Στον ΟΗΕ αναμένεται να επιστρέψει το θέμα του ονόματος μετά την προσφυγή. Χαρακτηριστικά θρίλερ μέχρι την τελευταία στιγμή εκτιμά η Αθήνα ότι θα έχει η ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης επί της προσφυγής το 2008 της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας για παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, απόφαση η οποία αναμένεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου.
Διπλωματικές πηγές, κάνοντας αναφορά στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αναμένουν ένα «ισορροπημένο» κείμενο απόφασης, το οποίο δεν θα δικαιώνει ουσιαστικά κανένα από τα δύο μέρη. «Σε μια τέτοια περίπτωση θα μένει ελεύθερο το πεδίο για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στη Νέα Υόρκη, καθώς πρόκειται για μια καθαρά πολιτική υπόθεση που κάκιστα βρέθηκε στη Χάγη» σημειώνει διπλωμάτης. Προσθέτει ότι πολιτική ήταν εξαρχής και η προσέγγιση της ελληνικής πλευράς, η οποία αποκρυσταλλώθηκε στο πολυσέλιδο υπόμνημα με ισχυρά επιχειρήματα.
Κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών τονίζουν ότι κεντρικό σημείο των ελληνικών θέσεων είναι η διατήρηση της απόφασης που εκφράστηκε με συλλογικό και ομόφωνο τρόπο στις συνόδους του ΝΑΤΟ σε Βουκουρέστι, Στρασβούργο και Λισαβόνα, δηλαδή πως χωρίς επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν υφίσταται προοπτική ένταξης στη Συμμαχία.
Ανάλογα με την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία «θα μελετηθεί λέξη προς λέξη», θα κινηθεί και η Αθήνα. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο Γ. Παπανδρέου στον Ν. Γκρούεφσκι στην τελευταία τους συνάντηση τον Ιούνιο στις Βρυξέλλες, «η Ελλάδα δεν προτίθεται να συμμετάσχει σε μια επικοινωνιακή κινητικότητα γύρω από το θέμα της ονομασίας», αλλά προσβλέπει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.
Οσον αφορά τη στρατηγική της «άλλης πλευράς», όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική «Ντνέβνικ», σε περίπτωση μιας «ισορροπημένης» απόφασης, η κυβέρνηση Γκρούεφσκι θα αξιοποιήσει τα θετικά στοιχεία για «μια διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης». Εάν η απόφαση είναι ευνοϊκή για τα Σκόπια, θα ακολουθήσει προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ώστε να αναγκαστεί η Ελλάδα να μην παραβιάσει ξανά την Ενδιάμεση Συμφωνία, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει νομικό αίτημα «επανορθώσεων για τη ζημιά που έχει υποστεί η χώρα». Σε περίπτωση, τέλος, μιας απορριπτικής απόφασης, η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει να ενεργεί βάσει των συμφερόντων της, αλλά χωρίς να καταγγείλει τη συμφωνία.
Από την πλευρά του ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, όπως ξεκαθάρισε σε πρόσφατη συνέντευξή του («Καθημερινή», 4/9/11), θα προχωρήσει στην κατάθεση νέας πρότασης μόνο εάν έχει ενδείξεις και από τις δύο πλευρές ότι υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον και εάν αυτή έχει σοβαρές πιθανότητες να γίνει αποδεκτή ως βάση διαπραγμάτευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου