Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Οι ξένες δυνάμεις μπήκαν στη Δαμασκό - Βομβιστικές επιθέσεις με 27 νεκρούς και 140 τραυματίες

 
Ρεπορτάζ με πληροφορίες απόεφημερίδα Pravda, συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA και δορυφορικό κανάλι Russia Today.


ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Σάββατο, 17 Μαρτίου



Δύο τρομοκρατικά χτυπήματα συγκλόνισαν την συριακή πρωτεύουσα,Δαμασκό, το πρωί του Σαββάτου. Το πρώτο πραγματοποιήθηκε στή Ροτόντα της Υπηρεσίας Εκτελωνισμού, ενώ το δεύτερο σημειώθηκε στην περιοχή μεταξύ της Λεωφόρου Βαγδάτης και της περιοχής al-Kassa'a.


Το υπουργείο Εσωτερικών της Συρίας ανέφερε σε ανακοίνωσή του: "To Σάββατο έγιναν δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Δαμασκό. Κάποιοι τοποθέτησαν ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό σε αυτοκίνητο αυτοκτονίας. Η έκρηξη προκάλεσε το θάνατο 24 ατόμων, τα οποία έχουν αναγνωριστεί. Έχουν βρεθεί, επίσης, διαμελισμένα πτώματα άλλων 3 πολιτών, ενώ άλλοι140 πολίτες τραυματίστηκαν. Τα θύματα είναι όλοι άμαχοι και υποδειγματικοί πολίτες, με λευκό ποινικό μητρώο".


Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης: "Η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις 7:20 π.μ. στην Ροτόντα της Υπηρεσίας Εκτελωνισμού και λίγα λεπτά αργότερα ακολούθησε η δεύτερηεπίθεση στην πλατεία Ταχρίρ, που συνδέει τη Λεωφόρο Βαγδάτης και την περιοχή της al-Kassa'a. Kαι οι δύο προκάλεσαν τεράστιες απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, καταστροφές σε πολυκατοικίες και αυτοκίνητα σταθμευμένα κοντά στους χώρους όπου σημειώθηκαν οι βομβιστικές επιθέσεις, και άλλες υλικές ζημιές".


"Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου του Εσωτερικών διεξάγουν έρευνες που βασίζονται, μεταξύ άλλων, σε ίχνη και αναλύσεις των διαμελισμένων πτωμάτων, καθώς και υπολείμματα από τα εκρηκτικά υλικά, με σκοπό να εντοπιστεί η ταυτότητα των δραστών που εκτέλεσαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις και το είδος των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για το εκρηκτικό μίγμα", αναφέρει η ανακοίνωση.


Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι οι βομβιστικές αυτές επιθέσεις αποτελούν "προσβολή κατά της ασφάλειας και της σταθερότητας του συριακού λαού. Οι επιθέσεις έγιναν με την στήριξη περιφερειακών και διεθνών φορέων, που πρόσφατα είχαν μάλιστα απευθύνει έκκληση για αποστολή όπλων στη Συρία".


Το Υπουργείο αναφέρει επίσης τα εξής: "Θα τύχουν σκληρής αντιμετώπισης όποιοι επιχειρήσουν να βάλουν στο στόχαστρό τους την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ενότητα της Συρίας, τρομοκρατώντας τους πολίτες της.Απευθύνουμε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα και τους διεθνείς οργανισμούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους, να στηρίξουν τον συριακό λαό και να εργαστούν ώστε να τεθεί ένα τέλος στις απόπειρες αποσταθεροποίησης και ανατροπής της ασφάλειας στη Συρία".


Το Υπουργείο κάλεσε επίσης τους πολίτες της χώρας να εξακολουθήσουν να συνεργάζονται με τις αρμόδιες αρχές και να καταγγέλλουν οποιαδήποτε ύποπτη κίνηση, καθώς και να καταθέτουν κάθε πληροφορία που διαθέτουν σχετικά με τις δραστηριότητες των τρομοκρατών και τις κινήσεις τους, έτσι ώστε να συμβάλουν στην εξάλειψη αυτής της ξένης παρουσίας, που έχει εισχωρήσει σαν "δούρειος ίππος" στην συριακή κοινωνία της Συρίας. Μόνο έτσι θα διασφαλιστούν οι ζωές των πολιτών της Συρίας.


Κυριακή, 18 Μαρτίου


Οι βομβιστικές επιθέσεις εξακολούθησαν και την Κυριακή, σε άλλες συριακές πόλεις, μεταξύ των οποίων και το Αλέπο, όπου σημειώθηκε βομβιστική επίθεση, με 3 νεκρούς και 25 τραυματίες.


Δευτέρα, 19 Μαρτίου


Τη Δευτέρα, 19 Μαρτίου, η κυβέρνηση της χώρας κατηγόρησε ευθέως την Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, ως συνεργούς στις διαδοχικές βομβιστικές επιθέσεις στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν περισσότεροι από 30 άμαχοι τη ζωή τους.


Σε δήλωσή τους, οι υπουργοί Εξωτερικών τηςΡωσίας και της ΚίναςSergey Lavrov καιHong Li, τόνισαν ότι καταδικάζουν με τον πιο έντονο τρόπο τις τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον του άμαχου συριακού πληθυσμού. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του ΛιβάνουAdnan Mansour, δήλωσε ότι "οι τρομοκρατικές βομβιστικές επιθέσεις στα αστικά κέντρα της Συρίας δεν πρόκειται να κάμψουν την αποφασιστικότητα και το φρόνημα των Συρίων πολιτών".


Σε ειδική ανταπόκριση για το κανάλι Russia Todayη καθηγήτρια και ερευνήτρια στο πανεπιστήμιο της Βηρυττού, Sara Marusek, υπογράμμισε ότι "ο συριακός λαός έγινε το θύμα της στυγνής τακτικής της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, οι οποίες, μη διστάζοντας για τίποτε προκειμένου να προωθήσουν την πολιτική ατζέντα τους, οπλίζουν μισθοφόρους τρομοκράτες μέσα σε συριακό έδαφος, οι οποίοι σπέρνουν τον τρόμο και αποσταθεροποιούν τη χώρα σε επικίνδυνο βαθμό".


Η ερευνήτρια εξέφρασε επίσης φόβους ότι η κρίση στη Συρία είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθείστο Λίβανο και στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να μετατραπεί ένα μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής σε μια διαρκή, εύφλεκτη εμπόλεμη ζώνη, με απρόβλεπτες συνέπειες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου