Μια νέα γενιά «έξυπνων» χαπιών τα οποία θα καταγράφουν τη δόση των φαρμάκων που λαμβάνουν οι ασθενείς ή θα ειδοποιούν γιατρούς και συγγενείς σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, βρίσκεται σε φάση δοκιμής από φαρμακευτικές εταιρείες.
Το κάθε χάπι, όπως εξηγούν οι ειδικοί, θα είναι εξοπλισμένο με έναν μικροσκοπικό αισθητήρα ο οποίος θα στέλνει σήμα σε ένα επίθεμα που θα βρίσκεται κολλημένο στο σώμα του ασθενούς.
Μόλις ο αισθητήρας εισέρχεται στο στομάχι και περικλείεται από τα οξέα του στομάχου θα ειδοποιεί το επίθεμα ότι το χάπι έφτασε στον «προορισμό» του. Με τη σειρά του, το επίθεμα θα στέλνει sms ή email στα ενδιαφερόμενα άτομα, γύρω από την επιτυχή λήψη του φαρμάκου από τον ασθενή.
«Βρίσκομαι στον οργανισμό, όβερ!»
Με μέγεθος ενός κόκκου άμμου, ο αισθητήρας βρίσκεται ενσωματωμένος στο χάπι και σε συνδυασμό με χαλκό και μαγνήσιο, δημιουργεί ένα κύκλωμα το οποίο «ενεργοποιείται» μόλις αυτό βουτήξει στα οξέα του στομάχου στέλνοντας σήμα.
Στην παρούσα φάση, αρκετές εταιρείες εργάζονται πυρετωδώς επάνω στα «έξυπνα» χάπια.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής Proteus Digital Health, Αντριου Τόμσον, έσπευσε να δηλώσει γύρω από τα χάπια που αναπτύσσει η εταιρεία του:
«Οταν ο ασθενής καταπιεί ένα ψηφιακό μας χάπι, τότε εκείνο θα λέει “Γειά σου, είμαι εδώ, είμαι της τάδε εταιρείας, το τάδε χάπι, π.χ. 1,2 μιλιγκράμ, από το εργοστάσιο 76, τον αριθμό παρτίδας 12 και είμαι το χάπι νούμερο 2».Σωτήρια βοήθεια για ηλικιωμένους
Τα «επικοινωνιακά» χάπια, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα μπορούσαν να προσφέρουν πολύτιμη βοήθεια σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τα οποία πρέπει να λαμβάνουν κατά τη διάρκεια της ημέρας μια σειρά από χάπια και ενδεχομένως να τα ξεχνούν ή να τα μπερδεύουν.
Ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στη Βρετανία, οι οποίοι συμμετέχουν σε πιλοτικές δοκιμές των εν λόγω φαρμάκων, ισχυρίζονται ότι τα χάπια αυτά δεν απειλούν τα προσωπικά δεδομένα των ασθενών.
«Τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας κάποιες φορές πρέπει να πάρουν έξι, επτά ή ακόμα και οκτώ χάπια την ημέρα» αναφέρει ο καθηγητής Λάϊονελ Ταρασένκο. «Όταν όμως κάποιος δεν λάβει το χάπι του, τότε αυτό μπορεί να είναι πολύ σοβαρό. Αν είχαμε έναν γονιό με προβλήματα υγείας, που δεν έπαιρνε τα χάπια του, θα θέλαμε να το γνωρίζουμε» υπογραμμίζει.
Στόχος των ειδικών, είναι να ξεκινήσουν κλινική δοκιμή «έξυπνων» χαπιών μέσα στο επόμενο έτος σε βρετανούς ασθενείς που πάσχουν από καρδιακή ανεπάρκεια.
tovima.gr
apocalypsejohn
ΚΟΥΝΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΚΟΥΝΑΓΕ!
ζούσα 24 χρόνια Γερμανία .. απο 5 ετών ...
ουδέποτε είχε καποιος απο εμάς επαφές με εφορία..
όλα λειτουργούν μέσω υπολογιστή...
Και το θεωρώ οκ και εντάξει όπως και η κάρτα ασφάλειας είναι παρόμοια με της τράπεζας ...
τις κάρτες της τράπεζας πως την κρατάτε ...αφού κι αυτή τσιπάκι έχει..
Φακελωμένοι είμαστε απ την στιγμή που γεννιόμαστε ...τα πάντα ..
Ενα δεν θα δεχτώ πότε μου... σημάδι στο σώμα μου!!!
Αυτό μόνο νεκρή!!!
Γ.Μ
2) Πράγματι η κάρτα της τράπεζας έχει βολέψει πολύ κόσμο. Και βεβαίως δεν αρνείται κανείς πως η ψηφιακή εποχή έχει επιταχύνει πολύ τις διαδικασίες και την οργάνωση. Το πρόβλημα στη περίπτωση του κράτους είναι πως είναι ΤΡΥΠΙΟ. Συχνά - πυκνά αποδεικνύεται πως τα βασικά ψηφιακά συστήματα του κράτους, μόνο από ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ επαγγελματίες δε σχεδιάζονται και συντηρούνται. Μιλάω ως προγραμματιστής που προσπαθώ να είμαι σοβαρός, τίμιος και αξιόπιστος. Άρα στη περίπτωση της Ελλάδας, όσο πιο «ψηφιακοί» είμαστε, τόσο πιο εκτεθειμένοι είμαστε.
3) Το πρόβλημα δεν είναι με την κάρτα ως ιδέα. Ούτε βεβαίως με το γεγονός ότι η τεχνολογία μπορεί να μας βοηθήσει σε πολλά πράγματα. Το πρόβλημα είναι πως η κυβέρνηση δε νοιάζεται για αυτή τη χώρα και τους νόμιμους πολίτες της (εμφανές νομίζω). Νοιάζεται για τις ορέξεις της νέας τάξης. Πράγμα που σημαίνει πως η κάρτα υγείας όπως και διάφορες άλλες κάρτες και high tech μεταρρυθμίσεις, έχουν ως σκοπό να φέρουν μια ώρα νωρίτερα το τσιπάκι και να το περάσουν σε περισσότερους ανθρώπους. Να μας συνηθίσουν σε αυτά και όταν εντελώς τυχαία θα αρχίσουν να προκύπτουν διάφορα προβλήματα με όλα αυτά τα παιχνιδάκια, ξαφνικά να σκάσει το chip «όλα σε ένα» που δε θα έχει κανένα πρόβλημα και θα το έχεις πάνω σου χωρίς κίνδυνο να στο κλέψουν ή να το χάσεις.
Το γεγονός ότι πολλοί από εμάς που παρακολουθούμε τα κατοχικά ή άλλες παρόμοιες ιστοσελίδες, είμαστε υποψιασμένοι και θεωρητικά «δε θα πάρουμε το τσιπάκι όταν έρθει η ώρα», δε σημαίνει ότι δε πρέπει να προσπαθήσουμε να το καθυστερήσουμε ή να προσπαθήσουμε να ξυπνήσουμε και άλλο κόσμο που όταν έρθει η ώρα, θα το πάρει χωρίς σκέψη το τσιπάκι.
Ποτέ η τεχνολογία δεν είναι κακή από μόνη της. Εξαρτάται από το ποιος και για ποιο σκοπό τη χρησιμοποιεί.
Παναγιώτης
Ευχαριστούμε και τα ΚΑΤΟΧΙΚΑ ΝΕΑ γιατί πολλές φορές αναρτούν δικές μας και άλλων blogs δημοσιεύσεις, βοηθώντας έτσι την δημοσιοποίηση του θέματος ΚΑΡΤΑ-ΤΣΙΠΑΚΙ.
ID-ont.blogspot.com