Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

Οι 5 τροφές που διώχνουν τον... πόνο!

Οι ημικρανίες, οι πόνοι στην πλάτη, στις αρθρώσεις και σε διάφορα σημεία που σας ταλαιπωρούν, μπορεί πολλές φορές να αποτελούν σύμπτωμα φλεγμονής. Αντί, όμως, να συνεχίσετε να υπομένετε επίπονες καταστάσεις, μπορείτε να «φάτε λάχανο» τον πόνο, καταναλώνοντας 5 τροφές που θεωρούνται αντιφλεγμονώδεις.

Οι πόνοι στη μέση σας κάνουν να θέλετε να ουρλιάξετε και η οθόνη του υπολογιστή μετατρέπει την ημικρανία σας σε σφυρί που παραλύει το μισό σας κεφάλι.

Σίγουρα δεν είστε οι μόνοι, αφού ένα μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων υποφέρει από παρόμοιους πόνους, ενώ ακόμη και μικρές ηλικίες (μετά τα 20) μπορεί να αντιμετωπίζουν επίπονες καταστάσεις που τους ταλαιπωρούν για περισσότερες από 24 ώρες και μπορεί να οφείλονται σε φλεγμονές.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική διαδικασία και οι οξείες φλεγμονώδεις αντιδράσεις, παρ’ όλο που προκαλούν πόνο, είναι ουσιαστικά ευεργετικές, καθώς περιορίζουν τη «βλάβη» προκειμένου να μην προχωρήσει σε γειτονικούς ιστούς.

Γι’ αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν φάρμακα, τα οποία σίγουρα φέρνουν αποτέλεσμα άμεσα, όμως, μπορείτε να βοηθήσετε την κατάσταση με φυσικό τρόπο, κάνοντας σωστές διατροφικές επιλογές και καταναλώνοντας 5 τροφές που οι ειδικοί εγγυώνται την αντιφλεγμονώδη δράση τους.

Κεράσια: οι ανθοκυανίνες τους είναι το… κερασάκι στην τούρτα

Τα πλούσια σε γεύση κεράσια, αλλά και κάθε άλλο φρούτο χρώματος κόκκινου, μπλε, μωβ, όπως τα βατόμουρα, οι φράουλες, τα κόκκινα σταφύλια, τα σμέουρα κ.ο.κ., βοηθούν στη μείωση του πόνου, χάρη στις φυτικές χημικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες ευθύνονται και για το χρώμα των φρούτων. Οι ανθοκυανίνες, έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ενώ μελέτη που διεξάχθηκε το 2006 από την Αμερικάνικη Υπηρεσία Γεωργικής Έρευνας έδειξε ότι τα κεράσια μπορούν να αντιμετωπίσουν φλεγμονές που σχετίζονται με την αρθρίτιδα, τις καρδιακές παθήσεις και τον καρκίνο και ότι οι ανθοκυανίνες μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο, εξουδετερώνοντας τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες συμβάλλουν στη φλεγμονή και μπλοκάροντας τα ένζυμα που προκαλούν φλεγμονή στους ιστούς. Γενικότερα, τα αντιοξειδωτικά που παίρνουμε από τα φρούτα και τα λαχανικά, μας βοηθούν να καταπολεμήσουμε τη ζημιά που προκαλούν στα κύτταρά μας οι ελεύθερες ρίζες, οι οποίες δημιουργούνται στον οργανισμό μας είτε μέσω μεταβολικών διαδικασιών ή από διάφορους άλλους εξωτερικούς παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η μόλυνση της ατμόσφαιρας κ.ο.κ. Για να εξασφαλίσετε τα οφέλη των κερασιών στον οργανισμό σας, προσθέστε τα φρέσκα στο διατροφικό σας πρόγραμμα ή αποξηραμένα στο πρωινό σας μαζί με τη βρώμη.

Σολομός: o βασιλιάς των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων







Είναι πλέον γνωστό στους περισσότερους, ότι τα λιπαρά ψάρια με την υψηλή περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα κάνουν καλό στην καρδιά. Τα καλά λιπαρά, όμως, δεν περιορίζονται μόνο σε αυτή τους τη δράση, αφού έχουν και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, με τις οποίες μπορούν να αντιμετωπίσουν τις φλεγμονές σε διάφορα μέρη του σώματος και να μειώσουν τον πόνο. Σύμφωνα, μάλιστα, με μελέτη του Αμερικανικού Κολεγίου Αθλητικής Ιατρικής, τα ιχθυέλαια, τα οποία είναι πλούσια σε Ω3, φάνηκε να μειώνουν την ευαισθησία των αρθρώσεων σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και να ανακουφίζουν τον πόνο, καταστέλλοντας τα ένζυμα που προκαλούν φλεγμονή. Λόγω του ότι ο οργανισμός μας δεν συνθέτει τα ωφέλιμα αυτά λιπαρά, πρέπει να φροντίσουμε να τα παίρνουμε μέσω της διατροφής μας και όταν αυτά προέρχονται από λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, οι σαρδέλες, οι αντζούγιες και οι πέστροφες, απορροφούνται καλύτερα σε σχέση με άλλες πηγές τους, όπως ο λιναρόσπορος και τα καρύδια. Για… καλή καρδιά, αλλά και αντιμετώπιση των φλεγμονών, αυξήστε την κατανάλωση σολομού ή άλλων λιπαρών ψαριών σε 2 φορές την εβδομάδα.



Τζίντζερ: μερικοί το προτιμούν… καυτό







Η πιπερόριζα – διεθνώς γνωστή ως τζίντζερ- χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων, από ένα απλό κρύωμα, μέχρι στομαχικές διαταραχές κ.ο.κ., το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, όμως, έχει ανακαλύψει και άλλη μια της ιδιότητα: μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο μετά την άσκηση κατά 25%. Το ενεργό συστατικό της πιπερόριζας, η τζιντζερόλη, είναι αυτό που φαίνεται να παρέχει αναλγητικές ιδιότητες και μάλιστα, σύμφωνα με μελέτες, η πιπερόριζα φαίνεται να είναι το ίδιο αποτελεσματική με μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφένη, όσον αφορά τους μυϊκούς πόνους που προκαλούνται από την άσκηση, αλλά και για όσους πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα. Προσθέστε λίγο τζίντζερ στο τσάι σας ή τα λαχανικά σας και απολαύστε την… πικάντικη γεύση του και τα οφέλη του.



Ελαιόλαδο: το απαραίτητο συστατικό της μεσογειακής διατροφής ενάντια στον πόνο







Ζώντας σε μια χώρα που μας το παρέχει απλόχερα, δεν έχετε καμία δικαιολογία για να μην το χρησιμοποιείτε ως βασικό συστατικό στην κουζίνα σας. Σύμφωνα με ερευνητές του Κέντρου Μόνελ στη Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ένα συστατικό του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, η ολεοκανθάλη, μπορεί να δράσει με παρόμοιο τρόπο με τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα και να ανακουφίσει από τον πόνο – άλλωστε όπως ισχυρίζονται πολλοί επιστήμονες, αρκετά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούμε σήμερα προέρχονται από τη φύση. Όπως, πάντως, τονίζουν οι ειδικοί, το ελαιόλαδο μπορεί μακροπρόθεσμα να παρουσιάσει κάποιες από τις επιδράσεις των παραπάνω φαρμάκων πάνω στον πόνο και τη φλεγμονή, χωρίς φυσικά τις παρενέργειες που τα συνοδεύουν. Σημαντικό, όμως, είναι να αγοράζεται ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας και να προτιμάτε να μην το τηγανίζετε ή μαγειρεύετε, καθώς τότε χάνει πολλά από τα θρεπτικά του συστατικά. Και να θυμάστε: όσο πιο σκουρόχρωμο είναι, τόσο πιο δυνατή είναι η γεύση του και μεγαλύτερη η περιεκτικότητά του σε ολεοκανθάλη.



Πράσινο τσάι: το θαυματουργό ρόφημα







Το πρόβλημα της αρθρίτιδας αναμένεται να «χτυπήσει» την πόρτα σε περίπου 70 εκατομμύρια ενήλικες μέχρι το 2030 σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των Ηνωμένων Πολιτειών και το πράσινο τσάι έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να απαλύνει τα συμπτώματα της συγκεκριμένης ασθένειας, η οποία μακροπρόθεσμα εξασθενεί τον οργανισμό. Οι κατεχίνες (EGCG) του πράσινου τσαγιού βρέθηκε ότι μπλοκάρουν την παραγωγή των μορίων που βλάπτουν τους χόνδρους και τα οστά, έτσι ώστε να ανακουφιστεί ο πάσχων από τους πόνους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών, μια μελέτη του 2008 πάνω σε ποντίκια έδειξε ότι το πράσινο τσάι μειώνει σημαντικά τη σοβαρότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, βελτιώνοντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού και καταστέλλοντας τις φλεγμονώδεις ουσίες που υπάρχουν στο σώμα, αυξάνοντας τις αντιφλεγμονώδεις, ενώ από τα αποτελέσματα της έρευνας φαίνεται ότι το πράσινο τσάι, λόγω των αντιοξειδωτικών του, μπορεί ακόμη και να μας κάνει λιγότερο ευπαθείς απέναντι στην εν λόγω ασθένεια. Βάλτε το τσάι στην καθημερινότητά σας, πίνοντας 1 με 3 κούπες, προσέξτε μόνο την κατανάλωσή του αν έχετε ευαισθησία στην καφεΐνη, καθώς περιέχει περίπου το 1/3 της ποσότητας καφεΐνης που βρίσκουμε σε 1 κούπα καφέ.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου