Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Ιδού η επιστολή-βόμβα Ψωμιάδη στον ...Nikola Gruevski

Επιστολή στον Πρωθυπουργό τηςFYROM Νίκολα Γκρούεφσκι έστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, με αφορμή την επέτειο για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της FYROM.


Διαβάστε τι του γράφει:



Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Π. Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό της FYROM Ν. Γκρούεφσκι έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Στο πλαίσιο του πνεύματος της καλής γειτονίας και της συνεργασίας και με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της FYROM, σας απευθύνω την παρούσα επιστολή, με την πεποίθηση, πως πρέπει άμεσα να δημιουργήσουμε από κοινού τις κατάλληλες προϋποθέσεις για την ενίσχυση των διμερών σχέσεων μεταξύ των λαών μας.

Θα συμφωνήσετε μαζί μου ότι η διεύρυνση της οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και FYROM θα αποτελούσε σημείο αναφοράς στην περιοχή των Βαλκανίων με πολλαπλές σημασίες, λειτουργώντας ευεργετικά και για τις δύο πλευρές.

Γνωρίζετε καλά, πως η Ελλάδα και οι ελληνικές κυβερνήσεις αποδεδειγμένα δεν είναι εχθρός σας.

Αντίθετα μάλιστα, εδώ και χρόνια είναι ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής στη χώρα σας.

Από τις 17 μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στη FYROM, οι 7 είναι ελληνικές, ενώ οι 40 μεγαλύτερες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων στη γειτονική χώρα διαθέτουν επενδεδυμένο κεφάλαιο 830 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, οι δύο χώρες θα μπορούσαν να οικοδομήσουν από κοινού μια ισχυρή συμμαχία που θα συνέβαλε καταλυτικά στις προσπάθειες που καταβάλετε για την είσοδο της χώρας σας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο άμεσο μέλλον.

Οι γενναίες, όμως, πολιτικές αποφάσεις προϋποθέτουν εκατέρωθεν καθαρές προθέσεις, σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες, τόλμη, ρεαλισμό, αποφασιστικότητα και κυρίως, προσαρμογή στα νέα δεδομένα.

Η Ελλάδα έχει όλη την καλή πρόθεση να βοηθήσει τους γείτονές της και το έχει επανειλημμένα αποδείξει.

Η δική μας εθνική κόκκινη γραμμή αποτελεί ένα ακόμη σαφές βήμα καλής θελήσεως προς εσάς.

Δεν μπορούμε, όμως, σε καμία περίπτωση να δεχτούμε την παραχάραξη και την οικειοποίηση της Ιστορίας μας.

Αντιλαμβάνεστε ότι προκλητικές ενέργειες, όπως η ανέγερση αγαλμάτων του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου στα Σκόπια και σε άλλες μεγάλες πόλεις ή η υιοθέτηση θέσεων περί «Μακεδονίας του Αιγαίου», περί «καταπιέσεως» δήθεν «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, περί «εκδιώξεως» ομοεθνών σας από αυτήν, η κυκλοφορία χαρτών με αλυτρωτικό περιεχόμενο όχι μόνο δεν οδηγούν πουθενά, αλλά αντίθετα, συνιστούν δείγματα πολιτικής αδιαλλαξίας και δυναμιτίζουν το κλίμα ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Τολμήστε.

Κάντε την υπέρβαση.

Δεν ζητούμε παραχωρήσεις, ζητούμε σεβασμό και λογική.

Ο στείρος εθνικισμός και η καλλιέργεια εμμονών δεν οδηγούν πουθενά.

Οποιαδήποτε διακήρυξη περί καλής γειτονίας και συμμετοχής στις διαδικασίες διαλόγου είναι κενή περιεχομένου, εάν η επίσημη πολιτική παραμένει τυχοδιωκτική και προσκολλημένη σε μεθόδους και πρακτικές του παρελθόντος.

Μας συνδέουν πολλά περισσότερα από όσα μας χωρίζουν, με πρώτο την κοινή πίστη.

Είμαστε ομόδοξοι λαοί, δυο λαοί που μπορούν και πρέπει να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να κτίσουν μαζί ένα μέλλον με προοπτικές συμβίωσης, συνεργασίας και σεβασμού.

Με τις σκέψεις αυτές, θα ήθελα να σας συγχαρώ για τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας σας και να ευχηθώ την ταχεία ανάπτυξη του κράτους και την ευημερία των πολιτών σε ένα πλαίσιο καλής γειτονίας, αλληλοσεβασμού και συνεργασίας των δύο λαών μας.

Με εκτίμηση,

Παναγιώτης Ψωμιάδης»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου