Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Ο πρόεδρος Σκοπίων για το όνομα της χώρας του

Σκόπια.

Ο πρόεδρος των Σκοπίων, Γκεόργκι Ίβανοφ κατά τη διάρκεια της ετήσιας ομιλίας τους προς τους βουλευτές στο κοινοβούλιο, αναφέρθηκε, μεταξύ των άλλων, και στο όνομα της χώρας.

Ο Ίβανοφ τόνισε ότι μια κοινά αποδεκτή λύση για το όνομα μπορεί να επιτευχθεί χωρίς απαιτήσεις τελεσιγράφου που έρχονται σε αντίθεση με τα εθνικά συμφέροντα και την ταυτότητα της χώρας.

Ο καθένας έχει  την αίσθηση το που ανήκει και πρέπει να είναι ελεύθερος να το εκφράζει αυτό. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι ακέραια και πρέπει να γίνει σεβαστή, είπε ο Ίβανοφ.

«Κάθε πολίτης, κάθε γειτονικής χώρας, ας αισθάνεται με τον τρόπο που επιθυμεί. Αλλά είναι απαράδεκτο να μας κάνουν να αισθανόμαστε όπως θέλουν αυτοί», τόνισε ο σκοπιανός πρόεδρος.

«Πάντα αντιδρούσαμε και θα συνεχίσουμε να αντιδράμε όταν προσβάλλεται  κάθε πτυχή της ταυτότητάς  μας, επειδή η ταυτότητα ανήκει στις κατηγορίες για τις οποίες δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με κανέναν.

»Αυτό που κανείς στον κόσμο δεν θέλει να διαπραγματευθεί και εμείς δεν θα διαπραγματευθούμε.

»Εμείς πάντοτε πιστεύουμε και εφαρμόζουμε στην πράξη τη θέση ότι ο διάλογος είναι απαραίτητος, ειδικά στις σχέσεις καλής γειτονίας, οι οποίες σχέσεις έχουν διπλή κατεύθυνση και την οποία πρέπει να βοηθούμε και όχι να παρεμποδίζουμε. Εν γένει είμαστε ανοικτοί στους γείτονες και θα συνεχίσουμε να επιμένουμε στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Οι χρεώσεις που μας καταλογίζουν είναι απαράδεκτες σχετικά έναν πιθανό αλυτρωτισμό και εθνικισμό που προέρχεται από τα Σκόπια.

»Καλώ λοιπόν να μην δημιουργούμε  μια ψευδή εικόνα της κατάστασης των σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή.

Η πραγματική εικόνα είναι ότι η ‘μακεδονική’ κοινωνία δεν έχει κανέναν πρόβλημα με καμία γειτονική κοινωνία».

echedoros-a.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου