Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ενα μικροτσίπ διαβάζει το DNA σε... δύο ώρες!

Θα θέλατε να «αποκωδικοποιήσετε» γρήγορα και αποτελεσματικά το DNA σας και να πάρετε πληροφορίες σχετικά με το τι είναι «γραμμένο» στα γονίδιά σας; Το ερώτημα δεν είναι υποθετικό, διότι, αν διαθέτατε το ποσό των 2.000.000 δολαρίων, θα μπορούσατε και εσείς να αποκτήσετε μία αναλυτική εικόνα του γενετικού χάρτη σας, μέσα σε μόλις δύο ώρες! Και αυτό χάρη σε ένα επαναστατικό μικροτσίπ.

Το επίτευγμα ανήκει στον εφευρέτη Τζόναθαν Ρόθμπεργκ, που για πρώτη φορά χρησιμοποίησε το τσιπάκι αυτό και τη μέτρηση των εναλλαγών τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος προκειμένου να «διαβάσει» το ανθρώπινο γενετικό υλικό. Μάλιστα, ο πρώτος άνθρωπος του οποίου το DNA «αποκρυπτογράφησε» με αυτή τη μέθοδο είναι ο ένας από τους ιδρυτές της εταιρίας Intel, ο Γκόρντον Μουρ. Την επιλογή του εν λόγω προσώπου ο ίδιος ο εφευρέτης τη χαρακτηρίζει απολύτως αρμόζουσα, αφού «ο Γκορντον Μουρ ανακάλυψε όλα τα “κόλπα” που μας δίνουν τα σύγχρονα μικροτσίπ, επομένως έπρεπε να είναι ο πρώτος άνθρωπος που θα “αποκρυπτογραφηθεί” από ένα μικροτσίπ!»

Το εγχείρημα του Ρόθμπεργκ εντάσσεται στο πλαίσιο μιας «κούρσας ταχύτητας» που έχουν ξεκινήσει οι επιστήμονες, με σκοπό να πετύχουν ταχύτερη αλλά και φθηνότερη γονιδιακή αποκρυπτογράφηση. Απώτερος στόχος είναι το λεγόμενο «γονιδίωμα των 1.000 δολαρίων», κάτι που -όπως όλα δείχνουν- απέχει πολύ ακόμη. Παλιότερα οι ειδικοί είχαν χρησιμοποιήσει ραδιενέργεια και φθορίζοντα χημικά, ενώ και ο ίδιος ο Ρόθμπεργκ είχε εφεύρει μια άλλη μηχανή «αποκρυπτογράφησης», την «454», με την οποία αποκρυπτογράφησε το DNA του ανθρώπου που ανακάλυψε τη δομή του DNA (μαζί με τον Φράνσις Κρικ), του Τζέιμς Γουότσον.

Πάντως, μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες λαμβάνουν με τον τρόπο αυτό μία σειρά ασήμαντων -πολλές φορές- πληροφοριών, όπως π.χ. τι πιθανότητες έχει ο εξεταζόμενος, εν προκειμένω ο Γκόρντον Μουρ, να έχει καστανά μάτια. Εκτιμούν λοιπόν πως θα χρειαστούν ακόμη 10-15 χρόνια μέχρι να μπορούν να διαχωρίσουν τις σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες και θα βοηθήσουν στη διάγνωση και αντιμετώπιση ασθενειών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου