Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Αυθαίρετα: Ρύθμιση για μέχρι 40 χρόνια και τσουχτερά πρόστιμα


Τις ρυθμίσεις μέσω των οποίων νομιμοποιούνται οι αυθαίρετες κατασκευές σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο, μετά από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Η νομιμοποίηση θα γίνεται μέσω προστίμων σε χρήμα ή γη ή και στα δύο.
Για τα εντός σχεδίου ή εντός ορίων οικισμών κτίσματα, η ρύθμιση ισχύει για 40 χρόνια , ενώ για κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών, η ρύθμιση ισχύει για είκοσι χρόνια.
Εφόσον γίνει ο καθορισμός των χρήσεων γης και των όρων και περιορισμών δόμησης της περιοχής και το διατηρούμενο κτίσμα εντάσσεται σε αυτόν, διατηρείται για επιπλέον είκοσι χρόνια.
Σε 40 χρόνια αυξάνεται η ρύθμιση και για τα κάτωθι αυθαίρετα:
- χρήσης, όμορου ή τμήματος όμορου οικοπέδου που βρίσκεται στο Δήμο της αυθαίρετης κατασκευής, άρτιου και οικοδομήσιμου γηπέδου για τη συμπλήρωση της υπολειπόμενης αρτιότητας ή
- ειδικού προστίμου ισοδύναμου εμβαδού γης που υπολείπεται ή
- συνδυασμού των δύο παραπάνω.
Για τον υπολογισμό προστίμου διατήρησης λαμβάνονται υπ’ όψιν η ύπαρξη οικοδομικής άδειας, η θέση του κτίσματος σε περιοχή εντός ή εκτός σχεδίου, το είδος του ακινήτου, ο τύπος της πολεοδομικής παράβασης, η αυθαίρετη αλλαγή ως προς την χρήση της οικοδομικής άδειας, η τιμή ζώνης, βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, κάθε άλλο είδος αυθαίρετης κατασκευής και, υπό προϋποθέσεις, κοινωνικά κριτήρια.
Για παράδειγμα, για ένα αυθαίρετο στο οποίο έχει γίνει υπέρβαση δόμησης κατά 100 τετραγωνικά μέτρα σε περιοχή εντός σχεδίου με τιμή ζώνης 1.500 ευρώ ανά τετραγωνικό, το πρόστιμο θα ανέλθει σε περίπου 11.250 ευρώ, ενώ για αντίστοιχη υπέρβαση δόμησης σε περιοχή εκτός σχεδίου με τιμή ζώνης 500 ευρώ ανά τετραγωνικό, για α’ κατοικία με άδεια, το πρόστιμο θα ανέλθει σε περίπου 7.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου