Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

"Εμβόλιο" βάζει τέλος στην αρθρίτιδα

"Εμβόλιο" βάζει τέλος στην αρθρίτιδα«Εμβόλιο» που θα βοηθά στη δημιουργία νέου γονάτου ή νέων ισχύων αναπτύσσουν Βρετανοί επιστήμονες, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια ανθρώπους που πάσχουν από αρθρίτιδα. Αυτό το εμβόλιο, όπως υπόσχονται, θα μπορεί να γίνεται σε ανθρώπους στα σαράντα ή στα πενήντα τους, δηλαδή, την περίοδο που εκδηλώνεται η αρχή της αρθρίτιδας, με αποτέλεσμα να μειώνει σημαντικά τις περιπτώσεις που θα φτάνουν να χρειάζονται αντικατάσταση γονάτου ή ισχίου.

Σύμφωνα με την οργάνωση Arthritis Research UK που συγχρηματοδοτεί την εν λόγω έρευνα, αυτό το σκεύασμα θα φέρει επανάσταση στη θεραπεία της οστεοαρθρίτιδας, της πιο κοινής μορφής της νόσου. Η νέα τεχνική, η οποία μπορεί να εφαρμόζεται ευρέως στους ασθενείς σε πέντε χρόνια, βασίζεται στην αξιοποίηση της δύναμης των αρχέγονων κυττάρων. Οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να μετατρέψουν τα βλαστοκύτταρα σε χόνδρο και μπορούν να καλλιεργήσουν μικρά κομμάτια του υλικού που λειτουργεί ως μαξιλαράκι ανάμεσα στις αρθρώσεις. Ωστόσο, οι ποσότητες χόνδρου που αντικαθίστανται μέχρι στιγμής με αυτό τον τρόπο είναι ελάχιστες. Το νέο πρότζεκτ, για το οποίο συνεργάζονται ειδικοί σε θέματα βλαστοκυττάρων και αρθρίτιδας από τέσσερα πανεπιστήμια και νοσοκομεία, στόχο έχει την παραγωγή επαρκούς χόνδρου για κάθε άρθρωση.

Στο μέλλον λοιπόν, κάποιος του οποίου ο χόνδρος έχει υποστεί φθορά, θα μπορεί να πηγαίνει στο νοσοκομείο όπου οι ειδικοί θα παίρνουν ένα δείγμα από τα βλαστοκύτταρά του, είτε από το νωτιαίο μυελό είτε από το λίπος είτε και από κάποιον μυ του. Τα βλαστοκύτταρα αυτά θα ενισχύονται στη συνέχεια με ένα «κοκτέιλ» βιταμινών και χημικών ουσιών ώστε να μπαίνουν στη διαδικασία να μεταμορφωθούν σε κύτταρα χόνδρου. Αυτά στη συνέχεια θα εγχύονται στην άρθρωση του ασθενούς σε μια επόμενη επίσκεψή του, ώστε να αποκατασταθεί η βλάβη που έχει αρχίσει να εμφανίζεται είτε στο γόνατό του είτε στο ισχίο.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο οι ερευνητές να βρουν τρόπο ώστε να «ενεργοποιούν» τα βλαστοκύτταρα κάθε ασθενούς, χωρίς αυτά να βγουν από το σώμα του, ώστε να ενισχύουν τις ευαίσθητες περιοχές των αρθρώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου