Ο Περιφερειάρχης Δυτ. Μακεδονίας κ Θόδωρος Καρυπίδης επανέφερε τελευταία και με αφορμή την πώληση λιγνιτικών μονάδων, το θέμα της δημιουργίας «θεσμικού κενού» με την παραίτησή του. Καλά έκανε, γιατί είναι κι αυτός ένας τρόπος αντίστασης με εκβιασμό.
Στην ουσία όμως ενδεχόμενη παραίτησή του εξυπηρετεί ή βλάπτει τα συμφέροντα του τόπου;
Όλοι γνωρίζουν ότι η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής βουλής των 300 με τη Μικρή ΔΕΗ με την εκχώρηση 40% λιγνιτικών μονάδων ή με άλλους τρόπους, τάσσεται (αναγκαστικά;) υπέρ της πώλησης κομματιού της ΔΕΗ.
Αυτή τη στιγμή επικρατεί το σενάριο (σχεδόν συμφωνία;) για την εκχώρηση του 40% λιγνιτικών μονάδων και των αντίστοιχων ορυχείων (Μελίτη 1 και άδεια για 2η καθώς και Μεγαλούπολη 3 & 4) και εμείς πέρα από τον καθολικό αγώνα για ανατροπή του ξεπουλήματος, οφείλουμε και δεύτερες δράσεις.
Σαν κυρίαρχη δευτερεύουσα δράση θεωρώ την διασφάλιση αύριο 1/12/2017 του Υπ. Ενέργειας κ Σταθάκη
από τους θεσμούς, της θετικής λύσης
για τη συνέχεια λειτουργίας του ΑΗΣ Αμυνταίου και ταυτόχρονα του ομώνυμου ορυχείου, με τους δυο προτεινόμενους τρόπους: Είτε με αναβάθμιση (περιβαλλοντική) των δυο υπαρχόντων μονάδων συνολικής ισχύος 600
MW (από επενδυτή-ες
με τα απαιτούμενα κεφάλαια), είτε με κλείσιμο των παλαιών μονάδων του ΑΗΣ Αμυνταίου και αντικατάστασή τους με μια αντιρρυπαντική μονάδα 450
MW που μπορεί να στηριχθεί από τα αποθέματα λιγνιτών της περιοχής
. Αυτό σημαίνει αυτόματα αγαπητέ Θόδωρε δουλειά σε 1000 άτομα στην περιοχή, απρόσκοπτη λειτουργία της τηλεθέρμανσης της πόλης του Αμυνταίου, συμμετοχή της ΔΕΗ στην παραγωγή Η/Ε από λιγνίτη και στην ΠΕ Φλώρινας κ.α.
Υπάρχουν κι άλλες σημαντικές δεύτερες ενέργειες που όταν είναι επίκαιρες θα καταγραφούν ……
Αρκετοί συντοπίτες μας μπορεί να σ’ επαινέσουν για την παραίτησή σου, ο καθένας για τους δικούς του λόγους …. Κι εσύ μπορεί να κληρονομήσεις (εσαεί;) μια έπαρση. Εγώ όμως και πολλοί συντοπίτες θα σου υπενθυμίζουμε πάντα, τι μπορούσες να κάνεις για τους Δυτικομακεδόνες και εσύ απέδρασες ……