Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ «χρυσό» ΙΧ Μετέφερε Ελληνικό χρυσό αξιας 7.000.000


της Νεκταρίας Σταμούλη
Το εντόπισαν στην Πάτρα (πριν φύγει για Γερμανία) με ράβδους 130 κιλών, αξίας 7.000.000 €.

Παραλίγο να χάσουν την όρασή τους από τη λάμψη χρυσού που αντίκρισαν! Το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος εντόπισε Ι.Χ. στη Πάτρα, το οποίο μετέφερε 130 κιλά χρυσού, αξίας άνω των 7.000.000 ευρώ. Ο χρυσός θα ...

εξαγόταν, μέσω Ιταλίας, στη Φρανκφούρτη της Γερμανίας.

Στελέχη του ΣΔΟΕ διατείνονται ότι έπιασαν λαβράκι. Στον έλεγχο που διεξήγαγαν δεν εντόπισαν κανένα παραστατικό, παρά μόνο κάποια έγγραφα από τα οποία προέκυπτε ότι ο χρυσός είχε τελικό προορισμό τη Γερμανία. Στην πιάτσα του «παράνομου χρυσού» τα κυκλώματα συνήθως αγοράζουν τιμαλφή, τα οποία μετατρέπουν στη συνέχεια σε μπάρες χρυσού, εξάγοντάς τες μέσω offshore εταιριών.

Η διαδικασία που ακολουθείται στα πιστοποιημένα από το κράτος ενεχυροδανειστήρια είναι συγκεκριμένη. Ο ιδιοκτήτης εκτιμά το αντικείμενο, δίνει τη τιμή στον πελάτη και τότε καταγράφονται τα στοιχεία του, με την υποχρεωτική επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας.

Οι ιδιοκτήτες όμως των νόμιμων καταστημάτων καταγγέλλουν ότι υπάρχουν και κάποια χρυσοχοεία και ενεχυροδανειστήρια που αγοράζουν «μαύρα» και ως εκ τούτου προτιμώνται από τους ενδιαφερομένους, αφού οι τιμές που δίνουν είναι καλύτερες.

Η συγκεκριμένη δουλειά φαίνεται ότι αποδίδει, καθώς τα ενεχυροδανειστήρια εξαπλώνονται συνεχώς. Ωστόσο, στελέχη του ΣΔΟΕ σημειώνουν ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί γάγγραινα φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.

Από τους ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει το Σώμα προέκυψε ότι το ποσοστό φορολογικής παραβατικότητας ξεπερνά το 70%. Από τα 65 ενεχυροδανειστήρια που ελέγχθηκαν, περίπου τα 50 εντοπίστηκαν να έχουν υποπέσει σε φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις.

Το ΣΔΟΕ οργανώνει και μεθοδεύει έναν καθολικό και σαρωτικό έλεγχο σε όλα αυτά τα «μαγαζιά του χρήματος», σε μια προσπάθεια καταρχάς να εντοπιστούν παραβάσεις οικονομικού και ποινικού χαρακτήρα και σε δεύτερο επίπεδο να μπει τάξη σε μια καινούργια και άναρχη αγορά.

«Προκαλεί εντύπωση και ερωτήματα αυτή η ξαφνική εμφάνιση τόσο πολλών ενεχυροδανειστηρίων στη χώρα» τονίζουν ανώτερες πηγές του ΣΔΟΕ. «Πώς βρέθηκαν ξαφνικά και εν μέσω κρίσης τόσο πολλοί με τέτοια ρευστότητα, που μπορούν να δανείζουν τους συμπολίτες τους με αντάλλαγμα τα χρυσαφικά τους; Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι αδυνατούν να πάρουν πίσω ό,τι έχουν αφήσει στα μαγαζιά αυτά ως ενέχυρο. Συνεπώς το επόμενο ερώτημα που προκύπτει είναι πού διοχετεύεται όλος αυτός ο συσσωρευμένος χρυσός. Το ερώτημα είναι αν αυτά τα καταστήματα αποδίδουν φόρους, έχουν υπαλλήλους, αποδίδουν ασφαλιστικές εισφορές ή η αδήλωτη εργασία κι εδώ φουντώνει».

Εφημερίδα Δημοκρατία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου