Ένα θέμα που πέρασε στα ψιλά γράμματα της ειδησεογραφίας. Πρόκειται για ένα θέμα ιδιαίτερα “ευαίσθητο” καθώς έχει να κάνει με την επιδότηση αγοράς ή ανέγερσης κατοικίας, από δημοσίους υπαλλήλους, σε υπηρεσία προβληματικής περιοχής.
Στις 4 Αυγούστου ψηφίστηκε από την Βουλή νομοσχέδιο που προβλέπει την κατάργηση της επιδότησης αγοράς ή ανέργεσης κατοικίας στις προβληματικές – παραμεθόριες περιοχές της χώρας. Για να λάβει την επιδότηση ο δημόσιος υπάλληλος έπρεπε να έχει παραμείνει 5 χρόνια στην παραμεθόρια περιοχή και αφού λάβει την επιδότηση να παραμείνει εκεί άλλα 10 χρόνια. Η αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου υποστήριζε ότι “η παροχή του κινήτρου καταργείται δεδομένου ότι εξέλιπαν οι λόγοι για τους οποίους θεσπίστηκε.” Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα στις περιοχές αυτές και δεν υπάρχει λόγος να ενισχυθούν οι εκεί τοπικές κοινωνίες.
Τα στοιχεία από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία άλλα πάντως δείχνουν για το τι κατάσταση επικρατεί στις περιοχές αυτές…
“Σε επίπεδο περιφερειών, τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας εντοπίζονται στη Δυτική Μακεδονία (24,9%), στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (20,2%), στην Κεντρική Μακεδονία (19,8%) και στα Νησιά του Ιονίου (19,3%).”
Σε συνδυασμό με τις περικοπές στην Παιδεία, πολλά ΤΕΙ που βρίσκονται στις περιοχές αυτές θα κλείσουν, καταλαβαίνουμε την ένταση του προβλήματος. Εξάλλου, ήδη πολλοί γονείς δεν διαθέτουν την οικονομική δύναμη να σπουδάσουν τα παιδιά τους εκτός της κατοικίας τους.
Πως θα ενισχυθούν λοιπόν οι παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας; Πως θα πεισθούν να παραμείνουν εκεί οι πολίτες;
Με την διάταξη που υπήρχε οι περιοχές αυτές ενισχύονταν και οικονομικά και πληθυσμιακά. Από την μία ζούσαν εκεί υπάλληλοι οι οποίοι ξόδευαν τα χρήματά τους στην τοπική κοινωνία και από την άλλη οι υπάλληλοι αυτοί δημιουργούσαν την οικογένεια τους, ενισχύοντας τον πληθυσμό της κοινωνίας.
Η επιστημονική επιτροπή της Βουλής ήταν αντίθετη με την διάταξη του νομοσχεδίου αλλά τελικά δεν εισακούστηκε. Βέβαια η αντίθεσή της βασιζόταν σε άλλο σημείο του νομοσχεδίου καθώς υποστήριζε ότι «τίθεται ζήτημα σεβασμού του κράτους δικαίου, αλλά και παραβίασης των αρχών της ισότητας και της αναλογικότητας, δεδομένου ότι άλλοι υπαγόμενοι στο ως άνω καθεστώς, των οποίων η αίτηση κρίθηκε λίγες μέρες πριν από τη δημοσίευση του παρόντος επωφελούνται της επιδότησης, ενώ για τον ίδιο παύει αυτή η παροχή για λόγους που δεν συνδέονται με τον ίδιο, αλλά, π.χ., με την ταχύτητα διεκπεραίωσης της αίτησής του από τη Διοίκηση.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου