Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Ερώτηση στην Βουλή για την Ελληνική Εθνική Μειονότητα των Σκοπίων

Ερώτηση για τους ξεχασμένους Έλληνες των Σκοπίων κατέθεσε προς τους υπουργούς Εξωτερικών, Σταύρο Δήμα και Παιδείας, Γιώργο Μπαμπινιώτη, ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ κ. Νίκος Νικολόπουλος, ζητώντας να πληροφορηθεί για την επίσημη θέση της Ελλάδας στο συγκεκριμένο θέμα.

Όπως υποστηρίζει ο Αχαιός βουλευτής: «Ο πρόσφατα εκλιπών πρώτος πρόεδρος της Βαρντάρσκας, Κίρο Γκλιγκόρωφ, είχε δηλώσει (10/7/1993) στην τσεχική εφημερίδα «GESKY DENIK» την ύπαρξη μειονότητας 100.000 Ελλήνων στην χώρα του, (άρα ο πραγματικός αριθμός είναι πάνω από 250.000) επικαλούμενος τότε «στατιστικές μελέτες», τις οποίες ουδέποτε βεβαίως είδαμε και κυρίως δεν αποδείχτηκε ή δεν διερευνήθηκε η εγκυρότητα τους».

Πρόσφατα το έγκυρο history-of-macedonia.com έφερε στη δημοσιότητα τη συνέντευξη Γκλιγκόροφ, στην «GESKY DENIK», όπου πριν από 18 χρόνια, ο πρώτος πρόεδρος των Σκοπίων είχε παραδεχτεί ευθέως την ύπαρξη 100.000 Ελλήνων στη χώρα του.

«Στα Βαλκάνια σήμερα ο καθένας συναγωνίζεται τους αριθμούς και το δικό τους έθνος το παρουσιάζουν ως το μεγαλύτερο. Οι Έλληνες δηλώνουν πως ζουν εδώ 250.000 Έλληνες ενώ από τις στατιστικές όμως, είναι μόνον 100.000. Υποτίθεται υπάρχουν μεταξύ 700,000 και 1,000.000 Αλβανών εδώ. Οι Σέρβοι αναφέρουν πως είναι 250,000 και 300.000, όμως η πρόσφατη απογραφή έδειξε, εν τούτοις, πως ο αριθμός του δεν ξεπερνά τις 43.000» είχε δηλώσει συγκεκριμένα ο ίδιος, σε μια συνέντευξη που ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε από την ελληνική διπλωματία.

Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Νίκος Νικολόπουλος, ζητάει με την ερώτηση του, να γίνει τουλάχιστον γνωστό σήμερα, 18 χρόνια μετά την συγκεκριμένη δήλωση του Κίρο Γκλιγκόροφ, εάν και ποιες ενέργειες έγιναν από πλευράς της Ελλάδας και των συναρμόδιων υπουργείων για την διεθνή ανάδειξη, αλλά και ελέγχου του ισχυρισμού του πρώην Σκοπιανού προέδρου.

Τέλος, κάλεσε τους αρμοδίους υπουργούς Εξωτερικών και Παιδείας, να απαντήσουν στο αν προτίθενται να βοηθήσουν στο εξής και πως την ελληνική μειονότητα στα Σκόπια, αναγνωρίζοντας ο ίδιος τις «πιέσεις» που δέχονται οι συμπατριώτες μας στη γείτονα χώρα

Το Νοέμβριο του 2008, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ κ.Κώστα Αϊβαλιώτη, η τότε υπουργός Εξωτερικών κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, είχε δηλώσει πως: «Στην ΠΓΔΒ δεν εκδηλώνεται συνεκτική ομάδα Ελλήνων, με συνείδηση και δράση εθνικής μειονότητας», παραβλέποντας προφανώς τα όσα ο ίδιος ο Κίρο Γκλιγκόροφ είχε ισχυριστεί.

Ο Ελληνισμός στα Σκόπια, που ο αριθμός τους παραμένει αδιευκρίνιστος, αποτελείται από βλαχόφωνους και ελληνόφωνους της περιοχής γύρω από το Μοναστήρι, όπως και από μέρος πολιτικών προσφύγων που εγκατέλειψαν την Ελλάδα με τη λήξη του εμφυλίου πολέμου και δεν ταυτίστηκαν με την προπαγάνδα των Σκοπίων, περί «Αιγαιατών Μακεδόνων» που «εκδιώχθηκαν» από τις ελληνικές αρχές.

Πρόσφατα, το υπουργείο Εσωτερικών, αποφάσισε να παραχωρήσει εκ νέου την ελληνική ιθαγένεια σε πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν στα Σκόπια και έχουν αφιερώσει τη ζωή της στη προώθηση και στη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού.

Π.Θ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου