Τα σημεία των καιρών εδώ και αρκετά χρόνια δείχνουν σαφέστατα μια σύγκρουση παγκοσμίου επιπέδου ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ρωσία.
Αυτή κόντρα σύμφωνα με ειδικούς δεν είναι μόνο πολιτική, ενεργειακή , ή ενδεχομένως γεωπολιτική, αλλά κυρίως θρησκευτική και ιδεολογική.  
Από την μία πλευρά έχουμε τους εκπροσώπους της Νέας Τάξης Πραγμάτων με όλο τον « συρφετό» που τους ακολουθεί και από  την άλλη την ορθοδοξία και τις χριστιανικές αξίες.  Οι αφορμές που θα γίνει αυτή παγκόσμια σύγκρουση «εξηγούνται» παρακάτω.
Σύμφωνα  με τον γνωστό  Αμερικανό εμπειρογνώμονα Zbigniew Brzezinski, η Ρωσία δεν δείχνει κανέναν απολύτως  σεβασμό στην στρατιωτική δύναμη της Δύσης και του ΝΑΤΟ, ως εκ τούτου, πρέπει να  λάβει  μια αυστηρή προειδοποίηση.
«Η Μόσχα έχει προφανώς δεν έχει κανέναν σεβασμό στις δυτικές χώρες, ούτε στο ΝΑΤΟ. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εξετάζει πόσο μακριά μπορεί να πάει. Το Κρεμλίνο πρέπει να λάβει μια σκληρή προειδοποίηση », αναφέρει ο ίδιος στο » Radio Poland «, σύμφωνα με ρωσικό δημοσίευμα.
O Bzhezinsiky σχολίασε τα πρόσφατα επεισόδια στα διεθνή ύδατα της Βαλτικής Θάλασσας, όταν τα ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη  Su-24 αρκετές φορές «τρομοκράτησαν»  το αμερικανικό αντιτορπιλικό «Donald Cook» με  πολωνικό  ελικόπτερο  επί του σκάφους.
«Πιστεύω ότι το συμβάν που προκάλεσαν οι Ρώσοι σε μια προσπάθειά τους να εκφοβίσουν το αμερικανικό πολεμικό πλοίο. Αυτό  αποτελεί μέρος της συνεχιζόμενης προκλητικής και αυθάδους συμπεριφοράς στα βόρεια, ανατολικά και νότια σύνορα της συμμαχίας. Αν γυρίσουμε στο παρελθόν, ακόμη και πριν από τη ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, μπορούμε να σημειώσουμε την συνεχιζόμενη ανάπτυξη αυτού του προτύπου συμπεριφοράς, και αυτό είναι μια σοβαρή ανησυχία »,  δήλωσε ο Μπρεζίνσκι.
Κατά την γνώμη του, « έρχεται το τέλος των ενεργειών της Μόσχας», ενώ τονίζει ότι « ο Πρόεδρος Πούτιν, δοκιμάζει πόσο μακριά μπορεί να πάει ενάντια στη συμμαχία, και αυτές οι δράσεις θα οδηγήσουν  σε «απώλεια εμπιστοσύνης στην Συμμαχία , δημιουργώντας όμως εντάσεις ακόμη και εντός της συμμαχίας».
«Φοβάμαι ότι αν το ΝΑΤΟ δεν αλλάξει  τακτική  και δεν αρχίζει να δίνει μια πραγματική, απτή στρατιωτική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, είναι πιθανό οι ρωσικές προκλήσεις να ενισχυθούν. Μαζί με την αύξηση της τάσης θα αυξηθεί και η  πιθανότητα του κινδύνου απρογραμμάτιστων συγκρούσεων. Μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνο λόγω της δυναμικής, η οποία μπορεί να αποκτήσει η σύγκρουση μεταξύ Ανατολής και Δύσης »,  πρόσθεσε ο αποκαλούμενος και ενορχηστρωτής της αμερικανικής πολιτικής του Μ.Ομπάμα  .
«Οι Ρώσοι θα πρέπει να λάβουν  μια έντονη προειδοποίηση ότι αν δεν σταματήσουν τις ενέργειές τους, θα αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο τόσο τα  πλοία όσο και τα αεροσκάφη τους. Αυτό  κάναμε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, και αυτό έχει οδηγήσει σε σταθερότητα, καθώς και οι δύο πλευρές είχαν  μάθει να σέβονται ο ένας τον άλλο. Είμαστε τώρα σε μια κατάσταση κατά την οποία η Μόσχα δεν δείχνει προφανώς κανένα σεβασμό στην Δύση, την συμμαχία, ακόμη και τις στρατιωτικές δυνάμεις των ΗΠΑ και την ετοιμότητά μας να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δυνάμεις. Αν ένα τέτοιο περιστατικό συνέβαινε κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, θα είχαμε  ανταποκριθεί με  έναν συμμετρικό τρόπο »,  δήλωσε ο Μπρεζίνσκι.
Με την ίδια λογική , εάν ο Ρώσος Πρόεδρος έκανε το ίδιο στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του Su-24 θα είχαμε εδώ και μήνες πόλεμο Ρωσίας και Τουρκίας.
Αλλά ο «κοντός» κατάλαβε το σχέδιο των ΗΠΑ με την τουρκική πρόκληση και άλλαξε εντελώς συμπεριφορά από τον Νοέμβριο του  2015.
Πάντως ένα  είναι σίγουρο,  όσο η Αμερική κυβερνάται από αυτή την  διεφθαρμένη ελίτ που θέλει να κυριαρχήσει με άνομο τρόπο πάνω  στον πλανήτη , τόσο ένας παγκόσμιος πόλεμος  έρχεται ακόμη  πιο κοντά.