Ένα ποτηράκι κρασί την ημέρα μπορεί να μειώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως οστεοπόρωσης, αναφέρουν βρετανοί επιστήμονες.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν για την σχέση διατροφής και οστικής μάζας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μέτριες ποσότητες κρασιού μπορεί να διαφυλάξουν την υγεία των οστών.
Ωστόσο, δεν φάνηκε να ασκούν την ίδια προστατευτική δράση άλλα οινοπνευματώδη ποτά, όπως η μπύρα και το ουίσκι.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ζεύγη διδύμων, μέσης ηλικίας 55 ετών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το King’s College του Λονδίνου, κατέγραψαν τη διατροφή των εθελοντριών τους και τις παρακολούθησαν για να διαπιστώσουν πως συσχετιζόταν η διατροφή τους με τα κατάγματα που τυχόν θα πάθαιναν.
Επιπλέον, τις υπέβαλλαν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο ισχίο, την σπονδυλική στήλη και την κεφαλή του μηριαίου οστού.
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), δείχνουν πως λίγο κρασί ασκεί θετική δράση στην οστική πυκνότητα.
Δεν είναι σαφές πως ακριβώς επηρεάζει το κρασί την οστική μάζα, αλλά προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως παίζουν ρόλο οι πολυφαινόλες του – μια ομάδα χημικών ουσιών, οι οποίες υπάρχουν στην φλούδα των σταφυλιών.
Σε μελέτη που πραγματοποίησαν για την σχέση διατροφής και οστικής μάζας, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι μέτριες ποσότητες κρασιού μπορεί να διαφυλάξουν την υγεία των οστών.
Ωστόσο, δεν φάνηκε να ασκούν την ίδια προστατευτική δράση άλλα οινοπνευματώδη ποτά, όπως η μπύρα και το ουίσκι.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 1.000 ζεύγη διδύμων, μέσης ηλικίας 55 ετών. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας και το King’s College του Λονδίνου, κατέγραψαν τη διατροφή των εθελοντριών τους και τις παρακολούθησαν για να διαπιστώσουν πως συσχετιζόταν η διατροφή τους με τα κατάγματα που τυχόν θα πάθαιναν.
Επιπλέον, τις υπέβαλλαν σε μετρήσεις οστικής πυκνότητας στο ισχίο, την σπονδυλική στήλη και την κεφαλή του μηριαίου οστού.
Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύονται στην «Αμερικανική Επιθεώρηση Κλινικής Διατροφής» (AJCN), δείχνουν πως λίγο κρασί ασκεί θετική δράση στην οστική πυκνότητα.
Δεν είναι σαφές πως ακριβώς επηρεάζει το κρασί την οστική μάζα, αλλά προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως παίζουν ρόλο οι πολυφαινόλες του – μια ομάδα χημικών ουσιών, οι οποίες υπάρχουν στην φλούδα των σταφυλιών.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου