Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

FTD: Οι γερμανικές εταιρείες φωτοβολταϊκών προσδοκούν επενδύσεις στην Ελλάδα

Για ένα «ελληνικό ηλιο-παραμύθι», που μπορεί να αποδώσει μεγάλα κέρδη, γράφει η γερμανική εφημερίδα FTD.
«Και οι Έλληνες αναζητούν σχετικά ασφαλείς επενδύσεις», δηλώνει ο Αντρέας Χένελ, επικεφαλής της βαυαρικής εταιρίας σχεδιασμού συστημάτων ηλιακής ενέργειας Phoenix Solar.
Η ζήτηση στην Ελλάδα αυξάνεται ραγδαία και υπόσχεται σημαντικά κέρδη για τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν. Την ώρα που οι σχετικές επενδύσεις στην Γερμανία επιτυγχάνουν αποδόσεις της τάξης του 7-8%, οι αποδόσεις στην Ελλάδα φτάνουν σε διψήφιους αριθμούς.
Προκειμένου όμως να επιτύχουν οι επενδύσεις, θα πρέπει να πληρώσει ο Έλληνας καταναλωτής. Όπως συμβαίνει και στην Γερμανία, η προώθηση της ηλιακής ενέργειας δεν γίνεται από το δημόσιο ταμείο, αλλά μέσω εισφορών των καταναλωτών. Σύμφωνα με το νόμο, αυτό έχει ρυθμιστεί, οπότε οι αποδόσεις είναι σχετικά ασφαλείς, στον βαθμό τουλάχιστον που η επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα αναγνωριστεί από την ελληνική κυβέρνηση ως μια μελλοντική ευκαιρία για την ανάπτυξη της χώρας. Ακόμα η αγορά είναι μικρή, αναπτύσσεται όμως ραγδαία.
Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν το 2010 συστήματα παραγωγής ηλιακής ενέργειας συνολικής ισχύος 150 MW (1/50 της συνολικής ισχύος στην Γερμανία), ενώ μόνον το πρώτο εννεάμηνο του 2011 δημιουργήθηκαν συστήματα ισχύος 300 MW. «Η Ελλάδα είναι μία χώρα με προοπτικές», δηλώνει ο Χένελ. Ο κλάδος της ηλιακής ενέργειας βρίσκεται συνολικά σε πολύ δεινή οικονομική κατάσταση, καθώς μόνον από τις αρχές της χρονιάς οι τιμές των λειτουργικών μονάδων έχουν παρουσιάσει κάμψη της τάξης του 40%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου