Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2011

‘Πρόθυμος ο Παπανδρέου να δει τον Γκρούεφσκι’

…και ο Λαμπρινίδης αρνήθηκε να πάει στα Σκόπια


Τα Σκόπια δεν είναι στην ημερήσια διάταξη του Έλληνα Υπουργού των Εξωτερικών, Σταύρου Λαμπρινίδη, όταν κατά την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το Ζάγκρεμπ, το Βελιγράδι και την Πρίστινα.

Αν ο Λαμπρινίδης ήθελε να ταξιδεύσει και κάπου αλλού θα το έκανε αυτό, ήταν η απάντηση σε ερώτηση προς τον Γρηγόρη Δελαβέκουρα από τη Σάνια Ριστόφκσα, δημοσιογράφο του Κανάλ 5.


Η αρνητική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας, οι καταγγελίες για παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, η πίστωση της ελληνικής ιστορίας, η υπέρβαση των ορίων με την τοποθέτηση μνημείων καθώς και για τη μη επίλυση της διαφοράς ήταν οι θέσεις του Έλληνα εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Γρηγόρη Δελαβέκουρα,  ο οποίος κατηγόρησε  την σκοπιανή κυβέρνηση, παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του σκοπιανού πρωθυπουργού,   ότι δεν βλέπει αλλαγή στις θέσεις για την επίλυση της διαφοράς παρά τα όσα είπε( ο Γκρούεφσκι) ζητώντας εποικοδομητικό πνεύμα και θέληση από την Ελλάδα.

«Θα πρέπει να υπάρχει ίση μεταχείριση και από τα Σκόπια. Είδαμε πρόσφατα τις συστηματικές παραβιάσεις της ενδιάμεσης συμφωνίας, για τις οποίες  προσφύγαμε σε διεθνείς οργανισμούς, ώστε να καταχωρήσουν τα γεγονότα αυτά. Βλέπουμε την τοποθέτηση των μνημείων, βλέπουμε τις άπειρες πιστώσεις της ελληνικής ιστορίας, πράγματα τα οποία, σαφώς, αναφέρονται ότι δεν πρέπει να κάνουν. Την ευθύνη φέρει συνολικά η κυβέρνηση της πΓΔΜ, είπε ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, σήμερα.

Όσο για μια πιθανή συνάντηση Γκρούεφσκι- Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, εξήγησε ότι ο Δελαβέκουρας, ότι ο Παπανδρέου είναι πάντα πρόθυμος να δει  να δει το συνάδελφό του.

Ο Λαμπρινίδης και ο Ποπόφσκι (ΥΠΕΞ Σκοπίων) θα βρίσκονται την Παρασκευή και το Σάββατο στην Πολωνία σε μια ανεπίσημη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών. Κάποια συνάντηση των δύο ανδρών μέχρι τώρα δεν έχει προγραμματιστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου