Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ...

Την αίθουσα του διοικητικού συμβούλιου κατέλαβαν συμβολικά για μια ώρα πέντε περιφερειακοί σύμβουλοι (Πλακεντάς, Νίκου, Κιοσσές, Παπαδόπουλος και Τσότσος), εκπροσωπώντας όμως δώδεκα, οι οποίοι ζήτησαν από την διοικήτρια Αναστασία Μπουρτζου να μην εγκρίνει την πρόταση του υπουργείου που ορίζει στο οργανόγραμμα του νοσοκομείου 59 γιατρούς και 84 στο Μαματσειο Νοσοκομείο Κοζάνης. Το παρών στη συμβολική κατάληψη έδωσε και η δήμαρχος Εορδαίας Παρασκευή Βρυζίσου.
Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας Παναγιώτης Πλακεντάς δήλωσε «βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να διαμαρτυρηθούμε και να κάνουμε μια συμβολική κατάληψη στο Δ.Σ. του Μποδοσάκειου. Ζητήσαμε από τη διοικήτρια και τα μέλη του Δ.Σ. να σταματήσουν και να μην αποδεχτούν την πρόταση από την Υ. Π. Ε. που ουσιαστικά ναρκοθετεί το μέλλον του νοσοκομείου και να κάνει αποδεκτές τις προτάσεις των διευθυντών των κλινικών όσο και των εργαζομένων που κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση ανάπτυξης του νοσοκομείου. Είναι δεδομένο ότι αυτοί εφεύραν νοσοκομεία με περισσότερες κλίνες, με ταχύτατες διαδικασίες η κυβέρνηση του μνημονίου προσπαθεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην υγεία του λαού της Δυτικής Μακεδονίας. Το αρτιότερο νοσοκομείο παροχής υγειονομικής φροντίδας στους πολίτες στη περιοχή δυστυχώς βάλετε ακόμα μια φορά. Υποχρέωση όλων εμάς και των υπόλοιπων συναδέλφων στο περιφερειακό συμβούλιο είναι να υπερασπίσουμε το συμφέρον αυτό για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Θα ήμαστε εδώ θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ζητάμε να μην γίνει αποδεκτή η πρόταση της 3ης ΥΠΕ».
Η δήμαρχος Εορδαίας δήλωσε με την σειρά της τόνισε «βρισκόμαστε σήμερα εδώ όπου το Δ.Σ. καλείται να κατανείμει τους γιατρούς και τις κλίνες με βάση την πρόταση της Υ.Π.Ε. . Εμείς δεν αποδεχόμαστε τις κλίνες και το λέμε από την αρχή ότι με τα επιχειρήματα δεν μπορούν να τεκμηριωθούν οι 200 κλίνες. Δεν αποδεχόμαστε το οργανόγραμμα και τον οργανισμό όπου υπάρχουν μόνο 59 γιατροί και προτείνουμε να αλλάξει έτσι ώστε οι γιατροί να είναι ανάλογοι με τις ανάγκες του νοσοκομείου. Ως εκ τούτου από την στιγμή που δεν δεχόμαστε τις 2 προηγούμενες προϋποθέσεις δεν μπορούμε να δεχτούμε μια πρόταση Δ.Σ. που να τις νομιμοποιεί και οι οποίες είναι άδικες και υποβαθμίζει το Μποδοσάκειο. Καλούμε τους εκπροσώπους των φορέων και της τοπικής κοινωνίας που βρίσκονται στο Δ.Σ. να εκφράσουν την αντίθεση τους και να μη ψηφίσουν την πρόταση γιατί έτσι τη νομιμοποιούν. Όταν μια πόλη διαμαρτύρεται δεν μπορεί ο Δήμος και το Δ.Σ. να νομιμοποιούν τέτοιες αποφάσεις. Εμείς αγωνιζόμαστε βήμα- βήμα ώστε να αλλάξει αυτή η απόφαση και δεν πρόκειται να δεχτούμε καμιά άδικη απόφαση».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Παύλος Τσότσος δήλωσε με την σειρά του «ήρθαμε σήμερα εδώ από το μεγάλο ενδιαφέρον μας για την υγεία των πολιτών της Δυτικής Μακεδονίας. Δεν αντιδικούμε με καμιά πόλη ή νοσοκομείο αλλά αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η καλυτέρευση της υγείας των πολιτών στην Δυτική Μακεδονία. Αυτό που θέλουμε είναι γίνει σωστή κατανομή για να έχουν οι πολίτες καλύτερη παροχή υγείας. Θα πρέπει αυτό να γίνει κατανοητό σε όλους ότι το ενδιαφέρον μας είναι μόνο η υγεία των πολιτών».
Ο Γιώργος Παπαδόπουλος με τη σειρά του δήλωσε «κατανοούμε τις αιτιάσεις των εργαζομένων και την αντίθεση τους στα σχέδια του υπουργείου να υποβαθμίσει για μια ακόμα φορά το Μποδοσάκειο, φέρνοντας το στο σημείο να μη μπορεί να παρέχει υγεία αντάξια των κατοίκων. Ήμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε σε αυτούς, εμείς η ομάδα των 12 και θα υπάρχει και συνέχεια».
Ο περιφερειακός σύμβουλος Φλώρινας Γιάννης Κιοσσές με την σειρά του δήλωσε « εκπροσωπώντας την περιφερειακή ενότητα Φλώρινας, κυρίως τον αντιπεριφερειάρχη Φλώρινας κ. Ηλιάδη  και κυρίως τους υπόλοιπους περιφερειακούς συμβούλους, θέλω να μεταφέρω την αντίθεση στις προσπάθειες υποβάθμισης του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου, τη στήριξη στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και την στήριξη στην αύξηση των κλινών και των γιατρών.
Θέλω να πω ότι στην ιστορία μένουν αυτοί που στέλνουν κάποιους στο εκτελεστικό αποσπάσιμα και όχι το αποσπάσιμα που εκτελεί».
Τέλος ο Αντώνης Νίκου δήλωσε «η σημερινή μας απόφαση για κατάληψη της αίθουσας όπου θα γινόταν το Δ.Σ. του Μποδοσάκειου με θέμα την αλλαγή του οργανογράμματος είναι λόγω του ενδιαφέροντος μας να μπουν σε άλλη σκέψη και κατεύθυνση το θέμα της υγείας στην περιοχή. Η απόφαση του υπουργείου που είναι προαποφασισμένη και κατευθυνόμενη νομίζω ότι δεν θα βοηθήσει τα θέματα υγείας και θα υποβαθμίσει το Μποδοσάκειο. Η λογική που πρέπει να επικρατήσει είναι σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και την τοπική κοινωνία είναι να εξεταστεί το οργανόγραμμα και να μπει σε ένα πλαίσιο λειτουργικότητας και βελτίωση της υγείας της περιοχής».
Τέλος η υπέρ-διοικήτρια των δύο νοσοκομείων Τάσα Μπούρτσου δήλωσε με την σειρά της «σήμερα θα συνεδριάσει το Δ.Σ. του νοσοκομείου με 3 θέματα στην ημερήσια διάταξη με πιο βασικό την μετατροπή του οργανισμού με βάση τα δεδομένα που έχουν προέλθει από τις τελευταίες υπουργικές αποφάσεις για τον αριθμό των κλινών και των γιατρών σε κάθε νοσοκομείο. Δηλαδή 200 κλίνες εδώ και με βάση τον οργανισμό του νοσοκομείου που έχει 59 εγκεκριμένες θέσεις με αντίστοιχα ΦΕΚ που διαχρονικά έχει αποκτήσει το νοσοκομείο. Οπότε καλούμαστε εμείς σε ένα προσχέδιο της 3ης Υ. ΠΕ. που προτείνει εσωτερικές συνενώσεις και διάφορες κατανομές να τροποποιήσουμε τον οργανισμό του νοσοκομείου με βάση τη δική μας πρόταση. Δηλαδή θα αλλαχθεί έχοντας λάβει όλες τις εισηγήσεις και του επιστημονικού προσωπικού και των διευθυντών (όσων ανταποκρίθηκαν πάντως), αφού γίνει μια ουσιαστική συζήτηση και με βάση τους στόχους που θέλουμε να πάμε αύριο το νοσοκομείο. Προγραμματίζουμε σε μια μικρή χρονική βάση τηρουμένων των δεδομένων και της δύσκολης κατάστασης της χώρας αλλά και στη πορεία, επειδή είναι ένας δυναμικός οργανισμός του Μποδοσάκειο και εξελίσσεται στην πορεία του χρόνου και έτσι όταν στο μέλλον κατασκευαστεί και η ογκολογική πτέρυγα με 4000 τ.μ. θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές. Αλλά με βάση τα σημερινά δεδομένα και σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο θα κάνουμε αυτό που είναι σωστό και θα προτείνει τις δικές της επιλογές για την λειτουργία του Μποδοσάκειου. Καμία θέση του οργανισμού δεν μειώνεται και στους γιατρούς και στο προσωπικό. Από εκεί και πέρα και οι οργανικές θέσεις παραμένουν αλλά και εμείς διαπιστώσαμε το εξής οξύμωρο. Σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα που αφορά τους συντελεστές που καθορίζουν τον αριθμό των οργανικών θέσεων σε ένα νοσοκομείο, το Μποδοσάκειο με τις 250 κλίνες που είχε μέχρι πρόσφατα θα έπρεπε να έχει 330 οργανικές θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Στον οργανισμό όμως είχε 210.
Η σημερινή συγκυρία οδηγεί σε συρρίκνωση οργανισμών. Εδώ όμως παραμένουν ως έχουν. Αυτά  έπρεπε να γίνουν τα προηγούμενα χρόνια όταν επιτρεπόταν από τις συνθήκες και να είχαν αυξηθεί και ο αριθμός των γιατρών αλλά και του νοσηλευτικού προσωπικού και των άλλων θέσεων. Δυστυχώς αυτά δεν έγιναν και έτσι αυτά που είναι δεδομένα σήμερα είναι ψηφισμένα με ΦΕΚ και με βάση αυτά θα κάνουμε ότι καλύτερο ως διοίκηση για το νοσοκομείο».   




Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τουρκικά μαχητικά κύκλωσαν την αβοήθητη Κύπρο !!!

Έξι τουρκικά μαχητικά F-16 πέταξαν πριν λίγο 50 μίλια δυτικά της Πάφου μαζί με αδιευκρίνιστο αριθμό ελικοπτέρων ενώ στα ανατολικά 2 τουρκικά μαχητικά και 4 ελικόπτερα πέταξαν στην ευρύτερη περιοχή του ακρωτηρίου Γκρέκο.

Στο μεταξύ, οι πάντες πλην του αρμοδίου (Ελλάδα, ως εγγυήτρια δύναμη της Κύπρου) βρίσκονται αυτή την στιγμή γύρω από την γεώτρηση της Noble Energy (οι Τούρκοι έχουν φτάσει μόλις 15 μίλια από την γεώτρηση) με την τουρκική Αεροπορία και το τουρκικό Ναυτικό κυριολεκτικά να ξεφτιλίζει βασικά τους Έλληνες πολιτικούς και τις πομφόλυγές τους περί "σκληρού πυρήνα της εθνικής ασφάλειας" σε ότι αφορά την Κύπρο.


Ούτε ένα βαρκάκι του Πολεμικού Ναυτικού, ούτε χαρταετός της Πολεμικής Αεροπορίας δεν υπάρχει δυτικότερα της Ρόδου, κατόπιν ρητών εντολών που έχουν δεχθεί τα Επιτελεία κατ'ευθείαν από το Μαξίμου: "Δεν θα στείλετε τίποτα".

Την ίδια στιγμή στην κυπριακή ΑΟΖ το Πίρι Ρέϊς κάνει παράνμες έρευνες και στην Αθήνα οι προσκυνημένοι της κυβέρνησης που χαριεντιζόντουσαν με τον Ρ.Τ.Ερντογάν και του πήγαιναν ... κλαδιά ελιάς (!) στον Κωνσταντινούπολη, νομίζουν ότι "ψιχαλίζει"!

Σχεδόν καθημερινά τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πετάνε σε μικρή απόσταση από τις κυπριακές ακτές (πάντως φροντίζουν να μένουν εκτός της ακτίνας δράσης των Α/Α συστημάτων BUK-M1) τόσο από τις δυτικές όσο και από τις ανατολικές. Στην περιοχή της γεώτρησης όπως προείπαμε βρίσκονται οι πάντες: Αεροσκαφη και πλοία από το Ισραήλ την Βρετανία και τις ΗΠΑ αλλά και ένα ρψσικό υποβρύχιο αναφέρουν πηγές από την Μόσχα.

Πιο συγκεκριμένα αμερικανικά αεροσκάφη P-3 Orion περιπολούν στην περιοχή πάνω από το γεωτρύπανο για 3-5 ώρες καθημερινά.

Από την περασμένη Παρασκευή ένα P-3 Orion περιπολεί πάνω από το γεωτρύπανο καλύπτοντας την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή. Για αυτή την αποστολή οι Αμερικανοί έχουν δεσμεύσει δύο αεροσκάφη τα οποία εξορμούν από την Σικελία. Παράλληλα με αυτά τα αεροσκάφη οι Ισραηλινοί διαθέτουν εκτός από τα UAV ένα ιπτάμενο ραντάρ G550 Nahshon-Eitam καθώς και 10 ελικόπτερα και 2 μαχητικά τα οποία πετάνε στα όρια των συνόρων της κυπριακής ΑΟΖ με την ισραηλινή.

Στο θαλάσσιο μέτωπο της άτυπης αυτής αντιπαράθεσης γύρω από την πλατφόρμα το ισραηλινό Ναυτικό διατηρεί 4 πυραυλακάτους σε απόσταση 4 μιλίων από την πλατφόρμα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, οι Βρετανοί μαζί με τους Αμερικανούς στέλνουν δύο βοηθητικά πλοία από την Κρήτη στην Κύπρο και φυσικά οι Τούρκοι που διαθέτουν ένα μικρό στόλο για την προστασία του PIRI REIS το οποίο σημειωτέον έχει φτάσει στα 15 μίλια από την πλατφόρμα.

Την ίδια στιγμή οι βρετανικές δυνάμεις στην Κύπρο πραγματοποιούν στην περιοχή της Λάρνακας άσκηση SAR μαζί με την κυπριακή Εθνοφρουρά.
Διαβάστε περισσότερα » »

«Μας τιμωρούν επειδή φέρνουμε στον κόσμο Ελληνόπουλα!»

Απαράδεκτη θεωρεί η Ομοσπονδία Πολυμελών Οικογενειών με Τρία Τέκνα Ελλάδος, την ανακοίνωση των προθέσεων της Κυβέρνησης για την επιβολή εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση του πολυτεκνικού επιδόματος, υποστηρίζοντας ότι είναι κάθε άλλο παρά αντικειμενική και ισότιμη η αντιμετώπιση που υφίσταται η Πολυμελής Οικογένεια με Τρία Τέκνα από την κυβερνητική πολιτική.

«Το πολυτεκνικό επίδομα έχει θεσπιστεί ως δημογραφικό επίδομα, ως επιβράβευση και ελάχιστη αναγνώριση της Πατρίδας στη Μάνα που «επιδοτεί» την Ελλάδα στη μάχη του δημογραφικού, την «αιμοδοτεί» με νέους πολίτες, στηρίζει το θεσμό της οικογένειας. Μια τέτοια προσφορά δε μπορεί να αντιμετωπίζεται λογιστικά!» υποστηρίζουν.

Στη χθεσινή συνέντευξη τύπου της ΟΠΟΤΤΕ, τα μέλη της ομοσπονδίας ανέπτυξαν τις θέσεις τους για τα ζητήματα που απασχολούν την ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα και ζήτησαν από την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της και να ασκήσει υπεύθυνη δημογραφική πολιτική.

Θεωρούν άδικο, παράλογο και αντισυνταγματικό το νέο τέλος στα ακίνητα, ενώ για τις μετεγγραφές των φοιτητών που αποτελούν μέλη τρίτεκνων οικογενειών, σημειώνουν ότι οδηγεί σε απόγνωση και εντέλει αφαιρεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση από τα παιδιά τους, αφού πολλές οικογένειες θα βρεθούν να συντηρούν δύο και τρία επιπλέον σπίτια.
Διαβάστε περισσότερα » »

Τούρκος Αντιπρόεδρος: «Ο Παπανδρέου είπε οτι έχουμε δικαίωμα για έρευνες»

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Αρίντς, ισχυρίζεται ότι γνωρίζει το περιεχόμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας Παπανδρέου –Ερντογάν και υποστηρίζει πως ο Έλληνας πρωθυπουργός παραδέχθηκε το δικαίωμα της Τουρκίας, για έρευνες στην περιοχή της Κύπρου!

   « Ο Παπανδρέου είπε να μην υπάρξει κάποιο ζήτημα στην Κύπρο. Η απάντηση μας ήταν πως “είμαστε αντίθετοι σε οτιδήποτε θα εμποδίσει τις διαπραγματεύσεις. Οι ελληνοκύπριοι το ξεκίνησαν. Έτσι και η Τουρκία στην ΑΟΖ θα κάνει έρευνες. Δεν ακούμε τίποτα. Το Πολεμικό μας Νυατικό και αν χρειαστεί η Αεροπορία μας θα προστατεύει τις έρευνες μας”»
Στο σημείο αυτό είναι από απίστευτος ισχυρισμός του Αρίντς που δηλώνει « τότε ο Παπανδρέου είπε « έχετε δίκιο. Αν κάνουν έρευνες εκείνοι κι εσείς μπορείτε. Αλλά μην υπάρξει ένταση»!

  Λογικά ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν πρέπει να έχει κάνει τέτοιο διάλογο με τον Ερντογάν, ελπίζουμε την άμεση διάψευσει των ισχυρισμών του Αρίντς.
Διαβάστε περισσότερα » »

Νέος ενιαίος κανονισμός παροχών υγείας από ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ και ΟΠΑΔ

Σε ισχύ τίθεται από την 1η Οκτωβρίου το ενιαίο συνταγολόγιο του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας , το ποίο θα είναι συνταγολόγιο που χρησιμοποιεί σήμερα το ΙΚΑ καλύπτοντας με ενιαίο τρόπο τη συνταγογράφηση στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ και του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ).

Από την 1η Οκτωβρίου εντάσσονται στον ΕΟΠΥΥ 50 μεγάλα κέντρα υγείας της χώρας, συνάπτοντας προγραμματικές συμβάσεις, ενώ ώς το τέλος του 2011 θα έχουν ενταχθεί -λειτουργικά- και τα υπόλοιπα 180 Κέντρα Υγείας της χώρας, τα οποία διοικητικά θα συνεχίσουν να υπάγονται στα νοσοκομεία της περιοχής τους.

Τον Οκτώβριο θα επεκταθεί και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα Κέντρα Υγείας και το ΙΚΑ.
Με τις αλλαγές θα ξεκινήσει η ενοποίηση των παροχών των ασφαλισμένων των τεσσάρων Ταμείων, οι οποίοι θα μπορούν να απευθύνονται τόσο στους συμβεβλημένους γιατρούς, όσο και στα συμβεβλημένα θεραπευτήρια.

Στο πλαισιο αυτό, θεσπίζεται Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να εκδίδει αναλυτική ανακοίνωση για τις διαφορές μεταξύ του νέου Ενιαίου Κανονισμού και του ισχύοντος καθεστώτος. Συγκεκριμένα:



1) Κανονισμοί Παροχών Υγείας με διαφορετικές παροχές, ως προς το είδος, την έκταση, το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης καθώς και διαφορετικό ποσό συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες, όπου αυτό προβλέπεται, μεταξύ των φορέων κοινωνικής ασφάλισης.
Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας για όλους τους φορείς που διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, ως προς το είδος, την έκταση, το ύψος, τον τρόπο και τη διαδικασία χορήγησης καθώς και το ποσοστό συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες.
Το ύψος όλων των χορηγούμενων παροχών καθορίζεται με βάση το ισχύον κρατικό τιμολόγιο και το ποσοστό έκπτωσης που προβλέπουν οι συνομολογούμενες κάθε φορά συμβάσεις.



2) Oι ασφαλιστικοί οργανισμοί εξασφαλίζουν ιατρική περίθαλψη στους ασφαλισμένους τους (άμεσα και έμμεσα), ως εξής: από γιατρούς που είναι υπάλληλοι του οργανισμού και αμείβονται με μισθό (ΙΚΑ - ΕΤΑΜ), από τα πολυιατρεία των φορέων στα οποία υπηρετούν γιατροί με μισθό ή με σύμβαση έργου (IKA-ETAM), από το ΕΣΥ με αγροτικούς γιατρούς, γιατρούς νοσοκομείων και κέντρων υγείας (IKA-ETAM, OAEE, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ), από συμβεβλημένους με τους οργανισμούς γιατρούς με τους οποίους συνάπτεται σύμβαση έργου και αμείβονται ανάλογα με τον αριθμό των ασφαλισμένων (ΟΑΕΕ), από συμβεβλημένους με τους φορείς γιατρούς, οι οποίοι αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση (ΟΠΑΔ), από ιδιώτες γιατρούς ελεύθερης επιλογής των ασφαλισμένων (εκτός ΟΓΑ) για έκτακτες περιπτώσεις, και γίνεται απόδοση της δαπάνης στον ασφαλισμένο σύμφωνα με το κρατικό τιμολόγιο.

Παρέχεται ιατρική περίθαλψη σε όλους τους ασφαλισμένους από όλες τις κατά τόπους δομές: νοσοκομεία των σχηματισμών του ΕΣΥ, στρατιωτικά νοσοκομεία, πανεπιστημιακά νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, κέντρα υγείας, αγροτικά ιατρεία, πολυιατρεία, ιατρεία ασφαλιστικών οργανισμών, εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικών κλινικών, οικογενειακούς γιατρούς, ιατρούς συμβεβλημένους με το φορές, κέντρα αποκατάστασης - αποθεραπείας, κλινικές και ιδρύματα χρονίων παθήσεων.



3) Η νοσοκομειακή περίθαλψη παρέχεται στους ασφαλισμένους μέσω ημερήσιου κλειστού νοσηλίου κρατικών νοσοκομείων (από 58,69 - 192,22 ευρώ ανάλογα με τη θέση και τον τομέα νοσηλείας) ή συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών (34,63 - 65,20 ευρώ ανάλογα με τη θέση και τον τομέα νοσηλείας).
Πέραν αυτού οι ασφαλιστικοί φορείς καταβάλουν δαπάνες για τα εξαιρούμενα του νοσηλίου φάρμακα, ειδικές εξετάσεις και υγειονομικά υλικά. Καθιερώνεται κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) για νοσοκομεία του ΕΣΥ στο οποίο περιλαμβάνονται τα πάντα, για όλη τη διάρκεια νοσηλείας. (Y4α/οικ.85649/27-7-2011, B/1702). Καθιερώνεται κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο (ΚΕΝ) για τις συμβεβλημένες ιδιωτικές κλινικές, που είναι αυτό της Y4α/οικ.85649/27-7-2011 (B/1702) προσαυξημένο κατά 20%. Τα ανωτέρω ισχύουν στο πλαίσιο σύναψης συμβάσεων.



4) Η νοσηλεία στην μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και στην μονάδα αυξημένης φροντίδας (ΜΑΦ) γίνεται με ημερήσια χρέωση (ΜΕΘ 187,82 ευρώ και ΜΑΦ 93,92 ευρώ), με εξαιρούμενα, για απεριόριστο χρονικό διάστημα. Το κόστος είναι ιδιαίτερα υψηλό. Καθιέρωση τιμής πακέτου (κλειστό ενοποιημένο νοσήλιο) για νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, σε ΜΕΘ (400 έως 800 ευρώ ημερησίως, κλιμακούμενα ανάλογα με τον αριθμό ημερών νοσηλείας) και σε ΜΑΦ (250 ευρώ ημερησίως) χωρίς εξαιρούμενα, όπου περιλαμβάνονται όλες οι υπηρεσίες περίθαλψης κατά τη διάρκεια της νοσηλείας με αποτέλεσμα τον έλεγχο του κόστους και την αποφυγή της παρατεταμένης νοσηλείας.



5) Παρακλινικές εξετάσεις (μικροβιολογικές, βιοχημικές, ανοσολογικές, παθολογοανατομικές, ακτινολογικές & ηλεκτρονικές εξετάσεις κτλ.) ανάλογα με τον ασφαλιστικό φορέα. Συμμετοχή των ασφαλισμένων προβλέπεται 25% (άμεσα και έμμεσα μέλη) στον ΟΑΕΕ και στον ΟΠΑΔ 25% μόνο για τα έμμεσα μέλη. Οι παρακλινικές εξετάσεις πραγματοποιούνται εντός των δομών του Οργανισμού, στους σχηματισμούς του ΕΣΥ καθώς και σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια. Όταν πραγματοποιούνται σε συμβεβλημένα ιδιωτικά εργαστήρια συμμετέχουν οι ασφαλισμένοι σε ποσοστό 15% επί της δαπάνης και απαιτείται θεώρηση για εξετάσεις κόστους πάνω από 50 ευρώ.



6) Τα προϊόντα ειδικής διατροφής χορηγούνται σε διαφορετικές ποσότητες, χωρίς πλαφόν και χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου, σύμφωνα με τους επιμέρους κανονισμούς παροχών. Προσδιορίζονται οι παθήσεις στις οποίες θα χορηγούνται τα συγκεκριμένα σκευάσματα. Καθιερώνεται ποσοστό συμμετοχής του ασφαλισμένου 10% επί της δαπάνης. Προβλέπεται με απόφαση του ΔΣ του φορέα να καθορίζονται ανώτατες τιμές για τα είδη αυτά.



7) Η περίθαλψη στα κέντρα αποθεραπείας - αποκατάστασης είτε κλειστής είτε ημερήσιας νοσηλείας παρέχεται σύμφωνα με το Π.Δ. 383/2002 (ημερήσιο νοσήλιο 150 ευρώ κλειστής νοσηλείας και 70 ευρώ ημερήσιας νοσηλείας). Παρατηρείται το φαινόμενο να νοσηλεύονται στα κέντρα αυτά ασθενείς με εγκεφαλικά επεισόδια, και η νοσηλεία τους να παρατείνεται για μεγάλο διάστημα, πράγμα το οποίο ανεβάζει το κόστος για τον Φορέα.

Η περίθαλψη στα κέντρα αποθεραπείας - αποκατάστασης είτε κλειστής είτε ημερήσιας νοσηλείας παρέχεται με βάση το ημερήσιο νοσήλιο του Π.Δ. 383/2002 στο οποίο περιλαμβάνονται αναλώσιμα υλικά, επιθέματα, καθετήρες, εξετάσεις και υγειονομικό υλικό. Για νοσηλεία σε ΜΑΦ του Κ.Α.Α. αποδίδεται το ποσό των 200 ευρώ ανά ημέρα χωρίς εξαιρούμενα. - Ορίζεται ανώτατο όριο 16 ωρών ανά ημέρα για υπηρεσίες φροντίδας σε Κέντρα Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας



8) Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί παρέχουν αναλώσιμο υγειονομικό υλικό διαβήτη σε διαφορετικές ποσότητες (ταινίες μέτρησης, βελόνες, σκαριφηστήρες). Αναλώσιμο υγειονομικό υλικό: συσκευές έκχυσης φαρμάκων και σκιαγραφικές ουσίες παρέχονται χωρίς συμμετοχή. Επιθέματα: 15-50 επιθέματα ανά κατηγορία ελκών. Δεν υπάρχει περιορισμός στην τιμή ως εκ τούτου προτιμώνται τα ακριβά επιθέματα. Οι κατάκοιτοι ασθενείς παρουσιάζουν περισσότερα έλκη του ενός με αποτέλεσμα το κόστος να είναι ανεξέλεγκτο. Προσδιορισμός ανώτατης ποσότητας χορήγησης αναλώσιμου υγειονομικού υλικού - ταινίες μέτρησης σακχάρου έως 200/μήνα - βελόνες έως 100/μήνα - σκαριφηστήρες έως 150/μήνα, Αναλώσιμο υγειονομικό υλικό: συσκευές έκχυσης φαρμάκων και σκιαγραφικές ουσίες παρέχονται με 10% συμμετοχή.

Καθορισμός ανώτατου χρηματικού ποσού: - επιθέματα (300ευρώ το μήνα) - οστομικά υλικά (από 150 ευρώ έως 340 ευρώ το μήνα) ανάλογα με το είδος. Πρόβλεψη συμμετοχής των ασφαλισμένων 25% όταν προμηθεύονται τα ανωτέρω από το εμπόριο. Δεν καταβάλλεται συμμετοχή στις περιπτώσεις; α) προμήθειας από τις αποθήκες, τα φαρμακεία και ιατρεία του φορέα β) παραπληγικών, τετραπληγικών, νεφροπαθών (με συνεχή θεραπεία υποκατάστασης ή είναι μεταμοσχευθέντες), πασχόντων από σκλήρυνση κατά πλάκας, μεταμοσχευθέντων συμπαγών ή ρευστών οργάνων, και επί HIV ασθενών. γ) επί χρονίως πασχόντων για την προμήθεια συγκεκριμένων ειδών (π.χ. καθετήρες, σύριγγες ινσουλίνης, τραχειοσωλήνες κτλ.)


9) Αποζημιώνεται η χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας στα δημόσια νοσοκομεία και τις ιδιωτικές κλινικές, ανάλογα με το φορέα όπου το κόστος κυμαίνεται - ΙΚΑ για 8 νύχτες στα 32 ευρώ τις καθημερινές και 40,45 ευρώ Κυριακές και αργίες - ΟΠΑΔ για 25 νύχτες στο ποσό των 54,22 ευρώ τις καθημερινές και 86,87 ευρώ Κυριακές και αργίες. Αποζημίωση για αποκλειστική νοσοκόμα, μόνο στα δημόσια νοσοκομεία: - 32 ευρώ τη νύχτα τις καθημερινές - 40 ευρώ την νύχτα τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες.



10) Νοσηλεία στο εξωτερικό τόσο σε χώρες της Ε.Ε. όσο και σε χώρες εκτός Ε..Ε. παρέχεται όταν είναι αδύνατη η θεραπεία στην Ελλάδα και η αποζημίωση φθάνει έως και το 100% της δαπάνης, ανάλογα με τον φορέα. Νοσηλεία στο εξωτερικό σε χώρες της Ε.Ε. όσο κα σε χώρες εκτός Ε.Ε. παρέχεται όταν είναι αδύνατη η θεραπεία στην Ελλάδα και αποζημιώνεται το κόστος νοσηλείας (χωρίς συμμετοχή του ασφαλισμένου), επιπλέον καταβάλλεται το αντίτιμο του εισιτηρίου μετάβασης και επιστροφής της οικονομικότερης θέσης και ποσό των 90 ευρώ την ημέρα έξοδα διαμονής και διατροφής. Για νοσηλεία στο εξωτερικό σε χώρες εκτός Ε..Ε. κατόπιν επιθυμίας του ασφαλισμένου θεσπίζεται συμμετοχή των ασφαλισμένων κατά 70%της δαπάνης νοσηλείας, εξόδων ταξιδίου και διαμονής.


11) Μεταφορά ασθενούς: περιπτώσεις νεφροπαθών, μετάγγισης αίματος καθώς και για εξαιρετικές περιπτώσεις που η αντιμετώπιση τους δεν είναι δυνατή στον τόπο κατοικία. Τα καταβαλλόμενα ποσά διαφέρουν από φορέα σε φορέα από 115 έως 650 ευρώ μηνιαίως. Προσδιορισμός του καταβαλλόμενου ποσού για έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών για αιμοκάθαρση καθώς και των μεταγγιζόμενων πασχόντων από μεσογειακή αναιμία, ανά περιοχή της χώρας με κλιμακούμενα ποσά ανάλογα με το μεταφορικό μέσο από 115 μέχρι 400 ευρώ το μήνα.


12) Ορισμένοι φορείς παρέχουν βοήθημα τοκετού αντί μαιευτικής περίθαλψης, το οποίο μπορεί να φθάσει τα 1.765 ευρώ ανά τοκετό. Οι λοιποί φορείς αποζημιώνουν τον τοκετό όπως και τις λοιπές ασθένειες και το κόστος μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Καθιερώνεται ενιαίο χρηματικό ποσό για βοήθημα τοκετού αντί μαιευτικής περίθαλψης (από 900 έως 1.600 ευρώ) ανάλογα με τον αριθμό νεογνών.



13) Οι φυσιοθεραπείες παρέχονται και αποζημιώνονται κατά πράξη. Πολλές πράξεις μπορούν να αποτελέσουν μία συνεδρία. Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί αποζημιώνουν με διαφορετικό τρόπο τις φυσιοθεραπείες. Μέσο ετήσιο κόστος ανά ασθενή 1.000 ευρώ. - Οι λογοθεραπείες, σήμερα, αποζημιώνονται 30 ευρώ η πρώτη επίσκεψη, και 15 ευρώ η κάθε επόμενη χωρίς περιορισμό. Καθιέρωση αποζημίωσης φυσικοθεραπειών ανά συνεδρία (επίσκεψη) μέχρι 12 συνεδρίες το 6μηνο και απόδοση 20 ευρώ/συνεδρία, με εξαίρεση τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια (10 συνεδρίες/μήνα και για 6 μήνες), σε σοβαρά κινητικά προβλήματα (10 συνεδρίες/μήνα και για 6 μήνες με δυνατότητα παράτασης) και σε σοβαρά ορθοπεδικά προβλήματα (12 συνεδρίες/μήνα και μέχρι 6 μήνες). Για τις λογοθεραπείες καθορίζονται 8 συνεδρίες το μήνα με αποζημίωση 10 ευρώ/συνεδρία.



14) Οι ασφαλιστικοί οργανισμοί παρέχουν στους ασφαλισμένους τους (άμεσα και έμμεσα) κάθε είδους προθέσεις και βοηθητικά θεραπευτικά μέσα, ορθοπεδικά είδη, υγειονομικό και αναλώσιμο υλικό καθώς και αναπνευστικές συσκευές, χωρίς συμμετοχή στη δαπάνη αγοράς. Ηδη εφαρμόζονται οι μειωμένες τιμές, που καθιερώθηκαν με τη βάση δεδομένων του παρατηρητηρίου τιμών είτε με απόφαση του Δ.Σ. των φορέων. Πρόσθετη περίθαλψη: καθιερώνεται συμμετοχή του ασφαλισμένου 25%. ανάλογα με το είδος και την κατηγορία του ασθενούς. Τα χορηγούμενα είδη και οι ανώτατες αποδιδόμενες τιμές προκύπτουν από επισυναπτόμενο στον Κανονισμό ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ, οι οποίες προσδιορίζονται είτε σύμφωνα με τις τιμές της βάσης δεδομένων του παρατηρητηρίου τιμών είτε με απόφαση του Δ.Σ. του οργανισμού, όταν είναι μικρότερη.


15) Επίδομα λουτροθεραπείας παρέχεται από ορισμένους φορείς και το κόστος κυμαίνεται στα 400-1600 ευρώ για κάθε ασθενή ετησίως, ανάλογα με τον κανονισμό παροχών. Το επίδομα λουτροθεραπείας δεν θα ξεπερνά τα 250 ευρώ για κάθε ασθενή ετησίως.


16 Επίδομα αεροθεραπείας έως 500 ευρώ, ανά ασθενή ετησίων, ανάλογα με τον κανονισμό παροχών. Το επίδομα αεροθεραπείας καθορίζεται στα 200 ευρώ για κάθε ασθενή ετησίως.


17) Παρέχεται ειδική αγωγή για παιδιά, ανάλογα με τις ανάγκες τους και με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό παροχών. Ειδική αγωγή για παιδιά (λογοθεραπέια, εργοθεραπεία, ειδική διαπαιδαγώγηση, ομαδική και ατομική ψυχοθεραπεία, θεραπεία συμπεριφοράς, εκμάθηση δυσκολιών, λογοπαιδικές ασκήσεις, συμβουλευτική γονέων, ψυχολογική υποστήριξη) σε συγκεκριμένο αριθμό συνεδριών και μέχρι συγκεκριμένου συνολικού ποσού με κάλυψη του 100% του ημερήσιου τροφείου σε ειδικά εκπαιδευτήρια, οικοτροφεία και άσυλα π.χ. α) σε περιστατικά κινητικών προβλημάτων, φυσικοθεραπείες 10 συνεδρίες/μήνα, με 20 ευρώ ανά συνεδρία, β) σε σοβαρά νοητικά ή ψυχιατρικά προβλήματα, 20συνεδρίες /μήνα, ανά είδος θεραπείας με απόδοση μέχρι 900 ευρώ το μήνα και γ) επί διαταραχής ελλειμματικής προσοχής ανώτατο ποσό 300 ευρώ/μήνα.


18) Δεν έχουν συνάψει συμβάσεις με τους παρόχους υγείας όλοι οι φορείς. Πολλές φορές αποζημιώνουν δαπάνες σε ιδιώτες χωρίς υπογραφή σύμβασης, όπου καταβάλλουν και το Φ.Π.Α. Πρόβλεψη για υπογραφή συμβάσεων με όλους τους παρόχους υγείας, βάση ενιαίων όρων, μέσω ΣΥΣΠΥ.



19) Διασφάλιση πλήρους εφαρμογής της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης φαρμάκων και παραπομπής για παρακλινικές εξετάσεις και τακτικής αξιολόγησης των πληροφοριών που λαμβάνονται μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

20) Προσδιορισμός των ιατρών (μόνιμοι, με σχέση εργασίας ιδιωτικού διακαίου και με σύμβαση μίσθωσης έργου αμειβόμενοι ανά αριθμώ ασφαλισμένων) κατά αριθμό και ειδικότητα από τους οποίους θα παρέχεται η ιατρική περίθαλψη
Διαβάστε περισσότερα » »

Κάμερες Τροχαίας ανά την Ελλάδα

Οι κάμερες της τροχαίας σε όλη την Eλλάδα, σε
μορφή χάρτη!

Για να μη γεμίσετε το αλμπουμ σας με φώτο!
http://www.index.pois.gr/google.asp?SubCatID=98
Διαβάστε περισσότερα » »

Σχέδιο Ανάν – ΑΟΖ: Τώρα εξηγούνται όλα… (ας το ξαναθυμηθούμε)

Θετική Ανατροπή Τεράστιας Σημασίας (20.03.2011)
Κώστας Μαυρίδης – Υποψήφιος Βουλευτής ΔΗΚΟ – Επαρχίας Κερύνειας,



Η οριοθέτηση του θαλάσσιου χώρου γύρω από την Κύπρο μέσω της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) είναι κατά την άποψή μου, η σημαντικότερη πολιτική ευκαιρία των τελευταίων δεκαετιών που παρέχει την δυνατότητα για τεράστιες πολιτικές και οικονομικές ανατροπές. Ωστόσο, ο επιστημονικός εντοπισμός ενεργειακού πλούτου (φυσικού αερίου/πετρελαίου)  στον υποθαλάσσιο χώρο της Κύπρου έγινε ΠΡΙΝ το Σχέδιο Ανάν. Για αυτό, στο Σχέδιο υπήρχαν πρόνοιες-παγίδες που αφαιρούσαν την αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου από το Κυπριακό κράτος και έδιναν σε Τουρκία-Αγγλία πρωτεύοντα ρόλο στην θαλάσσια περιοχή.



Προσωπικά, αισθάνομαι δικαιωμένος που πρωτοστάτησα στην αποκάλυψη εκείνης της συνωμοσίας πριν το δημοψήφισμα. Για παράδειγμα,  φανερώσαμε την ένσταση της Τουρκίας για την συμφωνία μεταξύ Κύπρου-Αιγύπτου για ρύθμιση της θαλάσσιας ΑΟΖ. Η παγίδα ήταν χωσμένη στις 10,000 σελίδες του Σχεδίου που το κοινό δεν διάβασε! Όσο για την πρόσφατη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ, αυτό θα απαιτούσε έγκριση ξεχωριστών πλειοψηφιών ώστε οι Τ/κ και Τούρκοι έποικοι αντιπρόσωποί τους να την εγκρίνουν!


Το «Πρόσθετο Πρωτόκολλο στη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης» που αφορούσε τις Αγγλικές Βάσεις ήταν μέρος του Σχεδίου Ανάν, έξω από το κυρίως μέρος και προνοούσε ότι: «Η Κύπρος δεν θα απαιτήσει, ως μέρος των χωρικών υδάτων της, τα ύδατα μεταξύ των γραμμών οι οποίες περιγράφονται στην έκθεση που αναφέρεται στο Πρόσθετο Πρωτόκολλο …» και ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεχίσει να απολάβει πλήρους και ανεμπόδιστης πρόσβασης για ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ σκοπό στα ύδατα μεταξύ των υδάτων τα οποία η Ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία ΔΕΝ θα διεκδικήσει…». Στο κείμενο υπήρχε αναφορά σε «νέα σύνορα» (!) τα οποία θα καθορίζονταν από πρόσωπο που θα διόριζε η Αγγλία, μετά την αποδοχή του Σχεδίου. Παράλληλα, δεσμευόταν η Κύπρος για πάντα πως οποιαδήποτε διαφορά ΔΕΝ μπορούσε να τεθεί ενώπιον διεθνούς δικαστηρίου. Ξεκαθαρίζουμε ότι η ευθύνη ΔΕΝ αφορά όσους αποδέχτηκαν το Σχέδιο, αλλά εκείνους τους πολιτικούς που γνώριζαν και εντούτοις σιώπησαν.  Άλλωστε, ο κόσμος είχε να επιλέξει με βάση την όποια ενημέρωση είχε και την εμπιστοσύνη που έτρεφε προς συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα.


Η ρύθμιση λοιπόν της ΑΟΖ είναι μια εξέλιξη με τεράστια πολιτική σημασία που προκύπτει ως ευτυχές συνεπακόλουθο της απόρριψης του Σχεδίου Ανάν με  πλήρη ένταξη στην Ε.Ε. Αυτό είναι που διατήρησε ζωντανή την δυνατότητα για αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου, την στιγμή που «σημαίνοντες» πολιτικοί -από το Προεδρικό μέχρι εκείνους στην αντιπολίτευση που ονειρεύονται το Προεδρικό- αλληθώριζαν στην κρίσιμη ώρα. Σήμερα όμως έχουν άποψη και για το πώς πρέπει να διανεμηθούν τα κέρδη που θα προκύψουν!


Την ώρα όμως που απαιτούνταν σθένος, πολιτικός ρεαλισμός και διορατικότητα, την ώρα των εξελίξεων που τα πράγματα ήταν ρευστά,  άλλα βαρίδια επικράτησαν και ζύγισαν περισσότερο στα μυαλά τους. Σήμερα, χρόνια αργότερα, όταν τα πράγματα έχουν κριθεί και εδραιωθεί, προβάλλουν απόψεις για το τι πρέπει να γίνει. Χωρίς να εξηγήσουν γιατί δεν «είδαν» εκείνα που απλοί πολίτες εντόπισαν και πρόβαλαν. Η διορατικότητα είναι πολιτική αρετή όταν αφορά το παρόν και το μέλλον, όχι το παρελθόν. Γι αυτό και η σημερινή μεταστροφή τους δημιουργεί περισσότερη καχυποψία για την τότε στάση τους.


Η ρύθμιση των θαλάσσιων ορίων γύρω από την Κύπρο, μαζί με την ρήξη στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ, σηματοδοτούν μια μοναδική πολιτική ευκαιρία, πέραν της οριοθέτησης της θαλάσσιας ζώνης ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Ισραήλ ήδη έμπρακτα κάνει γεωπολιτική στροφή μέσω Κύπρου και Ελλάδας, ως την μοναδική του έξοδο προς την Ευρώπη π.χ.  η εγκατάσταση τερματικού στο Βασιλικό της Κύπρου και όχι στο Τσειχάν της Τουρκίας σημαίνει πολλά. Αν δε συνυπολογιστεί ότι το Ισραήλ, ως κύριος παίχτης στην περιοχή διαθέτει  δυνατούς δεσμούς στήριξης από τις ΗΠΑ, οι κινήσεις του σημαίνουν πάρα πολλά.
Διαβάστε περισσότερα » »

Βίντεο Ντοκουμέντο - Παπανδρέου-1991: Κλείνει την Εθνική Οδό με εργαζόμενους της ΕΒΟ για να μην πουληθεί.... Τώρα την πουλάει ο ίδιος!!

Καμαρώστε τον...



Διαβάστε περισσότερα » »

ΕΚΑΣ: Ποίοι συνταξιούχοι δεν θα είναι δικαιούχοι

Αυστηρότερες προϋποθέσεις θα χρειάζονται οι χαμηλοσυνταξιούχοι για την χορήγηση του ΕΚΑΣ. Οι αλλαγές θα έχουν αναδρομική ισχύ από 1/1/2011 και έχουν στόχο να διακόψουν την καταβολή του ΕΚΑΣ σε εισοδηματίες χαμηλοσυνταξιούχους αλλά και σε αλλοδαπούς που δεν διαμένουν μόνιμα στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι θα χάσουν το ΕΚΑΣ περίπου 15.000 συνταξιούχοι και θα το κερδίσουν άλλοι 60.000.

Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα πρέπει να φτάνει μέχρι τα 8.472,09 ευρώ.
Δεν συνυπολογίζονται μόνο οι πληρωμές που αφορούν σύνταξη αναπήρων και θυμάτων πολεμικής περιόδου, ισόβια σύνταξη που χορηγείται σε πολύτεκνες μητέρες και προνοιακά επιδόματα του υπουργείου Υγείας.


Επίσης, το συνολικό ετήσιο ατομικό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 9.844,11 ευρώ.

Το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 15.380,9 ευρώ. Και το συνολικό ακαθάριστο ποσό κύριας και επικουρικής σύνταξης δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 850 ευρώ.

Το ΕΚΑΣ διαμορφώνεται στα 230 ευρώ για εισοδήματα μέχρι 7.715.65 ευρώ, στα 172,5 ευρώ για εισοδήματα από 7.715,66 μέχρι 8.018,26, στα 115 ευρώ για εισοδήματα από 8.018,27 έως 8.219,93, στα 57,5 ευρώ για εισοδήματα από 8.219.94 έως 8.472,09 και στα 30 ευρώ για όσους πληρούν τα ειδικά εισοδηματικά κριτήρια.



Το συνολικό καθαρό ετήσιο εισόδημα από συντάξεις, μισθούς, ημερομίσθια και λοιπά επιδόματα πρέπει να κυμαίνεται από 8.472,1 μέχρι 9.200 ευρώ.
Επιπλέον, το συνολικό ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο καθώς και απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 13.500 ευρώ.
Διαβάστε περισσότερα » »

ΣΟΚ! 5.000 ευρώ σε 20 ημέρες

Μισθούς-πρόκληση για υπηρεσίες 20 ημερών, εν μέσω οικονομικής κρίσης και απάνθρωπων μέτρων που πλήττουν -ως συνήθως- μισθωτούς και συνταξιούχους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών.
Τη στιγμή που οι Έλληνες φορολογούμενοι γονατίζουν από τη βάρβαρη, φοροεισπρακτική, επιδρομή της κυβέρνησης και το Υπουργείο Οικονομικών τείνει να «ποινικοποιήσει» το δικαίωμα της ιδιοκτησίας, διαδικασίες-εξπρές με απευθείας αναθέσεις, που πραγματοποιούνται στο όνομα της «τεχνολογικής ανάπτυξης», αποφέρουν σε «ημέτερους» το -διόλου ευκαταφρόνητο- ποσό των 5.000 ευρώ για δουλειά 20 ημερών!
Η υπόθεση διασπάθισης δημοσίου χρήματος για υπηρεσίες που -όπως καταγγέλλεται- θα μπορούσαν να γίνουν με πολύ λιγότερο κόστος βαραίνει την Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε. Με την 6716 απόφαση που εξέδωσε στις 30 Ιουνίου του 2011 και την οποία υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κ. Γιώργος Καλαμαράς, ανέθεσε απευθείας σε ιδιώτη την «παροχή υπηρεσιών υποστήριξης της Επιτροπής Πληροφορικής και Επικοινωνιών».
Έκρινε, μάλιστα, ότι το «υποστηρικτικό έργο» του εν λόγω συμβαλλόμενου είναι τόσο σπουδαίο, ώστε εκείνος έπρεπε να εισπράξει 5.000 ευρώ για τις υπηρεσίες που προσέφερε μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2011. Συνειρμικά και μόνο να αναφέρουμε ότι με 5.000 ευρώ ζει ένας χαμηλοσυνταξιούχος. Βέβαια, τα χρήματα αυτά δεν τα εισπράττει σε 20 αλλά σε 365 ημέρες.  
Το ρεπορτάζ
Ας μπούμε, όμως, στην ουσία του θέματος: Με υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 4 Μαΐου του 2011 αποφασίστηκε ότι η Επιτροπή Πληροφορικής και Επικοινωνιών χρήζει περαιτέρω «υποστήριξης».
Συγκεκριμένα, αποφασίσθηκε ότι ιδιώτης θα έπρεπε: α) να βοηθήσει την Επιτροπή στη διαδικασία της επιτελικής παρακολούθησης και τον συντονισμό των δράσεων και έργων, β) να αξιολογήσει τα εργαλεία διαχείρισης έργων, να συμβάλει στη κατάρτιση Ψηφιακού Θεματολογίου, γ) να συμβάλει στην κατάρτιση Εθνικών Σχεδίων Ευριζωνικότητας, Ψηφιακής Σύγκλησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, κ.ά..
Κοινώς να παράξει, κυρίως, συμβουλευτικό έργο, το οποίο κοστολογήθηκε έναντι 5.000 ευρώ.
Στις 30 Ιουνίου, το έργο ανατέθηκε απευθείας με απόφαση που υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Α.Ε., κ. Γιώργος Καλαμαράς, σε ιδιώτη χημικό μηχανικό και σύμβουλο επιχειρήσεων.
Η χρονική διάρκεια του έργου ορίστηκε από τις 30 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου. Το ποσό που συμφωνήθηκε να δοθεί στον συμβαλλόμενο ήταν 5.000 ευρώ.
Συστήθηκε μάλιστα και Τριμελής Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής του έργου, στην οποία συμμετείχαν οι: Κωνσταντίνος Τζοάννης, Βασίλης Καραμάνης και Μαυρέττα Μελά. Άπαντες είναι στελέχη της ΚτΠ Α.Ε.

 
 Ο απολογισμός 


Στις 20 Ιουλίου, ημέρα λήξης της σύμβασης, ο ιδιώτης παρέδωσε γραπτή αναφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, ενημερώνοντάς τον για την περάτωση της αποστολής του.
Πέρα των παρουσιάσεων που φέρεται να έκανε και να προετοίμασε (πέντε τον αριθμό), εμφανίζεται να δημιούργησε και ένα αρχείο δεδομένων MS Excel, αναφορικά με τους δείκτες παρακολούθησης των στόχων του Ψηφιακού Θεματολογίου (Digital Agenda). Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι το έργο του, όπως το παρουσιάζει ο ίδιος, εξαντλείται σε μια δισέλιδη αναφορά.
Δύο ημέρες αργότερα, στις 22 Ιουλίου, ήρθε η «ώρα της κρίσης». Συνεδρίασε η Επιτροπή Παρακολούθησης. Ήταν η καθ’ ύλη αρμόδια για να εγκρίνει την εκταμίευση των 5.000 ευρώ.  
Στη συνεδρίαση παρέστησαν οι κ.κ. Κωνσταντίνος Τζοάννης και Μιχάλης Καραμάνης καθώς και το αναπληρωματικό μέλος, κυρία Ελένη Δέδε. Άπαντες συμφώνησαν ότι το έργο παραδόθηκε εμπρόθεσμα και καλύπτει τις απαιτήσεις του διαγωνισμού. Έτσι ενέκριναν την παραλαβή του έργου αλλά και την εκταμίευση του ποσού.
Ο ιδιώτης έγινε κατά 5.000 ευρώ πιο πλούσιος στις 2 Αυγούστου του 2011, ύστερα από την απόφαση που εξέδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΚτΠ Α.Ε.
Από τον κρατικό κορβανά δαπανήθηκαν 5.000 ευρώ για «δουλειά» 20 ημερών. Προείπαμε κάτι. Ότι το συγκεκριμένο ποσό αποτελεί το ετήσιο εισόδημα των χαμηλοσυνταξιούχων, οι οποίοι καλούνται -για ακόμη μία φορά- να πληρώσουν την οικονομική κρίση. Τι αποδεικνύεται; Ότι σε ορισμένες περιπτώσεις λεφτά -εξακολουθούν να- υπάρχουν... 
Διαβάστε περισσότερα » »