Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Αλέκος Αθανασιάδης: «Αν φύγει ο Γιώργος φεύγω κι εγώ» (μιλάει στην εφημερίδα metro και στο Γιώργο Κατσίγιαννη)


Υπέρ της παραμονής του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και μετά τις εκλογές τάσσεται ο βουλευτής Κοζάνης Αλέκος Αθανασιάδης, υπογραμμίζοντας ότι εάν «εγκαταλείψει» την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, τότε και ο ίδιος δεν θα είναι ξανά βουλευτής και θα αποχωρήσει από την πολιτική. Θεωρεί δε ότι οι «δελφίνοι» βιάζονται και ασκεί δριμεία κριτική για την τακτική που ακολουθούν, μνημονεύοντας τη φράση «ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος».


- Να μείνει ή να φύγει ο Γιώργος Παπανδρέου;

Είμαι ο τελευταίος που θα ζητούσε την απομάκρυνση του Γιώργου Παπανδρέου από την ηγεσία του κόμματος. Θεωρώ ότι ο Γιώργος Παπανδρέου είναι αξιοπρεπής, έντιμος, αγωνιστής και οραματιστής, όσο και αν αυτό από πολλούς ακούγεται διαφορετικά.

Είναι ο άνθρωπος που δυο χρόνια τώρα δίνει τις μάχες και ευτυχώς που μέρα με τη μέρα δικαιώνεται, διότι όταν ο Γ. Παπανδρέου μιλούσε για το ευρωομόλογο όλοι οι άλλοι κοιτούσαν λοξά και έλεγαν «τι λέει το παιδί». Λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να παραμείνει κατά την άποψή μου στην ηγεσία του κόμματος, αρκεί να κάνει την ανανέωση που πρέπει να κάνει.

Να κατεβάσει μια νέα πολιτική πλατφόρμα, να επικοινωνήσει με τον κόσμο, όπως ξέρει να το κάνει, και να ξαναζωντανέψει το ΠΑΣΟΚ. Όλα αυτά που ακούγονται να φύγει... Ας μας πουν, ποιος να έρθει; Ας μας πούνε οι πέντε, οι έξι, οι επτά, όσοι είναι υποψήφιοι, ποιος από αυτούς μπορεί να οδηγήσει το κόμμα σε μια ανανέωση; Να το οδηγήσει μπροστά σε μια εποχή, όπου η Ελλάδα χάνεται;

-Είναι αχάριστοι;

Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τέτοιες εκφράσεις. Ο κόσμος όταν φιλοσοφεί δεν αμαρτάνει. Αυτά που λέει το «φοβού τους εσού ευεργετηθέντες». Δεν θέλω να πω τίποτα για κανέναν. Τους σέβομαι, τους εκτιμώ, αλλά θεωρώ ότι όλοι αυτοί βιάζονται.

-Προτείνετε λοιπόν ο Γιώργος Παπανδρέου να μείνει πρόεδρος και μετά τις εκλογές και να μην αποχωρήσει;

Θα ήθελα να παραμείνει. Αν ο Γιώργος Παπανδρέου φύγει από την προεδρία του κόμματος και εγκαταλείψει το κόμμα και εμάς, προσωπικά θα εγκαταλείψω και εγώ και τη βουλευτική ιδιότητα που κατέχω και βέβαια δεν ξέρω τι άλλο θα κάνω την επόμενη ημέρα.

-Υπάρχουν και άλλοι που σκέφτονται το ίδιο;

Είναι πάρα πολλοί βουλευτές που στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου.

-Συμμερίζεστε την άποψη ότι ο Γιώργος Παπανδρέου δέχτηκε πιέσεις να παραιτηθεί από πρωθυπουργός; Δηλαδή ότι υπήρξε μεθόδευση από οικονομικά συμφέροντα σε συνεργασία με πολιτικά πρόσωπα από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, για να τεθεί εκτός πρωθυπουργίας;

Οι πρώτες ενδείξεις ήρθανε με τους «16» που είχαν υπογράψει. Βεβαίως υπήρξαν και τέτοιου είδους κινήσεις, αλλά κανένας δεν βγήκε μπροστά αληθινά. Όλα γίνονταν από το παρασκήνιο.

Δέχτηκε πιέσεις. Δεν ξέρω αν ήταν μόνο από οικονομικά συμφέροντα ή τους Ευρωπαίους, οι οποίοι δεν αισθάνθηκαν και πάρα πολύ καλά μόλις τον είδαν να σηκώνει ανάστημα. Σκέφτηκαν ότι «εσύ που χρωστάς σηκώνεις και ανάστημα και διεκδικείς;».

-Πάντως, αρκετοί πιστεύουν ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα χάσει από όποιον και αν έχει απέναντί του...

Δεν θέλω να μπω σε αυτή τη συλλογιστική και να αναζητήσω το πρόσωπο εκείνο το οποίο μπορεί αύριο το πρωί να αντικαταστήσει και να υπερσκελίσει τον Γιώργο Παπανδρέου. Δεν το ξέρω.

Ξέρω όμως ότι αυτοί που ενδιαφέρονται είναι υπουργοί, είναι αυτοί που συνεργάστηκαν τα δύο τελευταία χρόνια με τον Γ. Παπανδρέου, συμμετείχαν στα υπουργικά συμβούλια και αποφάσιζαν μαζί του. Και κανείς δεν έλεγε κάτι διαφορετικό. Δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται.

-Εδώ υπάρχει ανοιχτό το θέμα της διάσπασης ως απειλή, σε περίπτωση που δεν φύγει ο Παπανδρέου...


Με άλλα λόγια, τον απειλούν «ή φεύγεις ή διάσπαση». Εν πάση περιπτώσει, να μας πουν ποιοι είναι αυτοί.
Να πείσουν την κοινωνία, που δυσφορεί, αγανακτεί, δεν πείθεται και υποφέρει, να δούμε εάν έχουν κάποιο μαγικό ραβδί να αλλάξουν τα πράγματα. Ή κάποια μαγική συνταγή, να την εφαρμόσουμε.

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρέπει να παραμείνει κατά την άποψή μου στην ηγεσία του κόμματος, αρκεί να κάνει την ανανέωση που πρέπει να κάνει.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου