Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Φθηνή ηλιακή ενέργεια τη νύχτα με νέα υλικά

 
Η παραγωγή ηλιακής ενέργειας έχει δυο βασικά προβλήματα: είναι ακριβή και εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες. Μια νεοσύστατη εταιρεία η Halotechnics υπόσχεται ότι μπορεί να λύσει και τα δυο αυτά προβλήματα, αφού ανέπτυξε νέα, αποδοτικά υλικά αποθήκευσης της θερμότητας, που μειώνουν το κόστος της ενέργειας που αποθηκεύεται για να χρησιμοποιηθεί όταν υπάρχει ζήτηση.

Εκτιμάται ότι τα πρωτοποριακά υλικά, που περιλαμβάνουν νέο μείγμα άλατος καθώς και νέους τύπους γυαλιού, θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά το κόστος των ηλιοθερμικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητά τους έναντι των ορυκτών καυσίμων.

Στα ηλιοθερμικά πάρκα χρησιμοποιούνται συστοιχίες κατόπτρων για τη συγκέντρωση της ηλιακής ισχύος και την επίτευξη υψηλών θερμοκρασιών, που έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή ατμού για την τροφοδοσία της γεννήτριας.

Το κόστος ανέγερσης των συγκεκριμένων μονάδων είναι υψηλότερο συγκριτικά με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, ωστόσο οι μονάδες αυτές παρουσιάζουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα: αποθηκεύουν τη θερμότητα που παράγεται από τα κάτοπτρα με ευκολότερο τρόπο και σε χαμηλότερο κόστος.

Μάλιστα ορισμένα ηλιοθερμικά πάρκα διαθέτουν προηγμένο εξοπλισμό αποθήκευσης θερμότητας που τους επιτρέπει να παράγουν ατμό ακόμα και όταν δύσει ο ήλιος.

Το νέο μείγμα άλατος και οι νέοι τύποι γυαλιού που ανέπτυξε η εταιρεία Halotechnics εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να μειώσουν το κόστος των ηλιοθερμικών πάρκων σε ποικίλα επίπεδα.

Για παράδειγμα, τα νέα υλικά επιτρέπουν στις ηλιοθερμικές μονάδες να λειτουργούν σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες, βελτιώνοντας την αποδοτικότητά τους και μειώνοντας το μέγεθος των κατόπτρων που χρησιμοποιούνται κατά 25%.

Εκτός αυτού, τα πρωτοποριακά υλικά αποθηκεύουν τριπλάσια ποσότητα ενέργειας συγκριτικά με τα συμβατικά υλικά αποθήκευσης θερμότητας που χρησιμοποιούνται σήμερα, μειώνοντας το κόστος του συστήματος αποθήκευσης και αυξάνοντας ενδεχομένως τον αριθμό θερμικών μονάδων που μπορούν να εξοπλιστούν με συστήματα αποθήκευσης.

Σημειώνεται επίσης ότι η καλύτερη και αποδοτικότερη αποθήκευση ενέργειας μπορεί να μειώσει το κόστος της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από ηλιοθερμικές μονάδες, δεδομένου ότι η παραγωγή ενέργειας είναι εφικτή μέρα και νύχτα.


ΠΗΓΗ: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου