Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ερχεται νέο μαχαίρι στις φοροαπαλλαγές

Πρόσθετες περικοπές φοροαπαλλαγών απαιτεί η τρόικα, από τις 876 που κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 6,19 δισ. ευρώ ετησίως Στην “προκρούστεια κλίνη” μπαίνουν 876 φοροαπαλλαγές, από τις οποίες το Δημόσιο χάνει πάνω από 6,19 δισ. ευρώ ετησίως, όπως αποκαλύπτεται στον τόμο των 545 σελίδων που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2012

Πρόσθετες περικοπές φοροαπαλλαγών απαιτεί η τρόικα, από τις 876 που κοστίζουν στο Δημόσιο πάνω από 6,19 δισ. ευρώ ετησίως

Νέο, ακόμη μεγαλύτερο “μαχαίρι” στις φοροαπαλλαγές ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο.
  Οι νέες ρυθμίσεις θα περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα προωθήσει η σημερινή κυβέρνηση, αφού όπως προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Βενιζέλος: “Το νέο φορολογικό σύστημα θα υπάρξει κατά τη διάρκεια του βίου της κυβέρνησης αυτής, γιατί ευτυχώς υπάρχει ευρεία σύμπτωση απόψεων επί της αρχής μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ”.
Ετσι, στην “προκρούστεια κλίνη” μπαίνουν 876 φοροαπαλλαγές, από τις οποίες το Δημόσιο χάνει πάνω από 6,19 δισ. ευρώ ετησίως, όπως αποκαλύπτεται στον τόμο των 545 σελίδων που συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2012.
Παρά τις μεγάλες περικοπές που έγιναν πρόσφατα στις βασικές φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων (μείωση αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, εκπτώσεις φόρου για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα, ενοίκια) και ισχύουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011, η τρόικα θεωρεί ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλές που προκαλούν σημαντικές απώλειες εσόδων και απαιτεί νέες περικοπές.
Το σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο προβλέπει:

  • Κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για ιατρικά έξοδα, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα.
  • Κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων.
  • Κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου.
  • Περικοπή φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.
  • Περικοπή των φορολογικών απαλλαγών κατά την αγορά ΙΧ αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.
  • Ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις για αγρότες, επιχειρήσεις, νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα κ.λπ.

Πόσο κοστίζουν οι φοροαπαλλαγές στον προϋπολογισμό:
Ο συνολικός αριθμός των φοροαπαλλαγών που ίσχυαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 έφθανε τις 876, ενώ το δημοσιονομικό κόστος που προκάλεσαν στον προϋπολογισμό του 2010 άγγιξε τα 6,2 δισ. ευρώ.

Μαρία Βουργάνα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου