσίμων προκύπτει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, και για δύο επιχειρηματίες. Ο ένας μάλιστα είχε απασχολήσει και στο παρελθόν τις Αρχές για τέτοιου είδους δραστηριότητα, αλλά ο άλλος διέθετε ως τώρα λευκό ποινικό μητρώο.
Διαβάστε περισσότερα » »

Σημαντικά ευρύματα σε νεκροταφείο του 6ου Π.Χ. αιώνα στη Μαυροπηγή – Κοινή ταφή ανθρώπων και ζώων

Έντεκα τάφοι ανθρώπων που ενταφιάστηκαν με τα οικόσιτα ζώα τους βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα, κατά τη διάρκεια των αρχαιολογικών ανασκαφών στην εξορυκτική ζώνη της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή. Τα ευρήματα χρονολογούνται στα τέλη του 6ου και τις αρχές του 5ου αιώνα προ Χριστού και θεωρούνται πολύ σημαντικά καθώς για πρώτη φορά στην Ελλάδα εντοπίζονται ενταφιασμοί ανθρώπων με τα ζώα τους σε τέτοια κλίμακα.
«Βρέθηκαν οι τάφοι 11 ανθρώπων και τα οστά 16 ζώων, αλόγων, σκυλιών, βοοειδών, ενός βουβαλιού και ενός γουρουνιού ενώ υπάρχουν και κομμάτια από ελάφια και αιγοπρόβατα» ανέφερε η προϊσταμένη της Λ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γεωργία Καραμήτρου, η οποία παρουσίασε τα ευρήματα αυτά στη Μαυροπηγή, παρουσία του περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Δακή, και των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σύμφωνα με την κ. Καραμήτρου, η ιδιαιτερότητα του νεκροταφείου που βρέθηκε έγκειται στον ενταφιασμό μεγάλου αριθμού ζώων που συνόδευαν τους νεκρούς. Παρόμοια ευρήματα έχουν βρεθεί μεμονωμένα σε διάφορες περιοχές με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις τους ενταφιασμούς μικρών παιδιών μαζί με σκύλους, δελφίνια και χελώνες, στα Δωδεκάνησα, τη Σαμοθράκη και άλλες περιοχές.
Από τις μελέτες, εξάλλου, που πρόκειται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία για την πανίδα στον ελλαδικό χώρο κατά του 6ο π.Χ αιώνα, τους προγόνους των σημερινών φυλών των αλόγων, τα στοιχεία της κοινωνικής δομής των ανθρώπων και γενικότερα τον πολιτισμό τους.
Σημειώνεται ότι στην περιοχή της Μαυροπηγής πραγματοποιείται αρχαιολογική έρευνα εδώ και χρόνια, με χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ, στο πλαίσιο των υποχρεώσεων της εταιρείας για την διάσωση του πολιτιστκού πλούτου στις περιοχές της δραστηριότητάς της.
Διαβάστε περισσότερα » »

Έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για το επόμενο τριήμερο


Ισχυρές καταιγίδες αλλά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Β.Ελλάδας θα έχουμε   μέσα στο επόμενο τριήμερο ,σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ.Η θερμοκρασία θα πέσει 11 βαθμούς .Η κακοκαιρία θα ξεκινήσει με έντονες βροχοπτώσεις από την Δυτική Ελλάδα και την Κρήτη το Σάββατο το βράδυ και θα επεκταθεί σε ολόκληρη τη χώρα την Κυριακή με ισχυρές καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά της Β.Ελλάδας.Τη Δευτέρα τα φαινόμενα θα περιοριστούν Ανατολικά και θα εξασθενήσουν σταδιακά.
Διαβάστε περισσότερα » »

Χάος πάλι με τις αποδείξεις.Άλλα έλεγαν άλλα κατέθεσαν στον προυπολογισμό.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του πρϋπολογισμού  το ποσό των αποδείξεων δαπανών, που απαιτείται να προσκομισθούν, ορίζεται  σε ποσοστό 25% του ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου του δηλούμενου και φορολογούμενου, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις και για ποσό εισοδήματος μέχρι εξήντα χιλιάδες (60.000) ευρώ και όχι στο 50% που έλεγαν.
Αν το ποσό των προσκομιζόμενων αποδείξεων δαπανών του φορολογουμένου υπολείπεται του πιο πάνω ποσού, τότε επί της διαφοράς επιβάλλεται φόρος με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%). Οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί υπολογίζονται αθροιστικά και για τους δύο συζύγους μόνον εφόσον έχουν περιληφθεί στην εμπρόθεσμη δήλωση και επιμερίζονται μεταξύ των συζύγων ανάλογα με το δηλούμενο και φορολογούμενο, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις ατομικό εισόδημα της εμπρόθεσμης δήλωσής τους.
 Στις δαπάνες δεν περιλαμβάνονται αυτές για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, όπως και οι δαπάνες ύδρευσης, αποχέτευσης, ηλεκτρισμού και τηλεπικοινωνιών γενικά, καθώς και οι δαπάνες εισιτηρίων κάθε είδους μεταφορικών μέσων,που άρχικά έλεγαν πως θα περιλαμβάνονται.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αυθαίρετη και καταχρηστική η προτεινόμενη ολική απαγόρευση θήρας στο υπό ίδρυση Εθνικό Πάρκο Ολύμπου

Διαβάστε περισσότερα » »

Τα αρχαία ορυχεία των Ελλήνων 18.000 – 20.000 π.Χ

Η ανακάλυψη έγινε από την ΙΗ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με το Μουσείο Μεταλλευμάτων του Μπόχουμ της Γερμανίας, τον Σεπτέμβριο του 1995, υπό την αρχαιολόγο Χάϊδω Χρυσανθάκη-Κουκούλη. Εντός αυτού του ορυχείου ανακαλύφθηκαν στοές, αλλά και εργαλεία από κέρατα ελαφιών και από πέτρες, εκείνης της εποχής. (Η Θάσος από την αρχαιότητα – τουλάχιστον από το 3.000 π.Χ. – διέθετε και μεταλλεία χαλκού και σιδήρου, ενώ στους ιστορικούς χρόνους διέθετε και μεταλλεία χρυσού!).
Η ώχρα είναι ένα κόκκινο ή κίτρινο μικρής καθαρότητος σιδηρομετάλλευμα. Αλλά τι την έκαναν την ώχρα οι άνθρωποι της Παλαιολιθικής Εποχής; Οι κατοπινοί ξέρουμε: Την είχαν για χρωστική ουσία. Έφτιαχναν μ’ αυτήν τις «σκιές» στα ζωγραφικά έργα τέχνης τους (Πλίνιος). Με την κίτρινη και την κόκκινη ώχρα – την λεγόμενη μίλτο, που την βρίσκουμε ακόμη και στις μυκηναϊκές πινακίδες! – εκτός από χρωστική, την χρησιμοποιούσαν και στα φάρμακα και όταν έδεναν ξύλινα σκαριά, διότι είχαν ιδεί πως στην ναυπηγική τους εξασφάλιζε αδιαβροχοποίηση. Την καλύτερη μίλτο έδινε η Κέα (Θεόφραστος). Η πόλις των Αθηνών είχε το μονοπώλιο της ώχρας της Κέας. Εάν οι Κείοι αθετούσαν τους όρους της συμφωνίας με τους Αθηναίους, οι τελευταίοι είχαν σκληρές κυρώσεις για τους Κυκλαδίτες.
Αντιστοίχως, από θηραϊκή γη (προϊόν των γνωστών ηφαιστειακών εκρήξεων της νήσου Θήρας) κατά την αρχαιότητα κατασκευάζονταν προκυμαίες και κυματοθραύστες, και γι’ αυτό εν συνεχεία με το ίδιο προϊόν κατασκευάσθηκαν τα τοιχώματα στις διώρυγες της Κορίνθου, αλλά και του Σουέζ! Το θείο χρησιμοποιείτο από την αρχαιότητα ακόμη για απολυμαντικούς σκοπούς. Για την καλύτερη απόδοση των χωραφιών του ο Λαέρτης στην Ιθάκη χρησιμοποιούσε απολυμαντικό θειάφι. Από τότε η γνώση, διατηρήθηκε έως σήμερα, και πωλείται θειόχωμα για καλύτερη απόδοση των χωραφιών. Η γνώση του πατρός χρησίμευσε και στον υιό. Γι’ αυτό όταν ο Οδυσσεύς φόνευσε τους μνηστήρες, διέταξε να ραντίσουν με θειάφι τον χώρο, που είχε μολυνθεί με τα αίματα των νεκρών!… Στον Μεσαίωνα θειάφι χρησιμοποιούσαν για την παρασκευή πυρίτιδας. Αλλά και ως εντομοκτόνο. Σήμερα το χρησιμοποιούν στην πολεμική βιομηχανία και την παραγωγή ελαστικών.
Απ’ τα κέρδη των ορυχείων έπαιρναν μερίδιο και οι θεοί, δηλ. οι ιερείς τους. Όταν λ.χ. η Σέριφος, δεν προσέφερε το 10% των εσόδων των μεταλλείων της στον θεό Απόλλωνα, εκείνος. καταβύθισε τα μεταλλεία του νησιού – νυν γνωστά ως Μεταλλεία τ’ Αγίου Σώστη. Ακόμη και σήμερα ευρίσκονται υπό την επιφάνεια της θαλάσσης! Κι είναι απ’ τα λίγα υποβρύχια ορυχεία του κόσμου.
Η πόλις των Αθηνών χρωστά την δύναμή της στα μεταλλεία του Λαυρίου. Το κράτος των Μακεδόνων στα ορυχεία της Σκαπτής Ύλης του Παγγαίου.
Όλος αυτός ο κρυμμένος αιγαιακός πλούτος προσέλκυσε πολλούς ξένους επενδυτές και επιστήμονες στην χώρα μας. Ιδίως τον 19ο και τον 20ό αι. ορυχεία λειτουργούσαν σε 29 ακόμη νησιά! Από την δεκαετία του 1830 θεσπίσθηκε ειδική νομοθεσία για εκμετάλλευση των ορυχείων από το Δημόσιο. Το 1861 ψηφίσθηκε «μεταλλευτική νομοθεσία» για τις παραχωρήσεις τους σε ιδιώτες. Η περίοδος 1870-1907 καλείται η «χρυσή εποχή των ελληνικών μεταλλείων». Αρκεί να σκεφθεί κανείς πως τότε διπλασιάσθηκε ο πληθυσμός της Σερίφου! Αυξήθηκαν όμως και τα εργατικά ατυχήματα, που προκάλεσαν την τεράστια απεργία των εργατών το 1916, χαρακτηρίσθείσα «το πρώτο ελληνικό σοβιέτ».
Σήμερα ξέρουμε πως στα έγκατα της γης της Βορείου Ελλάδος ευρίσκεται λανθάνιο, νεοδύμιο, γαδολίνιο, τέρβιο, κ.ά. ορυκτά. Η πρώτη επίσημη απόπειρα εντοπισμού ουρανίου στο ελληνικό υπέδαφος έγινε στις αρχές του 1950. Σήμερα στην Θράκη είναι γνωστό πως έχει εντοπισθεί ουράνιο – ήδη από την δεκαετία του 1990. Η αξία του ελληνικού ουρανίου ανέρχεται σήμερα σε περίπου 125.000.000 δολλάρια. Περίπου 10.000 τ. ουρανίου υπάρχουν στους νομούς Δράμας, Καβάλλας, Σερρών, Χαλκιδικής (σημ. ένα γραμμάριό του αξίζει 20.000 δολλάρια). Στους ορεινούς όγκους των ν. Θεσσαλονίκης και Κιλκίς και σε μια στενή ζώνη – που εκτείνεται ασυνεχώς σε μήκος άνω των 100 χλμ. – από το Κάτω Νευροκόπι Δράμας έως την Σιδηρώ (όνομα και πράμα) του ν. Έβρου, υπάρχουν έως και διαμάντια – εμφανίζονται ως εγκλείσματα σε διάφορα ορυκτά, όπως το ζιρκόνιο, ο γρανάτης και ο βιοτίτης, σε μεγέθη που κυμαίνονται από 2-150 χιλιοστά του χιλιοστού. Το 1999 κοντά στα χωριά Γαλαρινός, Λιβάδι και Μαραθούσα Χαλκιδικής (20-40 χλμ. ΝΑ. της Θεσσαλονίκης), ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά διαμάντια σε πετρώματα του φλοιού. Για τον χρυσό, ούτε λόγος. Για το πετρέλαιο, που δεν χρειάζεται εξόρυξη, αλλά αναδύεται μόνο του στην Ζουράφα και στον Άγ. Ευστράτιο, ούτε λόγος.
Κι έπειτα καθόμαστε και ακούμε ψέματα από πολιτικούς πως η Ελλάδα θα χρεωκοπήσει, θα πτωχεύσει, θα πεθάνει. Ανίκανοι να σηκώσουν τα μανίκια και να εργασθούν πάνω σε αυτήν την πλούσια γη, ανάξιοι της θέσεώς τους, λιγότεροι της ιστορίας, θα μείνουν στα κιτάπια των επομένων ως οι καημένοι των σύγχρονων ελληνικών καιρών. Ψεύτες, αγύρτες και διαπλεκόμενοι «όλοι μαζί αντάμα» πώς συνέπεσαν στον ίδιο καιρό;
ΠΗΓΕΣ: Κατράκης Δ. Στ. «Ορυκτός πλούτος και οικονομική ανάπτυξις της χώρας», 1965. Κλαρκ Έντ. Ντ. «Περιγραφή των ελληνικών μαρμάρων που προέρχονται από τις ακτές του Ευξείνου, του Αρχιπελάγους και της Μεσογείου», 1809. Κορδέλλας Α. «Η Ελλάς εξεταζομένη γεωλογικώς και ορυκτολογικώς», 1878. Μαυροκορδάτου Δ., Μενδώνη Λ., Μπαλοδήμου Μ., Μπελαβίλας Ν., Παπαστεφανάκη Λ., Φραγκίσκος Αντ. «Ορυχεία του Αιγαίου», εκδ. «Μέλισσα». Παπαζήσης Ιω. «Ο άγνωστος ορυκτός πλούτος της Ελλάδος», εκδ. «Κάδμος», 2008. Του ιδίου «Πολύτιμοι λίθοι και στρατηγικά ορυκτά της Ελλάδος», εκδ. «Κάδμος», 2009. Τσάιμου Κων. Γ. «Ορολογία της αρχαίας μεταλλείας», Πανεπ. Εκδ. ΕΜΠ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ολονύχτιο θρίλερ με πλοίο που μετέφερε λαθραία τσιγάρα.Τελικά βυθίστηκε

Το φορτηγό πλοίο «MORELIA» σημαίας Κομόρες, εντοπίστηκε χθες το πρωί από περιπολικό σκάφος του Λιμενικού Σώματος στη θαλάσσια περιοχή νότια των Σπετσών.Το πλοίο αρνήθηκε  να σταματήσει σε ειδοποίηση του λιμενικό για έλεγχο με αποτέλσμα να ξεκινήσει καταδίωξη.Το πλοίο μετέφερε λαθραία τσιγάρα σύμφωνα με πληροφορίες του λιμενικού.

Μετά από την καταδίωξη, το πλοίο εξέπεμψε σήμα κινδύνου και το πλήρωμά του, έξι Ουκρανοί και ένας υπήκοος Γεωργίας, δηλώνοντας μεγάλη εισροή υδάτων στο μηχανοστάσιο, ζήτησε βοήθεια και παρελήφθη με ασφάλεια από σκάφη του Λιμενικού Σώματος.
Παρά τις προσπάθειες διάσωσης, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το πλοίο βυθίστηκε τελικά το βράδυ στην εν λόγω θαλάσσια περιοχή και σε βάθος άνω των 400 μέτρων, λόγω εισροής υδάτων.
Με εντολή της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά, σχηματίζεται δικογραφία από τη Λιμενική Αρχή Σπετσών, με τη διαδικασία του αυτοφώρου.
Διαβάστε περισσότερα » »