Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Ανακαλύφθηκε φρούτο με το πιο έντονο μπλε χρώμα στη φύση

Φρούτο με το πιο έντονο μπλε χρώμα ανακάλυψαν Βρετανοί επιστήμονες. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του μικροσκοπικού αφρικανικού φρούτου είναι ότι δεν αποτελείται από χρωστικές ουσίες και συνεπώς δεν ξεθωριάζει ποτέ.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Κέμπριτζ, με επικεφαλής τη φυσικό Σίλβια Βινιολίνι και τη βιολόγο Μπέβερλι Γκλόβερ, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΜΠΕ,  ανέφεραν ότι το υποσαχάριο φυτό Pollia condensata δημιουργεί το ιριδίζον μεταλλικό χρώμα των φρούτων του (που δεν είναι ούτε νόστιμοι, ούτε θρεπτικοί) χάρη στην αλληλεπίδραση ανάμεσα στο φως και στη φλούδα, η οποία περιέχει διαδοχικά στρώματα μικροσκοπικών ραβδόμορφων ινών κυτταρίνης.
Οι ίνες αυτές είναι διατεταγμένες ασυμμετρικά, σαν σπειροειδείς σκάλες, σε ελαφρώς διαφορετικά διαστήματα μεταξύ τους. Ανάλογα με τη διαφορετική απόστασή τους, αντανακλούν διαφορετικά μήκη κύματος, άρα και διαφορετικά χρώματα από το φως που πέφτει πάνω τους. Κατά κύριο λόγο αντανακλούν το μπλε φως (εξ ου και το βασικό χρώμα των φρούτων), όμως παράλληλα αντανακλούν και άλλα διαφορετικά τμήματα του φάσματος του ορατού φωτός, όπως το κόκκινο και το πράσινο.
Πρόκειται για το πρώτο φυτό που διαθέτει τέτοιο ιριδίζον χρώμα χωρίς να έχει χρωστικές ουσίες. Ειδικότερα, το χρώμα που παράγεται από τη δομή της επιδερμίδας ή της φλούδας, λέγεται «δομικό» και παραμένει έντονο πολύ καιρό μετά την πτώση του φρούτου από αυτό το ασυνήθιστο φυτό, σε αντίθεση με τα συνήθη οργανικά χρώματα που ξεθωριάζουν στα συνήθη φυτά. Η βιολόγος Βινιολίνι, η μία από τις επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, δήλωσε ότι το δομικό χρώμα είναι δέκα φορές πιο λαμπερό από τα χρώματα των κοινών χρωστικών ουσιών.
Γι’ αυτό το λόγο εκτιμάται πως το δομικό χρώμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ποικιλοτρόπως από τη βιομηχανία στο μέλλον, όπως για παράδειγμα ως χρωστική ουσία τροφίμων, στα καλλυντικά, στη βιομηχανία χαρτιού, στα χαρακτηριστικά ασφαλείας των χαρτονομισμάτων κ.α.
Ήδη εταιρίες όπως η L’Oreal και η BMW έχουν δείξει ενδιαφέρον για τέτοια δομικά λαμπερά χρώματα

pygmi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου