Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Παραιτείται σήμερα ο Μπερλουσκόνι

Οι τελευταίες ζυμώσεις για τη συγκρότηση νεας κυβέρνησης ενώ απόψε θα γίνει και η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι συναντάται αυτη την ώρα ο ισόβιος γερουσιαστής, Μάριο Μόντι και σύμφωνα με τους σχολιαστές, κύριο θέμα συζήτησης είναι η ατζέντα της νέας κυβέρνησης που ο Μόντι θα κληθεί, πιθανότατα, να συνθέσει, όπως και η ταυτότητα των υπουργών της.


Σύμφωνα με τον ιταλικό τύπο ο Μόντι θέλει συνεργασία με τεχνοκράτες υπουργούς, αλλά ο Μπερλουσκόνι φέρεται αποφασισμένος να του ζητήσει να παραμείνει εντός κυβερνητικού σχήματος, τουλάχιστον ο Τζάννι Λέττα, ο σημερινός υπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης.
 
 
Ο Μάριο Μόντι. ΦΩΤΟ REUTERS
Ο Μάριο Μόντι. ΦΩΤΟ REUTERS
Στήριξη υπο όρους

Μετά τις αμφιταλαντεύσεις και αμφιβολίες, το μπερλουσκονικό κόμμα "Λαός της Ελευθερίας", ο μεγαλύτερος πολιτικός σχηματισμός της ιταλικής κεντροδεξιάς, δείχνει τώρα διατεθειμένο να στηρίξει την κυβέρνηση του Ιταλού οικονομολόγου και πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου, αλλά "υπό όρους": να γίνει γνωστό, εκ των προτέρων, το πρόγραμμα της νέας κυβερνητικής ομάδας και να μην συμπεριληφθούν, σε αυτό, η επιβολή φόρου επί του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων των πολιτών και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Το απόγευμα η παραίτηση

Αν δεν υπάρξουν, πάντως, θεαματικές εκπλήξεις, σήμερα, κατά τις 6 το απόγευμα, τοπική ώρα, μετά την έγκριση του νόμου οικονομικής σταθερότητας από την Βουλή, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι θα συγκαλέσει σε τελευταία συνεδρίαση το υπουργικό Συμβούλιο του και στη συνέχεια θα πάει στο προεδρικό μέγαρο, Κυρηνάλιο, για να παραιτηθεί.

Κατόπιν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι και, δεν αποκλείεται, η κυβερνητική ομάδα να παρουσιαστεί μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου