Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

«Όχι» στην καύση των καλαμιών-Ποινές για τους παραβάτες!

ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΓΙΑ ΤΙ ΘΕΡΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ

Το γνωστό πρόβλημα της καύσης των σιτοκαλαμιών στη θερινή περίοδο, το οποίο προκαλεί κάθε χρόνο μεγάλο «πονοκέφαλο» στους αρμόδιους φορείς, βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ ο πύραρχος και διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κοζάνης Αντώνης Ντίνος, ο Μιχάλης Χλιαράς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και ο Κώστας Τρογαϊδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτική Μακεδονία.
Μιλώντας πρώτος στους δημοσιογράφους, ο πύραρχος Αντώνης Ντίνος κάλεσε όλους τους γεωργούς να μην προχωρήσουν σε καμία περίπτωση στην καύση των σιτοκαλαμιών, τονίζοντας πως «από τον Μάιο μέχρι και σήμερα είχαμε 110 αστικές πυργακιές και ελάχιστες αγροτικές, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν θα έχουμε και στο μέλλον. Στατιστικά υπάρχει έντονη καύση σιτοκαλαμιάς αυτή την περίοδο, η οποία απαγορεύται. Και, φυσικά, θα πρέπει να επισημάνουμε πως με την καύση επιβαρύνεται το περιβάλλον, ενώ δεν εξυπηρετεί και κανέναν. Αντίθετα, κινδυνεύουν και οι συμπολίτες μας, αλλά και η ίδια μας η ζωή. Και να επισημάνω πως το έγκλημα της πυρκαγιάς διώκεται και για αμέλεια…»
Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Χλιαράς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας εξήγησε πως «με την καύση της καλαμιάς καταστρέφουμε την οργανική ουσία του εδάφους, που είναι ο βασικός παράγοντας για την καλή ποιότητα και παραγωγή του χωραφιού, καταστρέφεται η μικροχλωρίδα, η χλωρίδα, αλλά και ζώα. Μειώνονται τα φυσικά λιπάσματα, αλλά και επιβαρύνεται η ατμόσφαιρα με συνέπειες και για την παραγωγή. Επίσης εγκλωβίζονται άνθρωποι και σε κάποιες περιπτώσεις είχαμε και θύματα».
Ο Κώστας Τρογαϊδης, προϊστάμενος της Διεύθυνσης του ΟΠΕΚΕΠΕ στη Δυτική Μακεδονία ανέφερε πως «δεν θα ήθελα να μιλήσω για ποινές, αλλά ο νόμος προβλέπει πως όποιος παραγωγός συλληφθεί να βάζει φωτιά σε καλαμιές αυτή την περίοδο, χωρίς να έχει άδεια, θα έχει συνέπειες και κινδυνεύει να
χάσει όχι μόνο τις φετινές, αλλά και τις επιδοτήσεις της επόμενης χρονιάς. Δεν θα πρέπει να καίμε τις καλαμιές και για περιβαλλοντικούς λόγους και θα πρέπει να σταματήσει αυτό το φαινόμενο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου