Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Ο πρωθυπουργός των τεσσάρων νησιών και των εφτά θαλασσών...(και τα εύσημα από την Κ.Ακριβοπούλου)


Μπράβο στην Κατερίνα Ακριβοπούλου που δεν μασάει τα λόγια της και δεν χαρίζεται σε κανένα.Τα είπε όλα στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων του..... ΣΚΑΙ.Αναφέρθηκε στον πρωθυπουργό των 4 νησιών και στην κυβέρνηση της αμεριμνησίας και ακινησίας.
Διαβάστε περισσότερα » »

Ελληνικό γιαούρτι από Τούρκους

Πρώτη θέση στην αμερικανική αγορά «ελληνικού γιαουρτιού» κατέχει η εταιρία «chobani» του Τούρκου επιχειρηματία Χαμντί Ουλουκάγια. Τα συγκεκριμένα γιαούρτια (φωτό) έχουν αφήσει πίσω τους μεγάλες βιομηχανίες όπως η Danone και αυτό είναι μια προσωπική επιτυχία του 39χρονου επιχειρηματία, καθώς η στρατηγική του έφερε τις πωλήσεις στον αριθμό των 257,3 εκ δολαρίων το 2010. Είναι να μην το ’χεις…
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι χτυπάει τον Σλαβομακεδονισμό

Την ιστορική αλήθεια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αποκαθιστά ο πρώην πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Λιούμπκο Γκεοργκιέφσκι, σε πρόσφατη συνέντευξή του στον Μιλένκο Νεντελκόφσκι του τηλεοπτικού σταθμού Kanal 5, των Σκοπίων.
Ο Γκεοργκιέφσκι αντικρούει με αδιάψευστα ιστορικά στοιχεία τις ανιστόρητες θέσεις των Σλαβομακεδόνων περί ύπαρξης «Μακεδονικού» έθνους και «Μακεδόνων» και διακηρύττει, ότι Ο Μέγας Αλέξανδρος πολέμησε ως Έλληνας, μετέδωσε τον ελληνικό πολιτισμό στα πέρα του τότε κόσμου και έχτισε ένα ελληνικό κόσμο.
«Εάν αποδείξουμε ότι οι αρχ. Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, τότε αυτόματα ισχυριζόμαστε ότι εμείς είμαστε αυτοί οι αρχαίοι Μακεδόνες. Πρώτα από όλα, ακόμα και αν ίσχυε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν ήταν Έλληνες, δεν σημαίνει ότι είναι οι σημερινοί Σκοπιανοί (απόγονοι τους), γιατί η ιστορία της περιόδου γνωρίζει μόνο 3 πολιτισμούς σε αυτήν την περιοχή των Βαλκανίων…τους Έλληνες, τους Ιλλυριούς και τους Θράκες. Οι Μακεδόνες δεν υπήρξαν ως...

άλλος πολιτισμός» τονίζει κατά την έναρξη της συνέντευξης.


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όποιον και αν συμβουλεύτηκα λέει το ακριβώς αντίθετο από εσάς.
ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: Δεν ισχύει κάτι τέτοιο, σας διαβεβαιώ. Τώρα, το δεύτερο σημείο είναι ότι, εάν υπάρχει κάποια βάση για εμάς να αποδείξουμε ότι οι αρχαίοι Μακεδόνες είναι διαφορετικοί από τους αρχαίους Έλληνες, το συμπέρασμα μας θα είναι ότι είναι, ήταν κάτι διαφορετικό από τους σημερινούς Σκοπιανούς. Στο μεταξύ είναι και κάτι άλλο. Δεν ξέρω αν είναι γενετικά οι ίδιοι, αλλά ξέρω ότι 120-130 χρόνια πριν τον Μέγα Αλέξανδρο, ο προ-προ-προ… παππούς του Αλέξανδρος Α’ [ο επονομαζόμενος Φιλέλλην] λαμβάνει μέρος στους Ολυμπιακούς αγώνες στην Ελλάδα και αποδεικνύει την Ελληνική του καταγωγή από την Πελοπόννησο.
Από τότε και μέχρι την Γέννηση του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Μακεδονία είναι μέρος του Ελληνικού Κόσμου και παίρνει μέρος σε όλους τους αγώνες, σε όλα τα συμβούλια, σε όλες τις μάχες και σε όλα τα πολιτιστικά και πνευματικά γεγονότα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν λίγο σας διάβασα ότι δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα, πριν λίγο σας διάβασα ότι δεν τα πήγαιναν καλά μεταξύ τους.
ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: Κοιτάξτε, μπορούμε να επικαλεστούμε πολλές παραθέσεις από γνώστες, αλλά σας λέω πως η Μακεδονία λειτουργούσε τότε. Όλες οι ημερομηνίες είναι γνωστές.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα υπήρξαν μεγάλοι πόλεμοι. Ο Φίλιππος τους κατέλαβε, τους σκότωνε Εάν ήταν τόσο στενά δεμένοι γιατί σκότωνε ο ένας τον άλλο;
ΓKEOΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: Το πιο σημαντικό πράγμα είναι το ακόλουθο… ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος είχαν σκοπό να ενώσουν τον ελληνικό κόσμο {..} είχαν σκοπό να νικήσουν τον μεγάλο εχθρό του ελληνικού κόσμου, την Περσία και τελικά ο Φίλιππος και ο Αλέξανδρος, ή καλύτερα ο Αλέξανδρος σε αυτήν την περίπτωση, όπου και αν κέρδισε, κέρδισε με το ελληνικό όνομα , από οπουδήποτε πέρασε άφησε ένα ίχνος της παρουσίας του. Είναι ίχνος της ελληνικής του καταγωγής. Και έχουμε εκατοντάδες μνημεία όπου αρχίζει με τις λέξεις Εγώ ο Έλλην/Του Έλληνος Αλεξάνδρου.
Έτσι μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου, ο κόσμος που αφήνει πίσω, είναι ένας Ελληνικός κόσμος και ονομάζεται «Ελληνοποίηση της Μεσογείου». Ο Αλέξανδρος κάνει το μεγάλο μπαμ του ελληνικού ονόματος {…} και πρόσφατα δεν ανακήρυξαν [σ.σ. Έλληνες] τον Μ. Αλέξανδρο ως τον Μεγαλύτερο Έλληνα όλων των εποχών για το τίποτα, {σ.σ. τον ανακήρυξαν} διότι ανύψωσε τον Ελληνικό πολιτισμό στο ύψιστο σημείο…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εάν ο ελληνικός πολιτισμός είναι τόσο μεγάλος, εάν ο Αλέξανδρος ήταν τόσο μεγάλος και τον εξέλεξαν ως τον μεγαλύτερο Έλληνα, γιατί ως το 1990 δεν ήθελαν να ακούνε γι’ αυτόν; Γιατί μέχρι το 1990 δεν ήθελαν να ακούσουν για τους Μακεδόνες; Γιατί το όνομα Μακεδονία ήταν απαγορευμένο στην Ελλάδα;
ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ : Δεν είναι έτσι…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πώς δεν είναι έτσι Λιούμπκο; Έτσι είναι. Μιλούσε στους στρατιώτες του σε 2-3 γλώσσες.
ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ : Πάντα νοιαζόντουσαν για το Ελληνικό πνεύμα. Μην έχουμε παραισθήσεις, έτσι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Τότε γιατί ο Φίλιππος τους πολέμησε; Γιατί τους νίκησε;
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ: Στάσου Μιλένκο. Γιατί η Αθήνα και η Σπάρτη πολέμησαν μεταξύ τους; Γιατί η Θήβα και η Σπάρτη πολεμούσαν μεταξύ τους; Όλες οι πόλεις πολεμούσαν μεταξύ τους
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ξέρω, εάν καταλαβαίνεις πώς αυτό ακούγονται αυτά που λες στους ανθρώπους που μας παρακολουθούν.
ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: Kοίτα, δεν θέλω εμείς να έχουμε κακές παραισθήσεις. Ο κόσμος που έχτισε ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ένας ελληνικός κόσμος, ο κόσμος που ο Μέγας Αλέξανδρος αφήνει πίσω του είναι ένας ελληνικός κόσμος. Αυτοί είναι ξεκάθαροι δείκτες που ο παγκόσμιος επιστημονικός κόσμος έχει αναγνωρίσει και μέχρι σήμερα βλέπουμε όλα τα μνημεία, που έχουν μείνει από αυτήν την περίοδο, να έχουν αυτό το όνομα και επώνυμο. Γιατί δεν θέλουμε να το καταλάβουμε;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Περίμενε ένα λεπτό, εξήγησέ μου γιατί, εάν αυτό ήταν αλήθεια, γιατί οι Έλληνες δεν το εκτιμούσαν ως το 1990;
ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: Πώς μπορείς να λες ότι δεν το εκτίμησαν;
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αφού δεν το έκαναν. Δεν υπήρχε περιοχή με το όνομα Μακεδονία στην Ελλάδα, δεν υπήρχε αεροδρόμιο να λέγεται Μακεδονία, δεν υπήρχε Μέγας Αλέξανδρος, δεν υπήρχαν τίποτα από αυτά…
ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: Περίμενε, υπήρχε άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη από τουλάχιστον όταν ήμουν 5 χρονών και επισκέφτηκα για πρώτη φορά την Θεσσαλονίκη. θυμάμαι αυτό το άγαλμα. Έχεις δίκιο για το αεροδρόμιο…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν υπήρχε περιοχή με αυτό το όνομα…
ΓΚΕΟΡΓΚΙΕΦΣΚΙ: Ναι, άλλαξαν το όνομα της περιοχής αρκετές φορές, αλλά να ισχυρίζεσαι ότι δεν εκτιμούσαν το πνεύμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν είναι καθόλου αληθινό…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πρώτον, δεν μιλούσαν την ίδια γλώσσα, δεύτερον δεν έμοιαζαν καθόλου, τρίτον πολεμούσαν μεταξύ τους...
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ: Μα όλες οι ελληνικές πόλεις πολεμούσαν μεταξύ τους…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μιλούσαν διαφορετική γλώσσα {…} λες ότι ένωσε τον ελληνικό κόσμο. Για παράδειγμα, αν ο Γκορμπατσώφ ήταν υπέρ της ένωσης της Γερμανίας αλλά δεν ήταν Γερμανός, καταλαβαίνεις τι θέλω να πω.
ΓΚΕΟΡΓΚΕΦΣΚΙ: Mιλένκο, κοίτα… . ολόκληρη η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν Ελληνική και ως σήμερα η λέξη είναι Ελληνική {...} μπορούμε να λέμε μεταξύ μας ιστορίες για παρηγοριά, αλλά αυτά είναι τα ιστορικά γεγονότα! Μέχρι να αποδείξουμε με επιστημονικά επιχειρήματα ότι αυτά τα γεγονότα δεν είναι αληθινά… εντάξει…
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Νομίζω ότι αρκετοί σπουδαίοι επιστήμονες δεν συμφωνούν με τις απόψεις σου και το ξέρεις, αληθινά δεν συμφωνούν.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αστεροειδεις και κομητες ( ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ )


Μήπως ο πανάρχαιος φόβος του ανθρώπου για τους μετεωρίτες έχει βαθιές ρίζες ?

Η «Αποκάλυψη του Ιωάννη» το δηλώνει ξεκάθαρα στο χορείο με τους επτά αγγέλους και τις επτά σάλπιγγες. 

Ειδικότερα, στον ήχο της  δεύτερης σάλπιγγας ‘’μια τεραστία φλεγόμενη μάζα σαν βουνό έπεσε από τον ουρανό στην θάλασσα και το τρίτο της θαλάσσης έγινε αίμα και το ένα τρίτο των πλασμάτων σ αυτή πέθαναν’’...



Κάποιοι πιστεύουν ότι η ομοιότητα  της ελληνικής  λέξης «σιδηρουργία», με την λατινική sidus-sideris που σημαίνει αστερισμός, δηλώνει ότι οι αρχαίοι γνώριζαν την προέλευση του μετεωρικού σιδήρου.   Παρά όλα αυτά όμως ,μόλις  τον 18 αιώνα οι επιστήμονες αποδέχθηκαν την επιστημονική προέλευση των μετεωριτών. Η επίδραση της Αριστοτελικής σκέψης ήταν μεγάλη έως τότε, η οποία θεωρούσε τον κόσμο αμετάβλητο και τους αστεροειδείς ως λάβα  ηφαιστείων που ψύχονταν καθώς ανέβαινε στην Σελήνη και ξαναέπεφτε στην γη.

 Τον Απρίλιο του 1803,μετεωρίτες έπεσαν στο χωριό Αιγκλ της Γαλλίας. Οι μαρτυρίες των κατοίκων καθώς και τα θραύσματα στο έδαφος, έπεισαν και τους πιο δύσπιστους  για την ουράνια προέλευση του φαινομένου.   Η πιο διάσημη όμως καταστροφή στην ιστορία , οφείλεται στον μετεωρίτη που έπεσε το 1908 στην κοιλάδα ΤΟΥΓΚΟΥΣΚΑ της Σιβηρίας. Η διάμετρός του ήταν περίπου τριάντα μέτρα και η μάζα του μερικές χιλιάδες τόννοι. Έφτασε στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας με ταχύτητα 20 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο και ανατινάχτηκε πριν φτάσει στο έδαφος. Επρόκειτο για ένα βραχώδη μετεωρίτη που αποψίλωσε 2000 τετραγωνικά χιλιόμετρα δάσους και σήκωσε εκατομμύρια τόνους σκόνη στην ατμόσφαιρα σε ακτίνα 10000 χιλιομέτρων.

Άλλοι φημισμένοι κρατήρες μετεωριτών που έχουν εντοπιστεί είναι

Ο Κρατήρας του Φρέντεφορτ. Εντοπίστηκε το 1993 στην Ν. Αφρική και είναι ο αρχαιότερος του είδους του.  
  
Ο κρατήρας του μετεωρίτη που εξαφάνισε τους δεινοσαύρους, εντοπίστηκε το 1991 στην χερσόνησο του Γιουκάταν στο Μεξικό. Είχε διάμετρο 200 χιλιόμετρα και ηλικία 65000000 ετών.  
    
Ο‘’METEOR CRATER’’  της Αριζόνας με ηλικία περίπου 50000 ετών.  
  
Ο μετεωρίτης ‘’ARMANTI’’ εντοπίστηκε στα όρη Αλται της Κίνας το 1898 με μάζα περίπου 28 τόννων.  
  
Ο μετεωρίτης ‘’ΧΟΜΠΑ’’ της Ναμίμπιας το 1920 με μάζα 66 τόννους.  
  
Τέλος πρόσφατα ανακαλύφθηκε, πάλι στα όρη Αλτάι, μετεωρίτης από την εποχή των παγετώνων με πιθανή μάζα 25 τόννων. Εντοπίστηκε σε υψόμετρο 3 χιλιομέτρων.  
     
Οι μετεωρίτες που πέφτουν στην γη ανήκουν σε μια ομάδα αστεροειδών του ηλιακού μας συστήματος, που εδρεύει ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία. Ο μεγαλύτερος από όλους είναι ένας πλανητοειδής η ΔΗΜΗΤΡΑ με διάμετρο 900 χιλιόμετρα.  


Οι πτώσεις μετεωριτών κατατάσσονται σε τέσσερα επίπεδα, ανάλογα με τις συνέπειες της πιθανής πρόσκρουσης.  
  
Στο πρώτο επίπεδο κατατάσσονται οι αστεροείδεις με διάμετρο μικρότερη των δέκα μέτρων, οι οποίοι σπάνια φτάνουν στο έδαφος γιατί εξαερώνονται πλήρως κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα.  
   
Έπειτα έχουμε τους αστεροειδείς διαμέτρου μερικών δεκάδων μέτρων. Η κινητική τους ενέργεια κατά την στιγμή της πρόσκρουσης, λόγω της μεγάλης σχετικά διαμέτρου ,ισοδυναμεί με την ενέργεια ατομικής βόμβας μεγαλύτερης από την βόμβα της Χιροσίμα.[η βόμβα της Χιροσίμα είχε ισχύ είκοσι κιλοτόνων τρινιτρολουόλης].Η Τουγκούσκα και ο METEOR CRATER ανήκουν σε αυτό το επίπεδο. Στατιστικά η πιθανότητα πρόσκρουσης με αντικείμενο τέτοιου μεγέθους είναι μία ανά αιώνα, περίπου.  
   
Το τρίτο επίπεδο αφορά σώματα εκατοντάδων μέτρων έως ένα χιλιόμετρο. Η κινητική ενέργεια πρόσκρουσης είναι ίση με την ισχύ εκατοντάδων χιλιάδων μεγατόνων. Οι επιπτώσεις από μια τέτοια σύγκρουση αφορούν ενδεχομένως όλο τον πλανήτη. Πέφτοντας στον ωκεανό, ενδεχομένως, θα σήκωνε παλιρροικο κύμα ύψους εκατό περίπου μέτρων. Αν έπεφτε στην στεριά θα σήκωνε τόνους στάχτης και σκόνης από τις πυρκαγιές των δασών, σε μεγάλο ατμοσφαιρικό ύψος. Το σύννεφο αυτό θα παγίδευε για μήνες το φως του ηλίου να φτάσει στο έδαφος. Βυθισμένος στο σκοτάδι ο πλανήτης, θα αντιμετώπιζε μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας με συνέπεια την σταδιακή εξαφάνιση της χλωρίδας και πανίδας. Όλες σχεδόν οι κυβερνήσεις θα πλήττονταν από την καταστροφή. Η γη θα έμπαινε σε ένα στάδιο πυρηνικού χειμώνα ,για ένα σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα.
  
Το τέταρτο  επίπεδο αφορά σώματα διαμέτρου τουλάχιστον δέκα χιλιομέτρων με ενέργεια πρόσκρουσης εκατομμυρίων μεγατόνων. Η πρόσκρουση θα δημιουργούσε κρατήρα διαμέτρου εκατό περίπου χιλιομέτρων και βάθος ένα χιλιόμετρο. Οι συνέπειες του τρίτου επιπέδου αφορούν, εδώ, στην κυριολεξία όλο τον πλανήτη. Το ανθρώπινο είδος θα εξαφανίζοταν απλά και όταν μετά από αιώνες η ατμόσφαιρα θα είχε καθαρίσει η γη θα αντιμετώπιζε ένα επιπλέον πρόβλημα. Οι τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα που εκτινάχθηκαν στην ατμόσφαιρα, κατά την σύγκρουση, θα εμπόδιζαν την θερμότητα να χαθεί στο διάστημα. Θα συνέβαινε έτσι το φαινόμενο του Θερμοκηπίου σε μεγάλη κλίμακα  με αποτέλεσμα την σημαντική υπερθέρμανση του πλανήτη. Ο μετεωρίτης που εξαφάνισε τους δεινόσαυρους άνηκε σε αυτό το επίπεδο.
  
Τέλος, υπάρχουν και αστεροειδείς που ακολουθούν την τροχιά του πλανήτη μας χωρίς ποτέ να συγκρούονται με αυτόν. Στην Αστρονομία αυτά τα σώματα ονομάζονται  ‘’ΤΡΩΙΚΑ’’ επειδή οι τροχιές τους συμπίπτουν με αυτές των πλανητών χωρίς όμως να συγκρούονται μεταξύ τους. Αυτό συμβαίνει γιατί οι βαρυτικές δυνάμεις τους ισορροπούν στα σημεία  LAGRANCE όπου και αλληλοεξουδετερώνονται. Στην γη ανακαλύφθηκε πρόσφατα, τρωικός αστεροειδής διαμέτρου 300 μέτρων. Ο 2010τκ7 είναι μέχρι τώρα ο μοναδικός αστεροειδής που συνοδεύει τον πλανήτη μας στο αιώνιο του ταξίδι………
   Τι  περιθώρια έχει ο άνθρωπος για να αποτρέψει μια πιθανή σύγκρουση με έναν αλήτη…. του διαστήματος στο άμεσο ή απώτερο μέλλον?
   H ανίχνευση των μετεωριτών δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, επειδή όσο πιο μικροί είναι τόσο λιγότερο ηλιακό φως ανακλούν. Μέχρι τώρα έχουν εντοπιστεί περίπου εκατό αστεροειδείς με διάμετρο ενός χιλιομέτρου, αλλά ο αριθμός τους  φέρεται εικοσαπλάσιος.
   Το 1992 η NASA δημιούργησε ένα προτζεκτ  για τον έγκαιρο εντοπισμό όλων των δυνητικά επικίνδυνων κοντινών αστεροειδών. Ο  λεγόμενος ‘’Φρουρός του διαστήματος’, προέβλεπε μια διάταξη έξι επίγειων τηλεσκοπίων, κατάλληλα τοποθετημένων, διαμέτρου τριών μέτρων. Αυτά θα σκάναραν ολόκληρο τον ουρανό και θα σύγκριναν τις θέσεις και τις τροχιές γρήγορα κινούμενων σωμάτων. Το πρόγραμμα δεν πήρε όμως έγκριση από την Γερουσία, επειδή δεν πείσθηκαν για την αναγκαιότητά του.
  Δυστυχώς σήμερα δεν διαθέτουμε στην φαρέτρα μας κανένα όπλο εξουδετέρωσης. Οι πυρηνικές κεφαλές αντενδεικνύονται γιατί θα κομματιάσουν απλά τον μετεωρίτη, με επακόλουθο την πτώση πολλών κομματιών στον πλανήτη, σε περίπτωση πρόσκρουσης.  Το μόνο προληπτικό μέσο για ένα αντικείμενο με σχετικά μικρή μάζα και ΜΟΝΟ, θα ήταν η έγκαιρη εκκένωση της πιθανής περιοχής πρόσκρουσης. Μια έγκαιρη συμβατική ή ατομική έκρηξη πιθανόν να ωφελούσε μόνο για την εκτροπή της πορείας του αστεροειδούς.
  Στο πρόσφατο παρελθόν έχουμε παρατηρήσει και εντοπίσει αρκετές τέτοιες απειλές.
  • Το 1994 ο κομήτης ‘’ΣΟΥΜΕΙΚΕΡ-ΛΕΒΙ-9’’ συγκρούστηκε με τον Δία.
  • Την ίδια χρονιά ο αστεροειδής ‘’1994ΧΜΙ’’ πέρασε σε απόσταση εκατό τριάντα χιλιάδων χιλιομέτρων από την Γη.
  • Τέλος, το 1997, ο αστεροειδής ‘’XF11’’ εντοπίσθηκε να κατευθύνεται προς εμάς, με πιθανότητα πρόσκρουσης το 2028.
Διαβάστε περισσότερα » »

Η κρυφή μαγεία της φύσης

Perierga.gr - Η κρυφή μαγεία της φύσης
Μια βόλτα στο σπήλαιο Καστανιάς.
Είκοσι περίπου λεπτά από τη Νεάπολη Λακωνίας, βρίσκεται ένα από τα ομορφότερα σπήλαια της χώρας και το δεύτερο στο είδος του στην Ευρώπη. Πρόκειται για το σπήλαιο Καστανιάς το οποίο μπορεί να υπολείπεται σε φήμη από εκείνο του Δυρού αλλά μία βόλτα στους χώρους του αρκεί για να πείσει τον επισκέπτη ότι δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από άλλα σπήλαια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φύση χρειάστηκε περισσότερα από 3.000.000 χρόνια προκειμένου να σχηματίσει αυτό το μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο. Η έκταση του σπηλαίου είναι περίπου 1500 τ.μ., ενώ ο επισκέπτης μπορεί να το διασχίσει μέσω μία βατής και ασφαλούς διαδρομής 500 περίπου μέτρων.
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, μπορεί να θαυμάσει μια τεράστια ποικιλία από φανταστικούς σχηματισμούς πετρωμάτων όπως θεόρατους κόκκινους και λευκούς «καταρράκτες», γιγάντιες κολώνες διαφόρων σχημάτων, «κουρτίνες» και «σεντόνια» αλλά και δεκάδες άλλους σχηματισμούς που θυμίζουν και κάτι διαφορετικό στο μυαλό του επισκέπτη.
Το σπήλαιο ανακαλύφθηκε πριν περίπου 100 χρόνια από ένα βοσκό της περιοχής, ο οποίος βλέποντας σμήνη από μέλισσες να μπαινοβγαίνουν από μια σχισμή στο έδαφος υπέθεσε ότι υπόγεια θα υπάρχει νερό. Στην προσπάθεια να φτάσει στο νερό ανακάλυψε την ύπαρξη του σπηλαίου την οποία και κράτησε κρυφή για περισσότερα από 50 χρόνια.
Σήμερα το σπήλαιο είναι πλέον γνωστό και προσβάσιμο σε όλους όσους θελήσουν να θαυμάσουν την μαγική αρχιτεκτονική της φύσης.

spil-kast
Διαβάστε περισσότερα » »

Απίστευτα προηγμένη τεχνολογία στα Ομηρικά Επη

Τα Ομηρικά έπη, πριν απ' όλα, δίδαξαν την ελληνική γλώσσα, σε τέτοιο μάλιστα σημείο εξοχότητας, ώστε να αποτελούν κορυφαία λογοτεχνικά αριστουργήματα. Υπήρξαν έναευαγγέλιο για τον ελληνικό λαό, ένα ευαγγέλιο απαλλαγμένο γενικά από στοιχεία μαγείας, μεταφυσικής ή δεισιδαιμονίας. Επιπλέον μέσα από αυτά οι Ελληνες διδάχθηκαν πρότυπα τιμής,ευγενούς ανατροφής και ορθής γλώσσας.

 
Τα Ομηρικά έπη δίδαξαν επίσης ιστορία -την ιστορία των αρχών της μινωικής και της μυκηναϊκής εποχής- ενώ αποτελούν τον προάγγελο μιας νέας εποχής, δίνοντας στον αναδυόμενο ελληνικό λαό το στέρεο εκείνο θεμέλιο, πάνω στο οποίο οικοδόμησε έναν καινούριο πολιτισμό, παρέχοντας του ταυτόχρονα πρότυπα ορθής συμπεριφοράς, περηφάνια κι αξιοπρέπεια...
ΟΜΗΡΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η παλαιά αντίληψη, ότι η αναζήτηση επιστημονικού γνωστικού περιεχομένου στα Ομηρικά έπη είναι άσκοπη, αποδεικνύεται από τα πράγματα ανυπόστατη. Είναι γεγονός ότι σε ένα επικό ποίημα υπάρχουν πολλά δυσεπίλυτα προβλήματα στη σωστή απόδοση εννοιών, πραγμάτων και γεγονότων, ενώ η ανάμιξη του παλαιού με το νέο είναι αναπόφευκτη. Όμως υπάρχουν περιγραφές, οι οποίες για ένα ειδικό επιστήμονα ή τεχνικό, είναι αναμφίβολα εξαιρετικά αποκαλυπτικές.

Το επιστημονικό περιεχόμενο των Ομηρικών επών καταγράφεται από τον Κ. Ζέγγελη ήδη το 1911. Σήμερα όμως, μετά από ένα αιώνα και με δεδομένη την πρόοδο των επιστημών που συντελέστηκε σ' αυτό το διάστημα, είναι βέβαιο ότι τα επιστημονικά στοιχεία που περιέχονται στα έπη είναι πολύ περισσότερα από όσα αναφέρονται.



Δεν είναι υπερβολή να λεχθεί ότι τα πελώρια αυτά μνημεία της ανθρωπότητας πρέπει, τουλάχιστον κάθε εκατό χρόνια, να επανεξετάζονται από τους επί μέρους ειδικούς, με τη βεβαιότητα ότι θα ανακαλυφθεί καινούρια γνώση!



Όπως μάλιστα αποδεικνύεται στη συνέχεια, δεν πρόκειται για απλές καταγραφές που υπαινίσσονται την ύπαρξη επιστημονικής γνώσης, αλλά σχεδόν για ουσιαστική επιβεβαίωση ότι οι Έλληνες της ομηρικής εποχής ήταν κάτοχοι προηγμένης τεχνολογικής γνώσης. Οι υπάρχουσες περιγραφές επιτρέπουν όχι μόνο τη διαπίστωση αυτή, αλλά καθιστούν δυνατή την ανακατασκευή των εξεταζομένων στοιχείων, ώστε να μπορούν να μελετηθούν πειραματικά για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων σχετικά με την απόδοση και τις δυνατότητες τους.



Η παρούσα έρευνα ασχολείται με τα αμυντικά όπλα των Ελλήνων και συγκεκριμένα με δύο περιγραφές ασπίδων, οι οποίες εμφανίζουν στοιχεία μιας τεχνογνωσίας που αγγίζει τα επίπεδα της σύγχρονης τεχνολογικής γνώσης! Τα παραδείγματα αυτά βρίσκονται στο κατ' εξοχήν πολεμικό έπος, την Ιλιάδα.



Ή Ιλίάδα, ως υπέροχο 'λογοτεχνικό μνημείο, φαίνεται να έχει συσσωρεύσει τις πολιτιστικές προσπάθειες πολλών γενεών μέσα σε πολλούς αιώνες. Το αξιοσημείωτο είναι ότι δεν εμφανίστηκε κατά το τέλος ή το απόγειο του ελληνικού πολιτισμού, αλλά μάλλον κατά το ξεκίνημα του. Ο Όμηρος εμφανίζεται ως κήρυκας ή προάγγελος του πνευματικού πολιτισμού της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Δύσης γενικότερα - ένας κήρυκας με ανάστημα τόσο γιγάντιο που ακόμα και σήμερα μας επισκιάζει. Η Ιλιάδα είναι ένα πολεμικό αφήγημα: οι συγκρούσεις ανάμεσα σε πρόσωπα και εμπολέμους είναι τρομακτικές. Αντίστοιχα το τεχνολογικό περιεχόμενο της είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς τα επινοήματα, τα τεχνάσματα αλλά και η βαθιά γνώση τεχνικών μεθόδων, που σχεδόν ακουμπούν τα σύνορα της σύγχρονης τεχνολογίας, βρίσκονται εκεί σε αφθονία.

ΟΙ ΑΣΠΙΔΕΣ

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΗΡΙΚΟΥΣ ΣΤΙΧΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ!

Τα εν λόγω παραδείγματα αφορούν στις ασπίδες του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου. Και οι δύο είναι κατασκευές πολύστρωτες (laminatedstructures), αποτελούνται δηλαδή από επάλληλα ελάσματα ή στρώσεις υλικών με διαφορετικές ιδιότητες, κατάλληλα συνδεδεμένες μεταξύ τους, με τρόπο που τελικά οι ιδιότητες της κατασκευής είναι εξαιρετικά αναβαθμισμένες έναντι μιας κατασκευής, φτιαγμένης από ένα και μοναδικό υλικό. Τέτοιες κατασκευές χρησιμοποιούνται σήμερα κατά κόρον στις σύγχρονες βιομηχανικές αλλά και αεροδιαστημικές κατασκευές.



Όμως η λειτουργία κάθε μιας από τις ασπίδες αυτές στηρίζεται σε διαφορετική αρχή της μηχανικής επιστήμης.

Για να μελετηθεί κάθε ασπίδα ως πολύστρωτη κατασκευή, απαιτήθηκε η ανάπτυξη ενός θεωρητικού μοντέλου. Ειδικά για την ασπίδα του Αίαντα, τα απαιτούμενα υλικά δεν ήταν απαγορευτικά από οικονομική άποψη, όπως για την ασπίδα του Αχιλλέα. Έτσι μπόρεσε να κατασκευαστεί και το φυσικό μοντέλο, δηλαδή μια πλήρης σειρά δοκιμίων, η συμπεριφορά των οποίων δοκιμάστηκε πειραματικά!



Η ανάπτυξη των μοντέλων βασίστηκε σε μια σειρά παραδοχών, οι οποίες όμως ήταν απόλυτα ρεαλιστικές. Π.χ., ότι οι επάλληλες στρώσεις ήταν ισοπαχείς, ότι το συνολικό βάρος της ασπίδας δεν ξεπερνούσε τις δυνατότητες του ανθρώπου που τη χρησιμοποιούσε, έστω κι αν ήταν ημίθεος, ότι η κινητική ενέργεια του δόρατος, τη στιγμή που κτυπούσε την ασπίδα, ήταν όση περίπου και του ακοντιστή που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ στο αντίστοιχο άθλημα κ.λπ.



Τα κείμενα της Ιλιάδας είναι, όπως θα δούμε, εξαιρετικά διαφωτιστικά και παρέχουν επαρκή δεδομένα, ώστε να χρησιμοποιηθούν ως σημείο εκκίνησης για την αριθμητική προσομοίωση του κάθε όπλου και της συμπεριφοράς του: Ένα δόρυ με αιχμή από σκληρό μπρούντζο (ορείχαλκο του κασσιτέρου) έκρουσε την ασπίδα. Αν και η ακριβής γεωμετρία της ασπίδας και του δόρατος δεν είναι επακριβώς γνωστή, από τα αρχαιολογικά ευρήματα προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, καθώς σχηματικές και ζωγραφικές αναπαραστάσεις μπορούν να είναι εξαιρετικά εύγλωττες.



Οι ακριβείς ιδιότητες των σχετικών υλικών προσδιορίστηκαν σχετικά εύκολα, είτε μέσα από την αντιστοιχία προς σύγχρονα υλικά με ανάλο γη σύνθεση και μεθόδους παραγωγής είτε μέσα από πειραματικό προσδιορισμό.

Τέλος, η διερεύνηση των ιδιοτήτων και της συμπεριφοράς των ασπίδων έγινε με την αριθμητική επίλυση του προβλήματος της δυναμικής επαφής ανάμεσα σ' αυτές και το δόρυ. Το πρόβλημα αυτό συγκεντρώνει την προσοχή των ερευνητών κατά τις τελευταίες δύο δεκαετίες, καθώς αφορά στην κρούση βλημάτων με μεγάλες ταχύτητες, τον σχεδιασμό και ανάλυση πυρηνικών όπλων, την ασφάλεια πυρηνικών αντιδραστήρων, την ταχεία διαμόρφωση μετάλλων και πολλά άλλα, οδήγησε δε στην ανάπτυξη νέων, προηγμένων αλγορίθμων και κωδίκων υπολογιστών.

Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ


Οι πληροφορίες που δίνονται στην Ιλιάδα για την ασπίδα του Αχιλλέα, εκτός από τη μακρά περιγραφή των εξωτερικών της παραστάσεων, είναι οι εξής:



α) Η πρώτη περιγραφή ρομπότ στην ιστορία (άποψη του Isaac Asimov για τα χρυσά κορίτσια που βοηθούσαν τον Ήφαιστο, 1412-422):



Και τες φυσούνες μάκρυνεν απ' την φωτιά και όλα \ Εσύναξε τα σύνεργα σ' εν' αργυρό λαρνάκι, \ Και με σφουγγάρι εκάθαρε το πρόσωπο, τα χέρια,\ Τον τράχηλον τον δυνατόν, τα δασερά του στήθη. \ Χιτώνα ενδύθη, εφούχτωσε σκήπτρο παχύ κι εβγήκε \ χωλαίνοντας και ανάλαφρα τον κύριον εστηρίζαν \ θεράπαινες ολόχρυσες, σαν ζωντανά κοράσια. \ Δύναμιν έχουν και φωνήν, νουν έχουν εις τες φρένες, \και τεχνουργήματ' έμαθαν από τους αθανάτους. \ Εκείνες τον επρόσεχαν. Κι εσυρθη αυτός πλησίον \ στη Θέτιδα κι εκάθησε σ' ένα θρονί ωραίο.



β) Η πρώτη περιγραφή πλήρως αυτοματοποιημένου εργαστηρίου (Σ 468-473):



Είπε και αυτού την άφησε και πήγε στες φυσούνες, \ στο πυρ τες στρέφει και γοργά να εργάζονται προστάζει. \ Φυσούνες είκοσι φυσούν στες κάψες τους και βγάζουν \ ευκολοφύσητην πνοήν σφοδρήν ή μετρημένην, \ πότε με βία πότε σιγά να υπηρετούν, ως θέλει \ ο Ήφαιστος, ώστ' εύκολα το έργο να τελειώσει.



γ) Οι κατασκευαστικές λεπτομέρειες της ασπίδας (1474-481):



Σκληρόνχαλκόν, κασσίτερον, πολύτιμο χρυ σάφι \ και ασήμι βάζει στη φωτιά, κατόπιν μέγ' αμόνι \ εις τον κορμόν τοποθετεί και στο δεξί του χέρι \ σφύραν αδρανεί δυνατήνκαι το διλάβι στ' άλλο. \ Κι έπλασε πρώτα δυνατήν ασπίδα και μεγάλην \ όληνμε τέχνηνκαι τριπλόν λαμπρόν τριγύρω κύκλον \ με πέντε διπλές έγινεν η ασπίδα και σ' εκείνην \ λογιών εικόνες έπλαθε με την σοφήν του γνώσιν.



δ) Η συμπεριφορά της ασπίδας στη μονομαχία με τον Αινεία {Υ 261-272):



Κι από το σώμα του μακράν την κράτησε ο Πηλείδης \ Φοβούμενος μην εύκολα τη σπάσει πέρα ως πέρα \Του Αινείου τομακρόσκιον κοντάρι του ανδρειωμένουζ \ Και δεν εννόησε ο μωρός ότι τα δοξασμένα \ Των θεών δώρ' από θνητούς ευκόλως δεν νικούνται, \ Μηδέ ποσώς υποχωρούν και τότε την ασπίδα \ Δεν έσπασε το δυνατό κοντάρι του ανδρειωμένου. \ Ότι την φύλαξε ο χρυσός, δώρο του Ηφαίστου θείον \ δύο δίπλες εδιαπέρασεν και τρεις ήσαν ακόμη, \ Τι πέντε δίπλες ο χωλός τεχνίτης είχε στρώσει, \ δύο χάλκινες και μέσαθε του κασσιτέρου δύο, \μιανχρυσήν, που κράτησε το φράξινο κοντάρι.



ε) Η συμπεριφορά της ασπίδας στη μονομαχία μετονΑστεροπαίο (Φ 161-164):



Εις τες φοβέρες σήκωσεν ο θείος Αχιλλέας \την λόγχην και τες δύο του ο Αστεροπαίος ήρως, \ Ότι του ερχόταν βολικά και με τα δύο του χέρια. \ Με τηνμιανλόγχη κτύπησε τον κύκλον της ασπίδος, \ αλλά την κράτησε ο χρυσός, το δώρημα το θείο.









Όπως λοιπόν προκύπτει, η ασπίδα αποτελείται από δύο εξωτερικά ελάσματα από σκληρό μπρούντζο (ορείχαλκο κασσίτερου), δύο ελάσματα κασσίτερου και ένα κεντρικό έλασμα από (μαλακό) χρυσό. Πρόκειται δηλαδή για υλικά με πολύ διαφορετικές -μηχανικές και άλλες- ιδιότητες, γεγονός που επιτρέπει την αναστολή διάδοσης της διάτρησης μέσα στα υλικά της ασπίδας. Αυτό το «εμπόδισμα» του τρυπήματος επι τυγχάνεται κατά κύριο λόγο μέσα από την απορ ρόφηση της κρουστικής ενέργειας του δόρατος, από την πλαστική παραμόρφωση του κεντρικού ελάσματος από χρυσό!




Η ΑΣΠΙΔΑ ΤΟΥ ΑΙΑΝΤΑ






Στην Ιλιάδα υπάρχουν οι ακόλουθες περιγραφές για την ασπίδα του Αίαντα του Τελαμώνιου από τη μονομαχία του με τον Έκτορα (Η 219-232, 244-248, 258-267):



Και ο Αίας επροχώρησε μ' ασπίδα ωσάν πύργον, \ χάλκινην μ' επτά δέρματα, που του έκαμε ο Τυχίος \ των σκυτοτόμων έξοχος, εγκάτοικος στην Ύλην, \ λαμπρήν την ετεχνούργησεν εφτά-διπληνμε δέρμα \ δυνατών ταύρων, κι έβαλεν δίπλαν χαλκού ογδόην. \ Αυτήν στα στήθη επρόβαλεν ο Τελαμώνιος Αίας. \ Κι εστάθη εμπρός στον Έκτορα και τούπε με φοβέρες: \ «Ω Έκτωρ, θα γνωρίσεις συ, μόνος με μόνον τώρα, \ αν άλλοι εδώ των Δαναών ευρίσκονται ανδρει ωμένοι, \ έξω από τον λεοντόκαρδον Πηλείδην ανδροφόνον, \ Αλλ' αυτός μένει στα κυρτά θαλασσοπόρο πλοία, \ Αφού στον πρώτον αρχηγόν Ατρείδην εχολώθη. \ Αλλ' εμείς είμεθ' αρκετοί με σε να μετρηθούμε \ Και πάμπολλοι, αλλ' άρχισε πρώτος εσύ την μάχην».









[ο Έκτορας]

είπε και το μακρόσκιον ετίναξε κοντάρι. \ Και την φρικτήν του Αίαντος εκτύπησεν ασπίδα \ Και τον χαλκόν που όγδοος επτά σκεπάζει δίπλες. \Τες έξι δίπλες έσχισε κι εστάθη στην εβδόμην \ Της λόγχης ο σκληρός χαλκός...

και ο Έκτωρ πρώτος έκρουσε στηνμέσην την ασπίδα, \ και η λόγχη δεν την έσπασε, ώστ' εκυρτώθ' η άκρη \ τότε πηδώντας έμπηξε την λόγχην στην ασπίδα \ του Έκτορος και απ' την ορμήν τον έκοφεν ο Αίας, \ και τονλαιμόν του λάβωσε η λόγχη κι έσταξ' αίμα. \ Και όμως ο Έκτωρ μ' όλ' αυτά την μάχην δεν αφήνει. \ Τραβιέται οπίσω κι απ' την γην με το τρανό του χέρι \ Πέτραν σηκώνει ολόμαυρην, μεγάλην και τραχείαν \ Του Αίαντος την φοβερήν επτάδιπλην ασπίδα \ Μ' αυτήν κτυπά στον ομφαλόν κι εβρόντησε ο χαλκός της.



Η ασπίδα του Αίαντα περιγράφεται ως αποτελούμενη από επτά επάλληλα στρώματα από βόειο δέρμα και ένα όγδοο εξωτερικό από σκληρό ορείχαλκο. Αναφέρεται και ο κατασκευαστής της, ο Τυχίος από την Ύλη, που ήταν ονομαστός τεχνίτης του δέρματος.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο μηχανισμός λειτουργίας της ασπίδας βασίζεται στην τριβή. Κατά την κρούση του δόρατος, η ασπίδα παρα μορφώνεται και η τριβή ανάμεσα στα στρώματα του δέρματος απορροφά την ενέργεια της κρούσης. Αυτό προϋποθέτει την ύπαρξη ικανού αριθμού στρώσεων και, όπως αποδείχθηκε, οι επτά στρώσεις αποτελούν τον ελάχιστο (και ιδανικό) αριθμό, που κάνει την ασπίδα άτρωτη κάτω από τις δοσμένες συνθήκες (Εικ. 4). Το γεγονός αυτό, που επίσης επιβεβαιώνει απόλυτα τις ομηρικές περιγραφές, επαληθεύεται με τα παρόντα αποτελέσματα τόσο αριθμητικά όσο και πειρα ματικά με βάση τα μοντέλα της προηγούμενης περίπτωσης.



Εκτός από την αριθμητική έγινε και πειραμα τική μελέτη, κατά την οποία τα μοντέλα της ασπίδας κατασκευάστηκαν και δοκιμάσθηκαν σε διάτρηση, με τη βοήθεια αεροβόλου όπλου (Εικ. 5), του οποίου το βλήμα περιείχε ενέργεια όση και το δόρυ, όπως αναφέρθηκε παραπάνω. Δοκιμάστηκαν διάφοροι συνδυασμοί αριθμού και πάχους στρώσεων, με ίο συνολικό πάχος της ασπίδας να παραμένει σταθερό. Επιβεβαιώθηκε απόλυτα ότι ο αριθμός των επτά στρώσεων είναι αναγκαίος για τη μη διά τρηση της ασπίδας και επίσης η ακρίβεια της ομηρικής περιγραφής ότι η τελευταία (όγδοη) στρώση του δέρματος συγκράτησε το δόρυ».


ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ






Η μέχρι κεραίας επαλήθευση των (εξαιρετικά λεπτομερειακών) περιγραφών της Ιλιάδας για την κατασκευή και τη συμπεριφορά στη μάχη των ασπίδων του Αχιλλέα και του Αίαντα του Τελαμώνιου αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό γεγονός στην περιοχή της λεγόμενης πειραματι κής αρχαιολογίας. Αποδεικνύεται ότι οι Έλληνες της εποχής εκείνης κατείχαν τεχνολογικές γνώσεις εξαιρετικά προηγμένες ακόμη και με σημε ρινά κριτήρια.

Ασφαλώς δεν υπάρχουν αποδείξεις επιστημονικής γνώσης που να στήριζε τις τεχνολογικές αυτές δυνατότητες και πάλι όμως εγείρονται ερωτηματικά που δύσκολα μπορούν να αγνοηθούν. Ιδιαίτερα εν όψει του τρόπου, με τον οποίο οι περιγραφές αυτές έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή προφορικά (τουλάχιστο μέχρι να εφευρεθεί η γραφή) από γενεά σε γενεά, χωρίς όμως να χάσουν την ακρίβεια και την αξιοπιστία τους. Έτσι η ύπαρξη ενός θαυμαστού κόσμου, όχι μόνο γεμάτου με αρμονία και κάλλος αλλά και τεχνολογικά προηγμένου σε εκπληκτικό βαθμό, δεν αποτελεί προϊόν φαντα σίας ή ποιητικής έμπνευσης, αλλά φαίνεται να ήταν απόλυτα χειροπιαστή πραγματικότητα.


 
Διαβάστε περισσότερα » »

Κλείνει η τρύπα του όζοντος

Υπάρχει και ένα φυσικό φαινόμενο που εξελίσσεται θετικά: πρόσφατη μελέτη 17 ερευνητικών ινστιτούτων από 10 χώρες καταδεικνύει ότι τις επόμενες δεκαετίες θα επουλωθούν οι πληγές που άνοιξαν από την τρύπα του όζοντος. Συνέπεια; Τα επίπεδα της υπεριώδους ακτινοβολίας που φτάνει στη Γη θα επανέλθουν στην κατάσταση που ήταν πριν ξεκινήσει η φθορά τους...


Οπως είναι γνωστό, μια σειρά χημικές ενώσεις που χρησιμοποιούσε η βιομηχανία (χλωροφθοράνθρακες) κατέστρεφαν τη στιβάδα του ατμοσφαιρικού όζοντος, με αποτέλεσμα να ανεβαίνει σε επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία επίπεδα η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου που μπορούσε να φτάσει στην επιφάνεια της γης. Με το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ το 1987, την πρώτη διεθνή συνθήκη για την προστασία του περιβάλλοντος, απαγορεύτηκαν οι χλωροφθοράνθρακες.

«Η υπεριώδης ακτινοβολία αναμένεται να είναι μικρότερη στο τέλος του 21ου αιώνα σε σχέση με το 1980 κατά 12% στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη και κατά 3% στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη (όπου βρίσκεται και η Ελλάδα). Στην τροπική ζώνη θα είναι ελαφρά αυξημένη» λέει στην «Κ» ο κ. Ανδρέας Καζαντζίδης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών. «Η ακτινοβολία στην Ελλάδα υπολογίζεται να φτάσει στα επίπεδα του 1980 το 2023 και του 1965 το 2033 αντίστοιχα. Η επαναφορά στα επίπεδα 1965 έχει ιδιαίτερη σημασία, γιατί στα μέσα της δεκαετίας του ’60 ξεκίνησε η φθορά του όζοντος», συμπληρώνει.

Παράλληλα ερευνήθηκαν οι εξελίξεις στο μέτωπο της υπεριώδους ακτινοβολίας με εκείνες της κλιματικής αλλαγής και ειδικά με τις μεταβολές της νέφωσης, η οποία δεν αναμένεται να είναι ιδιαίτερα μεγάλη (2 - 3% στα μεγάλα γεωγραφικά πλάτη).

«Το Πρωτόκολλο του Μόντρεαλ αποτελεί ένα παράδειγμα επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας, καθώς οι συγκεντρώσεις των επικίνδυνων ουσιών έχουν μειωθεί πάρα πολύ, με αποτέλεσμα η τρύπα του όζοντος πάνω από την Ανταρκτική να είναι σε πορεία αποκατάστασης», σημειώνει ο Ελληνας ερευνητής.

Αυτό δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα τελείωσαν, καθώς οι συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία από την αυξημένη ακτινοβολία μπορεί να εκδηλωθούν μέχρι και 40 χρόνια μετά.

Να σημειωθεί η πρωταγωνιστική παρουσία δύο ελληνικών ιδρυμάτων, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Πατρών, στην πολύ σημαντική έρευνα, στην οποία συμμετέχουν κορυφαία ιδρύματα από χώρες πρωτοπόρες στην έρευνα (ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γαλλία, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία κ.λ.π.)


 
Διαβάστε περισσότερα » »

28 τα κρούσματα από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Στα 28 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στη χώρα μας, ο οποίος μεταδίδεται μέσω μολυσμένων κουνουπιών.
Από αυτά, τα 23 εμφάνισαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 5 κρούσματα ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα).

Ειδικότερα, από τους ασθενείς με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, 17 έχουν πάρει εξιτήριο από το νοσοκομείο και 10 νοσηλεύονται ακόμη, εκ των οποίων οι 4 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Ένας από τους ασθενείς δεν έχει νοσηλευτεί σε νοσοκομείο.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα εννέα έχουν καταγραφεί στην Ανατολική Αττική και συγκεκριμένα σε Μαραθώνα, Αρτέμιδα και Δροσιά και τα υπόλοιπα σε Καρδίτσα, Λάρισα, Ημαθία Σέρρες, Τρίκαλα και Θεσσαλονίκη.

Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) είναι καθησυχαστικοί και σημειώνουν ότι η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα γριπώδους συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση. Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται σε ηλικιωμένα άτομα και ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Το υπουργείο Υγείας παραμένει σε επαγρύπνηση και συνεχίζει με εντατικό ρυθμό τους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των κουνουπιών, ιδιαίτερα σε περιοχές που έχουν καταγραφεί κρούσματα.

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η συστηματική και έγκαιρη καταπολέμηση των κουνουπιών και η εφαρμογή μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου, αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αίσχος! 29 Αυγούστου θα ανακοινώσουν τις βάσεις για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ

- Ρεκόρ αργοπορίας από το υπουργείο Παιδείας
- Μετέωρες χιλιάδες οικογένειες που θα ψάχνουν τελευταία στιγμή φοιτητική στέγη
- Με τα "βασικά" βιβλία θα αρχίσει η σχολική χρονιά
- Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια

Καθυστέρηση χωρίς προηγούμενο στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το υπουργείο παιδείας.
Που σημαίνει οτι όλα πάνε πίσω για χιλιάδες οικογένειες και υποψήφιους φοιτητές αφού θα ψάχνουν τελευταία στιγμή σε ποιά πόλη θα βρούν σπίτι και θα οργανώσουν την ζωή των παιδιών τους.

Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε οτι τελικά οι βάσεις θα ανακοινωθούν στις 29/08 και έριξε την ευθύνη στο γεγονός οτι άργησαν να βγούν τα αποτελέσματα για τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές.

Για το θέμα των σχολικών βιβλίων και εκεί η κα Διαμαντοπούλου είπε οτι τα "βασικά" θα υπάρχουν με το πρώτο κουδούνι και τα υπόλοιπα θα βρεθούν στα χέρια των μαθητών μετά το πρώτο 20ήμερο!

Για τον ακριβή αριθμός των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν φέτος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εδώ η κα Διαμαντοπούλου μας ενημέρωσε οτι θα υπάρχουν προβλήματα, λέγοντας οτι η φετεινή σχολική χρονιά θα είναι... δύσκολη.

Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ο κανόνας 1 προς 10 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ισχύει και για το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φθάνουν φέτος τις 6.000 και ως εκ τούτου θα διοριστούν 600 εκπαιδευτικοί.

Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος εκτιμά ότι τα κενά στα δημοτικά σχολεία θα φτάσουν τις 20.000.

Ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.

Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι με τις συνενώσεις των 2.000 σχολείων θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλήρες ωράριο, οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολεία και από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπεράριθμοι ή όχι.

Ενδεικτικά η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι βρέθηκαν 1000 εκπαιδευτικοί στη χώρα στην τεχνική εκπαίδευση που είχαν από 0 έως 3 ώρες.
Εφέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών σε 180 λύκεια. Στο νέο αυτό πρόγραμμα τα μαθήματα μειώνονται, δίνεται βαρύτητα σε φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και γλώσσα και εισάγεται για πρώτη φορά η μέθοδος των «πρότζεκτς» (ομαδικών δηλαδή εργασιών μεταξύ μαθητών που θα βαθμολογούνται κανονικά και θα λαμβάνονται υπόψιν για την επίδοση τους). Η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα είναι καθολική το σχολικό έτος 2012-13.

Επίσης εφέτος 961 δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν με το νέο πρόγραμμα των σχολείων διευρυμένου ωραρίου, που πέρυσι εφαρμόστηκε πιλοτικά σε περίπου 200 σχολεία.

Τέλος, την ερχόμενη Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή, ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές προειδοποιούν πως θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας εάν τα κενά δεν καλυφθούν. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, με την έναρξη της χρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές μειώσεις αλλά και για τον περιορισμό των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών.
Διαβάστε περισσότερα » »

Πανικός στις αγορές - Ξεπούλημα σε Ευρώπη και Wall Street - Πάνω από τα 1.825 δολάρια ο χρυσός!

- Μεγάλη πτώση στην Αθήνα! - Ανύπαρκτος ο τζίρος
- 450 μονάδες κάτω ο Dow Jones
- Η μεγαλύτερη πτώση σε μια ημέρα για Φρανκφούρτη, Παρίσι, Λονδίνο
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Κλίμα πανικού. Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η κατάσταση στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με τους κυριότερους δείκτες να καταποντίζονται!

'Ολα ξεκίνησαν μετά την ανακοίνωση της γερμανικής Ένωσης Τραπεζών ότι δεν αποκλείει το ενδεχόμενο περαιτέρω συμμετοχής των ιδιωτών στις μεθόδους επίλυσης της ευρωπαϊκής κρίσης.
Το γαλλικό χρηματιστήριο δεν βοήθησε ούτε η δήλωση που έκανε η επικεφαλής της S&P στην Γαλλία ότι ο διεθνής οίκος θα διατηρήσει την αξιολόγηση "ΑΑΑ" για τη χώρα με σταθερές προοπτικές.
Η Morgan Stanley πάντως αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2011, επικαλούμενη την «ανεπαρκή» απάντηση στην κρίση χρέους της Ευρώπης, την εξασθένηση της εμπιστοσύνης και την προοπτική της δημοσιονομικής λιτότητας.

Τη μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε μία ημέρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια σημείωσαν σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Tα απογοητευτικά αποτελέσματα της αμερικανικής οικονομίας και οι φόβοι για επέκταση της κρίσης προκάλεσαν νευρικότητα στους επενδυτές.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας, που έχει εκτεθεί στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες αφού υποχώρησε κατά -6,6%. Από τις αρχές του έτους οι τραπεζικές μετοχές έχουν υποχωρήσει κατά 29,7%. Μεταξύ των τραπεζών με τις μεγαλύτερες απώλειες σήμερα ήταν η βρετανική Barclays και η γαλλική Soci?t? G?n?rale, με πτώση -11,6% και οι δύο. Η γερμανική Commerzbank έχασε -10,5%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax έκλεισε στις 5.602,80 μονάδες, μειωμένος κατά -5,82%, τη μεγαλύτερη πτώση που έχει καταγράψει από τον Νοέμβριο του 2008.

Ο δείκτης Footsie-100 του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου υποχώρησε κατά 239,37 μονάδες (-4,49%), πέφτοντας στις 5.092,23 μονάδες ενώ στο Παρίσι, σε μια "καταστροφική" συνεδρίαση --όπως τη χαρακτηρίζει το Γαλλικό Πρακτορείο-- ο δείκτης CAC 40 έχασε 178,30 μονάδες ή -5,48% και έκλεισε στις 3.076,04 μονάδες, με όγκο συναλλαγών ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Ζυρίχη κατάφερε να περιορίσει κάπως τις απώλειες, που κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν φτάσει και το -5,21% και έκλεισε τελικά στις 5.196 μονάδες, χάνοντας 225,21 μονάδες ή -4,15%.

Μεγάλες απώλειες -- από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη-- κατέγραψε το Χρηματιστήριο του Μιλάνου όπου ο δείκτης FTSE Mib έκλεισε κάτω από το όριο των 15.000 μονάδων, στις 14.970 μονάδες, χάνοντας -6,15% σε σχέση με το κλείσιμο της Τετάρτης.

Μέσα σε μεγάλη νευρικότητα, το Χρηματιστήριο της Μαδρίτης υποχώρησε -4,70%, με το δείκτη Ibex-35 να κλείνει στις 8.317,7 μονάδες. Οι απώλειες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ξεπέρασαν το 6,5%.

Λίγο μικρότερη ήταν η πτώση στη Λισαβόνα, όπου ο δείκτης PSI-20 έχασε -4,12% και έκλεισε στις 6.030,57 μονάδες.

Τα σκανδιναβικά Χρηματιστήρια κατέγραψαν μεγάλη πτώση. Στο κλείσιμο το Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης υποχωρούσε κατά -6,73%, του Ελσίνκι κατά -06,45%, του Όσλο -5,97% και της Κοπεγχάγης -4,69%.

Στη Μόσχα, τα δύο Χρηματιστήρια ακολούθησαν τη γενική τάση. Το Micex έκλεισε στις 1.452,83 μονάδες, με πτώση -3,73% ενώ ο δείκτης RTS υποχώρησε στις 1.584,20 μονάδες, μειωμένος κατά -4,79%.

ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ WALL STREET

ΔείκτηςΧώραΤιμήΔιαφ.%Διαφ.ΧαμηλόΥψηλόΗμ/νία
Dow JonesΗΠΑ11008,63-3,52 %-401,5810881,6011406,5018:45
Nasdaq CompositeΗΠΑ2409,77-4,05 %-101,712376,412437,0119:01


'Ετσι όλοι αγοράζουν χρυσό

Η τιμή του χρυσού κατέγραψε για δεύτερη φορά σήμερα ιστορικό ρεκόρ, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τα 1.825 δολάρια η ουγγιά.

Γύρω στις 17:10 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του χρυσού είχε φτάσει τα 1.826,10 δολάρια η ουγγιά, επίπεδο το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό ρεκόρ. Περίπου στις 18:30 η ουγγιά κινούταν στα 1.820 δολάρια.

Η άνοδος της τιμής του χρυσού αποδίδεται στην σημαντική πτώση των χρηματιστηρίων, την ώρα που εντείνονται οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική κατάσταση μετά τη δημοσιοποίηση απογοητευτικών οικονομικών δεικτών από τις ΗΠΑ.
Διαβάστε περισσότερα » »

Η Τουρκία «φλερτάρει» τη ΔΕΠΑ


Με το βλέμμα στραμμένο στη ΔΕΠΑ είναι η Τουρκία, καθώς η κρατική εταιρεία αερίου Botas προσβλέπει στην εξαγορά του μεριδίου του Ελληνικού Δημοσίου.
Υπενθυμίζεται ότι για το Δ΄ τρίμηνο του 2011, όπως ορίζει το Μνημόνιο, η κυβέρνηση επιδιώκει να συγκεντρώσει 3,3 δις. ευρώ από πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου σε εταιρείες, ανάμεσα τους και η ΔΕΠΑ , για την οποία προβλέπεται η πώληση του 55%.
Οι Τούρκοι επιδιώκουν να αναλάβουν το management της εταιρείας , με απώτερο στόχο να ελέγξουν την μεταφορά φυσικού αερίου στον αγωγό ITGI (Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία) σε συνδυασμό με την συμμετοχή της εταιρείας Botas και στο αγωγό Nabucco, ο οποίος δεν περνά από την χώρα μας.
Η Δημόσια επιχείρηση αερίου είναι μια κερδοφόρα επιχείρηση καθώς για το πρώτο εξάμηνο του 2011, οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση κατά 28,27% φτάνοντας τα 754, 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα 129,3 εκατ. ευρώ με αύξηση 86,73%.
Για το θέμα έχει ήδη τοποθετηθεί ο αρμόδιος υπουργός ενέργειας της Τουρκίας, ο οποίος ανέφερε ότι η ΔΕΠΑ χρωστάει στην Botas 300 εκατ. ευρώ εδώ και τρία χρόνια, τονίζοντας ότι το χρέος αυτό δεν θα πάει στην διεθνή διαιτησία αλλά θα το αναλάβει η Τουρκία μέχρι να διορθωθεί η κατάσταση στην Ελληνική οικονομία!
Μάλλον όμως η υπόθεση βαδίζει προς την διαιτησία καθώς η Αθήνα τονίζει ότι τα χρέη δεν υπερβαίνουν τα 120 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ έχει εκδηλώσει και το Αζερμπαϊτζάν, μέσω της κρατικής εταιρείας Socar. Το Αζερμπαϊτζάν παρέχει σήμερα περίπου 700 εκατ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως στην Ελλάδα.
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το 65% της ΔΕΠΑ και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων η κυβέρνηση σκοπεύει να διαθέσει το 55% της εταιρείας μέσα στο 2011.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο Έλληνας που έλυσε τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας

Η εικόνα της πραγματικής Ελλάδας είναι εκείνη που αντικατοπτρίζεται στις επιτυχίες και στην παγκόσμια αναγνώριση που απολαμβάνουν οι Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό.
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης: Ο Έλληνας που έλυσε τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας
Αναφερόμαστε στους Έλληνες εκείνους που πρωτοπορούν κυριολεκτικά στις επιστήμες η στις τέχνες, και που αν μη τι άλλο με το δικό τους τρόπο στέλνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η καταχρεωμένη "ψωροκώσταινα" αλλά κι ένας τόπος παραγωγής ανθρώπων που έχουν πάρα πολλά να προσφέρουν στην παγκόσμια κοινότητα, και αυτό ήδη το κάνουν με ένα μοναδικό τρόπο.
Ένας Έλληνας αυτή της κατηγορίας είναι και ο Χανιώτης μόλις 28χρόνων Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.

Ο Κωνσταντίνος (Κωστής) Δασκαλάκης γεννημένος το 1981 παρακαλώ, είναι κιόλας επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Πληροφορικής του Μ.Ι.Τ, ενός ακαδημαϊκού ιδρύματος στις ΗΠΑ, που πολλοί το χαρακτηρίζουν από τα καλύτερα του κόσμου.
Πρόκειται για τον άνθρωπο που λύσει τον γρίφο του Τζων Φορμπς Νας ο οποίος έχει τιμηθεί με νόμπελ, που απασχολούσε τους επιστήμονες της πληροφορικής για 60 χρόνια.
Χθες ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, τιμήθηκε από τους ανθρώπους του τόπου καταγωγής του, τις Βουκολιές, όχι μόνο γι αυτό που έχει κιόλας καταφέρει ως επιστήμονας, αλλά κυρίως για το ότι αναδεικνύει το διαφορετικό πρόσωπο, της Ελλάδας υπενθυμίζοντας με τρόπο πειστικό σε όλο τον κόσμο ότι και αυτό το πρόσωπο είναι υπαρκτό.
Η χθεσινή εκδήλωση που αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους των Βουκολιών και των γύρω περιοχών πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία, του Δήμου Πλατανιά και των πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής.

Ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, μιλώντας στο τοπικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσε οτι "για να αλλάξει κάτι σε αυτή τη χώρα πρέπει να αλλάξει και η νοοτροπία μας . Τα νέα παιδιά που τώρα βλέπουν τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ελλάδα θα πρωτοστατήσουν για να αλλάξουν τη χώρα μας."
Στέλνοντας δε, μήνυμα στους νέους ανθρώπους που τα τελευταία χρόνια αναζητούν μια καλύτερη τύχη και περισσότερες προοπτικές στο εξωτερικό ο 31χρονος καθηγητής του ΜΙΤ σημείωσε ότι σαφώς και υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες στο εξωτερικό, αλλά όσα παιδιά επιλέγουν να φύγουν εκτός Ελλάδας να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους το πως μέσα από αυτό που κάνουν θα προσφέρουν στη χώρα μας.
Αναφερόμενος στο πως νοιώθει που σήμερα άνθρωποι από τον τόπο καταγωγής του ήρθαν να του δώσουν συγχαρητήρια για ότι έχει ώς τώρα καταφέρει, αλλά και για την βράβευση και ανακήρυξη του σε επίτιμο δημότη του δήμου Πλατανιά, ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, δήλωσε συγκινημένος. Οι Βουκολιές είπε " είναι ένα μέρος που ερχόμουν ως παιδί, και που δεν το έχει αλλοιώσει ο υπερκαταναλωτισμός όπως άλλες περιοχές της χώρας."

Σε ερώτηση για το αν σκέπτεται να επιστρέψει στην Ελλάδα είπε οτι κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν είναι στα άμεσα σχέδια του.
Στην εκδήλωση χαιρετισμούς απήθυναν η Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ , κ. Λίτσα Κουρουπάκη, ο δήμαρχος Πλατανιά κ. Γιάννης Μαλανδράκης που επέδωσε και τιμητική πλακέτα στον Κωνσταντίνος Δασκαλάκη, για τον οποίο είπε οτι είναι μεγάλη τιμή τόσο για το δήμο Πλατανιά όσο και για την τοπική κοινωνία να βραβεύσουμε "ένα διεθνώς αναγνωρισμένο μυαλό"
Στην εκδήλωση την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων εκπροσώπησε ο υπεύθυνος του τμήματος ΠΣΕΑ κ. Τάσος Κουρουπάκης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της χθεσινής του βράβευσης ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης έκανε και μια παρουσίαση της επιστημονικής του ανακάλυψης ενώ στο τέλος δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις από τους συγχωριανούς του.
Τη δουλειά του Κωνσταντίνου Δασκαλάκη παρουσίασε ο επίσης καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Μίνως Γαροφαλάκης
Διαβάστε περισσότερα » »

Έλεγε ότι κέρδιζε στο Στοίχημα για να δικαιολογεί τα φέσια

«Πάμε Στοίχημα» ότι ήταν απατεώνες ; Και το χειρότερο… Κρατικοί λειτουργοί !
Προϊστάμενος της πρώην Νομαρχίας Κεφαλλονιάς σε συνεργασία με δύο υπαλλήλους είχαν κατακλέψει το Κράτος εκδίδοντας πλαστές επιταγές ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ και περνώντας «ζωή και κότα» !
Μάλιστα προκειμένου να δικαιολογήσει τον χλιδάτο τρόπο ζωής και το σπορ πολυτελές αυτοκίνητό του ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας της Νομαρχίας διέδιδε δεξιά και αριστερά ότι είχε κερδίσει εκατομμύρια στο Στοίχημα ….
Στην πραγματικότητα βέβαια, σε συνεργασία με δύο ακόμα υπαλλήλους της πρώην Νομαρχίας Κεφαλονιάς πλαστογραφούσαν επιταγές κ τιμολόγια.
Ύστερα από έρευνα 2 και πλέον μηνών η απάτη αποκαλύφθηκε και τόσο ο προϊστάμενος της οικονομικής υπηρεσίας όσο κ ένας από τους δύο υπαλλήλους βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη και φυσικά σε διαθεσιμότητα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Κτήνος βίασε 12χρονο κορίτσι, στην Καβάλα

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και σύλληψη του «κτήνους» που βίασε ένα  12χρονο κορίτσι έχουν εξαπολύσει οι αστυνομικοί στην Καβάλα.
Ο άγνωστος άνδρας προσποιούμενος ότι θα πήγαινε το παιδί στο πλησιέστερο περίπτερο στην περιοχή της Ρούζλας, όπου ήθελε να αγοράσει τσιγάρα για τον πατέρα του, το επιβίβασε στο αυτοκίνητό του και το οδήγησε σε ερημική τοποθεσία όπου το βίασε !
Ο βιασμός της ανήλικης συγκλονίζει τους κατοίκους της περιοχής, ενώ αστυνομικοί πραγματοποιούν εκτεταμένες έρευνες στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας για τον εντοπισμό του άγνωστου βιαστή.
Διαβάστε περισσότερα » »

Αστυνομικός μαχαιρώθηκε από διακινητή στον Έβρο

Διαβάστε περισσότερα » »

12 νεκροί Τούρκοι στρατιώτες σε ενέδρα του PKK

Για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερεις μέρες ομάδα ανταρτών έστησε ενέδρα σε αυτοκινητοπομπή του τουρκικού στρατού με αποτέλεσμα 12 νεκρούς στρατιώτες. Και πάλι το πεδίο δράσης των ανταρτών ήταν η νοτιοανατολική πλευρά της χώρας, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, όπου οι αντάρτες συνεχίζουν τη δράση τους. Η αυτοκινητοπομπή έπεσε σε νάρκες και στη συνέχεια οι αντάρτες, που είχαν πάρει θέση στα βουνά, άνοιξαν πυρ κατά των τούρκων στρατιωτών αποδεκατίζοντάς τους. «Θα απαντήσουμε με την μεγαλύτερη αποφασιστικότητα», είπε ο υπουργός Άμυνας Γιλμάζ, τονίζοντας πως το PKK «δοκιμάζει την υπομονή» της Τουρκίας.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΝΕΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΧΟΝΔΡΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ, ΛΟΓΩ … LNG

Ένα φορτίο σε ανταγωνιστική τιμή που έφτασε στο λιμάνι της Ρεβυθούσας και κατευθύνθηκε σε ανεξάρτητη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί ως ιστορικό. Η μονάδα αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, κατάφερε να εμφανίσει λειτουργικό κόστος και να υποβάλει προσφορά στο SMP, πιο κοντά από ποτέ άλλοτε στις τιμές των λιγνιτών της ΔΕΗ, ενώ σε συνθήκες συνυπολογισμού του replacement cost καθώς και των ρύπων, τότε το συγκεκριμένο κόστος αναδεικνύεται ευθέως ανταγωνιστικό του λιγνίτη.
Τα νέα δεδομένα δεν έχουν περάσει απαρατήρητα από όλους τους ηλεκτροπαραγωγούς, οι οποίοι βλέπουν ότι το κόστος καυσίμου σε συνδυασμό με την αποδοτικότητα της μονάδας, καθορίζει εν πολλοίς την κερδοφορία σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς. Ήδη η πρώτη κίνηση πραγματοποιήθηκε από την πλευρά της Elpedison καθώς η ιταλική Edison εξασφάλισε άδεια προμήθειας, με στόχο να αναζητήσει indoor δυνατότητες μείωσης του κόστους καυσίμου για τις δύο μονάδες της εταιρείας σε Θεσσαλονίκη και Θίσβη.
Διαφορετικό μοντέλο δραστηριοποίησης στην προμήθεια του LNG ακολουθεί η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, που έχει συστήσει θυγατρική εξειδικευμένη εταιρεία προμήθειας (M&M Gas) και καλύπτει ανάγκες όχι μόνο για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής αλλά και για τα βιομηχανικά συγκροτήματα της Αλουμίνιον και της Motor Oil Hellas.
Εκτός όμως από τους ηλεκτροπαραγωγούς που έχουν άδειες είτε άμεσα είτε μέσω θυγατρικών για δραστηριοποίηση στην αγορά του LNG, πρόσφατα άνοιξε και ένα ακόμη «παράθυρο» στην αγορά, καθώς η ελβετική EGL έφερε στην Ελλάδα φορτίο 140 χιλιάδων κυβικών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ολόκληρο από πελάτη ηλεκτροπαραγωγό, την ταυτότητα του οποίου η εταιρεία δεν θέλει να αποκαλύψει.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανοίγει ακόμη περισσότερο ο ανταγωνισμός και ευκαιριακά φορτία σε περιόδους μεγάλης κατανάλωσης μπορούν να αγοραστούν από όλους τους ανεξάρτητους ηλεκτροπαραγωγούς.
Οι δύο «ρυθμιστικοί» παράγοντες
Υπό τις συνθήκες αυτές, δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε διάστημα λίγων μόλις μηνών η αγορά του LNG στην Ελλάδα έχει μετατραπεί στην πιο hot ενεργειακή αγορά, από πλευράς ιδιωτικού επενδυτικού ενδιαφέροντος. Ήδη καταγράφονται τις τελευταίες εβδομάδες μια νέα είσοδος παίκτη (Edison) και η άφιξη του πρώτου φορτίου εταιρείας που ήδη διαθέτει άδεια εμπορίας ( EGL). Η κινητικότητα αναμένεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα, ανάλογα με τα δεδομένα αλλά και τις συνθήκες που θα επικρατήσουν.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς οι δύο καθοριστικές παράμετροι που θα καθορίσουν τις περαιτέρω κινήσεις των παικτών είναι: η τιμή του LNG σε σύγκριση με το αέριο των αγωγών και οι ρήτρες take or pay.
Για να είναι ανταγωνιστικό το LNG σε σύγκριση με τις τιμές του αερίου των αγωγών θα πρέπει αυτό να είναι τουλάχιστον κατά 2 δολάρια φθηνότερο, με δεδομένο ότι προστίθενται και τα κόστη αεριοποίησης και χρήσης δικτύου.
Όσο για τις ρήτρες take or pay, ήδη η αυξημένη λειτουργία των ιδιωτικών μονάδων και οι μεγάλες καταναλώσεις αερίου, δημιουργούν συνθήκες εκπλήρωσης των υποχρεωτικών ποσοτήτων που προβλέπονται στις συμβάσεις. Έτσι αυτές τις ημέρες τα επιτελεία των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών εξετάζουν τα δεδομένα και ετοιμάζουν τις τελικές τους κινήσεις.
Οι προμηθευτές
Στην αγορά αερίου διαθέτουν άδειες προμήθειας οι εταιρείες:
- ΔΕΠΑ
- M&M Gas των ομίλων Μυτιληναίου και Motor Oil
- Προμηθέας Gas (όμιλος Κοπελούζου)
- Aegean Power (συμφερόντων Δ.Μελισσανίδη )
- EGL
- Edison
Μέχρι στιγμής φορτία LNG έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα από τις Μ&Μ Gas, Aegean, Eni, Vitol και EGL, που έχουν κατευθυνθεί για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγών (ανεξάρτητων και ΔΕΗ) αλλά και για το διυλιστήριο της Motor Oil.
Διαβάστε περισσότερα » »

Επτά δισ. ο πληθυσμός της γης

Ο πληθυσμός του πλανήτη θα ξεπεράσει το φράγμα των 7 δισεκατομμυρίων μέσα στο 2011 και, μολονότι η δημογραφική ανάπτυξη επιβραδύνεται σε όλες τις ηπείρους, παραμένει πολύ ισχυρή στην Αφρική, σύμφωνα με....
μια μελέτη του γαλλικού Ινστιτούτου Δημογραφικών Μελετών (Ined) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.
Το φράγμα των 6 δισεκατομμυρίων είχε σπάσει στο 1999.

Χρειάστηκαν δώδεκα χρόνια για να φτάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός τα 7 δισ. και θα χρειαστεί να περάσουν άλλα 14 για να προστεθεί άλλο ένα δισεκατομμύριο.

Στη συνέχεια ο παγκόσμιος πληθυσμός θα σταθεροποιηθεί γύρω στα 9 με 10 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ined το οποίο πραγματοποιεί δικές του μελέτες, παράλληλα με αυτές των Ηνωμένων Εθνών, της Παγκόσμιας Τράπεζας και άλλων διεθνών οργανισμών.

Σήμερα, η "G7" των πιο "ανεπτυγμένων πληθυσμιακά" χωρών αποτελείται από την Κίνα (1,33 δισ. κάτοικοι), την Ινδία (1,17 δισ.), τις ΗΠΑ (306,8 εκ.), την Ινδονησία (243,3 εκ.), τη Βραζιλία (191,5 εκ), το Πακιστάν (180,8 εκ.) και τη Νιγηρία (162,3 εκ).

Μέχρι το 2050 υπολογίζεται ότι η Ινδία θα έχει περάσει στην πρώτη θέση, με 1,69 δισ. κατοίκους, θα ακολουθεί η Κίνα με 1,31 δισ. και στην τρίτη θέση θα βρίσκεται η Νιγηρία (από έβδομη σήμερα), με 433 εκατομμύρια, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει πληθυσμό 513 εκατομμυρίων.

Παρά το AIDS και την υψηλή παιδική θνησιμότητα, μέχρι το 2100 ο ένας στους τρεις κατοίκους του πλανήτη θα ζει στην Αφρική, ενώ σήμερα μόνο ένας στους επτά είναι Αφρικανός.

Μάλιστα το Ined σημειώνει ότι η πληθυσμιακή αύξηση θα είναι ιδιαίτερα έντονη στην υποσαχάρια Αφρική όπου ο πληθυσμός θα φτάσει από τα 600 εκατομμύρια που ήταν το 2000 στα 3,4 δισεκατομμύρια το 2100.

Στο σύνολο της μαύρης ηπείρου, μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα ο πληθυσμός θα τετραπλασιαστεί και από 800 εκατομμύρια το 2000 θα αγγίξει τα 3,6 δισ.

το 2100.

"Είναι μία περιοχή του κόσμου όπου η γεννητικότητα παραμένει ακόμη πολύ υψηλή, μολονότι και εκεί έχει μειωθεί. Παρά τη μείωση, είναι μεγαλύτερη από άλλες περιοχές", εξήγησε ο ερευνητής και συγγραφέας της μελέτης, Ζιλ Πιζόν. Σήμερα, αντιστοιχούν 7 παιδιά για κάθε μητέρα στο Νίγηρα, 6,4 στη Σομαλία, 6,1 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και 5,8 στην Μπουρκίνα Φάσο.

Η αύξηση του πληθυσμού θα συνεχιστεί παρά την υψηλή παιδική θνησιμότητα και τη διάδοση του AIDS.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 2009 4,9 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15-49 ετών είχαν προσβληθεί από τον ιό HIV στη Νότια Αφρική, δηλαδή το 18% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας.

Σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο οι φορείς του AIDS φτάνουν το 3,9% έναντι 0,8% του πληθυσμού σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όσον αφορά την παιδική θνησιμότητα, αντιστοιχούν 74 θάνατοι ανά 1000 γεννήσεις στην Αφρική, έναντι 44 σε παγκόσμιο επίπεδο και 6 στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Το προσδόκιμο ζωής θα παραμείνει στα 70 χρόνια κατά μέσο όρο αλλά θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό στην Αφρική (57,5 χρόνια) και κυρίως στη Ζιμπάμπουε (46 χρόνια).
Διαβάστε περισσότερα » »

Κινδύνεψε να καταστραφεί από φωτιά το αρχαίο ελληνικό Βοθυρωτό

Σώθηκε από τύχη, αφού οι Αλβανοί αδιαφόρησαν

Μεγάλη πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Βουθρωτού, στους Αγίους Σαράντα. Οι φλόγες της φωτιάς απείλησαν με καταστροφή το αρχαίο θέατρο, όμως από τύχη σώθηκε την...... τελευταία στιγμή. Η αρχαία αυτή πόλη της Ηπείρου έχει χαρακτηριστεί Εθνικό Πάρκο από το Αλβανικό κράτος,
ενώ είναι ένα από τα προστατευόμενα από την UNESCO μνημεία (Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO). Ωστόσο οι Αλβανοί, μην έχοντας πυροσβεστικά μέσα στη διάθεσή τους, αδιαφόρησαν και απλώς παρακολουθούσαν απαθείς την εξέλιξη της φωτιάς.
Διαβάστε περισσότερα » »

Στα σκαριά το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα;

Το πρώτο αποτεφρωτήριο στην Ελλάδα «κυνηγά» να δημιουργήσει ο δήμος Θεσσαλονίκης.
Η διοίκηση έχει ήδη καταλήξει στο χώρο που πληροί όλες τις προϋποθέσεις, τις οποίες θέτει ο νόμος για την υλοποίηση του συγκεκριμένου σχεδίου και βρίσκεται στα..... κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου στη Θέρμη.

Πρόκειται για έναν ιδιόκτητο χώρο του δήμου Θεσσαλονίκης, έκτασης 500 στρεμμάτων, που αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως φυτώριο. Σ' ένα μικρό μέρος της έκτασης θα στηθεί ένα οίκημα περίπου 600 τετραγωνικών μέτρων, όπου θα στεγαστούν οι απαραίτητες λειτουργίες του αποτεφρωτηρίου. Για την υλοποίηση του σχεδίου έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις μεταξύ του αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων, Κωνσταντίνου Ζέρβα, με το γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εκδοθεί προεδρικό διάταγμα χαρακτηρισμού της έκτασης ως χώρου αποτεφρωτηρίου και να προχωρήσουν οι απαραίτητες διαδικασίες.

«Το αποτεφρωτήριο είναι μια επιδίωξη της δημοτικής αρχής και πιστεύουμε ότι θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες όλης της Βόρειας Ελλάδας. Είναι θέμα πολιτισμού η δημιουργία του αποτεφρωτηρίου», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο κ.Ζέρβας. Σημειώνεται πως στον προϋπολογισμό του δήμου έχει συμπεριληφθεί ένα κονδύλι ύψους 30.000 ευρώ για την τελική μελέτη, ενώ η κατασκευή του αποτεφρωτηρίου θα κοστίσει γύρω στα 2 με 3 εκατομμύρια ευρώ. Ο τρόπος κατασκευής του έργου θα αποφασιστεί στο μέλλον από τη δημοτική αρχή.
Διαβάστε περισσότερα » »