Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Πούτιν: Πέθανε ο κορυφαίος Ρώσος αθλητής όλων των εποχών

Η Ρωσία θρηνεί, από το βράδυ της Παρασκευής, το θάνατο του Βασίλι Αλεξέγεφ, του δυνατότερου ανθρώπου στον κόσμο τη δεκαετία του 1970. Ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν, συγκινημένος, δήλωσε μετά το υπουργικό συμβούλιο του Σαββάτου ότι η χώρα δεν πενθεί μόνο για το χαμό του κορυφαίου αρσιβαρίστα που έχει βγάλει, αλλά και γενικώς του σπουδαιότερου αθλητή της ιστορίας της! Άλλωστε μιλάμε για έναν πραγματικό Άτλαντα, έναν άνθρωπο που σάρωσε τα μετάλλια τη δεκαετία του 1970 στην κατηγορία των υπερβαρέων βαρών (110+ κιλά).

Ο δυνατότερος άνθρωπος στον κόσμο, όπως τον χαρακτήρισε το περιοδικό Sports Illustrated το 1975, υπήρξε ένας πραγματικός θρύλος στη Σοβιετική Ένωση. Συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1972 στο Μόναχο, του 1976 στο Μόντρεαλ και το 1980 στη Μόσχα. Κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια, όμως στη διοργάνση της πατρίδας του, σε ηλικία 28 ετών, τραυματίστηκε σοβαρά και εγκατέλειψε την ενεργό δράση. Ακόμα, κατέκτησε 8 Παγκόσμια και άλλα τόσα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, ενώ συγκέντρωσε ακόμα 19 χρυσά μετάλλια σε εγχώριες διοργανώσεις.
Μετά το τέλος της καριέρας του, ασχολήθηκε με την προπονητική. Το 1992 ήταν ομοσπονδιακός κόουτς στην ομάδα της Κοινοπολιτείας, οδηγώντας τη σε 9 μετάλλια, μεταξύ των οποίων και το χρυσό του μετέπειτα δικού μας, Κάχι Καχιασβίλι.
Και αν ο ίδιος ήταν ο δυνατότερος άνθρωπος στον κόσμο, στο στήθος του δεν χτυπούσε σίγουρα η δυνατότερη καρδιά. Την Παρασκευή λύγισε σε κλινική του Αμβούργου σε ηλικία 69 ετών. Η σωρός του έχει μεταφερθεί στο Πόκροβο-Σίσκινο, ενώ η κηδεία θα γίνει την Τρίτη. Ήδη πλήθος κόσμου έχει αρχίσει να συρρέει στο μικρό χωριό της Δυτικής Ρωσίας για να αποχαιρετήσει έναν πραγματικό θρύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου