Βομβαρδισμό της ατμόσφαιρας με εξαιρετικά δυνατές ακτίνες λέιζερ προτείνουν ως την καλύτερη λύση για να προκαλούνται ή να αποτρέπονται βροχοπτώσεις επιστήμονες από την Ελβετία, δίνοντας έτσι μια λύση σε ένα από τα βασικά προβλήματα της ανθρωπότητας από τότε που αναπτύχθηκε η γεωργία!
Η ομάδα του Ζερόμ Κασπαριάν του Πανεπιστημίου της Γενεύης κατάφερε να δημιουργήσει σταγόνες βροχής χρησιμοποιώντας την τεχνική που είναι πλέον γνωστή με την ονομασία "πύκνωση νερού με χρήση λέιζερ" σε ένα μικρό φορητό εργαστήριο στις όχθες του Ροδανού ποταμού, και δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην επιθεώρηση "Nature Communications".
Σύμφωνα με την έρευνα, οι παρατηρήσεις που έγιναν ύστερα από 133 ώρες βομβαρδισμού της ατμόσφαιρας αποκάλυψαν ότι δυνατές δέσμες λέιζερ δημιούργησαν σωματίδια νιτρικού οξέως τα οποία έδρασαν σαν "ατμοσφαιρική κόλλα" και κράτησαν δεμένα τα μόρια του νερού της ατμόσφαιρας, εμποδίζοντάς τα να εξατμιστούν και σχηματίζοντας έτσι σταγόνες βροχής! Μέσα σε δευτερόλεπτα αυτές οι σταγόνες μεγάλωσαν και έφτασαν να έχουν διάμετρο μερικών χιλιάδων χιλιοστών, γεγονός που δεν τους επέτρεψε να πέσουν ως βροχή, δίνοντας όμως ταυτόχρονα κίνητρο στους επιστήμονες να συνεχίσουν τα πειράματά τους.
Οπως ανέφεραν στη δημοσίευσή τους, η τεχνική αυτή έχει εφαρμογή μόνο όταν υπάρχει υγρασία στην ατμόσφαιρα και όχι σε ξηρές μέρες. Σύμφωνα με τον Κασπαριάν πάντως "για να δημιουργήσουμε βροχή χρειαζόμαστε σωματίδια περίπου εκατό φορές μεγαλύτερα από αυτά που δημιουργήθηκαν με το πείραμά μας, ούτως ώστε να είναι αρκετά βαριά για να πέσουν".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου