Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Η τρόικα έβγαλε κίτρινες κάρτες

Στην περαιτέρω μείωση του εργασιακού κόστους επιμένουν οι αξιωματούχοι της τρόικας. Δυσαρέσκεια για τη μη πάταξη της φοροδιαφυγής. Τι ζήτησαν από τον Ευ. Βενιζέλο. Νέα συνάντηση την Πέμπτη
Η συνάντηση διήρκησε περίπου 2,5 ώρες, έγινε σε βαρύ κλίμα και ενδεικτικό είναι ότι θα επαναληφθεί την Πέμπτη.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν κυρίως οι κυβερνητικές δράσεις στο σκέλος της περικοπής των δαπανών και της προώθησης των αποκρατικοποιήσεων και των μεταρρυθμίσεων (π.χ. ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών, κ.λπ.).
Στο σκέλος των εσόδων, το υπουργείο Οικονομικών αναμένει την πλήρη απόδοση έως το τέλος του έτους των έκτακτων φορολογικών μέτρων, που θα περιορίσουν τις αποκλίσεις του προϋπολογισμού, ενώ ειδικό βάρος δίνεται στη μείωση της φοροδιαφυγής και στην είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο.
Η συνάντηση έγινε στη σκιά της έκθεσης του γραφείου παρακολούθησης προϋπολογισμού, σύμφωνα με την οποία η δυναμική του ελληνικού χρέους είναι εκτός ελέγχου.
Σύμφωνα με πληροφορίες ασκήθηκαν ασφυκτικές πιέσεις για νέες περικοπές δαπανών και επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Για άλλη μια φορά τέθηκε το θέμα της μείωσης του εργασιακού κόστους με επέκταση του ενιαίου μισθολογίου όχι μόνο στο στενό δημόσιο τομέα, αλλά και στις ΔΕΚΟ και με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, αν χρειαστεί.
Επίσης, οι αξιωματούχοι τη τρόικας εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για την αδυναμία πάταξης της φοροδιαφυγής, χωρίς όμως να ζητήσουν νέους φόρους.
Τέλος, οι τροϊκανοί φέρονται διατεθειμένοι να συζητήσουν μικρή αναθεώρηση του στόχου για το έλλειμμα, ανάλογη όμως των προβλέψεων για μεγαλύτερη ύφεση και τίποτα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου