Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

Τα σκουπίδια σας μιλάνε - Εσείς τα ακούτε;

Παράξενοι τρόποι εξοικονόμησης χρημάτων – Εξετάστε τα σκουπίδια σας...
Μία από τις πιο συνηθισμένες συμβουλές που δίνονται σε αυτούς που θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα είναι να καταγράφουν όλα τους τα έξοδα. Κάνοντας αυτό εκθέτετε όλες τις σπατάλες (κυρίως μικροποσά) που περνάνε απαρατήρητα. Μία συμβουλή: αν θέλετε να εξοικονομήσετε αρχίστε με το να ρίξτε μια καλή ματιά στα σκουπίδια σας και του σπιτιού σας και της δουλειάς σας. Θα αρχίσετε να παίρνετε μια καλή ιδέα στο τι σπαταλιέται.

Ενώ εσείς μπορεί να βλέπετε τα πανάκια μιας χρήσης σαν αναγκαίο έξοδο, τα σκουπίδια σας τα βλέπου σαν σπατάλη – κάτι που χρησιμοποιήσατε μόνο μία φορά και μετά το πετάξατε.
Παρακάτω υπάρχουν μερικά πράγματα που δεν θέλετε να βλέπετε σκουπίδια σας αν ο στόχος σας είναι η εξοικονόμηση χρημάτων.

Προϊόντα μιας χρήσης: Χαρτί κουζίνας, πλαστικά/χάρτινα ποτηράκια, πιατάκια, πανάκια μιας χρήσης, χάρτινες/πλαστικές σακούλες είναι όλα πράγματα που μπορούν να αντικατασταθούν από επαναχρησιμοποιήσιμες επιλογές. Πχ. Υπάρχουν ακόμη πολλοί που ακόμη καθαρίζουν τα τζάμια τους με χαρτί κουζίνας ενώ θα μπορούσαν να έχουν τα κλασσικά πάνινα ξεσκονόπανα τα οποία απλά θα πλυθούν στο πλυντήριο και θα χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά χωρίς κόστος.
Σπατάλη τροφής: Φαγητά που ξεμείνανε στο ψυγείο χωρίς να φαγωθούν, ληγμένες τροφές από το ντουλάπι τροφίμων επειδή δεν είχατε ελέγξτε την ημερομηνία λήξης είναι όλα πεταμένα χρήματα. Μην αγοράζετε τροφές που δεν είστε σίγουροι για το αν θα φαγωθούν και πάντα να ελέγχετε τακτικά το ντουλάπι τροφίμων ώστε να μην προλαβαίνουν να λήξουν.

Κουτιά συσκευασίας και περιτυλίγματα από έτοιμες τροφές: Πολλές τροφές στα καταστήματα τροφίμων υψηλής κατεργασίας. Όχι μόνο δεν κάνουν καλό στην υγεία σας αλλά είναι και ακριβές. Τα έτοιμα και κατεψυγμένα φαγητά κατατάσσονται σε αυτήν την κατηγορία. Μαγειρέψτε στο σπίτι, πιο φτηνά θα σας έρθει χώρια το ότι είναι και πιο υγιεινά.

Προϊόντα ατομικής μερίδας: Ναι μεν από την μία είναι πολύ βολικά αλλά από την άλλη είναι πανάκριβα σε σχέση με την ίδια αλλά μεγαλύτερη συσκευασία. Αγοράστε την μεγάλη συσκευασία και χωρίστε την σε ατομικές μερίδες μόνοι σας. Πχ. Είναι ανάγκη να αγοράσετε το τυρί σας σε έτοιμη συσκευασία τριμμένο για την μακαρονάδα σας; Πάρτε το κομμάτι και τρίψτε το στον τρίφτη μόνοι σας.
Καφέδες και πλαστικά μπουκάλια νερού: Φτιάξτε τα από το σπίτι και πάρτε τα μαζί σας σε θερμό. Αν υπολογίσετε 0,50 για 1 μπουκαλάκι νερό καθημερινά σας βγαίνει 2,5 ευρώ την εβδομάδα. Για υπολογίστε τώρα τα 2,5 ευρώ Χ 45 εβδομάδες είναι 112,50 ευρώ τον χρόνο. Μόνο για το νερό. Κάντε ένα κόπο και υπολογίστε και τους καφέδες; Τα έχετε για πέταμα; Πόσο στοιχίζει ένα θερμό; Αν πείτε πάλι πως δεν σας αρέσει το νερό της βρύσης πάρτε ένα φίλτρο νερού. Πιο φτηνά θα σας βγει.

Άχρηστα που θα μπορούσαν είτε να είχαν πουληθεί ή χαριστεί: Βιβλία, Cd, Dvd και ρουχισμός, όλα μπορούν να πουληθούν ή να χαριστούν ή ακόμη να ανταλλαγούν εφόσον είναι σε καλή κατάσταση. Αν βρίσκετε λειτουργικά αντικείμενα στα σκουπίδια σας τότε απλά πετάτε τα χρήματα σας.
Συσκευασίες από εμπορικά καθαριστικά: Μπορεί τα εμπορικά καθαριστικά να είναι εύκολα να χρησιμοποιηθούν αλλά μπορείτε να φτιάξτε σπιτικά καθαριστικά τα οποία λειτουργούν εξίσου καλά με ελάχιστο κόστος (και είναι καλύτερα για την υγεία σας). Με το ταπεινό ξύδι, μαγειρική σόδα και αιθέρια έλαια μπορείτε να φτιάξτε σχεδόν ότι προϊόν χρειάζεστε.
Συσκευασίες από πίτσες και fast food: Μήπως σημαίνει πως παραγγέλνετε πολύ από έξω και σπαταλάτε τα χρήματα σας; Μήπως θα έπρεπε να αρχίσετε να μαγειρεύετε πιο συχνά στο σπίτι σας;


Τελικά τι είναι αυτό που θέλετε να βλέπετε στα σκουπίδια σας; Στην πραγματικότητα πολύ λίγα. Αν θέλετε να μειώστε τα έξοδα σας και να εξοικονομήσετε χρήματα ο στόχος σας πρέπει να είναι η μικρότερη το δυνατόν παραγωγή σκουπιδιών. Όταν αντικαταστήστε ακριβά προϊόντα μιας χρήσης, εξοικονομείτε χρήματα και παράγετε λιγότερα σκουπίδια.
Τα μόνα πράγματα που πρέπει κάποιος να βρίσκει στα σκουπίδια του είναι πράγματα που είναι τόσο διαλυμένα που δεν έχουν άλλη χρησιμότητα ή δεν επιδέχονται επιδιόρθωση πια.
Οι περισσότεροι άνθρωποι (μαζί και εγώ βέβαια) δεν πρόκειται ποτέ να ξεφορτωθούν όλα τα είδη μιας χρήσης. Ο στόχος όμως δεν είναι να εξαλειφθούν όλες οι ευκολίες και διασκέδαση αλλά να συνειδητοποιήσουμε το τι αγοράζουμε και το τι σπαταλάμε. Λιγότερα σκουπίδια ίσον μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου