Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Πρέσβης ΗΠΑ στα Σκόπια: Ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ταυτότητα γυρίζοντας στην αρχαία ιστορία

«Είστε ένα πολυεθνικό κράτος, βρείτε τα μεταξύ σας, πως θέλετε να λέγεστε»

Σκόπια.

«Ορισμένοι προσπαθούν να δημιουργήσουν μια ταυτότητα και ανατρέχουν πίσω  στην Ιστορία. Αυτή είναι μια επικίνδυνη προσέγγιση, διότι πολλοί άλλοι θα αισθάνονται ότι απειλούνται, αφού αποκλείονται από αυτήν την προσέγγιση».


Τα παραπάνω ανέφερε ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Σκόπια, Paul Wholers σε μια διάλεξη στους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο Τέτοβο, όπως παρουσιάστηκε από το αλβανικό κανάλι των Σκοπίων ‘Άλσατ’ στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα.

Ο Αμερικανός πρέσβης συνέστησε περισσότερη «διορατική προσέγγιση και με το βλέμμα προς το μέλλον και όχι στο παρελθόν».

«Είστε όλοι από διαφορετικές εθνοτικές ομάδες και αν κοιτάξουμε γύρω μας, θα τους δούμε παντού, για αυτό, είστε ένα πολυεθνικό κράτος και είναι σχεδόν ίδιο όπως και στις ΗΠΑ. Δεν μπορεί να χτίσουμε την ταυτότητά μας ως Αμερικανοί, βάσει της θρησκείας ή της εθνότητας, γιατί για παράδειγμα ο παππούς  μου ήταν Γερμανός και η γιαγιά μου από τη Δανία. Εγώ τι είμαι; Γερμανός ή Δανός; Είμαι η τρίτη γενιά στην Αμερική, οι γονείς μου, οι θείοι μου γεννήθηκαν στην Αμερική και μπορώ να ονομασθώ Αμερικάνος.
Έτσι και εσείς εδώ βρίσκεστε στην ίδια κατάσταση, θα πρέπει να αποφασίσετε μόνοι μας πως θα ονομαστείτε. Πρέπει να βρείτε όλοι σας (όλα τα έθνη) ένα κοινό σημείο (για την ονομασία).
 Θα πρέπει να είναι κάτι από τις αξίες όλων. Νομίζω, λοιπόν, ότι αυτή η συζήτηση θέλει αρκετό χρόνο», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης.

Σύμφωνα με την ‘Άλσατ’, είναι η πρώτη δήλωση του Paul Wholers, μετά την απώλεια των Σκοπίων, της ευκαιρίας να ξεκινήσει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση και για άλλη μια φορά ήρθε η επιβεβαίωση ότι δεν υπάρχει καμία πρόοδος στη διαφωνία του ονόματος με την Ελλάδα.

echedoros-a.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Τα μανιτάρια αλλάζουν τον καιρό – Έρευνα

Τα μανιτάρια έχουν την εκπληκτική ικανότητα να ελέγχουν τον καιρό, σύμφωνα με νέα έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA) και του Κολεγίου Τρίνιτι στο Κονέκτικατ, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Φυσικής (American Physical Society).
Τα φυτά διασπείρουν τους σπόρους τους μέσω της βαρύτητας, των ζώων, των ανέμων, του νερού, ακόμα και εκτοξεύοντάς τους.
Τα μανιτάρια πάντα θεωρούνταν παθητικοί διασπορείς, καθώς η γενική αντίληψη ήταν ότι η διασπορά των σπόρων τους εξαρτιόταν από τα ρεύματα του αέρα.
Ωστόσο, η νέα έρευνα αντικρούει αυτή τη θεωρία υποστηρίζοντας πως τα μανιτάρια μπορούν να διασπείρουν τους σπόρους τους σε μια ευρεία περιοχή ακόμα και όταν επικρατεί νηνεμία, δημιουργώντας το δικό τους καιρικό σύστημα.
Στο πλαίσιο της έρευνας οι Αμερικανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν εξελιγμένες κάμερες, φώτα λέιζερ και μαθηματικά μοντέλα για να μελετήσουν πώς διάφορα είδη μανιταριών διασπείρουν τους σπόρους τους.
Μεταξύ άλλων μελέτησαν το μανιτάρι Πλευρώτους οστρεώδης (Pleurotus ostreatus), το δηλητηριώδες μανιτάρι Αμανίτης ο μυγοκτόνος (Amanita muscaria) και το εδώδιμο μανιτάρι Σιτάκε (Lentinula Edodes), .
Όπως προέκυψε, τα μανιτάρια δημιουργούν ροή αέρα αφήνοντας την υγρασία τους να εξατμιστεί.
«Στην ουσία τα μανιτάρια δεν κάνουν τίποτα για να εμποδίσουν το νερό τους να εξατμιστεί», δήλωσε ο ερευνητής Marcus Roper από το UCLA.
Αυτή η εξάτμιση ψυχραίνει τα μανιτάρια, αφού η αλλαγή φάσης από υγρό νερό σε υδρατμούς καταναλώνει θερμότητα.
Ο ψυχρός αέρας είναι πυκνότερος από τον θερμό και έχει την τάση να εξαπλώνεται.
Στο μεταξύ η εξάτμιση δημιουργεί υδρατμούς, οι οποίοι έχουν χαμηλότερη πυκνότητα από τον αέρα.
Οι δυο αυτές δυνάμεις μεταφέρουν τους σπόρους έξω από τα μανιτάρια και τους ανασηκώνουν ελαφρώς.
Με την ώθηση αυτή τα μανιτάρια μεταφέρονται ως και δέκα εκατοστά οριζοντίως και καθέτως.
Τα μανιτάρια φυτρώνουν κυρίως στο έδαφος, κάτω από κορμούς δέντρων, όπου δεν φυσούν άνεμοι.
Η ικανότητα των μανιταριών να δημιουργούν τους δικούς τους ανέμους βοηθά τους σπόρους να βρουν νέες κατάλληλες τοποθεσίες για να φυτρώσουν.
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ενδεχομένως όλα τα είδη μανιταριών μπορούν να επιτελέσουν τη συγκεκριμένη διαδικασία.
Τεχνικά το μανιτάρι είναι το σαρκώδες σώμα ενός μύκητα. Κάθε μανιτάρι παράγει ως και εκατομμύρια σπόρους και κάποιοι εξ αυτών είναι πιθανό να βρουν κατάλληλη τοποθεσία για να αναπτυχθούν.
«Η έρευνά μας δείχνει πως τα μανιτάρια ελέγχουν το τοπικό περιβάλλον και δημιουργούν ανέμους όταν δεν φυσά στη φύση», δήλωσε η Δρ. Emilie Dressaire, καθηγήτρια μηχανικής των υγρών στο Κολέγιο Τρίνιτι.
econews
apocalypsejohn
Διαβάστε περισσότερα » »

Στους 30 πόντους έφτασε το χιόνι στα ορεινά του Νομού Τρικάλων

Στους 30 πόντους έφτασε το χιόνι στα ορεινά του Νομού Τρικάλων Από τα ξημερώματα της Δευτέρας άρχισε να εντείνεται η χιονόπτωση σε Χαλίκι, Κατάφυτο και Ανθούσα ενώ χιονόνερο ρίχνει τόσο στο δασικό σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου, στα Τρία ποτάμια όσο και σε ημιορεινές περιοχές του Νομού Τρικάλων.

Το μεσημέρι της Δευτέρας το χιόνι ξεπέρασε τους 30 πόντους στην περιοχή του «Αυχένα» στην Νότια Πίνδο στα διοικητικά όρια του Νομού Τρικάλων και αμέσως με εντολή του Αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρήστου Μιχαλάκη στο σημείο έσπευσαν 4 εκχιονιστικά μηχανήματα όπου καθάρισαν το οδόστρωμα.
Σε ετοιμότητα βρίσκεται ο νέος Σταθμός Αποχιονισμού που κατασκευάστηκε και ταυτόχρονα είναι εφοδιασμένος με μεγάλη ποσότητα αλατιού ενώ σε επιφυλακή βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων και το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο ώστε να επέμβουν όπου και εάν παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα λόγω καιρού.
Πηγή: trikalanews.gr
Διαβάστε περισσότερα » »

Σύγκρουση φορτηγού με λεωφορείο και ΙΧ στα Τέμπη. Ένας νεκρός και δέκα τραυματίες

Σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε, το βράδυ της Δευτέρας στα Τέμπη. Ένας επιβεβαιωμένος νεκρός και τουλάχιστον δέκα τραυματίες, οι δύο είναι σοβαρά
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως σε σφοδρή σύγκρουση ανάμεσα σε λεωφορείο, πιθανότατα του ΚΤΕΛ, ένα ΙΧ αυτοκίνητο και φορτηγό, σκοτώθηκε ένας άνθρωπος, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες.
Σύμφωνα με το larissanet.gr, πολλά ασθενοφόρα σπεύδουν στα Τέμπη ενώ πληροφορίες αναφέρουν πως εμπλέκεται και τρίτο όχημα στη σύγκρουση.

  Στοιχεία από την ΕΛΑΣ αναφέρουν πως επιχειρήθηκε προσπέραση από κάποιο από τα τρία εμπλεκόμενα οχήματα και προκλήθηκε μετωπική σύγκρουση, ενώ η Αστυνομία δίνει προς το παρόν έναν νεκρό και τουλάχιστον δέκα τραυματίες, τα τοπικά μέσα όμως κάνουν λόγο για δύο νεκρούς.
Ο επιβεβαιωμένος νεκρός εικάζεται πως είναι ο οδηγός του ΙΧ, ενώ από τους τραυματίες οι δύο είναι σοβαρά.

news247
Διαβάστε περισσότερα » »

Αλλαγή στη φορολογία αυτοκινήτων από 1.600 κυβικά

Τι αλλάζει στη φορολογία αυτοκινήτων, όσον αφορά στα τεκμήρια διαβίωσης και τα τέλη κυκλοφορίας
Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων, με αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των τεκμηρίων διαβίωσης και των τελών κυκλοφορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα ειδικής επιτροπής που είχε συσταθεί στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με την φορολόγηση των αυτοκινήτων,
Η μελέτη είχε παραγγελθεί από την ηγεσία του υπουργείου με στόχο να γίνει πιο δίκαια η φορολόγηση καθώς έχει διαπιστωθεί ότι το σημερινό σύστημα φορολόγησης που βασίζεται κατά κύριο λόγο στον κυβισμό του αυτοκινήτου δημιουργεί αδικίες.
Το πόρισμα περιλαμβάνει μια σειρά από προτάσεις όπου το στοιχείο του κυβισμού δεν θα είναι το μοναδικό που θα λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της αξίας κάθε οχήματος. Θα λαμβάνεται υπόψη η αρχική εργοστασιακή του αξία, όταν δηλαδή ταξινομήθηκε («πήρε πινακίδες») για πρώτη φορά η οποία και θα απομειώνεται με βάση την παλαιότητα του αυτοκινήτου αλλά και με βάση τη εμπορική του αξία όπως προκύπτει από ανεξάρτητες πηγές εκτίμησης τιμών (π.χ. βάσεις δεδομένων ειδικού τύπου).
Με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της αξίας των ΙΧ θα αλλάξει και ο τρόπος υπολογισμού των ετήσιων τεκμηρίων διαβίωσης τα οποία σήμερα εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τον κυβισμό (υπάρχει μόνο έκπτωση 30% γα τα οχήματα ηλικίας από 5 έως 10 ετών και 50% για οχήματα ηλικίας άνω των 10 ετών).
Το άλλο σημαντικό τμήμα του πορίσματος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι αυτό που αφορά στα τέλη κυκλοφορίας. Εντός του 2014 αναμένεται να αλλάξει το σύστημα υπολογισμού των τελών καθώς θα δίνεται η δυνατότητα στους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει δήλωση ακινησίας («έχουν καταθέσει πινακίδες») να παίρνουν πίσω τις πινακίδες και να πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας μόνο για τους μήνες που υπολείπονται έως το τέλος του έτους. Με το σημερινό καθεστώς ακόμη και το Δεκέμβριο να άρει την ακινησία ενός ΙΧ ο φορολογούμενος, καταβάλει τέλη κυκλοφορίας για το σύνολο του έτους.
Όλες οι επερχόμενες αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων έχουν ήδη τεθεί υπόψη των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας για διαπραγμάτευση και έγκριση καθώς θα έχουν, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, και δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια θα επηρεάσουν την πορεία των φορολογικών εσόδων. Αυτό που έχει τονισθεί είναι ότι δεν θα υπάρξει σημαντική διαφορά, ωστόσο, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει στο υπουργείο Οικονομικών ότι οι αλλαγές δεν θα πρέπει να ανοίξουν τρύπες στον προϋπολογισμό.
Σε κάθε περίπτωση, από τις αλλαγές πρόκειται να επιβαρυνθούν οχήματα σημαντικής εργοστασιακής αξίας τα οποία όμως είναι μεσαίου ή σχετικά υψηλότερου κυβισμού (π.χ. 1.600 έως 1800 κυβικά) ενώ θα υπάρξουν σχετικές ελαφρύνσεις για αυτοκίνητα πολύ μεγάλου κυβισμού και κάποιας ηλικίας τα οποία σήμερα βρίσκονται λόγω φορολογικών επιβαρύνσεων ουσιαστικά εκτός αγοράς.

Πηγή: Star.gr

news247
Διαβάστε περισσότερα » »