Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Το Πίρι Ρέις "αλωνίζει" στη Μυτιλήνη


Σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας, βορειοδυτικά της Μυτιλήνης, εισήλθε το μεσημέρι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Πίρι Ρέις".
Το υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεννόηση με το Λιμενικό Σώμα γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ έχουν δοθεί οδηγίες στην ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα να γίνουν παραστάσεις προς το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.


Δελαβεκούρας: Χρειάζονται άδειες για θαλάσσιες έρευνες
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας σημείωσε πως βάσει του Συμφώνου για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 η Τουρκία θα πρέπει να ζητά άδεια για θαλάσσιες έρευνες που πραγματοποιούνται υπεράνω της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Με αυτόν τον τρόπο σχολίασε δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος" με το οποίο αποκαλύφθηκε πως το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαίτησε την έξοδο του Πίρι Ρέις για έρευνες στα διεθνή ύδατα χωρίς να ζητηθεί άδεια αλλά με άτυπη κοινοποίηση των συντεταγμένων μέσω e-mail που εστάλη στο γραφείο του νέου διευθυντή πολιτικών υποθέσεων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, κ. Ζωγράφου.

Το θέμα που έχει προκύψει είναι ότι σε σχετικό ερώτημα που απέστειλε ο κ. Ζωγράφος στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών η απάντηση ήταν ότι αυτή είναι η διαδικασία που ακολουθείται για τις έρευνες των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο και πως και η ελληνική πλευρά ενημέρωνε ατύπως το τουρκικό υπουργείο όταν πραγματοποιούνταν έρευνες και τα ελληνικά σκάφη στο Αιγαίο.


Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η πρακτική αυτή θα μπορούσε να ήταν στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, ο Γρηγόρης Δελαβέκουρας σχολίασε απλά πως η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση από το Διεθνές Δίκαιο να ενημερώνει την Άγκυρα χωρίς όμως να αρνείται κατηγορηματικά αυτή την πρακτική.




news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου