Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Reuters: Ο φόβος χρεοκοπίας στρέφει την Ελλάδα στο ιρανικό πετρέλαιο


Στο ιρανικό πετρέλαιο στρέφεται πλέον η Ελλάδα. Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters οι αγορές και οι τράπεζες αρνούνται να χρηματοδοτήσουν την Αθήνα, καθώς φοβούνται ότι θα αναγκαστεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της.

Εκπρόσωποι εταιριών εμπορίας καυσίμων τονίζουν ότι η Ελλάδα αναγκάζεται να απευθυνθεί στο Ιράν για τις προμήθειες που χρειάζεται, παρά τις πιέσεις που ασκούν Ουάσιγκτον και Βρυξέλλες για «πάγωμα» των εμπορικών συναλλαγών με την Τεχεράνη, ως μέρος των κυρώσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.


«Εταιρίες όπως η δική μας δεν μπορούν να συνεργαστούν μαζί τους. Το ρίσκο είναι μεγάλο», είπε στο πρακτορείο ένας εκπρόσωπος μεγάλης διεθνούς πετρελαϊκής εταιρίας.

«Το οικονομικό μας τμήμα αρνείται να συνεργαστεί μαζί τους, όχι επειδή δεν μας πλήρωσαν, αλλά για προληπτικούς λόγους» είπε ένας άλλος.

«Δεν μπορούμε να βρούμε τράπεζα να μας χρηματοδοτήσει» είπε ένας τρίτος.

Το Reuters επικοινώνησε με περισσότερους από 20 εκπροσώπους εταιριών εμπορίας καυσίμων, οι οποίοι τόνισαν ότι η έλλειψη χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχει αναγκάσει την Ελλάδα να σταματήσει, τους τελευταίους μήνες, να αγοράζει αργό από τη Ρωσία, το Αζερμπαϊτζάν και το Καζακστάν.

Μάλιστα, ένας εκπρόσωπος είπε ότι το Ιράν είναι η μόνη χώρα που μπορεί να δουλέψει με «ανοικτή πίστωση», δεδομένης και της δικής του δυσκολίας να πουλήσει το αργό του.

Επειδή η Ελλάδα δεν έχει δική της παραγωγή, βασίζεται στις εισαγωγές. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, το 2010 το 46% του αργού που εισήγαγε η Ελλάδα προήλθε από τη Ρωσία, το 16% από το Ιράν, το 10% από Σαουδική Αραβία, άλλο ένα 10% από το Καζακστάν, 9% από τη Λιβύη και 7% από το Ιράκ.

Το Reuters επικοινώνησε με τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), τα οποία αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν ότι έχουν πρόβλημα με τη αγορά αργού. Επίσης, εκπρόσωπος των ΕΛΠΕ τόνισε ότι οι συμφωνίες για τις προμήθειές βασίζονται σε εμπορικά κριτήρια και μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου