Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

To YΠEΞ ανοίγει τα σύνορα – Αυτοκατάργηση της Σένγκεν

Την ώρα που το ρεύμα εισόδου των λαθρομεταναστών στη χώρα θεριεύει και το σύστημα ασφαλείας στα σύνορα καταρρέει το υπουργείο Εξωτερικών, αποφάσισε στο όνομα του ελληνικού τουρισμού, να ανοίξει πρακτικά τα σύνορα καταργώντας πάγιες διαδικασίες που προβλέπονται από τη συνθήκη Σένγκεν επιτρέποντας σε πολίτες τρίτων χωρών να έρχονται στη χώρα με συνοπτικές διαδικασίες.
Πιο συγκεκριμένα και σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ αναφέρεται πως στο πλαίσιο των προσπαθειών για τη δυναμική προώθηση του ελληνικού τουρισμού, την ποσοτική και ποιοτική ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας, και εν όψει της έναρξης της θερινής περιόδου, ο υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Δήμας απηύθυνε εγκύκλιο προς όλες τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές στο εξωτερικό, ζητώντας τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση προς υπηκόους τρίτων χωρών, που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, μέσω της παροχής ταχύτατων, αποτελεσματικών και φιλικών διαδικασιών χορήγησης θεωρήσεων.
Στη σχετική εγκύκλιο γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στις διαδικασίες χορήγησης θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων, διάρκειας από έξι μήνες έως πέντε έτη, σε αιτούντες οι οποίοι είναι καλής πίστεως και ταξιδεύουν συχνά στη χώρα μας, στην ταχύτατη ολοκλήρωση της εξέτασης αιτημάτων για τη χορήγηση θεωρήσεων, που δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 48 ώρες από τη λήψη της σχετικής αίτησης (πλην των περιπτώσεων εκείνων που υπόκεινται σε καθεστώς προηγούμενης κοινοτικής διαβούλευσης), καθώς και η κατάλληλη αξιοποίηση των δυνατοτήτων συνεργασίας με εξωτερικούς παρόχους.
Δηλαδή με άλλα λόγια ο υπουργός Εξωτερικών ζητά από τις προξενικές αρχές της χώρας στο εξωτερικό όχι μόνο να είναι ταχύτατοι και με διαδικασίες εξπρές να εκδίδουν θεωρήσεις μέχρι και 5 έτη(!) αλλά περίπου να χαμογελούν κιόλας ζητώντας τους να είναι και φιλικοί!
Μάλιστα γίνεται ιδιαίτερη μνεία σε αιτούντες οι οποίοι έχουν καλή πίστη(!) Πως άραγε διαπιστώνεται από τον «χαμογελαστό» πρόξενο η καλή πίστη; Η ευχάριστη ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια χορήγησης της βίζα;-
Έτσι όποιος θέλει πια να έλθει στην Ελλάδα για τον οποιοδήποτε λόγο –εγκληματικό τουρισμό (πλιάτσικο), μετακίνηση σε άλλη χώρα της ΕΕ ή εγκατάσταση με το "έτσι θέλω" στην ημεδαπή- δεν είναι ανάγκη να δίνει χρήματα στους Τούρκους δουλεμπόρους. Απλά θα επισκέπτεται την κατά τόπους προξενική αρχή, θα δηλώνει την «καλή του πίστη» και θα λαμβάνει τη βίζα μέχρι και 5 έτη για να ζήσει το μύθο του στην Ελλάδα. 
Θεωρείται σίγουρο πως η ΕΕ θα αντιδράσει, από αυτή την παράτυπη κατάργηση πάγιων διαδικασιών θεώρησης βίζα. Δεν είναι άλλωστε πολύς ο καιρός από τότε που από χώρες όπως η Αυστρία, η Γαλλία αλλά και άλλες ακούστηκαν έντονες επικρίσεις για το ανύπαρκτο σύστημα ασφάλειας στα σύνορά μας λέγοντας μάλιστα ότι η Ελλάδα πρέπει να τιμωρηθεί για την αδράνεια που δείχνει. Και πως απαντά η Αθήνα;
Με την περαιτέρω διευκόλυνση των διαδικασιών εισόδου στη χώρα!
 Εάν αυτό δεν αντιβαίνει –α μη τι άλλο- τους νόμους της λογικής τότε τι θα μπορούσε να σημαίνει αυτή η αυτοκατάργηση –που δεν περάσει τελικά καθώς αντιβαίνει στο Ευρωπαϊκό κεκτημένο- της Σένγκεν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου