Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΤΡΑΓΚΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΟΣΚΑΡ

Διαβάστε περισσότερα » »

Στη φυλακή o Γρηγόρης Βαλλιανάτος!

Τον πρώτο επώνυμο φοροφυγά κατόρθωσε να βάλει στη φυλακή το ΠΑΣΟΚ
, μόνον που δεν είναι μέσα στην ...υποκριτική λίστα των προσωπικών δεδομένων με τους «μεγαλοκαρχαρίες» του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ενας από τους στενούς φίλους, ομοϊδεάτης στο νομοσχέδιο για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών ουσιών και πρώην σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, ο δημοσιογράφος και επιχειρηματίας Γρηγόρης Βαλλιανάτος κρατείτο μέχρι χθες το βράδυ στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας για βεβαιωμένες οφειλές προς το Δημόσιο. Ο κ. Βαλλιανάτος αναμενόταν να μεταχθεί στις Δικαστικές Φυλακές της Χίου για να εκτίσει ποινή 26 μηνών, έπειτα από απόφαση του εισαγγελέα Εκτελέσεως Ποινών. Εάν δεν πρόκειται για επικοινωνιακό τρικ (ώστε να καταδειχτεί ότι ο κ. Παπανδρέου κλείνει φυλακή ακόμα και τους φίλους του για το καλό της πατρίδος), τότε πρόκειται για προκλητική απόφαση άδικης εφαρμογής του νόμου, την ώρα που μεγαλοεπιχειρηματίες αρνούνται να αποδώσουν στο κράτος εκατομμύρια ευρώ βεβαιωμένων οφειλών τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος συνελήφθη κοντά στο σπίτι του στο κέντρο της Αθήνας, έπειτα από «τυχαίο έλεγχο». Από την ταυτοποίηση στοιχείων προέκυψε ότι εναντίον του εκκρεμούσαν δύο καταδικαστικές αποφάσεις. Η πρώτη απόφαση αφορούσε υπόθεση έκδοσης ακάλυπτων επιταγών. Εκδικάστηκε το 2002 και αμετάκλητα ο γνωστός δημοσιογράφος καταδικάστηκε σε 20 μήνες φυλακή, χρηματικά μετατρέψιμους, αφού μάλλον δεν είχε ασκήσει ένδικα μέσα για να προσβάλει την ποινή. Το ποσό δεν πληρώθηκε και η ποινή πέρασε στο ποινικό του μητρώο.

Το 2008, σε άλλη υπόθεση, ο κ. Βαλλιανάτος καταδικάστηκε για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο σε έξι μήνες φυλακή. Λόγω του ποινικού μητρώου του 2002, το δικαστήριο δεν δέχτηκε την αναστολή εκτέλεσης της ποινής (άρθρο 99 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα), με αποτέλεσμα η καταδίκη να μετατραπεί χρηματικά σε 31.000 ευρώ, ποσό που κατά πληροφορίες δεν είχε πληρώσει ο κ. Βαλλιανάτος. Στον τυχαίο έλεγχο φανερώθηκαν οι οφειλές. Ο πρώην σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου (που για πολλούς εξακολουθούσε άτυπα να βρίσκεται στον στενό κύκλο των προσώπων που ακροαζόταν) οδηγήθηκε με χειροπέδες (κατά μαρτυρίες αυτοπτών) στο Τμήμα Εκτελέσεων Ποινών στο κτίριο της πρώην Σχολής Ευελπίδων, χθες το μεσημέρι, και από εκεί στον εισαγγελέα, που διέταξε τη φυλάκισή του ώστε να εκτίσει ποινή δύο ετών και δύο μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, φίλοι του κ. Βαλλιανάτου έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να βοηθήσουν ώστε ο γνωστός δημοσιογράφος να μην παραμείνει για μακρό διάστημα στο σωφρονιστικό κατάστημα της Χίου.
Διαβάστε περισσότερα » »

H ΣΗΜΑΙΑ (Δείτε το βίντεο )


Διαβάστε περισσότερα » »

Γρεβενά: η «πρωτεύουσα» των μανιταριών

Πριν από μερικά χρόνια, τα Γρεβενά ανακηρύχτηκαν επισήμως, «πόλη του μανιταριού» και οι κάτοικοί τους πρωτοστατούν στην έρευνα, την καταγραφή, την ανάδειξη και την πολύπλευρη αξιοποίηση του φυσικού τους πλούτου, πολιτιστικά, οικονομικά και κοινωνικά.


Φωτογραφία: http://www.grevena.gr
Τα Γρεβενά αποτελούν εδώ και χρόνια την ελληνική «πρωτεύουσα» των μανιταριών και το μανιτάρι αποτελεί μέρος της τοπικής παράδοσης και της ιστορίας, αλλά και έμβλημα-σύμβολο αυτής της δυτικομακεδονικής πόλης, διακοσμώντας πάρκα, πλατείες και κόμβους. Οι κάτοικοι της περιοχής κατέχουν επάξια τον τίτλο των πρωτοπόρων της μανιταροφιλίας και μανιταρογνωσίας και τα Γρεβενά πρωτοστατούν στην έρευνα, την καταγραφή, την ανάδειξη και την πολύπλευρη αξιοποίησή τους.
Στους πρόποδες της Πίνδου, στα μέρη της Βάλια Κάλντα ( http://bit.ly/Valia_calda ), αλλά και στα πυκνά δάση βελανιδιάς της περιοχής, στα δάση, στα λιβάδια και στις όχθες των ποταμών του Νομού Γρεβενών, κυρίως στα σύνορά του με την επαρχία Βοΐου Κοζάνης, φύονται -στις βροχερές περιόδους, συχνά σε μεγάλες ποσότητες- περισσότερα από χίλια είδη άγριων μανιταριών, τα περισσότερα από τα οποία αποτελούν βασικό στοιχείο διατροφής και λαογραφίας για τους κατοίκους της περιοχής.
Πολλά από αυτά αποτελούν πρώτες πανελλήνιες καταγραφές, ενώ αρκετά θεωρούνται είδη σπάνια στην Ευρώπη, ή απειλούνται με εξαφάνιση. Ιδανικές συνθήκες για την ανάπτυξή τους είναι οι υψηλές σχετικά υγρασίες σε υπόστρωμα και ατμόσφαιρα και για την γεύση τους πλούσια εδαφολογικά χαρακτηριστικά.
Η περιοχή με τα περισσότερα μανιτάρια εμπορικού ενδιαφέροντος είναι η περιοχή του Βοΐου, στο βόρειο τμήμα του Νομού, ενώ η μεγαλύτερη ποικιλία συναντάται στην ανατολική πλευρά του Όρλιακα, στη Βάλια Κάλντα και στις Μπάλτσες.
Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου
Οι τοπικοί φορείς και οι αρχές, έχουν αξιοποιήσει ποικιλότροπα και σε όλα τα επίπεδα, τον πλούτο που τους δίνει η γη στην κουλτούρα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, την οικονομία και βέβαια την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η τοπική κουζίνα έχει αξιοποιήσει βέβαια τα μανιτάρια, τα οποία κατέχουν σημαντική θέση στο διαιτολόγιο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της περιοχής, στους καταλόγους των εστιατορίων και στα ράφια των επιχειρήσεων που εμπορεύονται τοπικά προϊόντα.
Στα Γρεβενά θα φάτε νόστιμη μανιταρόσουπα, μανιταροπίλαφο, μανιταρομαγειρίτσα και μανιταρόπιτα, μανιτάρια τουρσί, αποξηραμένα μανιτάρια, μανιτάρια σε λάδι, λικέρ από μανιτάρια, ζυμαρικά με μανιτάρια, αλλά και μανιτάρι γλυκό κουταλιού.
Εγκαινιάζεται το μουσείο μανιταριού
Σε λίγες ημέρες (Κυριακή 6 Νοεμβρίου) θα εγκαινιαστεί στο χωριό Λάβδα των Γρεβενών -12 χλμ. από τη Βασιλίτσα και 15 χλμ. από την Βάλια Κάλντα- το μουσείο μανιταριού, όπου θα εκτίθενται όλα τα μανιτάρια της περιοχής σε φυσική μορφή, πληροφορίες για το καθένα με πλούσια βιβλιογραφία και θα παρέχεται ενημέρωση με οπτικοακουστικό υλικό καθώς και η δυνατότητα για μικροσκοπική εξέταση από τους επισκέπτες.
Φωτογραφία: http://www.grevena.gr
Επιπλέον στο μουσείο θα μπορεί κανείς να δει τα έργα 45 ελλήνων γλυπτών, τα οποία και ενσωματώθηκαν μέσα σε προθήκες-μικρογραφία της φύσης, όπου ζουν και αναπτύσσονται τα μανιτάρια.
Περισσότερες πληροφορίες για τα Γρεβενά και τα μανιτάρια τους, θα βρείτε στις ιστοσελίδες http://www.manitari.gr/ και http://www.grevena.gr/ . Για την αγορά τοπικών προϊόντων επισκεφτείτε το http://www.manitarishop.gr/ , μια επιχείρηση συλλογής, επεξεργασίας και μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, με μεγάλη ποικιλία άγριων μανιταριών, αλλά και τοπικών προϊόντων.
Πόπη Αθανασοπούλου
Διαβάστε περισσότερα » »

Οι 7 αντιοξειδωτικές τροφές-έκπληξη

Ακούτε συνεχώς για τη δράση τωναντιοξειδωτικών και πόσο σημαντικά είναι για την υγεία μας, αλλά γνωρίζετε μόνο τα φρούτα και τα λαχανικά ως μοναδικές πηγές τους. Κι, όμως, υπάρχουν κι άλλες τροφές που σας παρέχουν απλόχερα τα αντιοξειδωτικά τους – απλώς δεν τους είχατε δώσει ποτέ σημασία.

Γνωρίζετε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και προσπαθείτε συνεχώς να τα καταναλώνετε, έτσι ώστε να αποτοξινώνετε τον οργανισμό σας – κάτι που σίγουρα έχετε διαπιστώσει ότι «δουλεύει».
Οι ερευνητές, όμως, συνεχίζοντας αδιαλείπτως τις μελέτες πάνω σε αυτές τις τόσο χρήσιμες ουσίες, ξεσκεπάζουν και άλλες πηγές αντιοξειδωτικών, προκειμένου να μας βοηθήσουν να αυξήσουμε την κατανάλωσή τους από όσο περισσότερες πηγές γίνεται, έτσι ώστε να τα λαμβάνουμε στις ποσότητες που πρέπει.
Βάλτε μπρος, λοιπόν, και για τις παρακάτω τροφές έτσι ώστε να δείχνετε, αλλά και να νιώθετε νεότεροι, τονώνοντας τον οργανισμό σας.
Ζυμαρικά ολικής άλεσης: αντιοξειδωτικά στο πιάτο
Η… βερσιόν ολικής άλεσης των ζυμαρικών περιέχει 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από τις εμπλουτισμένες ή τις επεξεργασμένες τροφές, όπως αποκαλύφθηκε σε μελέτη του Πανεπιστημίου του Σκράντον – αρκεί η ολική άλεση να αναφέρεται πρώτη στη λίστα των συστατικών. Σύμφωνα με τους μελετητές, η κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, ενώ οι πολυφαινόλες (αντιοξειδωτικά) έχουν επίσης θετική επίδραση και στην αρτηριακή πίεση - σίγουρα, βέβαια, παίζουν ρόλο και οι φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την απορρόφηση της χοληστερόλης. Η συγκέντρωση των αντιοξειδωτικών στο αλεύρι ολικής άλεσης που χρησιμοποιείται στα εν λόγω ζυμαρικά, πάντως, φαίνεται να είσαι συγκρίσιμη με αυτή των φρούτων και των λαχανικών.
Ποπ κορν: οι πολυφαινόλες στο μεγαλείο τους
Το αγαπητό σε όλους μας σνακ του… κινηματογράφου περιέχει 4 φορές περισσότερες πολυφαινόλες, σε σχέση με αυτές που βρίσκουμε στα περισσότερα φρούτα. Όταν μάλιστα το ποπ κορν είναι σπιτικό, τότε μιλάμε για 100% ολική άλεση και μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών, που μπορούν να μετατρέψουν την παρακολούθηση μιας ταινίας σε μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες – αρκεί να αποφύγετε το βούτυρο και το αλάτι.
Αβγά: όχι τόσο ένοχα όσο νομίζουμε
Οι περισσότεροι τα αποφεύγουν λόγω χοληστερίνης, ενώ σχεδόν κανείς δεν τα θεωρεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Κι όμως, η λουτεΐνη που περιέχουν (η οποία προστατεύει τα μάτια από την εμφάνιση καταρράκτη και την εκφύλιση ωχράς κηλίδας σε προχωρημένες ηλικίες), αν και βρίσκεται σε χαμηλή συγκέντρωση στα αβγά σε σχέση π.χ. με το σπανάκι, απορροφάται πιο αποτελεσματικά όταν προέρχεται από αυτά, καθώς το λίπος του κρόκου βοηθά στην επεξεργασία της από τον οργανισμό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Έτσι, ακόμη κι αν ένα αβγό περιέχει περίπου το 5% της λουτεΐνης που υπάρχει στο σπανάκι, εμείς τελικά την απορροφάμε 3 φορές πιο αποτελεσματικά.
Φασόλια σε κονσέρβα: αντιοξειδωτικά σε… συσκευασία
Μελέτη του 2004 που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών έδειξε ότι ορισμένες ποικιλίες αποξηραμένων φασολιών χαρακτηρίζονται από υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών. Για να αποδείξει, όμως, ότι και τα φασόλια σε κονσέρβα διατηρούν τέτοια υψηλά επίπεδα, μια ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου του Κολοράντο μέτρησε τις φαινόλες και τα φλαβονοειδή σε διάφορους τύπους τέτοιων φασολιών και σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Crop Science, βρέθηκε ότι και τα φασόλια σε κονσέρβα περιέχουν αντιοξειδωτικά, με τα μικρά κόκκινα φασόλια να παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα. Γενικότερα, τα σκουρόχρωμα φασόλια σε κονσέρβα περιέχουν περίπου 3 φορές τα φυτοχημικά που «εξολοθρεύουν» τις ελεύθερες ρίζες, σε σχέση με τα υπόλοιπα.
Γιαούρτι: ισάξιο του… σπανακιού σε ριβοφλαβίνη
Ένα από τα πιο εύκολα και απολαυστικά σνακ, το γιαούρτι, αποτελεί επίσης μια σημαντική για την υγεία μας τροφή. Αν είστε λάτρεις του, τότε σίγουρα θα σας χαροποιήσει το γεγονός ότι 1 φλιτζάνι γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά μας παρέχει με τουλάχιστον 25% της ημερήσιας ποσότητας ριβοφλαβίνης που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ποσότητα την οποία παίρνουμε και από 1 φλιτζάνι βρασμένο σπανάκι. Αν και δεν πρόκειται για αντιοξειδωτικό, η ριβοφλαβίνη (βιταμίνη Β2) είναι πολύ σημαντική για την προώθηση της αντιοξειδωτικής δραστηριότητας, χωρίς την οποία το αντιοξειδωτικό γλουταθιόνη – το οποίο υπάρχει ήδη στα κύτταρά μας – δεν μπορεί να καταστρέψει τις ελεύθερες ρίζες. Λόγω του ότι η ριβοφλαβίνη είναι υδατοδιαλυτή, παραμένει στον οργανισμό μας μόνο για μερικές ώρες, γι’ αυτό πρέπει να την αναπληρώνουμε καθημερινά – και το γιαούρτι είναι η λύση.
Βιολογικό γάλα: μια καλή εναλλακτική στα γαλακτοκομικά
Αν δοκιμάσετε να αλλάξετε το καθιερωμένο σας γάλα με βιολογικό, θα ανταμειφθείτε με μια πολύ ισχυρότερη δόση αντιοξειδωτικών, συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης Ε και των καροτενοειδών, βήτα καροτίνη και λουτεΐνη, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the Science of Food and Agriculture. Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι το γάλα αγελάδων βιολογικής εκτροφής είναι περίπου 40-50% πιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά από το συνηθισμένο γάλα. Δεν σας αρέσει το γάλα; Δοκιμάστε τυρί ή γιαούρτι από αγελάδες βιολογικής εκτροφής – τα αποτελέσματα θα είναι τα ίδια.
Φυσικά γλυκαντικά: και γλυκά και υγιεινά
Μειώνοντας την κατανάλωση άσπρης ζάχαρης και αντικαθιστώντας την με φυσικά γλυκαντικά, όπως η μελάσα, το μέλι, η καστανή ζάχαρη και το σιρόπι σφενδάμου, θα τροφοδοτήσετε τον οργανισμό σας με επιπλέον αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Βιρτζίνια Τεκ, οι οποίοι μελέτησαν την αντιοξειδωτική βαρύτητα των παραπάνω. Αυτό που βρήκαν είναι ότι η μελάσα είχε τα υψηλότερα ποσοστά, με τα υπόλοιπα επίσης να περιέχουν επαρκείς ποσότητες. Όσον αφορά στο μέλι, τα είδη που περιέχουν τα περισσότερα αντιοξειδωτικά είναι τα σκουρόχρωμα, καθώς έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες.
Συνδυάστε, λοιπόν, τα φρούτα και τα λαχανικά σας με τις παραπάνω τροφές και στείλτε την πρόσληψη των αντιοξειδωτικών και την υγεία σας στα… ύψη.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΓΕΛΑΝΕ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

ΕΚΑΝΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΥΡΑ ΚΑΙ ΑΙΜΑ!
Γελάει το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό με την αιτία της έκτακτης εισαγωγής του Ε. Βενιζέλου στην ιδιωτική κλινική. Ένα... πουλάκι μετέφερε πριν από λίγο ότι ο υπουργός Οικονομικών υπεβλήθη σε μια τυπική εξέταση ούρων και... αίματος (!) και όλη την ημέρα καθόταν στο δωμάτιο με το ΙPad του τηλεφωνώντας σε υπουργούς και βουλευτές. Δουλεύει τον κόσμο ο Μπένι...
Διαβάστε περισσότερα » »

Ποιοί κέρδισαν δισ. ευρώ μέσα σε δύο μέρες;

Στην αναμπουμπούλα, κάποιοι μπορεί να έβγαλαν μερικά δισεκατομμύρια ευρώ… Αυτό άφησαν να εννοηθεί βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων. Την ίδια στιγμή μάλιστα, ο Νικολά Σαρκοζί σημειώνει ότι δεν ενημερώθηκε ποτέ από την ελληνική κυβέρνηση για τις προθέσεις της…

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, άφησε να διαρρεύσει ότι δεν είχε καμία σχετική ενημέρωση από τον πρωθυπουργό, πριν την επίσημη ανακοίνωση του δημοψηφίσματος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της ΚΟ.

Οι περισσότεροι βουλευτές που βρίσκονταν τη Δευτέρα στην ΚΟ, όταν ο πρωθυπουργός δημοσιοποίησε τις προθέσεις του έμειναν σχεδόν… παγωμένοι. Ποιούς εννοούν ότι κερδοσκόπησαν σε βάρος της Ελλάδας και έπαιξαν ολόκληρες περιουσίες στα CDS των ελληνικών ομολόγων; Από το… χέρι που συνέταξε την ομιλία του πρωθυπουργού, μέχρι και τον ίδιο που θα έριξε κάποια… κλεφτή ματιά πριν την εκφωνήσει, δεν πρέπει να την “είδαν” και πολλά μάτια…
Ούτε πρέπει να την άκουσαν και πολλά αυτιά…

Αν και αρνούμαστε να πιστέψουμε ότι υπάρχουν Έλληνες που θα στοιχημάτισαν στην χρεοκοπία της Ελλάδας, έχετε καμία ιδέα για το ποιοί μπορεί να κέρδισαν δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε λίγες ώρες;
Διαβάστε περισσότερα » »

Ο Παπανδρέου άλλαξε την ηγεσία του στρατού για να μη γίνει πραξικόπημα !


Απίστευτη ερμηνεία του σημερινού έκτακτου Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Αμύνης (ΚΥΣΕΑ), δίνει η Γαλλική εφημερίδα Le Monde !
Συγκεριμένα, στην ηλεκτρονική της έκδοση, στα οικονομικά blogs, ανέβηκε άρθρο του Georges Ugeux (Ουγκώ δηλαδή!), διευθύνοντος συμβούλου της Galileo Global Advisors, επενδυτικής εταιρείας στη Ν.Υόρκη.
Σε αυτό ο Ουγκώ, γράφει:

"το σύνολο -της ηγεσίας- του ελληνικού στρατού απελύθη σήμερα. Για δύο μέρες σερνόταν η φήμη ενός πραξικοπήματος".
Στο taxalia θεωρούμε ανοησίες τις εκτιμήσεις και τις δήθεν πληροφορίες των ξένων αρθρογράφων.
Φυσικά και δεν υπάρχει περίπτωση στη σημερινή Ελλάδα να γίνει στρατιωτικό πραξικόπημα. Είναι τελείως γελοία η σκέψη ! Για το 2011, είναι ...Λιακοπουλικό σενάριο.
Πηγή:taxalia.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Έντονη επιθετικότητα της Αλβανίας...Ζητά καταγραφή των Τσάμηδων


Σαν βόμβα έσκασε η είδηση! Ο αρχηγός του αλβανικού εθνικιστικού κινήματος «Μαυροκόκκινη» συμμαχία ζήτησε από την κυβέρνηση του να...γίνει καταγραφή των Τσάμηδων και της περιουσίας τους στην `Ήπειρο. Ο Μπερίσα δεν έδωσε σημασία στα λόγια του συναδέλφου του γιατί η χώρα του είναι εκτεθειμένη στις διεθνείς συμμαχίες. Πάντως οι δημοσιογραφικές μας πληροφορίες λένε ότι η Αλβανία δεν θα διστάσει να
θέσει επίσημα το ζήτημα στην Ελλάδα μόλις πάρει την έγκριση από την Ιταλία και δεί την συνοχή της ελληνικής κοινωνίας εξασθενημένη.

Ν. Κ.
Ιστορικός-Εκδότης
Διαβάστε περισσότερα » »

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ... Επιθέσεις σε συνεργεία της ΔΕΗ στην Αχαία


«Φουντώνει» καθημερινά η οργή του κόσμου κατά της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μέσω της ΔΕΗ, για την είσπραξη δυσβάσταχτων φόρων. Αποδέκτες αυτής της οργής είναι τα μέλη των συνεργείων της Επιχείρησης.

Όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, δυο νέα κρούσματα επίθεσης σε συνεργεία της ΔΕΗ σημειώθηκαν πρόσφατα στην Πάτρα. Στην πρώτη περίπτωση ο εργαζόμενος που έκανε καταμέτρηση των ρολογιών της ΔΕΗ, κλειδώθηκε από ένοικο πολυκατοικίας στην Αρόη στο χώρο που βρισκόταν ο καταμετρητής. Ο εργαζόμενος «απελευθερώθηκε» μετά από ...
αρκετή ώρα.

Στην δεύτερη περίπτωση, το συνεργείο του ιδιώτη που πήγε να κόψει το ρεύμα από καφενείο στα Ζαρουχλέικα, δέχθηκε επίθεση από τον ιδιοκτήτη και τους θαμώνες του καταστήματος.

Σύμφωνα με το thebest.gr, καθημερινά 100 με 150 άτομα πηγαίνουν στα κεντρικά της ΔΕΗ στην Ακτή Δυμαίων, ζητώντας να πληρώσουν με δόσεις τους λογαριασμούς του ρεύματος των 100 ευρώ!
Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο από τη στιγμή που οι καταναλωτές καλούνται να πληρώσουν και το ειδικό τέλος ακίνητης περιουσίας, μέσω της ΔΕΗ, το οποίο μάλιστα δεν μπορεί να μπει σε διακανονισμό.

Έτσι, εκατοντάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν να μείνουν στην περιοχή χωρίς ρεύμα, αυτό τον δύσκολο χειμώνα.
Διαβάστε περισσότερα » »

Βρυξέλλες προς Σκόπια: Το όνομά σας είναι- προς το παρόν- “FYROM”…

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτεί από την πΓΔΜ να επικεντρωθεί, πάνω από όλα, στο περιεχόμενο της έκθεσης για την πρόοδο της χώρας, διότι αυτό που είναι σημαντικό, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων που θα αποβούν προς όφελος όλων των πολιτών, δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ράδιο Σλόμπονταν Εβρόπα, ο Πέτερ Στάνο, εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου, Στέφαν Φούλε.
Επιβεβαίωσε ότι ο Επίτροπος έχει λάβει αρκετές επιστολές από τα Σκόπια με παράπονα και διαμαρτυρίες για το θέμα της ονομασίας στην έκθεση προόδου.

 Ο Στάνο ανακοίνωσε ότι όλες οι επιστολές θα απαντηθούν εν ευθέτω χρόνω αλλά προς το παρόν η Επιτροπή απορρίπτει όλες τις εικασίες για νέα προσέγγιση της Ένωσης στο θέμα της ονομασίας.

«Απορρίπτουμε κάθε ισχυρισμό ή πολιτική εκμετάλλευση που επιχειρείται με τις επιστολές αυτές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 2009 χρησιμοποιεί την ίδια μεθοδολογία είτε πρόκειται για το όνομα είτε πρόκειται για επίθετα που σχετίζονται με αυτό. Βασικά, η Επιτροπή σέβεται πλήρως το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών για την επίλυση του θέματος της ονομασίας και ως εκ τούτου θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί την προσωρινή ονομασία που είναι Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – FYROM, έως ότου καταλήξετε σε αμοιβαία αποδεκτή λύση, τόνισε ο εκπρόσωπος του Ευρωπαίου Επιτρόπου.

Διαβάστε περισσότερα » »

Τα καλύτερα συνθήματα σε τοίχους...

"Τα πτυχία copies κτώνται"
(Σε τοίχο στην περιοχή Γκύζη)..."Κολόμβε, γαμώ την περιέργειά σου"
(Decadence, Αθήνα)

"Δεν υπάρχουν παθητικοί καπνιστές,
μόνο αντιπαθητικοί αντικαπνιστές"
(Τ.Ε.Ι., Αθήνας)

"Το Lifestyle είναι μαγικό,
από μηδενικό σε κάνει νούμερο"
(Γκάζι, Αθήνα)

"Θεσσαλονίκη, η μόνη πόλη που γράφεται με δύο Σίγμα και προφέρεται με δύο Λάμδα"
(Μύλος, Θεσσαλονίκη)

"Διατηρείτε την Αθήνα καθαρή.
Πετάτε τα σκουπίδια σας στον Πειραιά"
(Μεταξουργείο, Αθήνα)

"Ο Χριστός πέθανε, ο Αινστάιν πέθανε,
και Εγώ δεν αισθάνομαι καλά τελευταία"
(Αν club, Αθήνα)

"Συμμετέχω, Συμμετέχεις, Συμμετέχει, Συμμετέχουμε, Συμμετέχετε,
Αποφασίζουν"
(οδός Σινώπης, Αθήνα)

"Αυτοί που νομίζουν ότι τα ξέρουν όλα, !
εκνευρίζουν εμάς που τα ξέρουμε"
(λεωφόρος Αλεξάνδρας , Αθήνα)

"Αν τα λάθη διδάσκουν, τότε έχω καταπληκτική μόρφωση"
(οδός Μπενάκη, Αθήνα)

"Η χώρα καταστρέφεται από την αδιαφορία,
αλλά τι με νοιάζει εμένα;"
(λόφος Στρέφη, Αθήνα)

"Θέλω να γίνω αυτό που ήμουν τότε
που ήθελα να γίνω αυτό που είμαι τώρα"
(πλατεία Εξαρχείων, Αθήνα)

"Οι τοίχοι έχουν αυτιά και τα αυτιά μας τοίχους"
(Ψυρρής, Αθήνα)

"Έγχρωμη TV, Ασπρόμαυρη Ζωή"
(οδός Στουρνάρα, Αθήνα)

"Μην τα περιμένετε όλα από την Αστυνομία.
Χτυπηθείτε μόνοι σας"
(Παπασωτηρίου, οδός Στουρνάρα, Αθήνα)





tosokaki.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα » »

Eχει δει κανείς στα σάιτ δήμων ολόκληρης της χώρας ;

Αλήθεια μήπως έχει δει κανείς στα σάιτ δήμων ολόκληρης της χώρας να δημοσι­εύονται τα πόθεν έσχες των δημοτικών αρχό­ντων, όπως προκύπτει από την υποχρέωση που έχουν με βάση τον νόμο για τον Καλλικράτη; Το σχετικό άρθρο είναι σαφές.

«Ο δήμαρχος, οι αντιδήμαρχοι και τα μέλη της οικονομικής επι­τροπής και της επιτροπής για την ποιότητα ζωής είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλουν την ετήσια δήλωση για την περιουσιακή τους κατάσταση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και να τη δημοσιοποιούν με ανάρτηση στην ιστοσελίδα του δήμου». Ελέγχουσα αρχή υπάρχει; Αντιπολί­τευση στους δήμους υπάρχει; Και αν υπάρχουν, μήπως λειτουργεί η ελληνική δικαιοσύνη για να κάνει κάποιον έλεγχο;
Διαβάστε περισσότερα » »

NewsIt.gr: Αλ Τσαντίρι Νιουζ

Διαβάστε περισσότερα » »

ΔΕΝ ΘΑ ΑΥΞΗΘΕΙ Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ...

Διαβάστε περισσότερα » »

Ένα ευχάριστο διάλειμμα από την μαυρίλα ... Ο "άνθρωπος-πουλί"!Δείτε την απίστευτη πτήση σε βίντεο!

Αν η οικονομική κρίση συνεχιστεί και το ΥΕΘΑ εξακολουθεί να κόβει λεφτά ακόμη και για ανταλλακτικά αεροσκαφών -όχι όμως για υπερωρίες υπαλλήλων αποσπασμένων σε βουλευτές- έχουμε τη λύση για τη ΠΑ: Ιδού ο JETMAN! Ο άνθρωπος που πετάει ,από την ομάδα Breitling,που πρόσφατα είχε επισκεφθεί και την Ελλάδα. Δείτε τη πτήση του “ανθρώπου-πουλιού”! Άνετα βγαίνει …στην αναχαίτιση!

 
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ

 

Διαβάστε περισσότερα » »

Τι συμβαίνει με τον αστεροειδή που έρχεται στις 8 Νοεμβρίου.

Στις 8 Νοεμβρίου 2011, αναμένεται να προσεγγίσει τη Γη ο αστεροειδής 2005 YU55, πραγματοποιώντας την πιο κοντινή προσέγγιση αστεροειδούς μέχρι και το 2028. 
  Ο αστεροειδής 2005 YU55 έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες αφού είναι πιθανό να "κρύβει" σημαντικά στοιχεία για τη δημιουργία του πλανήτη μας και του ηλιακού μας συστήματος.
  Έχει διάμετρο 400 μέτρων, ζυγίζει 55 εκατομμύρια τόνους και σύμφωνα με τους επιστήμονες είναι το μεγαλύτερο σε μέγεθος διαστημικό σώμα που έχει πλησιάσει σε τόσο κοντινή απόσταση τη Γη! Ήδη από τον Μάιο του 2011, που έγινε η πρώτη ανακοίνωση για την προσέγγιση του αστεροειδή, το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης JPL, είχε ανακοινώσει:
  " Παρά το ότι
τα αντικείμενα αυτού του μεγέθους πετούσαν σε μια απόσταση ανάλογη της Σελήνης από μας, δεν είχαμε μέχρι τώρα την κατάλληλη πρόγνωση αλλά και την τεχνολογία για να επωφεληθούμε από τις διελεύσεις τους. Αυτή τη φορά είμαστε έτοιμοι στις 8 Νοεμβρίου που ο αστεροειδής θα πετάξει κοντά μας, να τον ερευνήσουμε."  
  Αν και πρόκειται για το μεγαλύτερο σε μέγεθος διαστημικό σώμα που έχει πλησιάσει σε τόσο κοντινή απόσταση τη Γη, ο αστεροειδής είναι επί της ουσίας πολύ μικρός για να παρατηρηθεί από ερασιτέχνες αστρονόμους, αλλά αυτό θα συμβεί με τα μεγάλα επίγεια τηλεσκόπια ενώ όπως έγινε γνωστό η NASA θα χρησιμοποιήσει ραδιοτηλεσκόπιο ώστε να αναλύσει την σύσταση του και να μάθει όσο το δυνατόν περισσότερα στοιχεία για την προέλευσή του. 
  Οι επιστήμονες καθησυχάζουν πως η εγγύτητα στη Γη, δεν αποτελεί απειλή για τον πλανήτη μας τουλάχιστον, για τα επόμενα 100 χρόνια. " Κατά την εγγύτερη προσέγγιση του, η βαρυτική επίδραση του πάνω στη Γη θα είναι τόσο μικρή ώστε να μην μπορεί να υπολογιστεί. Δεν αναμένεται να επηρεάσει τις παλίρροιες ή οτιδήποτε άλλο", εξηγούν αν και παραδέχονται πως αν -υποθετικά- ο 2005 YU55 λοξοδρομούσε και έπεφτε στη Γη, θα μπορούσε να καταστρέψει ο,τιδήποτε βρίσκεται σε ακτίνα δέκα χιλιάδων τετραγωνικών χλμ!
Διαβάστε περισσότερα » »

Η μακεδονική φυλή των Καλάς απειλείται από το Ισλάμ

Η αρχαιοελληνική πολυθεϊστική θρησκεία της φυλής των Καλάς, η οποία έλκει την καταγωγή της από τους Μακεδόνες στρατιώτες του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο από φανατικούς Ισλαμιστές.

Της Rebecca Conway
Μετάφραση: MacedoniaHellenicLand.Eu

Κοιλάδα Μπαμπορέτ, Πακιστάν- Φωλιασμένη ανάμεσα στις κοιλάδες του ορεινού βορειοδυτικού Πακιστάν, η μικροσκοπική θρησκευτική κοινότητα των Καλάς, που ισχυρίζεται καταγωγή από το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από εξτρεμιστές, οι οποίοι το

έχουν βάλει σκοπό να τους προσυλητίσουν στο Ισλάμ.

Οι Καλάς, οι οποίοι αριθμούν μόλις 3.500 άτομα επί του πληθυσμού του Πακιστάν των 180 εκατομμυρίων κατοίκων, κατοικούν σε τρεις κοιλάδες κατά μήκος των συνόρων με το Αφγανιστάν. Εδώ και αιώνες ασκούν τον πολυθεϊσμό και θυσιάζουν ζώα, χωρίς παρεμβάσεις από τα μέλη της μουσουλμανικής πλειοψηφίας του Πακιστάν.


Τώρα όμως βρίσκονται κάτω από τον ολοένα και μεγαλύτερο κίνδυνο του προσηλυτισμού από μουσουλμάνους μαχητές ακριβώς απέναντι από τα σύνορα, και από μια σκληροπυρηνική ερμηνεία του Ισλάμ η οποία υφέρπει μέσα στην υπόλοιπη κοινωνία - όπως ανακάλυψε ο Pook Shireen.

Αφού έχασε τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια ενός αυτοκινητικού ατυχήματος, ένα νεαρό μέλος της παραστρατιωτικής οργάνωσης 'Πρόσκοποι Τσιτράλ' (Chitral Scouts) ξύπνησε για να διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που βρίσκονταν μαζί του τον είχαν προσηλυτίσει στο Ισλάμ.

"Μερικοί από τους μουσουλμάνους εδώ προσπαθούν να επηρεάσουν τους Καλάς ή να τους ενθαρρύνουν με το να τους διαβάζουν ορισμένους στίχους από το Κοράνι», είπε η μητέρα του, Σινγεράι Μπίμπι (Shingerai Bibi).

"Οι άντρες που ήταν μαζί του, διάβασαν στίχους του Κορανίου και στη συνέχεια, όταν ξύπνησε, του είπαν,'Είσαι προσηλυτισμένος τώρα το Ισλάμ.' Κι έτσι αλλαξοπίστησε."

Αυτό ήταν ένα σοκ για την οικογένειά του. Αλλά ήταν τυχερός σε σύγκριση με άλλες θρησκευτικές μειονότητες που απειλούνται από τον αυξανόμενο θρησκευτικό συντηρητισμό που αποσταθεροποιεί το Πακιστάν, έναν οπλισμένο με πυρηνικά σύμμαχο των ΗΠΑ.

Τον Μάιο του 2010, πάνω από 80 Αχμάντι, μέλη μιας μουσουλμανικής μειονότητας, που ωστόσο θεωρείται από το Πακιστάν ως μη μουσουλμανική, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις σε δύο τζαμιά στη Λαχόρη.

Στη συνέχεια, φέτος τον Μάρτιο, ο υπουργός τών Χριστιανικών μειονοτήτων, Σαχμπάζ Μπατί (Shahbaz Bhatti), ο οποίος είναι επιφορτισμένος με την προστασία ομάδων όπως οι Καλάς, δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι του στην πρωτεύουσα, Ισλαμαμπάντ, σε μια επίθεση της οποίας την ευθύνη ανέλαβαν οι πακιστανοί Ταλιμπάν.

Αρμονική συνύπαρξη 

Οι καταπράσινες κοιλάδες των Καλάς, κάτω από τις χιονισμένες κορυφές του Χίντου Κους (Hindu Kush), αποτελούν μαγνήτη για τους τουρίστες, τόσο για το τοπίο όσο και για τους ανθρώπους, οι οποίοι είναι γηγενείς στην περιοχή.

Οι περισσότεροι Καλάς είναι ξανθοί και με ανοιχτόχρωμα μάτια, γεγονός το οποίο, όπως λένε, αποδεικνύει την καταγωγή τους από το στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που πέρασε από την περιοχή τον 4ο αιώνα π.Χ. για να εισβάλει στην Ινδία. Η κοινότητα παρασκευάζει το δικό της κρασί και οι γυναίκες δεν φορούν μαντίλα.

Ωστόσο, η ομαλή συνύπαρξη μεταξύ των Καλάς και των μουσουλμάνων έχει ξεθωριάσει τους τελευταίους μήνες και η περιοχή υποφέρει από πολλές θρησκευτικές εντάσεις οι οποίες καταστρέφουν και το υπόλοιπο Πακιστάν.

Οι προσηλυτισμοί προκαλούν διασπάσεις μεταξύ των Καλάς - όσοι προσηλυτίζονται γίνονται αμέσως απόβλητοι, ενώ από πολλούς περιγράφονται ως "νεκροί για τις οικογένειές τους."

"Όταν ένας Καλάς αλλαξοπιστήσει, δεν ζούμε μαζί τους στα σπίτια μας πια," είπε ο αγρότης Αζίλ Καν (Asil Khan), καθισμένος στο μπαλκόνι ενός γείτονα.

"Οι γιορτές μας και ο πολιτισμός μας διαφέρουν. Δεν μπορούν να συμμετέχουν στις γιορτές μας ή στον τρόπο που ζούμε."

Κάποιοι στην περιοχή ανησυχούν τόσο πολύ ώστε πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευτούν οι Καλάς.

"Θα πρέπει να διώξουμε τους μουσουλμάνους από την κοιλάδα για να κάνουμε περισσότερο χώρο για τους Καλάς", δήλωσε ο Σοχόρ Γκιούλ, μέλος της συνοριακής αστυνομίας από την φυλή των Καλάς, ο οποίος ζει στην κοιλάδα Ρουμπούρ. "Αυτή η περιοχή θα πρέπει να είναι μόνο για εμάς. Δεν μας αρέσουν αυτοί οι προσηλυτισμοί. Διαταράσσουν τον πολιτισμό μας και τις γιορτές μας και μειώνουν τους αριθμούς μας."

Το θέμα των γιορτών των Καλάς προβάλλεται συχνά σε αυτές τις στενές κοιλάδες, όπου οι προσεγμένες καλλιέργειες καλαμποκιού καλύπτουν όλη την επίπεδη γη που υπάρχει, και τα ξεχωριστά ξύλινα σπίτια των Καλάς καλύπτουν τα τείχη της κοιλάδας.

Οι γιορτές των Καλάς, είτε με κίνητρο την εποχιακή αλλαγή, είτε για να προσευχηθούν για μια καλή συγκομιδή, περιλαμβάνουν υπνωτικό χορό και θυσίες ζώων, που τροφοδοτούνται από το κρασί με το οποίο οι Καλάς στολίζουν τις συγκεντρώσεις τους.

Οι προσηλυτισμένοι στο Ισλάμ λένε ωστόσο ότι αυτές οι τελετουργίες επιταχύνουν την απόφαση τους να αποχωρήσουν από τους Καλάς.

"Το κύριο λάθος στον πολιτισμό των Καλάς είναι αυτές οι γιορτές", δήλωσε ο 29χρονος προσηλυτισμένος Ρεχμάτ Ζαρ (Rehmat Zar). "Όταν πεθάινει κάποιος κρατούν το σώμα του στο σπίτι για τρεις ημέρες."

Οι Μουσουλμάνοι θάβουν συνήθως τους νεκρούς την ημέρα που πεθαίνουν.

Ο Ζαρ πρόσθεσε σχετικά με τους Καλάς: "Σφάζουν έως και εκατό κατσίκια και η οικογένεια πενθεί - αλλά όσοι είναι γύρω τους, γιορτάζουν, χτυπώντας τύμπανα, πίνοντας κρασί και χορεύοντας. Γιατί το γιορτάζουν αυτό; Αυτό είναι λάθος."

Δεν αισθάνονται όμως το ίδιο όλοι οι μουσουλμάνοι της περιοχής.

Ο Κάρι Μπαρχατουλάχ (Qari Barhatullah) είναι ο ιμάμης, ή ιερέας, στο τζαμί Masjid στο χωριό Σικαναντέχ (Shikanandeh) που βρίσκεται στην κοιλάδα Μπαμπορέτ.

Τονίζει ότι πολλοί από τους μουσουλμάνους της κοιλάδας θεωρούν σημαντικές τις συνεισφορές των Καλάς στην τουριστική βιομηχανία της περιοχής και υποστηρίζει ότι οι γιορτές των Καλάς τελούνται παράλληλα με τις δικές τους.

Παραδέχεται όμως ότι υπάρχει ένταση μεταξύ των δύο κοινοτήτων. Τα ακάλυπτα κορίτσια των Καλάς, που φορούν πολύχρωμες και καπέλα που φτιάχνουν στο σπίτι, μεγαλώνουν δίπλα στις μουσουλμάνες γυναίκες που είναι καλυμένες από την κορυφή μέχρι τα νύχια με την μπούργκα.

Τα κορίτσια των Καλάς είναι επίσης ελεύθερα να παντρευτούν αυτόν που οι ίδιες επιλέγουν, σε μια χώρα που οι προκαθορισμένοι γάμοι είναι κοινοί.

"Υποστηρίζουμε τους Καλάς - το Ισλάμ μας διδάσκει το σεβασμό των άλλων θρησκειών - αλλά υπάρχουν άνθρωποι εδώ, ίσως δεν είναι τόσο μορφωμένοι - που δεν τους αρέσουν οι Καλάς λόγω της θρησκείας τους," είπε ο Μπαρχατουλάχ.

Ο Άκραμ Χουσείν (Akram Hussain) επιβλέπει το Kalasha Dur, ένα πολιτιστικό κέντρο αφιερωμένο στην προώθηση και την προστασία του πολιτισμού των Καλάς, ένα εκπληκτικό κτίριο, κομψά δημιουργημένο με σκαλιστά ξύλινα δοκάρια και πέτρα, όπου εκπαιδεύονται παιδιά των Καλάς. Στεγάζει επίσης μια βιβλιοθήκη, ιατρείο και μουσείο, τα οποία είναι ανοικτό τόσο για τους Καλάς όσο και για τις μουσουλμανικές κοινότητες.

"Μερικοί από τους μουσουλμάνους εδώ δεν θέλουν να εκπαιδεύονται οι Καλάς. Δεν θέλουν να αποκτούμε μόρφωση", είπε.

Ο Χουσείν ανησυχεί ωστόσο ότι η κοινότητα και ο πολιτισμός των Καλάς θα εξαφανιστούν λόγω της έλειψης περισσότερων σχολείων που να εξυπηρετούν αποκλειστικά τους Καλάς.

"Υπάρχουν λίγοι δάσκαλοι Καλάς και δεν υπάρχουν σχολεία για τα μεγαλύτερα παιδιά, έτσι πηγαίνουν στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και μαθαίνουν για το Ισλάμ. Οι μουσουλμάνοι εκπαιδευτικοί τους κάνουν πλύση εγκεφάλου. Λένε στα παιδιά ότι το Ισλάμ είναι ο μόνος σωστός τρόπος και ότι εμείς πηγαίνουμε στην κόλαση", είπε.

Ένας επαρχιακός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η περιφερειακή κυβέρνηση χρηματοδοτεί αναπτυξιακά έργα για τους Καλάς και ότι το Πακιστάν έχει δεσμευτεί να προστατεύσει την μοναδική κληρονομιά τους.

"Έχουμε δώσει 15 εκατομμύρια ρουπίες (110,296.74 λίρες) σε διάστημα τριών ετών για έργα όπως η βελτίωση του οδικού δικτύου, συστήματα ύδρευσης και κοινοτικά κέντρα", δήλωσε ο Αχμάντ Χασάν. "Ό,τι λένε πως χρειάζονται οι Καλάς."

Άλλοι όμως στις κοιλάδες των Καλάς υποστηρίζουν ότι πρέπει να σταματήσει η ανάπτυξη και επιμένουν ότι πρέπει να συνεχιστεί η υιοθέτηση του Ισλάμ, παρά την επίδραση που θα έχει κάτι τέτοιο στον πολιτισμό των Καλάς.

Ο Ρεχμάτ Ζαρ λέει ότι ο τελικός στόχος του είναι να ασπαστεί ολόκληρη η κοινότητα του το Ισλάμ.

"Κάνω ό,τι μπορώ για να προσηλυτίσω πολλούς Καλάς ο ίδιος. Προσπαθώ να προσηλυτίσω όσους μπορώ", είπε.

"Οι άνθρωποι που προσπαθούν να διατηρήσουν τον πολιτισμό των Καλάς κάνουν λάθος. Διαπράττουν ένα λάθος. Οι Καλάς θα πρέπει να ασπαστούν το Ισλάμ, διότι αυτή είναι η πραγματική και τελευταία θρησκεία."
Διαβάστε περισσότερα » »

Iατροί και ιάτραινες που αγίασαν.

Tου ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΓΕΡΟΥΛΑΝΟΥ
Καθηγητή Χειρουργικής Παν/μίου Ζυρίχης
Στο πέρασμα των 20 αιώνων από τη γέννηση του Χριστού υπήρξαν αναρίθμητοι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων και πολυάριθμοι διακεκριμένοι επιστήμονες. Έτσι, δεν εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ανάμεσά τους υπάρχουν πολλοί “κατ΄ επιστήμην ιατροί”, που προσφέροντας την εμπειρία και τις γνώσεις τους πίστευαν ολόψυχα στο Θεό και ομολογούσαν την πίστη τους στο Χριστό ενάντια στα υλιστικά, πολυθεϊστικά ή αθεϊστικά ρεύματα της εποχής τους. Άτομα που αγάπησαν τον Κύ-ριο με πάθος ιερό και που ανταπέδωσαν το πολύτιμο αίμα της σταυρικής Του θυσίας με την άγια ζωή τους. Άτομα που έδωσαν τα πάντα στους συνανθρώπους και τους ασθενείς τους, τη ίδια δε τη ζωή τους στον Θεό.
Είναι γεγονός ότι πολλοί συνάδελφοί μας αλλά και άλλοι μη ιατροί αγνοούν την
προσφορά των ιατρών αυτών που με τις πράξεις ή το μαρτύριό τους αγίασαν αποδεικνύοντας ότι αυτό που σήμερα αποκαλούμε ιατρικό επάγγελμα πρέπει να είναι λειτούργημα. Λίγοι είναι αυτοί που γνωρίζουν ότι οι Άγιοι Ανάργυροι είναι συνολικά 20, ότι οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός δεν είναι ένα δίδυμο ζεύγος, αλλά τρεις δυάδες με το ίδιο όνομα, που γεννήθηκαν και έζησαν σε διαφορετικά μέρη και εποχές, μαρτύρησαν ή κοιμήθηκαν ειρηνικά και εορτάζουν σε τρεις διαφορετικές ημερομηνίες. Λίγοι επίσης γνωρίζουν ότι ο Ευαγγελιστής Λουκάς ήταν ιατρός ή ότι μεταξύ των αγιασάντων επιστημόνων υγείας, όπως θα λέγαμε σήμερα υπήρξαν όχι μόνο μαίες και νοσοκόμες αλλά και ιάτραινες, δηλ. γυναίκες ιατροί. Πολλοί πιστεύουν ότι το επάγγελμα της ιατρού είναι επάγγελμα του 20ου αιώνα, αγνοώντας ότι το λειτούργημα αυτό ασκείτο στην Ανατολή από την αρχαιότητα μέχρι και το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
Για το λόγο αυτό, το Τμήμα Ιστορίας της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αποφάσισε στο υπό διαμόρφωση Μουσείο Ιστορίας της Ιατρικής να δημιουργήσει ιδιαίτερο χώρο, όπου θα παρουσιάζονται εκλαϊκευμένα και απλά οι ιατροί και οι ιάτραινες που λάμπρυναν με τις γνώσεις τους, τα “χαρίσματα ιαμάτων”, τα θαύματά τους, και συχνά το μαρτύριό τους, το λειτούργημα του ιατρού. Άτομα που πρόσφεραν τις ιατρικές γνώσεις τους αλτρουϊστικά, χωρίς χρήματα (αργύρια) με μόνο γνώμονα τη φιλανθρωπία. “Δωρεάν ελάβατε, δωρεάν δώτε”, ίσχυε τότε για τους ανάργυρους αυτούς ιατρούς. Oποία αντίθεση με το σημερινό “δωρεάν” Παιδεία, “δωρεάν” Υγεία!
Αυτούς τους αγιάσαντες ιατρούς και ιάτραινες όπως και διάφορους προστάτες ασθενών, προσπαθήσαμε με την ευγενική δωρεά των Παναγιώτη και Ελένης Αγγελοπούλου και την προσφορά νέων Ηπειρωτών αγιογράφων να απεικονίσουμε στο σύνολό τους. Πρόκειται για 65 περίπου αγιάσαντες ιατρούς και ιάτραινες που ελπίζουμε θα δώσουν στο Μουσείο μια μοναδικότητα. Προς πληροφόρηση των επισκεπτών του Μουσείου, ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε τη βιογραφία τους, το απολυτίκιο, ή κοντάκιο και διάφορες από τις ιαματικές πράξεις τους, χωρίς να προδώσουμε τη λατρευτική πλευρά των εικόνων, ίδιο όλων των μουσειακών εκθέσεων βυζαντινών εικόνων. Ένα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.
Τον κύκλο αυτό των ιατρών που αγίασαν, χωρίζουμε σε 4 ενότητες.
Τους Αγίους Αναργύρους, τους λοιπούς αγιάσαντες ιατρούς, τις αγιάσασες ιάτραινες, και τους προστάτες ασθενών με ειδικές παθήσεις, όπως λεπρούς, τυφλούς, κωφάλαλους, παράλυτους, δαιμονισμένους, κ.ά.
Άγιοι Ανάργυροι
Χαίρε εικοσάς κρουνέ ιαμάτων
χαίρε εικοσάς πλημμυρίς θαυμάτων
χαίρε των τυφλών η τελεία ανάβλεψις
χαίρε χωλών και παραλύτων ανόρθωση

χαίρετε Άγιοι Ανάργυροι
(Χαιρετισμοί Αγίων Αναργύρων)
Η εικοσάδα των Αγίων Αναργύρων αποτελείται κατ΄ αρχήν από τις τρεις δυάδες Κοσμά και Δαμιανού. Η πρώτη δυάδα των αδελφών Αγίων Κοσμά και Δαμιανού γεννήθηκε και έζησε επί αυτοκράτορος Καρίνου (283-285 μ.Χ.) στη Ρώμη και λιθοβολήθηκαν από φθόνο από συναδέλφους ιατρούς κατά τη συλλογή βοτάνων το 284. Είναι αυτοί που στη Δύση πιστεύεται ότι έκαναν την πρώτη μεταμόσχευση κάτω άκρου. Γιορτάζουν την 1η Ιουλίου και στο Απολυτίκιο τους αναφέρεται καθαρά η καταγωγή τους “Ως θείοι θεράποντες, και ιατήρες βροτών, ανάργυρον βλύζετε την θεραπείαν ημίν, Ανάργυροι ένδοξοι’ όθεν τους προσιόντας, τη σεπτή υμών σκέπη, ρύσασθε νοσημάτων, και παθών ανιάτων, Κοσμά και Δαμιανέ, της Ρώμης βλαστήματα!”
Η δεύτερη δυάδα γεννήθηκε στη Μικρά Ασία . Μητέρα τους ήταν η Αγία Θεοδότη, που συχνά απεικονίζεται μαζί τους. Θεράπευαν και αυτοί δωρεάν τους αρρώστους και τα ζώα. Τελικά πέθαναν εν ειρήνη, πρώτα ο νεώτερος αδελφός Αγιος Δαμιανός και λίγες μέρες αργότερα ακολούθησε ο Άγιος Κοσμάς. Τάφηκαν και οι δύο στο Φερεμάν της Ασίας. Μετά το θάνατό τους συνέχισαν να γίνονται πολλά θαύματα στον ανεγερθέντα στη μνήμη τους ναό. Εορτάζουν την 1η Νοεμβρίου και στο κοντάκιο αναφέρεται: “Εκ της Ασίας, ώσπερ δύο αστέρες, εξ ανατείλαντες. Ανάργυροι θείοι, τη οικουμένη λάμπετε θαυμάτων ταις αυγαίς’ νόσους μεν ιώμενοι, και δεινάς καχεξίας, χάριν δε παρέχοντες τοις πιστοίς ευρωστίοις, Δαμιανέ θεόφρον και Κοσμά, χειμαζομένων λιμένες πανείδιοι”.
Η τρίτη δυάδα των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού καταγόταν από την Αραβία. Μαζί με τα άλλα τρία τους αδέλφια , Άνθιμο, Ευτρόπιο και Λεόντιο, επισκέπτονταν πόλεις και χωριά, θεράπευαν αρρώστους και κήρυσσαν την πίστη του Χριστού. Μετά από φοβερά βασανιστήρια αποκεφαλίστηκαν το 292 μ.Χ και τα πέντε αδέλφια μαζί επί Διοκλητιανού. Εορτάζουν στις 17 Οκτωβρίου.
Μία τέταρτη δυάδα Αγίων αναργύρων είναι οι Άγιοι Κύρος και Ιωάννης. Ο μεν Κύρος, ιατρός το επάγγελμα, καταγόταν από την Αλεξάνδρεια, ο δε Ιωάννης, στρατιωτικός, από την Έδεσσα Μεσοποταμίας. Ο Κύρος θεράπευε ανιδιοτελώς τους αρρώστους και κατά τους φοβερούς διωγμούς του Διοκλητιανού κατέφυγε σ΄ένα μοναστήρι στον Αραβικό κόλπο. Ακούγοντας για το σπουδαίο έργο του, ο Ιωάννης εγκατέλειψε τη στρατιωτική σταδιοδρομία του και έγινε στενός συνεργάτης του Αγίου Κύρου και τον βοηθούσε στο ιατρικό και φιλανθρωπικό του έργο. Βασανίστηκαν και οι δυο και τελικά θανατώθηκαν με αποκεφαλισμό όταν πήγαν να συνδράμουν στη φυλακή την Αγία Αθανασία και τις τρεις κόρες της, που είχαν συλληφθεί για τη Χριστιανική τους πίστη. Μαζί τους θανατώθηκαν και οι τέσσερις αυτές γυναίκες. Συχνά απεικονίζονται όλοι μαζί, ιατρός όμως ήταν μόνο ο Κύρος.
Κεντρική μορφή στην εικοσάδα των Αγίων Αναργύρων είναι εκείνη του Αγίου Μεγαλομάρτυρα και Ιαματικού Παντελεήμονα, που καταγόταν απ’ τη Νικομήδεια. Το αρχικό του όνομα ήταν Παντολέων και μετονομάστηκε λόγω της φιλανθρωπικής του δράσης σε Παντελεήμονα. Σπούδασε ιατρική κοντά στον ιατρό Ευφρόσυνο. Αργότερα μοίρασε την περιουσία του σε φτωχούς και φυλακισμένους, απελευθέρωσε τους δούλους του και γιάτρευε αρρώστους δωρεάν. Με την θεραπεία ενός τυφλού και ενός παράλυτου προκαλεί το φθόνο των συναδέλφων του, που τον συκοφαντούν στον τότε αυτοκράτορα Μαξιμιανό (286-308 μ.Χ.). Επειδή δεν απαρνείται την πίστη του, βασανίζεται και αποκεφαλίζεται το 306 μ.Χ. μαζί με τους δασκάλους τους στο Χριστιανισμό Αγίους Εμόλαο, ΄Ερμιππο και Ερμοκράτη. Από τους τρεις μόνο ο Ερμόλαος ανήκει ως δάσκαλος του Αγίου Παντελεήμονα στην εικοσάδα των Αγίων Αναργύρων, παρότι δεν ήταν ιατρός αλλά ιερέας.
Μετά απ΄αυτούς τους δέκα, την εικοσάδα κλείνουν οι ιατροί: Αγιος μάρτυρας Διομήδης που αποκεφαλίστηκε το 288 μ.Χ. , ο Αγιος ιερομάρτυρας Μώκιος (αποκεφαλίστηκε επί Διοκλητιανού 284-305 μ.Χ.), ο Άγιος μάρτυρας Ανίκητος (κάηκε στην πυρά το 305 μ.Χ.), ο Αγιος μάρτυρας Θαλλελαίος (αποκεφαλίστηκε το 284 μ.Χ.), ο Αγιος μάρτυρας Τρύφωνας, προστάτης της γεωργίας, των φυτών και των δένδρων (αποκεφαλίστηκε το 250 μ.Χ.), ο Αγιος μάρτυρας Ιουλιανός (σταυρώθηκε ο 284 μ.Χ.), και ο Αγιος Σαμψών, ο ξενοδόχος.
Σε αντίθεση με τους υπολοίπους Αγίους Αναργύρους, ο Αγιος Σαμψών , έζησε 2,5 αιώνες αργότερα επί εποχής Ιουστινιανού (527-565 μ.Χ.). Ήταν ευγενής Ρωμαίος που είχε σπουδάσει ιατρική και την ασκούσε δωρεάν. Τον 6ο αιώνα πήγε στην Κων/πολη, όπου χειροτονήθηκε ιερέας. Εκεί θεράπευσε τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό, ο οποίος, για να τον ευχαριστήσει, του έδωσε τα χρήματα για να κτίσει ένα μεγάλο ξενώνα, ένα από τα πρώτα γνωστά νοσοκομεία. Ο Σαμψών περιέθαλπε εκεί δωρεάν τους αρρώστους του. Ο ξενώνας του Σαμψών λειτούργησε επί 9 συνεχείς αιώνες, επισκευάστηκε επανειλημμένα από διάφορους αυτοκράτορες και έχαιρε διεθνούς φήμης. Ο Σαμψών κατατάχτηκε από την Ορθόδοξη Εκκλησία μεταξύ των Αγίων και η μνήμη του εορτάζεται στις 27 Ιουνίου.
Ιατροί που αγίασαν
Την πρώτη θέση ανάμεσα στους ιατρούς αυτούς έχει χωρίς αμφιβολία ο Ευαγγελιστής Λουκάς, ως ο πρώτος ιατρός του χριστιανικού κόσμου (Εικόνα 5). Καταγόταν από την Αντιόχεια της Συρίας και κατά πάσα πιθανότητα ήταν έλληνας. Σπούδασε ιατρική και με την ιδιότητα αυτή εγκαταστάθηκε στη Θήβα της Βοιωτίας το 42 μ.Χ., όπου άσκησε την ιατρική και θεράπευσε κυρίως οφθαλμικές παθήσεις. Γνώρισε τον Απόστολο Παύλο στην πρώτη αποστολική του πορεία και τον ακολούθησε με αυτοθυσία σ΄όλες τις επόμενες, μέχρι τον μαρτυρικό θάνατό του στη Ρώμη το 64 μ.Χ. Στη συνέχεια έγραψε το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο. Πέθανε 84 χρονών και ενταφιάστηκε στη Θήβα. Απ΄εκεί μεταφέρθηκε το λείψανό του το 357 μ.Χ. στο ναό των Αγίων Αποστόλων με εντολή του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Η μνήμη του τιμάται στις 18 Οκτωβρίου, η δε κατάθεση των λειψάνων του στην Κωνσταντινούπολη στις 20 Ιουνίου.
Ο πρώτος μάρτυρας ιατρός είναι ο Αγιος Αλέξανδρος. Όχι ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως που εορτάζεται στις 30 Αυγούστου, αλλά ένας ιατρός από τη Φρυγία, που έζησε τον 2ο μ.Χ. αιώνα και βρήκε μαρτυρικό θάνατο το 177 μ.Χ. στο Λουγδούνο, τη σημερινή Λυών. Είναι σχετικά άγνωστος και εορτάζεται μόνο από την Δυτική Εκκλησία στις 24 Απριλίου, ενώ θάπρεπε να εορτάζεται και από την Ορθόδοξη Εκκλησία αφού είναι μάρτυρας του 2ου αιώνα, πολύ πριν δηλ. το Σχίσμα.
Θάπρεπε δε να εορτάζεται μαζί με την Αγία Βλανδίνα και τον Άγιο Άτταλο, που μαρτύρησαν μαζί με τον Άγιο Αλέξανδρο και εορτάζονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 25 Ιουλίου.
Άλλοι ιατροί που αγίασαν είναι επίσης οι επίσκοποι Βλάσιος, προστάτης των παθήσεων του λαιμού και του λάρυγγα, Ζηνόβιος, Παυσίκακος και Κάρπος, ο διάκονος και μάρτυς Πάπυλος, οι μάρτυρες Αντίοχος από την Σεβάστεια, Ορέστης από τα Τύανα, ο νεομάρτυς Αγγελής από τη Χίο και ο αδελφός του Γρηγορίου του Θεολόγου Καισάρειος.
Στους αγιάσαντες ιατρούς συμπεριλαμβάνονται συχνά, παρότι δεν ήταν ιατροί, ο Μέγας Βασίλειος και ο Μέγας Φώτιος, λόγω του καθοριστικού ρόλου που έπαιξαν στην εν γένει ιατρική. Ο Μέγας Βασίλειος προώθησε ιδιαίτερα την ιατρική κτίζοντας ένα μεγάλο νοσοκομείο, τη Βασιλειάδα, στην Καισάρεια της Καπαδοκίας με 600 κρεβάτια, που θεωρείται το πρώτο πραγματικό νοσοκομείο όπου προσφερόταν όχι μόνο στέγη και τροφή, αλλά δωρεάν νοσηλεία και ιατρική περίθαλψη. Ο δε Μέγας Φώτιος συνέλεξε πάμπολλα ιατρικά βιβλία στη βιβλιοθήκη του, τα οποία και επανέκδοσε κάνοντάς τα έτσι γνωστά σε ευρύτερο κοινό.
Επίσης αναφέρονται και οι Άγιοι ιατροί Λουκιανός, Αιμιλιανός, Εύπλος και ένας από τους 5 Αγίους Χριστόφορους. Τέλος υπάρχει και ένας Αγιος Παύλος, ιατρός, που η μνήμη του εορτάζεται στις 28 Ιουνίου -παραμονή της εορτής των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου- μαζί με την ανακομιδή των λειψάνων των Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννη. Ατυχώς δεν έχουμε περισσότερα στοιχεία. Στο Κίεβο μνημονεύεται, χωρίς άλλες λεπτομέρειες, και ένας ιατρός ονόματι Αγαπητός κατά το 1095 μ.Χ., ενώ στα Κυπριακά Χρονικά ο Λοΐζος Φιλίππου αναφέρει ως ιατρό τον Άγιο Καλανδρίωνα.
Ιάτραινες που αγίασαν
Μνημονεύονται και γυναίκες ιατροί που αγίασαν. Οι Άγιες αδελφές Ζηναΐς και Φιλονίλα, κατάγονταν από την Ταρσό και ήταν σύγχρονες του Αποστόλου Παύλου. Είχαν σπουδάσει ιατρική και την ασκούσαν στην πατρίδα τους την Ταρσό, θεραπεύοντας αρρώστους και διδάσκοντας τη Χριστιανική θρησκεία. Αργότερα εγκαταστάθηκαν σ΄ένα ερημικό σπήλαιο κοντά στην πόλη Δημητριάδα, όπου πρόσφεραν τις ιατρικές τους γνώσεις και θεράπευσαν αρρώστους δωρεάν, κάνοντας ταυτόχρονα και ιεραποστολικό έργο. Έφθασαν σε βαθιά γεράματα και κοιμήθηκαν ειρηνικά. Εορτάζουν στις 11 Οκτωβρίου και στη λειτουργία της εορτής τους αναφέρεται : “Ειρηνικώς ύπνωσαν ειρήνης φίλαι, Ζηναΐς άμα και Φιλονίλα δύο”.
Άλλη φιλάνθρωπος ιατρός υπήρξε και η Αγία Ερμιόνη, κόρη του Διακόνου Φιλίππου. Σπούδασε ιατρική, μάλλον στην Καισάρεια, όπου ζούσε ο πατέρας της. Αναζητώντας τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Ιωάννη, βρήκε στην Έφεσο τον Άγιο Πετρώνιο, μαθητή του Αποστόλου Παύλου, όπου και εμαθήτευσε. Όταν οι κάτοικοι έμαθαν για την ιατρική της ιδιότητα, προσέτρεχαν για να θεραπευτούν και αφού τους ανακούφιζε ή τους θεράπευε, τους κατηχούσε στη Χριστιανική πίστη. Μαρτύρησε επί Τραϊανού, όπου μαστιγώθηκε στο πρόσωπο, αλλά αφέθηκε ελεύθερη. Στη συνέχεια μαζί με την αδελφή της Ευτυχία, ίδρυσε ένα “Πανδοχείο” παρέχοντας στους πάσχοντες συνανθρώπους της δωρεάν θεραπεία, άσυλο και φιλοξενία. Ίσως είναι το πρώτο γνωστό υποτυπώδες νοσοκομείο στην ιστορία, όπου 150 χρόνια πριν από την Βασιλειάδα του Μεγάλου Βασιλείου, προσφερόταν ιατρική και νοσηλευτική περίθαλψη συγχρόνως με τροφή και στέγη.
Η Αγία Ζηνοβία, αδελφή του Αγίου Ζηνοβίου, ιατρού και Επισκόπου Αιγών της Κιλικίας, μαρτύρησε μαζί του το 285 μ.Χ. επί Διοκλητιανού. Η μνήμη τους εορτάζεται στις 30 Οκτωβρίου. Πιθανόν δεν είναι ιάτραινα, αλλά θεραπαινίς, και ίσως έτσι η πρώτη νοσηλεύτρια αγία.
Ιάτραινες υπήρξαν επίσης: η μάρτυς Αγία Σοφία που εορτάζεται στις 22 Μαΐου και η Αγία Νικοστράτη, που θεράπευσε τον Άγιο Ιωάννη Χρυσόστομο από φαρυγγίτιδα.
Ο J. Schmidt-Voigt αναφέρει ως ιατρούς τις: Αγίες Μαρίνα, Βαρβάρα, Παρασκευή τη θαυματουργό, Θέκλα την πρωτομάρτυρα, Αναστασία την Φαρμακολύτρια, Ειρήνη, Θεοδώρα τη Μυροβλήτρια, Μαρία-Μαγδαληνή και Άννα. Μάλλον πρόκειται για θεραπεύτριες που θεράπευαν με πρακτικές γνώσεις ή θαυματουργικά και ανήκουν στην ενότητα των προστατών.
Προστάτες ασθενών
Η ενότητα προστατών/τριών αρρώστων με ειδικές παθήσεις είναι μεγάλη. Σχεδόν κάθε Αγιος έχει επιτελέσει εν ζωή ή μετά θάνατον, ένα ή περισσότερα θαύματα και ανάλογα θεωρείται προστάτης της αντίστοιχης ασθένειας. Έτσι, η Αγία Παρασκευή της οποίας εξόρυξαν τους οφθαλμούς, είναι η προστάτις των οφθαλμοπαθών , η Αγία Αγάθη , της οποίας απέκοψαν τα στήθη στο Πάνορμο της Σικελίας, είναι των μαστοπαθών, ο Αγιος Στυλιανός, που θεράπευε κατά τη ζωή του παιδιά και νήπια, ο προστάτης των βρεφών και νηπίων , ο προφήτης Αγιος Ελισσαίος, των λεπρών, και πολλοί άλλοι, που ο χώρος δεν θα επαρκούσε για να τους αναφέρουμε όλους.
Με τη δημιουργία αυτού του μουσειακού χώρου, πιστεύουμε να βοηθήσουμε στην καταγραφή όλων εκείνων των ιατρών και ιατραινών που ενστερνίστηκαν αφενός την αρχαία Ιπποκρατική ιατρική, αφετέρου το Χριστιανισμό, πρεσβεύοντας την ιατρική του “όλου ανθρώπου”, δηλ. εκείνην που θεραπεύει το ανθρώπινο σώμα και ταυτόχρονα φροντίζει για την ψυχή. Με αυτόν τον τρόπο, είναι οι πρόδρομοι της σημερινής κοινωνικής ιατρικής.
Βιβλιογραφία
  1. Α.Γκιάλα: Λουκάς ιατρός ο αγαπητός. Ακτίνες, Δεκ. 1979.
  2. Θ. Διαμαντόπουλος, Αρχ. Σ. Λογοθέτης: Συμβολή στην ιστορία της θαυματουργικής Βυζαντινής ιατρικής. Πάτρα, 1991.
  3. Κ. Δουκάκη: Μέγας Συναξαριστής Πάντων των Αγίων.
  4. Κ. Κουταξόπουλος: Άγιοι ιατροί της Ορθοδοξίας. Εκδόσεις Καρδιάς, Αθήνα, 1990.
  5. Φ. Λοΐζου: Οι προστάτες της ιατρικής Άγιοι εν τη ελληνική εκκλησία. Κυπριακά Χρονικά, 1929:6.
  6. J. Schmidt-Voigt: Ikonen und Medizin. Editiones Roche, Basel, 1994.
  7. Θησαυρός Γνώσεων και Ευσεβείας
Διαβάστε περισσότερα » »

Το πρώτο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αττική !

Σήμερα Τετάρτη, στις 6 μμ, τα αποκαλυπτήρια, με σημαντικές παρουσίες, όπως της κ.Γλύκατζη-Αρβελέρ, του Αθανάσιου Λερούνη, του Κων. Χολέβα, αλλά και του Robin Lane Fox !
Με πρωτοβουλία του  Συνδέσμου Μακεδόνων & Θρακών Παπάγου - Χολαργού (http://synmakthra.wordpress.com/), πρόκειται σύντομα να τοποθετηθεί στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού, ανδριάντας του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο πρώτος στην Αττική. Το σύνολο των εξόδων αναλαμβάνεται από τον...
συμπολίτη μας αρχιτέκτονα κ. Μπάμπη Στάικο, ο οποίος επίσης χρηματοδότησε την κατασκευή και τοποθέτηση, τον περασμένο χρόνο, του ανδριάντα του Φιλίππου Β’, στου Παπάγου.

Προ των αποκαλυπτηρίων του ανδριάντα, και ειδικώς την Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011, ώρα 18.00, οργανώνουμε εκδήλωση στην αίθουσα της Παλιάς Βουλής, με θέμα «Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Μύθο και την Ιστορία», με σκοπό να παρουσιαστεί το έργο και η προσωπικότητά του μεγάλου στρατηλάτη.

Στην εκδήλωση αυτή θα είναι ομιλητές οι εξής:
* Η Πρύτανις κα Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ,
* Ο Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας κος Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης,
* Ο Καθηγητής κος Robin Lane Fox, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,
* Ο κος Αθανάσιος Λερούνης, εκπαιδευτικός, πρόεδρος της ΜΚΟ «Έλληνες Εθελοντές»
* Ο κος Κωνσταντίνος Χολέβας, Πολιτικός Επιστήμων.

Θα συντονίσει ο Δρ. Ιωάννης Παρίσης, υποστράτηγος ε.α., διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης.
Στην εκδήλωση αυτή έχουν προσκληθεί μέλη της Κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου, της Ακαδημίας Αθηνών, της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, Δήμαρχοι (και από πόλεις της Μακεδονίας), Μακεδονικές και άλλες οργανώσεις, ο χώρος της Αρχαιολογίας, ξένες Πρεσβείες και ξένες Αρχαιολογικές Σχολές, και πολλοί άλλοι, κλπ.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού και έχει την υποστήριξη δεκάδων μακεδονικών και άλλων οργανώσεων από την Ελλάδα και τον Ελληνισμό της Διασποράς.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος

Δρ. Ιωάννης Παρίσης
Διαβάστε περισσότερα » »

Αποκαλυπτικό βίντεο που δείχνει γιατί χάλασε η παρέλαση της Θεσσαλονίκης

Ο στρατός (έφεδροι στρατιώτες) ξεκίνησε να παρελαύνει κανονικά. Κάποια στιγμή όμως, ένας τύπος με κόκκινο μπουφάν, μπαίνει ανάμεσα στους στρατιώτες και καλεί τους ομοϊδεάτες του να χαλάσουν την παρέλαση, φωνάζοντάς τους "μέσα ρε, μέσα" (εννοούσε να μπουν μέσα στις γραμμές των στρατιωτών οι μπαχαλάκηδες). Έτσι κι έγινε και δείτε τι ακολούθησε:


πηγή:makpress.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα » »