Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2016

ΘΗΣΑΥΡΟΣ-Βασιλικός πολτός:Το διατροφικό θαύμα της φύσης

vasilikos poltosΔιάβασε πως μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις

Ο βασιλικός πολτός είναι άσπρος σαν το γάλα, κρεμμώδης, πολύ όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση. Είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύπλοκη ως προς τη σύστασή της τροφή. Περιέχει πολλές βιταμίνες σε διάφορες συγκεντρώσεις, ειδικά αυτές του συμπλέγματος Β, καθώς και λιπαρά οξέα, όπως είναι τα υδροξυλιπαρά οξέα και τα δικαρβοξυλικά οξέα που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται κυρίως ως φυσικό συμπλήρωμα, αν και είναι αρκετά ακριβότερος από τα κοινά συμπληρώματα διατροφής.
Έχουν αναφερθεί πολλά για για τη βιολογική αξία του βασιλικού πολτού, την ευεργετική του επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και τη χρήση του σε διάφορα καλλυντικά. Ο βασιλικός πολτός δεν είναι τοξικός, ακόμη και αν ληφθεί σε σχετικά μεγαλύτερες δόσεις. Δυστυχώς, οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού εξουδετερώνονται όταν τα λιπαρά οξέα βρεθούν σε συνθήκες οξύτητας με pH μεγαλύτερο από το 5,6 οπότε χάνει κάθε θεραπευτική ιδιότητα στο αίμα ή στους μυς του ανθρώπου.
Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε εφαρμογές του βασιλικού πολτού στην κατασκευή αλοιφών ή καλλυντικών λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης. Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης του βασιλικού πολτού είναι να πάρουμε ένα κουταλάκι το πρωί πριν φάμε ο,τιδήποτε άλλο και να τον αφήσουμε κάτω από τη γλώσσα για να διαλυθεί. Τα παιδιά καλό είναι να μην παίρνουν περισσότερο από μισό κουταλάκι, ενώ οι αθλητές και οι ασθενείς μπορούν να παίρνουν έως και δύο. Συνήθως, ο βασιλικός πολτός χρησιμοποιείται ως γενικό τονωτικό για την υγεία, την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της γήρανσης.
Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι έχει θετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη μακροζωία, ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και οξυγονώνει τα κύτταρα αυξάνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού στις εξωτερικές προσβολές. Κάποιοι αλείφουν βασιλικό πολτό απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής τους για την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ άλλοι τον χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση του άσθματος. govastileto

 makeleio.gr
Διαβάστε περισσότερα » »