Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Η γκάφα που θα ζημίωνε το κράτος κατά 1,43 δισ. ευρώ

Οι λάθος κωδικοί και η τριπλή γκάφα του 1,43 δισ. ευρώ από το Οικονομικών
Ποιοι και πώς απέτρεψαν το λάθος...


Τελευταία στιγμή απετράπη τριπλή «γκάφα» του Υπουργείου Οικονομικών που θα είχε ως αποτέλεσμα η χώρα μας να ζημιωθεί κατά 1,43 δισ. ευρώ προς την Ευρώπη, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση εξαγγέλλει εξοντωτικά για το λαό μέτρα, προσπαθώντας να μαζέψει έσοδα με το σταγονόμετρο.

Με τη διαγραφή ενός και μόνο κωδικού, στο πλαίσιο της μείωσης των δαπανών, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, από μια σημαντική λεπτομέρεια και λάθος, θα προχωρούσε στην περικοπή κονδυλίων που δίνονται στη χώρα μας, από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να συνεχίζει να υπάρχει και να λειτουργεί το δίκτυο φορέων ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και ψυχικής υγείας «ΑΡΓΩΣ».

Αυτομάτως οι περικοπή του συγκεκριμένου κονδυλίου θα ανάγκαζε το ελληνικό κράτος να επιστρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1,43 δισ. ευρώ καθώς υπάρχει ειδική ρήτρα στο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εκάστοτε ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για την ψυχική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα που υποχρεώνει το κράτος να επιστρέφει αθροιστικά όλα τα χρήματα που λαμβάνει για το σκοπό αυτό από τη χρονιά που υπεγράφη το μνημόνιο έως σήμερα.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί αφού πέραν της οικονομικής δυσλειτουργίας είναι και βαθύτερα κοινωνικό καθώς αν τελικά δεν δίνονταν τα 45 εκατ. ευρώ που δικαιούται σήμερα ο φορέας, θα σηματοδοτούσε το άμεσο κλείσιμο 210 μονάδων ψυχικής υγείας (83 οικοτροφεία, 16 ξενώνες, 32 προστατευόμενα διαμερίσματα, 42 κέντρα ημέρας, 13 κινητές μονάδες, 2 κέντρα Αλτσχάιμερ, 6 κέντρα ημέρας αυτισμού, 16 άλλες εξειδικευμένες μονάδες και προγράμματα), την απόλυση και αποζημίωση με 6 μισθούς 3050 εργαζομένων στο χώρο της ψυχικής υγείας και την επιστροφή στα ψυχιατρεία 1500 ψυχικά πασχόντων.

Ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου «ΑΡΓΩΣ», Μενέλαος Θεοδωρουλάκης εξηγεί στην Dealnews online πως με τις παρεμβάσεις του «ΑΡΓΩΣ», αλλά και με την επιμονή του υπουργείου Υγείας –όπως τους διαμηνύεσαι και ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης- τελικά θα μειωθεί το ποσό της περικοπής από τα 45 εκατ. που είχαν υπολογιστεί αρχικά, στα 12 και έτσι δεν θα συμβεί τίποτα από τα όσα αναφέρθηκαν προηγουμένως.

«Μας βλέπουν ως κωδικούς»


Συνεχίζοντας, ο κ. Θεοδωρουλάκης απέδωσε το λάθος στο ότι το υπουργείο τους βλέπει ως κωδικούς χωρίς να τους ενδιαφέρει τι υπάρχει από πίσω.

«Το γενικό λογιστήριο του κράτους βλέπει απλώς κωδικούς και κανέναν δεν απασχολεί εάν πίσω από τους κωδικούς υπάρχουν άνθρωποι. Γι' αυτούς αν πίσω από το κωδικό υπάρχει ένα χαρτί ή μια ανθρώπινη ζωή είναι το ίδιο και το αυτό.

Αν συνέχιζαν θα διέπρατταν ένα κοινωνικό έγκλημα Αν πάρουνε τους οικότροφους και τους γυρίσουν πίσω θα ήταν έγκλημα, δεν μπορούν να γυρίσουν πίσω γιατί δεν τους το επιτρέπουν οι συνθήκες είτε οι σωματικές είτε οι ψυχικές.

Ο Βενιζέλος και ο Σαχινίδης ήταν προ των πυλών ενός οικονομικό-κοινωνικού εγκλήματος».

«Μπροστά στον κίνδυνο να ξαναέχουμε μια νέα Λέρο»


Σε άρθρο που απέστειλε στην dealnews online ο επιστημονικά υπεύθυνος της ΕΔΡΑΣ (συγκαταλέγεται στον φορέα του ΑΡΓΩΣ) Αλέξανδρος Οικονόμου επισημαίνει.

«Οι μεγάλες περικοπές που οραματίζεται το Υπουργείο Οικονομικών, που φθάνουν στο ύψος του 50%, αλλά και ο ανεξήγητος πόλεμος μερίδας του Τύπου (Ελευθεροτυπία) με τις μεγάλες ανακρίβειες δήθεν για νέες άδειες και για δήθεν χρήματα που θα δοθούν, όταν αυτές οι άδειες εκκρεμούσαν εδώ και μια δεκαετία (π.χ. Μ.Κ.Ο. ΜετάΒασης - χωρίς δημοσιογραφική έρευνα) ρίχνουν λάδι στην φωτιά που θα' χει σαν αποτέλεσμα να βρεθούν στον δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι και κάποιες άλλες χιλιάδες ασθενείς να βρεθούν ξανά στον δρόμο ή να στοιβαχτούν ξανά σε ψυχιατρεία, αφού είναι γνωστό ότι το δημόσιο ιδιαίτερα σήμερα αδυνατεί να ανταποκριθεί και να ανταπεξέλθει στην προσπάθεια της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Αυτός είναι και ο λόγος που οι Φορείς ανέλαβαν δράση μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Υγείας. Στόχος δικός μας αλλά και του Υπουργείου Υγείας νομίζουμε ότι πρέπει να' ναι η βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος και η επέκτασή του σε προγράμματα πρόληψης και ανάπτυξη κοινοτικών δομών που να ανακόπτουν το κύμα ψυχικά πασχόντων (που μέρα με την μέρα αυξάνει ολοένα και περισσότερο) προς τα νοσοκομεία».

Η Dealnews online, μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός το απόγευμα της Τετάρτης, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου ρεπορτάζ και θέλοντας να παρουσιάσει τις θέσεις όλων των πλευρών, επιχείρησε να έρθει σε επικοινωνία με το Υπουργείο Οικονομικών, κάτι τέτοιο όμως δεν κατέστη εφικτό μέχρι και την ώρα της δημοσίευσης του θέματος. Στο πλαίσιο της παρουσίασης όλων των απόψεων, η ηλεκτρονική Deal θα συνεχίσει το ρεπορτάζ μέχρι να υπάρξει και η επίσημη θέση του Υπουργείο.







dealnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου