Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ 13ος ΚΑΙ 14ος ΜΙΣΘΟΣ. ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΤΟ ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ!


Τη «συνταγή» του ΔΝΤ και του Βερολίνου ακολουθεί πιστά και η Πορτογαλία, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης του Πέδρο Πάσος Κοέλιο να διασφαλίσει την θέση της χώρας στην Ευρωζώνη, «παραδειγματιζόμενος από την αποτυχία της Ελλάδας και την καθυστέρηση της Ιταλίας», όπως χαρακτηριστικά μεταδίδουν τα πορτογαλικά ΜΜΕ.

Σε μια φορτισμένη συνεδρίαση tο Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας υιοθέτησε κατά αρχήν τον προϋπολογισμό αυστηρής λιτότητας του 2012. Το κείμενο «πέρασε» με τις 132 ψήφους της κυβερνητικής κεντροδεξιάς πλειοψηφίας και με αποχή του Σοσιαλιστικού Κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το προσχέδιο καταψήφισε μόνο το κόμμα της άκρας δεξιάς που κατέχει 24 έδρες στη Βουλή. Το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012 περιλαμβάνει σαρωτικά μέτρα λιτότητας και οι αναλυτές ήδη τονίζουν πως με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει τη χώρα στη χειρότερη ύφεση των τελευταίων δεκαετιών.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας υπεραμύνθηκε των στόχων της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής στον προϋπολογισμό του 2012, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του είναι προσηλωμένη στη δανειακή σύμβαση των 78 δισ. ευρώ με το ΔΝΤ και την Ε.Ε. και είναι αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει των αρχικών στόχων.

Ανάμεσα στα μέτρα που … έρχονται περιλαμβάνονται αύξηση της φορολογίας επιχειρήσεων και ακίνητης περιουσίας, μείωση κοινωνικών επιδομάτων και κατάργηση του 13ου και του 14ου μισθού για τους δημοσίους υπαλλήλους με μισθό υψηλότερο των 1.000 ευρώ. Οι δε ιδιωτικοί υπάλληλοι θα πρέπει να εργάζονται 30 λεπτά περισσότερο την ημέρα.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως στόχος της κυβέρνησής του είναι να μειώσει τις δημόσιες δαπάνες στο 43% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, από 50,6% του ΑΕΠ τώρα.

Οι αντιδράσεις πάντως είναι ήδη έντονες. Μάλιστα έχει προγραμματιστεί γενική απεργία για τις 24 Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου