Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2011

Πυρά κατά ΕΕ και Ελλάδας.Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ!

Ο ΓΚΡΟΥΕΦΣΚΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ!
Κατά της ΕΕ στρέφει τα πυρά του ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, ο οποίος, μιλώντας στο κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, καταγγέλλει τις Βρυξέλλες για «άσκηση μονομερών πιέσεων» προς την χώρα του, προκειμένου να αποδεχτεί «μια λύση στο ζήτημα της ονομασίας, με οποιοδήποτε τίμημα».

Πρόκειται για την τελευταία επίσημη αντίδραση στην (αρνητική για τα Σκόπια) τελευταία έκθεση προόδου του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Στέφαν Φούλε, όπου εντοπίζονται σοβαρές αδυναμίες ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και έλλειψη διαλλακτικότητας στο ζήτημα της ονομασίας.

Μάλιστα, ο κ.Γκρούεφσκι κατηγόρησε την ΕΕ ότι αποφεύγει να ασκήσει την παραμικρή πίεση προς την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας, χαρακτηρίζοντας λανθασμένη τη «νέα τακτική μεμονωμένων ατόμων ή μέρους της διεθνούς κοινότητας να ασκούν πιέσεις» για το ζήτημα της ονομασίας, «με μοχλό ισχυρισμούς ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής παρουσίασης των αδυναμιών της χώρας». «Πιστεύουν», προειδοποίησε, «ότι, εάν εγώ και η κυβέρνηση αποδεχθούμε κάποια από τις ελληνικές προσεγγίσεις για επίλυση του ονόματος, τότε λύνεται το πρόβλημα αυτό- ακριβέστερα, πιστεύουν ότι με τη στήριξή μας θα προκύψει ένα επιτυχές δημοψήφισμα. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος και ως αποτέλεσμα αυτής της λανθασμένης πεποίθησης, η τακτική τους είναι να ασκούν πιέσεις στην κυβέρνηση και σε εμένα, ως πρωθυπουργό, στην κατεύθυνση του ότι δεν κάνουμε αρκετά για τις μεταρρυθμίσεις και μέσω της υπερβολικής υπογράμμισης αδυναμιών μας ώστε να βρισκόμαστε σε δύσκολη θέση. Στόχος τους είναι η απαξίωσή μας ενώπιον της κοινής γνώμης. Αναμένουν από εμάς να απαντήσουμε με αποδοχή λύσης με κάθε τίμημα ώστε να χαλαρώσουν αυτού του είδους οι έξωθεν επικρίσεις. Η τακτική αυτή μάς είχε προαναγγελθεί έμμεσα -κάποτε και άμεσα- και δεν είναι σημαντικό ποιος την έχει επινοήσει, μεμονωμένα άτομα στις Βρυξέλλες ή και πιο μακριά. Βλέπουμε τα αποτελέσματα. Η τακτική εφαρμόζεται».

«Προσωπικά, νομίζω πως η τακτική αυτή θα επιφέρει αντίθετο αποτέλεσμα και, δεδομένου ότι ήδη εφαρμόζεται, δεν έχω άλλη επιλογή από το να την αντιμετωπίσω. Μετά από ένα ή δύο χρόνια, όταν θα αντιμετωπίσουμε το φιάσκο αυτής της τακτικής, οι δύο χώρες θα βρίσκονται πολύ πιο μακριά από τη λύση απ' ό,τι τώρα. Το ζήτημα αυτό δεν λύνεται διά της ισχύος, ιδιαίτερα όχι με αυτό τον τρόπο, όταν όλες οι πιέσεις ασκούνται στη μία πλευρά, ενώ η άλλη σχεδόν δεν δέχεται πιέσεις. Ο λαός λέει: "Αντί το γαϊδούρι, χτυπάνε το σαμάρι"», σημείωσε ο κ. Γκρούεφσκι.

Υποστήριξε δηλαδή πως όλα τα περί μεταρρυθμίσεων είναι προσχήματα και κάλεσε την ΕΕ να «μιλήσει καθαρά».

«Νομίζω ότι αν δεν μας θέλουν στην ΕΕ, το πιο τίμιο θα ήταν να μας πουν: "δεν σας θέλουμε" ή "επιλύστε το πρόβλημα που έχετε με την Ελλάδα και όταν το κάνετε, τότε να μας ειδοποιήσετε". Κάτι τέτοιο θα ήταν πιο τίμιο και θα μπορούσε κανείς να το σεβαστεί, παρά να επινοούν άλλα ζητήματα και να μας λένε ότι οι μεταρρυθμίσεις δεν προχωρούν», σχολίασε, προσθέτοντας ότι και στο θέμα του ονόματος η χώρα του… καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες!

Επ’ αυτού, είπε πως η ΕΕ και η διεθνής κοινότητα δεν ασκούν την παραμικρή πίεση στην Ελλάδα για το θέμα του ονόματος λόγω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα: «Είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με την Ελλάδα και δεν επιθυμούν να της ασκήσουν επιπλέον πιέσεις, τη στιγμή που η κατάσταση στη χώρα αυτή είναι έκρυθμη και μπορεί να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης, κάτι που κανείς στην ΕΕ δεν θα το ήθελε».

Ο κ. Γκρούεφσκι κατηγόρησε ακόμη την Ελλάδα ότι τους τελευταίους μήνες, με αφορμή την οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει, αποφεύγει τις συναντήσεις για το θέμα του ονόματος και πρόσθεσε ότι κι αυτές που προηγήθηκαν, μεταξύ κυβερνητικών παραγόντων των δύο χωρών, δεν είχαν κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο και έγιναν για το «θεαθήναι» και μόνο.

«Η Αθήνα δεν έχει κανένα συμφέρον για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας μέσω ενός λογικού συμβιβασμού και θα συνεχίσει να πουλάει το παραμύθι ότι καταβάλλει πολλές προσπάθειες και επιθυμεί σφόδρα την επίλυση της εκκρεμότητας και ότι είμαστε κοντά σε λύση και άλλα τέτοια. Με την τακτική της αυτή, η Ελλάδα, επιδιώκει να μεταφερθεί όλη η πίεση προς εμάς», υποστήριξε.

Οι αναφορές του κ.Γκρούεφσκι κατά της ΕΕ προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ, η οποία καταλόγισε στον κ. Γκρούεφσκι «αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις και συμπεριφορές», ενώ ο αρχηγός της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, σημείωσε ότι «πολιτικοί και ηγέτες, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι όλος ο κόσμος είναι εναντίον της χώρας τους, όπως ο κ. Γκρούεφσκι, συνήθως έχουν την τύχη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου