Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ανατροπή στη Μεσόγειο: Στη ρωσική Gazprom το 30% του ισραηλινού Λεβιάθαν;

Διαβάστε το παρακάτω κομμάτι από είδηση του defence-point, που δικαιώνει τις εκτιμήσεις μας ότι τα συμφέροντα Ρωσίας και Τουρκίας δεν πρόκεται να συναντηθούν ποτέ. Η παρακάτω εξέλιξη, αν τελικά προχωρήσει, είναι άκρως ευνοϊκή για την Ελλάδα και την Κύπρο, αρκεί στην Αθήνα να ξυπνήσουν και να δράσουν επιτέλους πολυδιάστατα. Σίγουρα θα υπάρξουν αντιδράσεις και εμπόδια, αφού όσο δυναμώνει γεωπολιτικά η Ρωσία, τόσο πάνε πίσω τα σχέδια της Δύσης. Ίσως αυτό να αποτελεί μοχλό πίεσης του Τελ Αβίβ προς την Ουάσινγκτον για το θέμα του Ιράν:
{Μια διαφαινόμενη ενεργειακή συμφωνία που επηρεάζει την Κύπρο και την Ελλάδα, ανατρέπει όλα τα δεδομένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι ηχηρές σε όλο τον κόσμο. Υπήρξε δημοσίευμα της εφημερίδας «The Moscow Times» στις 21 Αυγούστου, το οποίο αναφερόταν στο ενδεχόμενο, χωρίς η εταιρία να επιβεβαιώνει ή να διαψεύδει.
Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και σχετικές πληροφορίες, οι Ισραηλινοί έχουν αποδεχθεί προσφορά της ρωσικής Gazprom να αποκτήσει το 30% του ισραηλινού κοιτάσματος Λεβιάθαν των 17 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου, με τους Ρώσους να καθίστανται προνομιακοί σύμμαχοι και εταίροι σε πεδία που υπερβαίνουν δυνητικά κατά πολύ το απλό ενεργειακό.
Στόχος της εκχώρησης ποσοστού στο κοίτασμα είναι οι νέοι εταίροι να επενδύσουν ώστε να καλυφθούν οι μεγάλες δαπάνες του εγχειρήματος. Υπάρχει ενδεχόμενο βέβαια να προκύψει και δεύτερη εταιρία (η γαλλική Total;) που θα πάρει ένα σημαντικό ποσοστό. Αναμένουμε…
Η εξέλιξη έχει προφανή σημασία και για τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα, αφού η παρουσία των Ρώσων στην Κύπρο φαίνεται ότι λαμβάνει και τις ισραηλινές «ευλογίες» με ότι μπορεί αυτό να σημαίνει για τις ευρύτερες ισορροπίες και την αμερικανική παρουσία στην περιοχή.
Αυτό βέβαια, μόνο καλό νέο δεν μπορεί να αποτελέσει για την Τουρκία, καθώς θα αναζωπυρώσει σύνδρομα… στρατηγικής περικύκλωσης, αφού παρά κάποια προσέγγιση σε τακτικό επίπεδο με τη Ρωσία, ποτέ δεν σήμανε την οριστική επίλυση του αποκαλούμενου ως «Ανατολικού Ζητήματος» και τα προβλήματα ταλαιπωρούν σταθερά τις διμερείς σχέσεις, αφού τα γεωπολιτικά συμφέροντα των δυο χωρών σταθερά αποκλίνουν}.

 defence-point

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου