Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Να τρώτε αργά για να χάσετε κιλά

Να τρώτε αργά για να χάσετε κιλά Σύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνεςΣύμφωνα με δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες
Οι άνδρες τρώνε με πολύ πιο γρήγορο ρυθμό σε σχέση με τις γυναίκες, με αποτέλεσμα να καταναλώνουν στο μεσημεριανό φαγητό τους κατά μέσο όρο περίπου 80 θερμίδες ανά λεπτό έναντι 52 θερμίδων το λεπτό που καταναλώνουν οι γυναίκες. Εξάλλου, η ταχύτητα που τρώει κανείς σχετίζεται με το πάχος του, γι' αυτό οι χοντροί τρώνε κατά μέσο όρο πιο γρήγορα από τους λεπτούς, συνεπώς αν κανείς τρώει πιο αργά, μπορεί να χάσει κιλά.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα από δύο νέες αμερικανικές επιστημονικές έρευνες, που μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στην ταχύτητα που τρώμε, στο πάχος και στο φύλο.
Οι έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει στενή συσχέτιση ανάμεσα στο ρυθμό που τρώει κανείς και στο δείκτη σωματικής μάζας του (δηλαδή την αναλογία του βάρους του προς το τετράγωνο του ύψους του). Όσοι έχουν υψηλό δείκτη (ΒΜΙ), τρώνε αρκετά πιο γρήγορα από όσους τρώνε αργά. Αυτό, κατά την Μέλανσον, εξηγείται πιθανότατα επειδή οι παχουλοί έχουν μεγαλύτερες ενεργειακές ανάγκες.

Εξάλλου, μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι τρώνε τα πλήρη (ανεπεξέργαστα) δημητριακά πιο αργά από τα κατεργασμένα δημητριακά. Αυτό οφείλεται στο ότι τα πλήρη δημητριακά έχουν περισσότερες ίνες και απαιτούν περισσότερο μάσημα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν και η σχέση της ταχύτητας διατροφής με την παχυσαρκία βρίσκεται υπό μελέτη ακόμα, η νέα μελέτη δείχνει πως το να τρώει κανείς αργά, έχει ως αποτέλεσμα να καταναλώνει αρκετά λιγότερες θερμίδες και συνεπώς παχαίνει λιγότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου