Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2012

Σημαντική επιστημονική διάκριση για τον Ελληνοαμερικανό βιολόγο Τομ Μανιάτη

Με το παγκοσμίου φήμης ιατρικό βραβείο «Λάσκερ» θα βραβευτεί ο ομογενής Ελληνοαμερικανός βιολόγος Τομ Μανιάτης.
Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους επτά διακεκριμένους επιστήμονες που θα βραβευθούν από το αμερικανικό Ίδρυμα Άλμπερτ και Μέρι Λάσκερ. Η απονομή θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 21 Σεπτεμβρίου.
Η εν λόγω βράβευση αποτελεί πολύ σημαντική επιστημονική διάκριση και ανοίγει το δρόμο για ενδεχόμενη βράβευσή του με το βραβείο Νόμπελ Ιατρικής.
Ο Μανιάτης μοιράζεται με το γενετιστή Ντόναλντ Μπράουν του Επιστημονικού Ινστιτούτου Κάρνεγκι ένα από τα τρία βραβεία «Λάσκερ» (αυτό που αφορά τα «ξεχωριστά επιτεύγματα στην ιατρική επιστήμη»), λόγω της έρευνάς του στα γονίδια, τις μεθόδους ανασυνδυασμού του DNA και την μοριακή κλωνοποίηση, καθώς και τη βοήθεια που όλα αυτά χρόνια έχει παράσχει σε άλλους ερευνητές. Μεταξύ άλλων, ο Μανιάτης έχει συγγράψει, μαζί με άλλους δύο επιστήμονες, από το 1982, ένα πρωτοποριακό εγχειρίδιο εργαστηριακών τεχνικών, το οποίο έκτοτε χρησιμοποιείται ευρέως στη βιοϊατρική έρευνα διεθνώς.
Ο Τομ Μανιάτης γεννήθηκε το 1943 από ‘Ελληνες γονείς με καταγωγή από τη Μάνη. Υπήρξε καθηγητής μοριακής και κυτταρικής βιολογίας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, από όπου αποχώρησε το 2009 ως επίτιμος πλέον καθηγητής, ενώ σήμερα είναι καθηγητής βιοχημείας και μοριακής βιοφυσικής του πανεπιστημίου Κολούμπια.
Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία μέχρι στιγμής, ενώ, μεταξύ άλλων, έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτωρ του πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει επίσης ιδρύσει διάφορες εταιρίες βιοτεχνολογίας μαζί με άλλους ερευνητές, ενώ είναι μέλος της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ.

pygmi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου