Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κύπρος : Ηχησαν οι σειρήνες την ώρα που είχε εισβάλει ο Αττίλας

Κύπρος : Ηχησαν οι σειρήνες την ώρα που είχε εισβάλει ο Αττίλας
 

Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές. Ο κυπριακός ελληνισμός τιμά σήμερα τους πεσόντες από την τουρκική εισβολή, καταδικάζει τη συνεχόμενη κατοχή του ενός τρίτου της Κύπρου.

Στις 8 το πρωί τελέστηκε μνημόσυνο στο στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την εισβολή του Αττίλα, παρουσία του Προέδρου της Κύπρου κ. Δ. Χριστόφια και του υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Μπεγλίτη. Για την 37η μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, όλα τα κόμματα στην Ελλάδα και στην Κύπρο εξέδωσαν ανακοινώσεις

Την ίδια ώρα στα κατεχόμενα άρχιζαν τα πανηγύρια για την επέτειο, παρουσία του Τούρκου Πρωθυπουργού κ. Ταγίπ Ερντογάν, με στρατιωτικές παρελάσεις. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Αχμέτ Νταβούτογλου, τον υπουργό για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις κ. Εγκεμέν Μπαγίς και από άλλους δύο υπουργούς, καθώς και από 2.000 αστυνομικούς για ασφάλεια, αντιμετώπισε και μία διαδήλωση αγανακτισμένων Τουρκοκυπρίων στο κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου. Όπως αναφέρουν οι Τουρκοκυπριακές εφημερίδες, αλλά και η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στο αεροδρόμιο σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ της τουρκοκυπριακής αστυνομίας και διαδηλωτών, που διαμαρτύρονταν για παλαιότερες προκλητικές δηλώσεις του κ. Ερντογάν κατά των Τουρκοκυπρίων και για τις μειώσεις μισθών και επιδομάτων που επέβαλε η τουρκική κυβέρνηση.
Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι διαδηλωτές προσπάθησαν να τοποθετήσουν στο αεροδρόμιο πανό και απ΄ αυτά τουλάχιστον 12 άτομα έχουν τραυματισθεί. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Yenu Duzen συνελήφθησαν και έξι άτομα.

Μίνι ανασχηματισμός στην Κύπρο

Η παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών κ. Μ. Κυπριανού και η παραίτηση του υπουργού Άμυνας κ. Κ. Παπακώστα, για λόγους ευθιξίας από την φονική έκρηξη στη ναυτική βάση Λεμεσού, φέρνει, σύμφωνα με πληροφορίες, ανασχηματισμό στην Κύπρο. Ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Δ. Xριστόφιας είναι πολύ πιθανόν να καλέσει σήμερα στο γραφείο του τους ηγέτες των συνεργαζόμενων κομμάτων ώστε να συζητήσουν το θέμα του ανασχηματισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου