Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΩΝ ΜΕ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΤΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ, ΤΟΥ ΟΡΥΧΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΥΡΟΠΗΓΗΣ

Όπως είναι γνωστό στις 28 Οκτωβρίου 2011 προξενήθηκε στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στη Μαυροπηγή (παράπλευρα στον ομώνυμο οικισμό) κατολισθητικό φαινόμενο, που είχε εύρος περίπου 250 m, μήκος 300 m και κατακόρυφο άλμα 12 m. Αυτό σε συνδυασμό με τα εξελισσόμενα φαινόμενα των επιφανειακών διαρρήξεων και των μετακινήσεων έως και τον οικισμό της Μαυροπηγής έφερε πάλι στην επιφάνεια το ζήτημα της μετεγκατάστασης του ως άνω οικισμού.

Στις 29 Ιουλίου 2011 πραγματοποιήθηκε μία ευρεία σύσκεψη στην περιφέρεια (στο κτίριο της πρώην νομαρχίας Κοζάνης) παρουσία  όλως των ενδιαφερομένων φορέων (περιφέρεια, ΑΝΚΟ, ΑΠΘ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ, Δήμος Εορδαίας, κτλ.) με θέμα την εξέλιξη των φαινομένων και των εδαφικών μετακινήσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μαυροπηγής. Το ΑΠΘ εκπροσώπησαν οι καθηγητές του Τμήματος Γεωλογίας κ.κ. Θεόδωρος Τσάπανος και Σπυρίδων Παυλίδης. Ο κ. Παυλίδης απευθυνόμενος στους εκπροσώπους της ΔΕΗ τόνισε ότι μέσα στο ορυχείο και κυρίως στην δυτική του πλευρά υπάρχουν ώριμες συνθήκες για κατολίσθηση στηριζόμενος στις μελέτες που είχε πραγματοποιήσει η ομάδα του ΑΠΘ που δούλεψε στη περιοχή για 1 περίπου χρόνο. Οι μελέτες αυτές διασταυρώθηκαν με μελέτες Ιρλανδών συναδέλφων που πραγματοποιούσαν ανεξάρτητη έρευνα στη περιοχή. Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Οι εκπρόσωποι της ΔΕΗ απάντησαν ότι το γνωρίζουν και έλαβαν διάφορα μέτρα π.χ. διαμόρφωση των κλίσεων των πρανών κτλ.
Τα φαινόμενα έχουν πάρει ευρεία διάσταση.  Στις 28 Σεπτεμβρίου 2011 η ομάδα του ΑΠΘ που πραγματοποιούσε αυτοψίες κατοικιών στη Μαυροπηγή, στη περιοχή του Αγ. Νικολάου μέτρησε κατακόρυφο άλμα 25 cm, ενώ στην ίδια περιοχή αντίστοιχη μέτρηση που έγινε στις 4 Νοεμβρίου 2011 έδειξε κατακόρυφο άλμα 35-40cm. Υπήρξε δηλαδή κατακόρυφη μετακίνηση της τάξης των 15 cm σε 40 περίπου ημέρες.
Η επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ που πραγματοποιούσε έρευνες στη περιοχή επί 1 χρόνο (με βάση προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΑΠΘ και δήμου Εορδαίας), εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την εκδήλωση των παραπάνω φαινόμενων καθώς αυτά επιδρούν άμεσα στον οικισμό της Μαυροπηγής. Παρότι το ερευνητικό πρόγραμμα έχει ουσιαστικά ολοκληρωθεί αισθανόμαστε την ηθική υποχρέωση απέναντι στους κατοίκους της Μαυροπηγής και στο Δήμο Εορδαίας αλλά και την ευθύνη μας ως επιστήμονες να τονίσουμε έντονα την ανησυχία μας για την επικινδυνότητα της συνεχούς εξέλιξης των φαινομένων. Είναι άμεση η ανάγκη για συστηματική και συνεχή παρακολούθηση του φαινομένου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε όποτε απαιτηθεί να είναι δυνατή άμεση λήψη μέτρων. Καθώς το φαινόμενο εξελίσσεται συνεχώς απαιτείται εγρήγορση από όλους τους σχετικούς φορείς. Ο εφησυχασμός και ο χρόνος στην παρούσα φάση  είναι εχθρός.

Για την επιστημονική ομάδα του ΑΠΘ
Καθηγ. Θεόδωρος Τσάπανος     
Καθηγ. Σπυρίδων Παυλίδης
Λέκτ. Βασίλειος Μαρίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου